2023. november 28. kedd
Ma Stefánia, Jakab névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

„A Vajdasági Magyar Szövetség szégyene”!

Apja fia

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Apja fia
Pásztor Bálint és Pásztor István (Fotó: Délhír)

A két Pásztor válaszból kicseng a összhang és a folytonosság, amikor az ellenzék lebecsüléséről, semmibevételéről beszélnek. Az egyeduralomra, még a látszatdemokrácia megszüntetésére is törekvő Véemeszes vezetőknek – akárhogy is próbálják a javukra magyarázni – a vajdasági magyar politikai élet sokszínűségének és a párbeszédnek a közéletben való megszűnése/megszüntetése az eddigi legnagyobb politikai veresége! Beláthatatlan következményei lesznek ennek, sajnos, a magyar közösség helyzetének és önkormányzatának alakulását illetően. A közösség lenézése, lekezelése, a fennhéjázás, a beképzeltség  és a dölyfösség nem csak  a politikában, de még a hétköznapi életben sem fogadható el. Előbb-utóbb megbosszulja magát! Bozóki Antal:

A Vajdasági Rádió és Televízió (VRTV) október 13-i, Fókuszban című műsorában Miskolczi József, volt aktív újságíró, aki politikával is foglalkozott, jelenleg nyugdíjas vállalkozó, arról beszélt, véleménye szerint „a Vajdasági Magyar Szövetség szégyene, hogy (a nemzeti tanácsi választásokon) „nincs több lista”, vagyis, hogy a magyar nemzeti közösségnek a november 13-ai választásokon nem lesz választási lehetősége, csak egyetlen lista indul, az pedig a VMSZ által állított Magyar Összefogásé.

– A politikai közömbösség az egyébként mindig az aktuális pártnak a szégyene, vagy erénye. [..] Egy más politizálásra van szükség, az összefogás politikájára. A párbeszédre. […] Meg kéne a párbeszédet kezdeni a párton belül. Ott sincs. Meg kéne a párbeszédet kezdeni a hasonlóan gondolkodókkal, és meg kéne a párbeszédet kezdeni a másként gondolkodókkal. Egyáltalán nem biztos, hogy ha ez a párbeszéd volna, nem változtatna sok mindenki a véleményén. [..] Ezt a dölyfösséget föl kell váltani a párbeszédnek. Most a dölyfösség uralkodik. […] Ez így nem lesz jó – tette hozzá Miskolczi.

A Fókuszban 2022. október 20-ai adásában a műsorvezető Bágyi Ribár Renáta, egyebek mellett, azt kérdezte Pásztor Istvántól, a Vajdasági „Magyar” Szövetség nevű magyar-szerb vegyes párt, a Tartományi Képviselőház elnökétől, „hogy éli meg azt, hogy ha csak egy lista lesz?” Már csak azért is, mivel „2010-ben a politikai résztvevők között is nagyobb volt az érdeklődés, öt lista vett részt” (a nemzeti tanácsi választásokon, a Magyar Összefogás, a Vajdasági Magyarként Európába, a Kézfogás a Magyarságért – Polgári Mozgalom, a Magyar Liga és a Magyar Remény Mozgalom – B. A.). (A 2014. évi választásokon négy, a Magyar Összefogás, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Másként Magyarságunkért és a Magyar Liga – Új Alternatíva, a 2018. évin pedig már csak kettő, a Magyar Összefogás és a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc lista.)

– Örömmel, azért mert a politika az egy harc, s ennek a harcnak eredményeképpen, mindazok, akik azt állították magunkról, hogy életképesek, azokról bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. Nem igaz, mert nem tudnak szervezetet csinálni, nem igaz, mert nincsen hiteles ember közöttük, aki a folyamat élére állna, és aki vállalná ennek a kockázatát és nincsen a közösség irányában releváns elképzelésük, amit föl tudnának mutatni. Ezt bizonyítja az a jelenség, hogy nem tudnak listát állítani – válaszolta az idősebbik Pásztor.

A Szabad Magyar Szó (SZMSZ) megkérdezte Pásztor Bálintot, a VMSZ (egyik) alelnökét, a párt elnökének fiát, „szerinte valóban a VMSZ szégyene-e a kialakult helyzet?”

– Ez olyan mintha én azt mondanám, hogy a Real Madrid szégyene az, hogy a Barcelona kiesett a Bajnokok Ligájából. Akinek nincs politikai terméke, arra nem szavaznak, s ha hosszú időn át nincs politikai terméke, akkor hosszú időn át nem fognak rá szavazni. Ez pedig azt fogja eredményezni, hogy eljön egy olyan választás, ahol már annyi ereje se lesz, hogy aláírásokat gyűjtsön, ahogyan annyi ereje sincs, hogy megjelenjen koszorúzni a 44-es ártatlan áldozatok tiszteletére. Elfogyott a portéka, elfogyott a szusz, fogalmazott a junior Pásztor – közölte november 4-én a hírportál, minden megjegyzés vagy kommentár nélkül (!?).

Pásztor Pista „örömmel” éli meg, hogy pártjával egyedül maradt a politikai porondon. Nem a saját tehetsége, képességei által, vagy azért mert szerinte a politikai élet többi részvevőjének nem volt kellő „szervezőképessége se a teherbírása”, ahogy fogalmazott a műsorban, hanem a magyarországi anyagi és egyéb támogatásoknak köszönve. Annak is, hogy mindenkit eltávolított a pártjából és a közéletből, aki csak egy picit is másként gondolkodott, aki „megpróbált szabad, vagy semleges maradni”, és ellehetetlenített minden független szervezetet, mert szerinte azok léte „a közösség tönkretételét jelentené”. Nem utolsó sorban pedig annak is, hogy az irányítása alatt tartja a Magyar Nemzeti Tanács „alapította” szolgalelkű sajtót.

A junior Pásztor, aki az apjának a Szerb Haladó Párttal (SNS) való együttműködésbe „ágyazottságának” köszönheti a politikai pályafutását, a másként gondolkodók ellehetetlenítésében is a családi hagyományokat követi. Apja fia.

Teljesen nyilvánvaló okokból kifolyólag – az egyenlőtlen és tisztességtelen választási feltételek miatt – a többi magyar szervezet, amelyek eddig (a VMSZ ellenében) részt vettek a nemzeti tanácsi választásokon (Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, Magyar Mozgalom), és azok sem állítottak listát, akiket a VMSZ időközben beolvasztott (Vajdasági Magyar Demokrata Párt, Magyar Egység Párt). (A többi említett szervezet időközben megszűnt.)

Csak egyetlen lista fog szerepelni, tehát az MNT választáson. Mivel az anyaországi támogatások és szolgalelkű média miatt „lejt a pálya”, más listá(k)nak esélye se lenne a tisztességes megmérettetésre! A rossz emlékű egypártrendszer visszatérést jelenti ez! A választás lehetőségére pedig szükség van, mivel nem élhetünk ismét ilyen körülmények között.

A két Pásztor válaszból kicseng a összhang és a folytonosság, amikor az ellenzék lebecsüléséről, semmibevételéről beszélnek.

Az egyeduralomra, még a látszatdemokrácia megszüntetésére is törekvő Véemeszes vezetőknek – akárhogy is próbálják a javukra magyarázni – a vajdasági magyar politikai élet sokszínűségének és a párbeszédnek a közéletben való megszűnése/megszüntetése az eddigi legnagyobb politikai veresége! Beláthatatlan következményei lesznek ennek, sajnos, a magyar közösség helyzetének és önkormányzatának alakulását illetően.

A közösség lenézése, lekezelése, a fennhéjázás, a beképzeltség  és a dölyfösség nem csak  a politikában, de még a hétköznapi életben sem fogadható el. Előbb-utóbb megbosszulja magát!

 

2022. november 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább

A párizsi tudósító

A tudósítás annak kapcsán született, hogy 1904 júliusában Ady úgy értesült, hogy öt párizsi színház is >

Tovább

Milošević ma elégedett lehet a sírjában, hiszen számtalan „tanítványa” akad

Tudom, persze, hogy a populizmusnak komoly története van, de ezúttal arról a populizmusról beszélek, amelyet a >

Tovább

A szabadság egyféle vákuumban él

Nem tudom ezt mással magyarázni, mint azzal, hogy a társadalom hangosabb része kemény rendszerpárti, a másik, >

Tovább

„Az elnök meghalt, éljen az elnök”?

Elmondása szerint „testvéri viszonyban van Juhász Bálinttal (a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjével), Fremond Árpáddal (az MNT elnökével) >

Tovább