2024. március 2. szombat
Ma Lujza, Ágnes, Henrik névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

VMDK: „Novák Katalin elnök asszony nem érzi magáénak az egész délvidéki magyar közösséget”

„Pásztorék súlyosan megsértették az MTTK autonómiáját!”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Pásztorék súlyosan megsértették az MTTK autonómiáját!”
Nikola Selaković, Novák Katalin és Pásztor István Szabadkán (Fotó: Magyar Szó)

Nem tudhatjuk milyen előkészületek történtek az elnök asszony látogatása kapcsán, de azt gondoljuk, hogy Novák Katalin protokoll vezetőjének erről tájékoztatni kellett volna az elnök asszonyt. Így egy hatalmas botrány közepén találta magát és jelenlétével, felszólalásával, akár akaratlanul is, de hozzájárult egy felsőoktatási intézmény politikai megalázásához. Ha pedig tudomása volt a meghívókról és annak tartalmáról, akkor az elnök asszony tudatosan engedte meg a VMSZ-nek, hogy belerángassa Őt ebbe a botrányba. Ha így – ha úgy, szégyen az, ami ott történt! – írja a VMDK a Hírmondóban. Az írás legvégén a VMDK megjegyzi, „nem áll szándékában a kioktatás, vagy bármi ilyesmi. Csupán azt gondoljuk, egy ilyen látogatás előtt jobban fel kell készülni, több forrásból tájékozódni arról, mi is történik itt, a Vajdaságban és Szerbiában. Csakis úgy lenne lehetséges előrelépni, valós problémákat megoldani az országok közötti kapcsolatokban.” Bozóki Antal:

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) szeptember 9-én újraindította a Hírmondó nevű elektronikus tájékoztató levelét.

– A VMDK Hírmondó azért jött létre, hogy áthidalja a délvidéki magyar sajtóban észlelhető cenzúrát. A Hírmondó tájékoztatást ad a VMDK tevékenységéről, politikai állásfoglalásairól, és a délvidéki magyar közösség sorskérdéseiről, mindennapi életéről.

A VMDK az első délvidéki/vajdasági magyar párt. Célkitűzése a területi és a személyi elvű magyar önkormányzatiság, a szubszidiaritás elve alapján működő települési önkormányzatok és munkahelyek, a biztonság, a jelen és a jövő a szülőföldön – írja a hetente készülő levélben, amelyben az adott héten megjelenő, a párt honlapján közzétett írások olvashatók.

A Hírmondó, egyebek mellett, írást közölt arról, hogy

– megrongálták Nagybecskerek többnyelvű helységnévtábláját,

– vajdasági magyar falu ledózerolása folyik magyarországi pénzekből,

– mi lesz az őszi vetéssel?,

– a kisebbségi kormánypárt átverte a mezőgazdasági termelőket, a népszámlálás tükrében milyen legitimitása lesz a most megválasztandó nemzeti tanácsoknak Szerbiában,

– nyílt levelet közöl Topolya polgármesteréhez: Állítsunk méltó emlékművet az 1944 októberében ártatlanul kivégzett magyaroknak (tömegsír a topolyai TSC stadion közelében) stb.

A Hírmondó Novák Katalin Magyarország köztársasági elnök-asszony szerbiai (szeptember 9-10-ei) látogatásával kapcsolatosan (szeptember 18-án) hosszabb írásban foglalkozik a magyar közösség helyzetével.

Az elnök asszony – az írás szerint – látogatásáról saját Facebook oldalán számolt be.

– A bejegyzésekből ítélve az elnök asszony, vagy a körülötte lévők, nincsenek kellő módon tájékozódva arról, mi is történik Szerbiában – írja a Hírmondó, majd „a teljesség igénye nélkül” az elnök asszony néhány bejegyzését elemzi, „amiből ez nyilvánvalóan megállapítható”.

– Úton Belgrádba, barátainkhoz. A magyar–szerb együttműködés minden korábbinál szorosabb napjainkban. A vajdasági magyarság Szerbiától támogatást és gondoskodást kap a helyben történő gyarapodáshoz, Magyarország pedig a szerb uniós tagság elkötelezett támogatója – írta Novak Katalin elnök asszony profilján a Szerbiába utazásakor.

A VMDK ezt így kommentálta:

– A vajdasági magyarság Szerbiától vajmi keveset kap a helyben történő gyarapodáshoz. Ez már a kivándorlás nagy mértékén is látszik, de abból is, hogy a magyarok által lakott területeken kevés vagy szinte semmi fejlesztés sincs, munkahelyek létesítése sem történik az állam részéről. Egyes községeink a legszegényebbek és a fejletlenek közé tartoznak Vajdaságban, Szerbiában.

A vajdasági magyarság „kulturális autonómia” gúnynevet viselő Magyar Nemzeti Tanácsának az éves költségvetése 12,7 millió euró, aminek a 60-70 százalékát Magyarország kormánya folyósítja, míg a megmaradt 30% körüli összeget a szerb állam a köztársasági, tartományi és önkormányzati forrásokból. Leginkább működési költségekre, illetve egy kis részét a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás és a nyelvhasználat ápolására. A köztársasági kisebbségügyi alap nevetséges eszközöket lát elő az országban élő közösségek programjainak támogatására.

Ehhez képest a szerb kormány éves szinten 820 millió euró támogatást küld Koszovóra az ott élő szerbek számára. Amivel elvileg nincsen semmilyen gond, csakhogy ha figyelembe vesszük a létszámot, az adófizetést és az adott állam elsődleges kötelezettségét saját állampolgárai felé, akkor úgy érezzük itt egy jelentős egyenlőtlenségről van szó a két kisebbségi sorsban lévő nemzetrész kezelése között – írja a Hírmondó.

A migránskérdéssel kapcsolatban a Hírmondó – a szerb média tudósítására hivatkozva – azt írja, hogy „Novák Katalin elnök asszony Belgrádban többet között köszönetet mondott Aleksandar Vučić elnök úrnak és Szerbiának, azért mert »enyhíti a migránsok általi nyomást a két ország határán« [smanjuje pritisak migranata na granici između dve zemlje].

– Novák Katalin elnök asszony erről nem tesz említést oldalán bejegyzésében, viszont az egyik facebookos bejegyzésében említést tesz a migránsok megállításának szükségességéről Szerbia déli határain. Ilyen szempontból nem világos, mi is volt az elnök asszony valódi üzenete a belgrádi házigazdája felé?

Hogy ez a „segítség” hogyan néz ki a gyakorlatban, azt minden vajdasági magyar tudja. Mindennapos lövöldözések, migránsok odaszállítása, taxizása, az ingatlanok elfoglalása és lelakása, embercsempészet, stb., a szerbiai rendőrség, belügyi szervek, bíróságok néma szemlélése mellett. Az elnök asszony közvetlen érkezése előtt pedig a magyar kormány „vajdasági magyar stratégiai partnere” (a Vajdasági Magyar Szövetség – B.A) magyarországi források felhasználásával házakat kezdett el bontani egy délvidéki magyar településen, azzal a zseniális kifogással „ne legyen hova behúzódni a migránsoknak”.

Ugyanott, ugyanazok, nemzetközi szervezetek támogatásával „téliesítették” a volt TSZ elhagyatott csarnokát a migránsok számára!

Véleményünk szerint nem rombolni kellene, hanem a rombolókat kellene távol tartani a vajdasági magyar településektől! – írja a Hírmondó.

A VMDK elektronikus levele „a legsúlyosabb, botrányosnak is nevezhető tájékozatlanságnak” nevezi az elnök asszonynak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral (MTTK ) kapcsolatos Facebookos bejegyzését.

– Magyar tanítóképzőt avattunk Szabadkán. Tegnap (szeptember 9-én – B.A.) Belgrádból hazafelé megálltam a Délvidéken, hogy találkozzam a sajátjainkkal. Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével együtt avattuk fel az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának épületét, amely magyarországi támogatással épülhetett újjá. Olyan pedagógusok képzésének adjon otthont ez a csodás ház, akik nem csak a tudást adják át a tanítványaiknak, hanem az anyanyelv szeretetét, az erős identitást, a hitet, a ragaszkodást és a hazaszeretetet is. Vajdasági magyarokká csak a Vajdaságban nevelhetik a gyerekeket – idézi a Hírmondó a magyar köztársaségi elnököt.

– Úgy gondoljuk, hogy elnök asszonynak tapintatosabb, diplomatikusabb mondatokat kellett volna alkalmazni. Mert a leírtakat akár úgy is lehet értelmezni, hogy Novák Katalin elnök asszony nem érzi magáénak az egész délvidéki magyar közösséget, hanem csak Pásztor Istvánt és a VMSZ-t tartja a „sajátjainak”. Holott a délvidéki magyar közösség nem egyenlő az említett párttal.

Egység helyett, kirekesztés. Az elnök asszony ott folytatja ahol Gyurcsányék abbahagyták, hiszen ők is csak egy pártot pártfogoltak a Vajdaságban. Semmi párbeszéd, esetleg más forrásokból való tájékozódás.

Mégsem ez volt a legnagyobb baj a MTTK körül, hanem az, hogy a látogatás előkészítése során Pásztorék súlyosan megsértették az egyetemeknek járó autonómiát és az MTTK-át egy szimpla pártintézménnyé alacsonyította.

Mert nem lehet másképpen tolmácsolni azt a tényt, miszerint az MTTK igazgató szerveiben csakis pártkatonák és családtagok találhatók, illetve azt a tényt, miszerint a vendégeket meghívó levél fejlécében ott díszelgett a VMSZ és az MTTK logója, az alján pedig ott volt az intézmény bélyegzője prof. dr. Josip Ivanovic dékán aláírásával és a VMSZ bélyegzője Pásztor István elnök aláírásával.

Ilyen súlyos visszaélést felsőfokú intézménynél még nem tapasztaltunk a Délvidéken!

Nem tudhatjuk milyen előkészületek történtek az elnök asszony látogatása kapcsán, de azt gondoljuk, hogy Novák Katalin protokoll vezetőjének erről tájékoztatni kellett volna az elnök asszonyt. Így egy hatalmas botrány közepén találta magát és jelenlétével, felszólalásával, akár akaratlanul is, de hozzájárult egy felsőoktatási intézmény politikai megalázásához.

Ha pedig tudomása volt a meghívókról és annak tartalmáról, akkor az elnök asszony tudatosan engedte meg a VMSZ-nek, hogy belerángassa Őt ebbe a botrányba. Ha így – ha úgy, szégyen az, ami ott történt! – írja a VMDK a Hírmondóban.

Az írás legvégén a VMDK megjegyzi, „nem áll szándékában a kioktatás, vagy bármi ilyesmi. Csupán azt gondoljuk, egy ilyen látogatás előtt jobban fel kell készülni, több forrásból tájékozódni arról, mi is történik itt, a Vajdaságban és Szerbiában. Csakis úgy lenne lehetséges előrelépni, valós problémákat megoldani az országok közötti kapcsolatokban.”

 

2022. október 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Sonja Biserko: „Szerbia állandó feszültségben él”

“Szerbia soha nem volt távolabb az európai értékektől. A decemberi választásokon a rezsim megmutatta igazi arcát >

Tovább

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása. A számonkérhetőség a néhai >

Tovább

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább