2023. december 8. péntek
Ma Mária, Emőke névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Tanulmányúton

Az apa, a fia és a szentlélek

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Az apa, a fia és a szentlélek
Az MCC hallgatói a Pásztor Istvánnál (Fotó: Ótos András)

Az ilyen szintű fogadás a VMSZ részéről nem meglepetés, hiszen az MCC-t az Orbán „kormány egyik kedvencének” is mondják. Nem az a gond a látogatás szervezésével, hogy kizárólag csak Véemeszes „politikusok” fogadták a kollégistákat, hanem hogy egyetlen ellenzéki vezetővel, politikussal nem ülhettek le beszélgetni. Ilyen politikust bizonyára még csak nem is láttak. Nem csak magyart, de szerbet sem, ami ugyancsak kifogásolható. Milyen következtetésre juthattak ebből hallgatók? Hogy Szerbiában egyáltalán nincsen ellenzék? Hogy mindenhol magyarok a vezetők? Nem túl nagyon egyoldalúra sikeredett ez a látogatás? Nem indoktrinálásnak nevezik ezt? Milyen véleménnyel, benyomással távozhattak Szerbiából a kollégisták? Bozóki Antal:

Szerbiai tanulmányúton tartózkodtak a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény hallgatói (2 tanár és 7 diák), akiket szeptember 20-án a tartományi parlamentben Pásztor István házelnök fogadott, aki egyúttal a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) elnöke, noszai ménesgazda, új Mercédesz tulajdonos, stb.

– A beszélgetés során a képviselőház elnöke a vendégekkel ismertette az általa képviselt szerv működésének részleteit, azt a jogi keretet, amellyel összhangban döntéseket hoz, hatásköreit, az államapparátusban betöltött szerepét. Mint mondta, a képviselőház tagjai büszkék arra, hogy a vajdasági parlament a párbeszéd hosszú hagyományának az ápolója, a politikai vélemények különbözősége ellenére a parlamentben kimondottakról mindenki számot vezet, s a politikai kultúra szellemében zajlanak a viták. Ugyanilyen büszkék lehetünk a többnyelvűségre is, amely szintén meghatározó eleme a tartományi képviselőház működésének, fogalmazott Pásztor, hozzátéve, az Európai Parlament után ebben a házban beszélik hivatalosan a legtöbb nyelvet.

A találkozón szó esett a Magyarország és Szerbia közötti kiváló kapcsolatokról is, amelyekben Vajdaságnak jelentős szerepe van a magyar megyékkel kialakított együttműködés révén is.

A Mathias Corvinus Collegium hallgatói Szabadkán is jártak, Újvidék után pedig Belgrádot is felkeresik – közölte a Magyar Szó nevű Véemeszes pártlap.

– A Mathias Corvinus Collegium hallgatóinak csoportját fogadtam ma Újvidéken.

Az autonómia, a kisebbségi politikai szerveződés, a VMSZ és a szerb-magyar kapcsolatok érdekelték őket leginkább.

A fiataloké a jövő, a rájuk szánt energia és figyelem biztos megtérül! – írta a látogatásról Pásztor István még az nap a Facebookon.

A protokollszerű hírből az kelti fel a figyelmet, hogy a kollégisták a tanulmányi útjuk során „Szabadkán is jártak, Újvidék után pedig Belgrádot is felkeresik”. Ezekről a látogatásokról azonban a lap már nem tudósított.

Pásztor Bálint, a pártelnök fia, a VMSZ (fényképes sorrendben 3.) alelnöke, aki egyúttal Szabadka város Képviselő Testületének az elnöke, a VMSZ köztársasági frakciójának a vezetője, egyetemi docens stb., ugyancsak Facebookos bejegyzéséből lehet megtudni, hogy a vendégek egy nappal korábban látogattak Szabadkára.

– A budapesti Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának hallgatóival és oktatóival beszélgettünk ma (szeptember 19-én – B.A.) Szabadkán a Városról, a közösségről, múltról és jövőről. A küldöttség Újvidékre és Belgrádba és ellátogat a következő másfél napban – közölte az ifjú Pásztor.

Kovács Elvira, a VMSZ (fényképes sorrendben 2.) alelnöke, a párt képviselője és (ugyancsak egyik) alelnöke a szerb parlamentnek, a szeptember 20-ai Facebook bejegyzésében írja, hogy „a budapesti Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának hallgatói és oktatói, vajdasági útjuk során Szabadka és Újvidék után Belgrádba látogattak”.

– A Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ frakciójának nevében Újvári Zsombor (szintén Véemeszes – B.A.) képviselőtársammal fogadtuk őket a Képviselőházban. Az önkormányzati és tartományi politizálásunk bemutatása után a köztársasági szerepvállalásunkról meséltünk nekik, de természetesen szó esett Szerbia európai útjáról és Koszovóról is, bel- és külpolitikai dolgokról egyaránt. Köszönjük az érdeklődést, megtisztelő volt vendéglátóiknak lennünk! – írta Kovács.

Kétnapos „szerbiai tanulmányútjuk” során – az idézett szövegek alapján – az MCC hallgatói csupán a Vajdasági „Magyar” Szövetség három vezető tisztségviselőjével találkoztak, akik bemutatták nekik a „politizálásukat” és „meséltek” nekik a „szerepvállalásukról”, „a közösségről, múltról és jövőről”. Csak az ő politikai nézeteikkel ismerkedhettek meg, amelyek egybevágnak a Szerb Haladó Párt (SNS) politikájával, annak támogatásában merülnek ki.

Az ilyen szintű fogadás a VMSZ részéről nem meglepetés, hiszen az MCC-t az Orbán „kormány egyik kedvencének” is mondják.

Nem az a gond a látogatás szervezésével, hogy kizárólag csak Véemeszes „politikusok” fogadták a kollégistákat, hanem hogy egyetlen ellenzéki vezetővel, politikussal nem ülhettek le beszélgetni. Ilyen politikust bizonyára még csak nem is láttak. Nem csak magyart, de szerbet sem, ami ugyancsak kifogásolható. Milyen következtetésre juthattak ebből hallgatók? Hogy Szerbiában egyáltalán nincsen ellenzék? Hogy mindenhol magyarok a vezetők? Nem túl nagyon egyoldalúra sikeredett ez a látogatás? Nem indoktrinálásnak nevezik ezt? Milyen véleménnyel, benyomással távozhattak Szerbiából a kollégisták?

Fiatal egyetemistákról lévén szó, lehetőséget kellet volna nyújtani nekik, hogy – Kovács szavaival – a Vémeszes „mesék” mellett más vezetők meglátásaival is megismerkedjenek és maguk vonják le a látogatás alatt hallottakból, látottakból, tapasztaltakból a következtetéseket. A magyar közösségtől és a valóságtól régen eltávolodott Véemeszes politikusok azonban – a látogatás is ezt mutatja – nagyon ódzkodnak, a hallgatók nehogy rajtuk kívül másokkal is találkozzanak, nehogy véletlenül megfertőzze őket valami másfajta vélemény! Ez lenne a fiatalok képzésének az útja?

A Tartományi Képviselőházi tudósító cikkének A párbeszéd a többnyelvűség intézménye címet adta. Ezek szerint ugyanazon a nyelven nem lehet párbeszédet folytatni, véleményt se cserélni? Az már veszélyes?

 

2022. szeptember 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ 3.0: Megbékélés vagy lassú eltűnés?

A vajdasági magyarság lélekszáma és szellemi kondíciója olyan kritikus szintre süllyedt, hogy egy olyan domináns politikai >

Tovább

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább