2024. április 21. vasárnap
Ma Konrád, Zelmira, Anzelm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Rombolni már tudnak!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Rombolni már tudnak!
Megkezdték a majdányi romos házak eltakarítását (Fotó: Gergely József felvétele)

Pásztor elismerte, „onnantól, hogy a migránsok belépnek Szerbia területére, a probléma kezelése kicsúszik az ellenőrzés alól”. A szerb hatalom képtelen, vagy nem is akarja rendezni a migránsok okozta problémákat. A VMDK közleménye is emlékeztet, hogy „az elmúlt években ennek kapcsán már több alkalommal is az illetékes szervekhez fordult, a tartományi parlament elnökéhez is (aki egyben a szabadkai egypárt elnöke is), aki még arra se volt hajlandó, hogy a hatáskörébe tartozó Tartományi Közbiztonsági Tanácsot összehívja és rendszerbélileg kezelje ezt a kérdést”. Nem világos, hogy a VMDK miért idegenkedik kimondani, hogy éppen Pásztor Istvánról van szó? Rombolni már tudnak, azt is a más pénzéből, de ki fogja megtéríteni a migránsok okozta károkat? Lehetséges-e egyáltalán? Bozóki Antal:

Szeptember 2.

Kovács és a diplomácia

 

Kovács Elvirát (Szentmihály, 1982), a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) egyik alelnökét, képviselőjét, frakcióvezető helyettesét a szerb parlamentben, stb., másodszor választották meg a külügyi és az európai integrációs bizottsága elnökének – jelentette be a párt.

– Hálás vagyok azért, hogy ebben a mandátumban is engem ért az a megtiszteltetés, hogy vezethetem a Szerbiai Képviselőház integrációs bizottságát. A Vajdasági Magyar Szövetség arra számít, hogy az EU sokkal méltányosabban fogja értékelni a végrehajtott reformok előrehaladását, felgyorsul és átláthatóbbá válik a csatlakozási folyamat, növekszik a regionális és határon átnyúló együttműködések különböző formáinak támogatása, konkretizálódik az infrastrukturális és gazdasági projektek megvalósításának pénzügyi támogatása – írta Kovács Elvira és aláhúzta: Szerbia tagsága nélkül nem beszélhetünk teljes Európai Unióról.

A Magyar Szó nevű (párt)újságnak Kovács korábban elmondta: „Az alelnök feladata nemcsak a parlamenti ülések vezetésében merül ki, hanem diplomáciai kérdésekkel is foglalkozik”.

– Fontos, hogy amikor külföldi vendéggel találkozunk, vagy beszélgetünk, megmagyarázzuk Szerbia specifikus helyzetét, illetve rámutassunk a kisebbség, az én esetemben a vajdasági magyarság helyzetére is – emelte ki Kovács. Parlamenti alelnökként is több lehetőség adódik arra, hogy azoknak a külföldi politikusoknak a számára, akik barátian közelítenek Szerbia felé, ám nem értik az ország specifikus helyzetét, és az itt élő kisebbség helyzetét, hogy segítsünk annak megértésében – tette hozzá.

Kovács Elvira személyében – a VMSZ és a Szerb Haladó Párt (SNS) fikuszaként – lesz, tehát, aki „a külföldi vendégeknek” (értsd: nemzetközi szervezetek képviselőinek) elmagyarázza „a vajdasági magyarság helyzetét is”. Már ahogyan azt a VMSZ látja! Hogy Vučić és Orbán „aranykorában élünk”! Mit szólnak ehhez a szentmihályiak?

 

Szeptember 2-9.

Rombolni már tudnak!

 

– Az illegális migráció terhét évek óta nyögő észak-bánáti határ menti Majdányon a Törökkanizsáért Egyesület támogatásával lebontják a teljesen lelakott, tönkretett családi házakat. A lepusztult, kirabolt, kifosztott, feltüzelt romos házakat a tulajdonosok nem tudják eladni, sem lebontani. Többe kerülne a bontás, mint amennyiért egy romházat el lehetne adni. Szeptember 8-án az anyaországi forrásból támogatott házrom-eltakarításról a helyszínen, a majdányi Petőfi Sándor utcában nyilatkozott a sajtónak Pásztor István, a tartományi parlament elnöke:

– Onnantól, hogy a migránsok belépnek Szerbia területére, a probléma kezelése kicsúszik az ellenőrzés alól. […] A Törökkanizsáért civil szervezet magyarországi forrásokból (?? – B.A.) biztosította a romházak elbontásához szükséges anyagi eszközöket. Az a szándék, hogy Majdányt és Rábét is megszabadítsuk az elhagyatott, düledező, romos házaktól, amelyek a migránsok búvóhelyéül szolgáltak. Nagy részüket a migránsok tették lakhatatlanná, és elcsúfítják, rontják a települések összképét – fogalmazott Pásztor István, írja a Magyar Szó, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) lapja.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségnek (VMDK) szeptember 9-ei közleménye szerint, „a bánsági Majdánon nyolc házat, míg a szelevényi erdőben egy csárdát romboltak le a szabadkai egypárt (vagyis a VMSZ – B.A.) emberei”.

A VMDK „értetlenül szemléli azt a pusztítást, amit a szabadkai egypárt migránsügyben végez”.

– Az helyett, hogy a szerbiai hatalmi felállás részeként kormányzati, parlamenti, tartományi és önkormányzati szinten kihatnának a migránskérdés rendszerbeli rendezésére, ők „megoldásként” a vajdasági magyar falvakban lévő házak ledózerolását viszik végbe, mindezt – saját bevallásuk szerint – anyaországi eszközökből!

Egyidejűleg azon a településen, ahol bágerral ledózerolják a családi házakat, nemzetközi segélyszervezetek pénzéből felszerelik télire a volt TSZ elhagyatott csarnokát, kényelmes legyen a szerb–magyar–román hármas határra igyekvő illegális migránsok számára!

Ha nem ezen „dolgoznak”, akkor éppen a „megoldást” abban látják, hogy a határmenti sávban kivágják az erdőt, még akkor is, ha az védett területnek számít, nehogy a migránsok oda is behúzódjanak! – írja a VMDK közleményében.

Az ellenzéki párt „meggyőződése szerint ez téves út és ezek az intézkedések a romboláson kívül semmi mást nem fognak hozni”. Véleményük szerint „építkezni kellene és nem a mienket rombolni! Nem a házakat kell lebontani, hanem az igazi rombolókat távol tartani otthonainktól!”

A VMDK nyolc azonnali konkrét intézkedést is javasol a 2015 óta tartó állapotok rendezésére. Ezek közül a legfontosabb Szerbia déli határa védelmének megerősítése, nagyobb rendőrségi jelenléttel, vagy a katonai határőrség visszaállításával, és a jelenlegi nyílt befogadó központok átalakítsa zárt befogadó központokká, valamint, hogy „az állam fizessen kártérítést azoknak a polgároknak, akik tulajdonát lelakták vagy megrongálták a migránsok az állami szervek mulasztása miatt, illetve azoknak a termelőknek, akiknek a termését megtizedelték az illegális migránsok”.

Pásztor elismerte, „onnantól, hogy a migránsok belépnek Szerbia területére, a probléma kezelése kicsúszik az ellenőrzés alól”. A szerb hatalom képtelen, vagy nem is akarja rendezni a migránsok okozta problémákat.

A VMDK közleménye is emlékeztet, hogy „az elmúlt években ennek kapcsán már több alkalommal is az illetékes szervekhez fordult, a tartományi parlament elnökéhez is (aki egyben a szabadkai egypárt elnöke is), aki még arra se volt hajlandó, hogy a hatáskörébe tartozó Tartományi Közbiztonsági Tanácsot összehívja és rendszerbélileg kezelje ezt a kérdést”. Nem világos, hogy a VMDK miért idegenkedik kimondani, hogy éppen Pásztor Istvánról van szó?

Rombolni már tudnak, azt is a más pénzéből, de ki fogja megtéríteni a migránsok okozta károkat? Lehetséges-e egyáltalán?

2022. szeptember 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fegyverek dörögnek, mi pedig bulizunk

Igaz, a remény csak azokat hagyhatja cserben, akiknek voltak reményeik, illúzióik vagy utópiáik.  Az értelmiségi filiszter távol >

Tovább

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább