2024. március 2. szombat
Ma Lujza, Ágnes, Henrik névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Szoborviták

Árnyékok a „történelmi csúcson” lévő a szerb–magyar barátságon

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Árnyékok a „történelmi csúcson” lévő a szerb–magyar barátságon

A Dúró Dóra szoborállítása az utolsó magyar kormányzónak nem az egyetlen, amelyik árnyékot vet, de azt is lehet mondani, hogy terheli, mérgezi a – mindkét ország vezetősége részéről – „történelmi csúcson” lévőnek, valamint „stratégiai szövetség és barátságnak” nevezett szerb–magyar/magyar-szerb kapcsolatokat. Erről azonban a vezetők nem vettek tudomást. A vitás szobrok közé tartozik a magyar-szerb Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) által kezdeményezett és a Szerb Haladó Párt (SNS), valamint Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért (POKS) által támogatott, 1944/45-ben kivégzett újvidéki ártatlan áldozatoknak a Limán 4 városrészben készülő emlékmű és Damjanich Jánosnak, a szabadságharc legendás alakjának Adán állított emlékműve is, stb. Emellett, sok vajdasági helységben máig nem valósult meg a mindenkit megillető kegyeleti jog, az áldozatoknak kijáró végtisztesség és a méltó megemlékezés jogának a biztosítása. Nincs befejezve az 1944/45. évi események hatékony tudományos feltárása és az atrocitások elkövetőit sem nevezték még meg. Bozóki Antal:

Szobrot állított a Mi Hazánk Mozgalom Horthy Miklósnak, az utolsó magyar kormányzónak augusztus 30-án, Dúró Dórának, az Országgyűlés alelnökének, a szervezet elnökhelyettesének parlamenti irodájában. Az 57 centiméteres bronz mellszobor Csák Attila alkotása.

A párt egy határozati javaslatot is beterjesztett a Ház elé annak érdekében, hogy az Észak-Erdély visszacsatolásáról szóló második bécsi döntés évfordulója (augusztus 30.) legyen a hazatérés napja. 

A Horthy-szobor állítás nem kevés reagálást váltott ki Magyarországon, mivel „ma is vitatott a kormányfő történelmi megítélése”.

– Mindenképpen aggályos erkölcsileg, hogy Horthy Miklós szobra egy közintézményben áll, mondta Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere a Klubrádiónak. – Dúró Dóra nem állított volna Horthy-szobrot, ha ismerné a történelmet – tette hozzá Jeszenszky.

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője közleményben reagált az eseményekre: – A Demokratikus Koalíció álláspontja, hogy aki úgy gondolkodik, mint egy náci, aki úgy érvel, mint egy náci, és aki nácibarát államfő előtt tiszteleg, és neki állít emléket, az maga is náci. Ezen nincs mit szépíteni vagy magyarázni – írja.

A Mandiner hetilap megkérdezte Kövér László házelnököt a radikális párt lépéséről. – Az alelnök döntése, hogyan rendezi be dolgozószobáját, ezt a döntést az Országgyűlés Hivatalának nem áll módjában korlátozni – érkezett a válasz az Országgyűlés Hivataltól.

– Ha a parlament elnöke eltűri ezt a náci provokációt, akkor sok egyéb bűne mellett maga is a náci mocsok sárfoltját viseli mostantól. Náciknak nincs helyük a Parlamentben. Semmilyen tisztségben – fejezte ki véleményét Kálmán Olga.

A Horthy-szobor állítás Magyarországon nem a Mi Hazánk szobrával kezdődött.

A volt kormányzónak mellszobra már van a szülővárosában, Kenderesen, és az önkormányzat faláról is Horthy Miklós néz a látogatóra. A Fejér megyei Kálozon is, például, 2017. május 20-án állítottak szobrot a néhai kormányzónak, a magántulajdonban levő Zichy-Széchenyi-kastély parkjában, de lehet, hogy másutt is.

Ungár Tamás szerint „az Orbán-kormány feltámasztja a Horthy-korszakot, csak még gyáva nyíltan vállalni a névadóját is”. 

A szoborállításra néhai kormányzónak reagált a Vajdasági Szociáldemokrata Liga [Liga socijaldemokrata Vojvodine – LSV/VSZL] is.

A párt hivatalos honlapján lévő közlemény szerint „Saša Šućurović, a VSZL végrehajtó bizottságának elnöke október 3-án követelést adott át Pintér Attilának, Magyarország szerbiai nagykövetének, hogy Horthy Miklós háborús bűnös szobrát haladéktalanul távolítsák el a magyar parlament épületéből”.

A Liga ugyanakkor javasolja, hogy „az Országgyűlésben avassanak szobrot dr. Teleki Pál korábbi magyar kormányfőnek, aki 1941-ben öngyilkosságot követett el, mert Magyarország részt vett a Tengelyhatalmak Jugoszlávia ellen indított agressziójában”.

– A VSZL követeli, hogy Horthy Miklós háborús bűnös mellszobrát, akinek a megszálló rendszere a második világháborúban, 1942 januárjában, végrehajtotta a hírhedt razziát, amelynek során állatias módon meggyilkoltak és a dunai jég alá dobtak több ezer szerbet, zsidót, romát és Vajdaság más nemzetiségű polgárát, sürgősen távolítsák el a budapesti Magyar Országgyűlésből.

Emlékeztetünk, hogy Horthy Miklóst Jugoszláviában háborús bűnösnek tartották. Szoborállítással háborús bűnösnek Magyarország legfőbb törvényhozási szervében Magyarország megrontja a két ország jószomszédi kapcsolatait és a Vajdaságban valaha elkövetett legszörnyűbb bűncselekményekre emlékeztetnek. Ez a cselekedet úgyszintén megrontja a harmonikus nemzeti viszonyokat Vajdaságban, a mi multikulturális tartományunkban – áll a Nenad Čanak, a VSZL elnöke által aláírt követelésben.

A Liga a Magyarország Nagykövetségéhez intézett követelésről külön levélben értesítette Ana Brnabić szerb kormányfőt is.

A VSZL közleményről a Magyar Szó nevű Véemeszes és a belgrádi Danas napilap is október-4-én értesítette a nyilvánosságot.

Magyarország belgrádi nagykövetsége reagált a Magyar Szó cikkében megjelent állításra, miszerint a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egy tiltakozó levelet adott át a Nagykövetség részére a Horthy-szobor kapcsán.

– A párt képviselői nem jártak a képviseleten, a nevezett levelet pedig a cikk megjelenését követően, 2022. október 5-én egy jelöletlen borítékban dobták be a Nagykövetség postaládájába. Személyesen semmilyen megkeresés nem történt. Ugyancsak pontatlan, hogy dr. Pintér Attila nagykövetnek átadták követelésüket, ugyanis Pintér nagykövet úr 2022. szeptember 20-án befejezte külszolgálatát Szerbiában – áll a lapban közölt helyreigazításban.

Magyarország belgrádi diplomáciai képviseletének helyreigazítása mit sem változtat a lényegen. A VSZL követelése, hogy a Horthy-szobrot távolítsák el az Országgyűlésből, eljutott a Nagykövetséghez és a válasz is már megtalálható Kövér László házelnök álláspontjában, miszerint a Mi Hazánk Mozgalom „alelnökének a döntése, hogyan rendezi be dolgozószobáját”.

Ezt – Kálmán Olga szavaival – úgy is lehet értelmezni, hogy „a parlament elnöke eltűri ezt a náci provokációt”. Kérdéses az is, méltányolja-e, figyelembe veszi-e egyáltalán az Országgyűlés egy külföldi párt követelését?

A Dúró Dóra szoborállítása az utolsó magyar kormányzónak nem az egyetlen, amelyik árnyékot vet, de azt is lehet mondani, hogy terheli, mérgezi a – mindkét ország vezetősége részéről – „történelmi csúcson” lévőnek, valamint „stratégiai szövetség és barátságnak” nevezett szerb–magyar/magyar-szerb kapcsolatokat. Erről azonban a vezetők nem vettek tudomást.

A vitás szobrok közé tartozik a magyar-szerb Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) által kezdeményezett és a Szerb Haladó Párt (SNS), valamint Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért (POKS) által támogatott, 1944/45-ben kivégzett újvidéki ártatlan áldozatoknak a Limán 4 városrészben készülő emlékmű és Damjanich Jánosnak, a szabadságharc legendás alakjának Adán állított emlékműve is, stb.

Emellett, sok vajdasági helységben máig nem valósult meg a mindenkit megillető kegyeleti jog, az áldozatoknak kijáró végtisztesség és a méltó megemlékezés jogának a biztosítása. Nincs befejezve az 1944/45. évi események hatékony tudományos feltárása és az atrocitások elkövetőit sem nevezték még meg.

A délvidéki/vajdasági ártatlan magyar áldozatok tömegsírjai közül „még mindig nagyon sok a jelöletlen”. Topolya esetében, például, „feltételezhetően valahol a Méhészek völgyében, azaz a szeméttelep területén található” az 1944 októberében elkövetett partizán terror áldozatainak a tömegsírja, illetve „a város központjában lévő stadion közelében található teniszpályák alatt”. Újvidéken a Futaki úti temetőben mindeddig nem engedélyezték a Makovecz Imre által megálmodott és tervezett emlékmű megépítését…

 

2022. október 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása. A számonkérhetőség a néhai >

Tovább

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább