2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Kalmár Zsuzsa: „Mennyire kell még az életünknek rosszabbnak lenni, hogy az emberek felébredjenek?”

Gyurkovics Virág: „A vajdasági magyar kulturális önkormányzat mostantól kezdve egyet jelent a teljes pártpolitika általi kisajátítással”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Kalmár Zsuzsa: „Mennyire kell még az életünknek rosszabbnak lenni, hogy az emberek felébredjenek?”
Szimbiózis: A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség székháza (Fotó: Natalija Jakovljević RFE/RL)

Mindenkinek „vissza kell adni valamit”, aki  bármilyen juttatásban is részesült a Véemesztől, vagy a Prosperitati Alapítványtól! Pásztor és a klánja számára életbevágóan fontos a szavazatok száma, mivel bizonyítania kell a támogatottságát Orbán Viktor magyar miniszterelnöknél – az anyaországtól kapott szinte mérhetetlen összegek ellenében! Aki a Véemesz listára szavaz, az Pásztor megalkuvó, a magyar közösséget több esetben is megalázó kisebbségpolitikájára szavaz! Aki nem ért egyet ezzel a politikával, az helyesebb, ha otthon marad. Még ha a választói névjegyzékre feliratkozottak 102 százaléka is voksolna a Véemeszes listára – hiába tagadja Pásztor –, az egypárti nemzeti tanács akkor sem lesz legitim! Politikailag, erkölcsileg pedig végképp nem lesz a magyar közösség parlamentje csak a VMSZ 2-es számú tagozata (mivel az első a párt belgrádi szerb tagságú szervezete). Aggasztó az is, de egyúttal az itteni magyar újságírás kritikátlanságát, bátortalanságát és szolgalelkűségét is mutatja, hogy az MNT választással kapcsolatos bírálatokat megfogalmazó írásokat a Szabad Európa Rádió szerb nyelvű weboldalán és a pozsonyi székhelyű Napunk című független magyar hírportálon lehet csak olvasni! Bozóki Antal:

– A nemzeti tanácsoknak a politikai befolyástól függetlenül kellene, hogy képviseljék a nemzeti kisebbségi közösséget Szerbiában. Ezzel szemben, egyesek, akik a nemzeti tanácsokban dolgoztak, a politikai befolyásról tanúskodnak és nem optimisták, hogy ez sokat fog változni – írja Natalija Jakovljević a Szabad Európa Rádió (RSE/SZER) weboldalán.

– Arra lett szavazva, amire szuggerálták – nyilatkozta Kalmár Zsuzsa(nna) színésznő, a Magyar Mozgalom küldötte, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a testület Kulturális Bizottságának volt tanácsnoka a SZER-nek. (Az MNT 35 tagja közül 30 a Véemesz Magyar Összefogás listához tartozott, öten pedig a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc listához.)

Kalmár „teljes mértékben elhatárolódott Hajnal Jenő, az MNT elnökének a testület nevében (jogtalanul – B.A.) írt nyilatkozatától” – amellyel a Tanyaszínházat a 2021. évi körútjának megszakítására szólította fel – és 2021. július 30-án lemondott a tanácsnoki tisztségéről.

Az elnök a „kérést” azzal indokolta, hogy az előadás, Ödön von Horváth Kazimir és Karolina című darabja, amellyel a társulat turnézott volna, „a gondtalan, minden korosztálynak szóló színházi élményt nem tudja elvinni közösségeinkbe, városainkba és falvainkba”.

A turné lemondása volt „egyúttal a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) követelése is” – írja Jakovljević.

Az MNT gyakorlatában volt olyan eset is, hogy a „külsősök kifizetéséről, szerződések aláírásáról”, a testület szervezte eseményről egyes ellenzéki tanácstagok „utólag értesültek”, vagy valamelyiküket megkérték, „ne szólaljon fel”.

 – Úgy gondolom, hogy a nemzeti tanácsok, olyanok, amilyenek most, a politikai pártok meghosszabbított kezei. Rám nem gyakoroltak nyomást, mondhattam, amit csak akartam, habár mindenki tudta, hogy abból nem lesz semmi, nem járult ez hozzá semmilyen vitához, de beszélhettünk amiről csak akartunk, úgyis leszavaztak bennünket – magyarázta Kalmár.

– Amíg a Kulturális Bizottságban voltam, amikor a művelődési intézményekről szavaztunk, ott még egyezkedhettünk, hogy kinek, melyik intézménynek adjuk az eszközöket, amelyek nem voltak túl nagyok. Így, ott még volt is valamilyen demokrácia, de magában az MNT-ben nem láttam, hogy az emberek egyáltalán gondolkodnak arról, jó-e vagy sem, hogy valamire szavazzanak. Amit javasoltak, az lett megszavazva – mondja Kalmár.

A volt tanácstag értékelése szerint „nem lehet komolyan venni a tényt, hogy az MNT választásokon csak egy lista vesz részt”. – Nem tudom, mennyire kell még az életünknek rosszabbnak lenni, hogy az emberek felébredjenek és elhiggyék, tehetnek valamit a jobb élet érdekében” – tette fel a kérdést Kalmár a SZER-nek nyilatkozva.

 – A nemzeti tanács a nemzeti kisebbségi autonómia legfőbb testülete, olyan szervezet melyre a törvény meghatározott közfelhatalmazást ruház, hogy részt vegyen a döntéshozatalban, vagy önállóan döntsön egyes kérdésekről a kultúrát, oktatást, tájékoztatást és hivatalos nyelv- és íráshasználatot érintő kérdésekben, a közösség ezen területeken szavatolt önkormányzatához való, kollektív kisebbségi jogának megvalósítása érdekében – írja a nemzeti tanácsokról szóló törvény 1a szakaszában.

Mint a nemzeti kisebbségi autonómia legfőbb testülete, a nemzeti tanács nem egy párt (mint a konkrét esetben a VMSZ), hanem a közösség egészének az érdekeit kell, hogy megfogalmazza, kifejezze és képviselje a központi hatalom és a külföld felé – „a közösség önkormányzatához való, kollektív kisebbségi jogának megvalósítása érdekében” (az idézett törvény 1/a szakasza első bekezdésének szövege szerint). Ez pedig a közösség politikai, civil és egyéb társadalmi szervezeteinek a részvétele nélkül lehetetlen.

November 13-ára kitűzött nemzeti tanácsi választásokon sor kerül az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács választására is.

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) „19 nemzeti közösség vonatkozásában összesen 50 választási jelöltlistát hirdetett ki. A legtöbb választási jelöltlista – 5-5 – közül az albánok, a bosnyákok, a ruszinok és az oroszok választhatnak. Az askáli közösség képviselői 4 listát állítottak. A bunyevác, a szlovák, az egyiptomi és a bolgár közösség képviselő 3-3 lista közül választhatnak. Az ukrán, a cseh, a román és a roma közösség 2-2 listát állított, míg a lengyelek, a németek, a szlovénok, a vlachok, a görögök és a magyarok 1-1-et”.

Most már végleges tény, hogy a magyar – a legnagyobb létszámú szerbiai nemzeti közösség – a nemzeti tanácsi választásán csupán egyetlen – a Vajdasági Magyar Szövetség Magyar Összefogás listája vesz részt.

– Így már most borítékolható az eredmény, és ezzel együtt a vajdasági magyar közélet kudarca is. Hiszen pontosan húsz éve, hogy létrejött az első MNT, tizenkét éve, hogy közvetlenül választhatunk képviselőket, de mindeközben olyannyira felborult a politikai erőegyensúly, hogy a domináns politikai érdekképviseleten kívül egyetlen ellenzéki tömörülés sem látja már értelmét annak, hogy másfajta álláspontot képviseljen a nemzeti tanácsban – írja Gyurkovics Virág A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács: a választás illúziója c. cikkében.

A szerző értékelése szerint „a vajdasági magyar kulturális önkormányzat mostantól kezdve egyet jelent a teljes pártpolitika általi kisajátítással. A Vajdasági Magyar Szövetség a politikai erőfölényéből egypártrendszert kovácsolt, és teljességgel kilúgozta a Magyar Nemzeti Tanácsból a kritikus hangokat”.

Azt, hogy nem indul több lista a választáson, Pásztor István, a VMSZ elnöke pártja házi rádiójában, a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában eképpen próbálta magyarázni: – Nem gondolom, hogy nekünk szégyenkeznünk kellene, azért mert csak egy lista lesz. Az a fontos, hogy egy lista legyen, és ami ettől sokkal fontosabb, hogy a listán olyan emberek vannak, akik egészen biztos el tudják látni ezt a feladatot, aminek a megbízásához a legitimitást kérjük.

– Kérik az embereket, hogy menjenek el szavazni – természetesen – szólt közbe Pásztor – még akkor is, amikor egy lista van, tehát hogy nem kell megmérettetni. Az egyik fajta megméretés, hogy hányan mennek el (szavazni – B.A.) – hangzott az újságíró kérdése.

– Ezzel a kapcsolatban nincsenek törvényes, az érvényesség szempontjából nincsenek meghatározott minimumok, tehát hogy ha egy szavazatot kap a lista, akkor is a lista érvényes, illetve befutó, nyerő, hogy ha úgy tetszik, de az mindenféleképpen fontos, hogy sokan menjenek el, mert ez ad legitimitást, az ad politikai erőt, nem csak ennek a listának, hanem az érdekérvényesítő erőfeszítésnek – véli Pásztor.

A november 13-ai MNT választás most már csupán arról szólhat, hogy a magyar választói névjegyzékben jelenleg szereplő „116.273 személy” közül – a Véemesz nyomasztó választási kampánya hatására – mennyien vesznek rész a szavazáson.

Pásztornak fontos, hogy „sokan menjenek el” szavazni. Ennek érdekében mozgósítani fog mindenkit, akit csak tud! A nyomásgyakorlástól, a telefonos szavazásra szólítástól és a házaknál való voksolástól sem lesz mentes ez a szavazás (mert nem választás lesz!), mint ahogy a korábbiak sem voltak.

Mindenkinek „vissza kell adni valamit”, aki  bármilyen juttatásban is részesült a Véemesztől, vagy a Prosperitati Alapítványtól! Pásztor és a klánja számára életbevágóan fontos a szavazatok száma, mivel bizonyítania kell a támogatottságát Orbán Viktor magyar miniszterelnöknél – az anyaországtól kapott szinte mérhetetlen összegek ellenében!

Aki a Véemesz listára szavaz, az Pásztor megalkuvó, a magyar közösséget több esetben is megalázó kisebbségpolitikájára szavaz! Aki nem ért egyet ezzel a politikával, az helyesebb, ha otthon marad.

Még ha a választói névjegyzékre feliratkozottak 102 százaléka is voksolna a Véemeszes listára – hiába tagadja Pásztor –, az egypárti nemzeti tanács akkor sem lesz legitim! Politikailag, erkölcsileg pedig végképp nem lesz a magyar közösség parlamentje csak a VMSZ 2-es számú tagozata (mivel az első a párt belgrádi szerb tagságú szervezete).

Aggasztó az is, de egyúttal az itteni magyar újságírás kritikátlanságát, bátortalanságát és szolgalelkűségét is mutatja, hogy az MNT választással kapcsolatos bírálatokat megfogalmazó írásokat a Szabad Európa Rádió szerb nyelvű weboldalán és a pozsonyi székhelyű Napunk című független magyar hírportálon lehet csak olvasni! Miért nem legalább a Szabad Magyar Szóban, a Vajdaság Mán és a Családi Kör hetilapban is?

 

 

 

2022. november 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Tovább bonyolódik a koszovói helyzet

A szerbiai politikusok szerint a szerbiai kisebbségi törvény az egész Európában példamutató. A magyar kormány is >

Tovább

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó >

Tovább