2023. március 27. hétfő
Ma Hajnalka, Lídia, Auguszta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Lesz EuroPride Belgrádban vagy, nem lesz?

Vučić: Az állam én vagyok!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Lesz EuroPride Belgrádban vagy, nem lesz?

„Az EuroPride megosztotta Szerbiát.” Napok óta folyik a vita a szeptember 17-ére bejelentett megfelvonulásról. Sikerült ezzel ismét elterelni a figyelmet a sokkal fontosabb társadalmi problémákról. Most nem arról beszélnek az emberek, cikkezik a sajtó, hogy miért nincs még kormány, lesz-e elegendő villanyáram, gáz, tej az üzletekben, hanem hogy lesz-e Pride! Radomir Lazović, a Ne davimo Beograd [Ne fojtsuk meg Belgrádot] mozgalom parlamenti képviselője a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában elítélte az államfő bejelentését, azzal érvelve, ha most betiltja a büszkeségnapi felvonulást, holnap a környezetszennyezés vagy a drágítások és a szegénység elleni tüntetéseket is betilthatja... Az utóbbi időben az alkoholizmussal is összefüggésben hozott Vučić szorítóba került, a szavahihetősége és a tekintélye is kockán forog! Bozóki Antal:

– Készen állok arra, hogy magamra vállaljak minden felelősséget, de az EuroPride büszkeségnapi felvonulást nem fogják megtartani Belgrádban – jelentette ki augusztus 30-ai sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić szerb elnök, reagálva arra, hogy különböző szervezetek nem kívánnak elállni a felvonulástól, és annak ellenére is megtarthatják, ha nem kapnak rendőri védelmet. Vučić leszögezte, ha az állam úgy dönt, hogy nem lesz felvonulás, akkor nem lesz.

– Úgy döntöttünk nem lesz felvonulás. Hívhat engem és Branbićot is Biden, de Putin és Erdogan is, a döntésünkön nem változtatunk – mondta Vučić, majd hozzátette, hogy bár a bejelentések szerint, még ezek után is meg akarják tartani a felvonulást, még annak árán is, hogy megtámadhatják őket az utcán, az állam mindent meg fog tenni, hogy nem történjen erőszak. Mint többször is hangsúlyozta, a kormány döntését tiszteletben kell tartani.

Vučić döntését támogatja Porfirije szerb pátriárka is. – Ez a téma mesterségesen lett ránk erőszakolva és teljesen ellentétben van népünk értékrendszerével, de ugyanakkor a más vallású és nemzetiségű fivéreink és nővéreink vallásával is. […] Emiatt, ennek a manifesztációnak a lemondását helyesnek tartom – mondta s pátriárka. A belgrádi Danas napilap írása szerint viszont a pátriárka álláspontja csak „elmélyíti az ellentéteket”.

A tervezett melegfelvonulás, az EuroPride megrendezésével kapcsolatos döntést kommentálva Sandra Benčić aktivista – aki a horvát Száborban a Možemo platformot képviseli – azt mondta, aggasztó, hogy a döntés meghozatalakor figyelmen kívül hagyták az alkotmányt és azt a tényt, hogy Szerbia is aláírta az emberi jogok védelméről szóló európai egyezményt.

– Abból, ahogyan ezt retorikailag tálalta, világosan látszik hatalmának autokratikus volta. Hogyha valaki azt mondja, „ha az állam azt mondja, hogy megtiltjuk, akkor nincs tovább”, ez olyan, mintha az államnak nem volna alkotmánya, nem lennének törvényei, hanem ő maga az állam, és úgy lesz, ahogyan azt ő eldönti. Egyenlővé teszi magát az állammal, ez pedig a klasszikus példája annak, amit országainkban a nacionalisták tesznek: én vagyok az állam, és akkor úgy lesz, ahogy én mondom – mutatott rá Benčić az N1 Televízió „Crvena linija” [Vörös vonal] című műsorában.

„Az EuroPride megosztotta Szerbiát.” Napok óta folyik a vita a szeptember 17-ére bejelentett megfelvonulásról. Sikerült ezzel ismét elterelni a figyelmet a sokkal fontosabb társadalmi problémákról. Most nem arról beszélnek az emberek, cikkezik a sajtó, hogy miért nincs még kormány, lesz-e elegendő villanyáram, gáz, tej az üzletekben, hanem hogy lesz-e Pride!

Radomir Lazović, a Ne davimo Beograd [Ne fojtsuk meg Belgrádot] mozgalom parlamenti képviselője a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában elítélte az államfő bejelentését, azzal érvelve, ha most betiltja a büszkeségnapi felvonulást, holnap a környezetszennyezés vagy a drágítások és a szegénység elleni tüntetéseket is betilthatja.

A szerb alkotmány (54. szakasza) alapján „a polgárok békés célú gyülekezése szabad. […] A polgárok szabadtéri gyűléseit, tüntetéseit és más gyülekezéseit az állami szerveknél be kell jelenteni, a törvénnyel összhangban. A gyülekezési szabadság törvénnyel csak akkor korlátozható, ha a korlátozás a közegészség, közerkölcs, mások jogainak vagy a Szerb Köztársaság biztonságvédelme érdekében elengedhetetlen.”

Az EuroPride kapcsán Vučić, hogy a hatalmát bizonyítsa, ismét megkerülte az alkotmányt és a hivatalos szerveket is. Nem a köztársasági elnök illetékessége, hogy valamilyen rendezvényt engedélyezzen, vagy betiltson. Ismét demonstrálta, hogy a döntéseket egyedül ő hozza meg – a XIV. Lajos francia királynak tulajdonított mondás szerint: „az állam én vagyok!”

– Az LGBTQ+ közösség gyülekezeteinek megtartására a szerb kormány nem csak a Belgrád 2019. évi jelölésének támogatásáról szóló levélben kötelezte el magát, hanem az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásokról szóló akcióterv 23. fejezetének keretében is – írja a European Western Balkans portál.

– Az EuroPridot még 2019-ben bejelentették, felelőtlenség és alkalmatlan lenne most lemondani. Rossz üzenetet küldünk Európának és az egész világnak. Remélem, hogy a Pride-ot békés légkörben tartják meg – mondta Gordana Perunović Fijat a Nova.rs-nek, aki bátran kiállt a gyermeke mellett és nem tagadta meg azért, hogy az LGBT populációhoz tartozik.

Goran Miletić, az EuroPride 2022 egyik szervezője – amire szeptember 12. és 19-a között kerülhet sor – elmondta, hogy „a Pride-ot a tervek szerint fogják megtartani, a szervezők még akkor sem állnak el a felvonulástól, ha azt a hatóságok betiltják, de úgy hiszi, hogy a belügyminisztérium (MUP) nem fogja betiltani az eseményt”. A sétára Vučićot is meghívták.

Miletić bejelentette, hogy a Pride belgrádi szervezetének mintegy „60 politikus és nem kormányzati szervezet vezetője erősítette meg részvételét a szeptember 17-ei sétán, valamint hogy az állam biztosítja számukra a biztonságot.” Az eseményre Vladimir Bilčik, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője is bejelentette a jövetelét.

 A Danas napilap nem hivatalos információi szerint „a Katonai Akadémia végzőseinek felvonulását váratlanul szeptember 17-ére halasztották”. Az EurpPride-re Belgrádba érkezőknek készített ajánlások pedig „a félháborús övezetben érkezőknek adott tanácsokra hasonlítanak”. A rendőrök egy része erre a napra „tiltakozást vagy sztrájkot” is emleget…

Az utóbbi időben az alkoholizmussal is összefüggésben hozott Vučić szorítóba került, a szavahihetősége és a tekintélye is kockán forog!

Lesz EuroPride vagy, nem lesz?

2022. szeptember 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Amikor már késő elutasítani a cinkosságot

El is utasíthatja, teszi hozzá „jóságos” arckifejezéssel, miután tudtára adta, hogy zsarolható. Ekkor már késő elutasítani >

Tovább

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább