2024. március 5. kedd
Ma Adorján, Adrián névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Fikusz is, Fater is

Szerbiában továbbra sem lesz magyar érdekvédelem

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Fikusz is, Fater is

Vučić a kormányfőjelölés alkalmával sem köztársasági elnökhöz illően járt el. Nem az ő tisztsége és az alkotmánnyal is ellenkezik, hogy megjelölje ki, vagy kik lesznek a miniszterek, ki milyen tisztséget lát majd el a kormányban. A kormányfőjelölt feladata, hogy javasolja kabinetjének az összetételét a képviselőháznak. Ebből is látszik, hogy a Faternak is nevezett Brnabićnak ismét a fikusz szerepe jutott... Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) elnöke – aki „baráti” viszonyban van a „kedves Ácóval” (Vučićtyal) és Vučevićtyel is – már előre elkötelezte magát, hogy pártja „ismét a kormánykoalíció része lesz, és az előző évekhez hasonlóan ezúttal is államtitkári szinten kíván részt venni az új kabinet munkájában”. Ebből az is nyilvánvaló, egyrészt, hogy felelősséget vállal a kormány minden döntéséért, másrészt pedig, hogy a magyar közösség helyzetének javításáért való érdemi kiállásra továbbra sem lehet számítani. A VMSZ továbbra is csak a politikai kirakatban való szerepésre jó. Bozóki Antal:

Aleksandar Vučić szerb elnök augusztus 27-én Ana Brnabić eddigi miniszterelnököt javasolta „új” kormányfőjelöltnek.

Véget ért ezzel a kormányfő megjelölése körüli huzavona és bohózat. Napok óta folyt ugyanis a közéletben és a sajtóban a találgatás, amit a nagy manipulátor Vučić csak fokozott, vajon ki alakít majd kormányt? Ana Brnabić, Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt (SZHP/SNS) alelnöke és Újvidék polgármestere (2012 szeptemberétől), vagy valaki harmadik?

Aki csak egy kicsit is figyelemmel kíséri a szerbiai történéseket, előre tudhatta azonban, hogy Brnabić lesz harmadszor is a kormányalakító – attól a pillanattól kezdve, amikor az új összetételű szerb parlamentben a képviselői mandátuma megerősítésétől számított 24 órán belül lemondott arról. Ezt megelőzően már megegyezhetett Vučićtyal, különben nem mondott volna le a képviselőségről.

Brnabić 1975-ben született Belgrádban. 2016-ban került először a kormányba, mint állami és helyi önkormányzati miniszter. A kormányfői tisztséget 2017 óta két alkalommal látta el, mint az ország első női miniszterelnöke és az első személy a szerb kormány élén, aki nyíltan vállalta, hogy meleg.

A miniszterelnöksége során hűen követte Aleksandar Vučić politikáját – „az ország európai útját, az Oroszországgal és Kínával való együttműködésről való lemondás nélkül”.

Az államfő bejelentésében rámutatott, „a kormányfőjelölt megválasztása összetett volt és bonyolult. Azt is hozzátette, Brnabić nem lesz négy évig kormányfő, mandátuma rövidebb ideig tart majd, mert 2024-ben változásokra lehet számítani a kormányon belül.”

– Fontos, hogy a jelenlegi kormányfő maradjon a kormány élén, hogy folytatni tudjuk a felmerülő gondok megoldását – hangsúlyozta Vučić. Hozzátette, büszke arra, hogy ilyen munkatársa van, és elégedettséggel tölti ki, hogy az országvezetés egyik legfontosabb tisztségére egy talpraesett, művelt, szorgalmas nőt javasolhatott, aki lojális Szerbiához.

Vučić arról is beszélt, „számos személyi változás lesz a kormány összetételében, de azt is leszögezte”, hogy másik jelöltje, Miloš Vučević, várhatóan alelnöki tisztséget tölt majd be és „nagyobb komolyságot hoz majd a kormányba”. (Ennek csak azok az újvidékiek örülnek hogy végre megszabadulnak tőle, akik még emlékeznek, hogy a hatalomra kerülése után a városi hatalom úgy döntött, a városi autóbuszokon cirill betűsre cserélik az eddig latin útirányjelző feliratokat.)

Vučić szavai szerint (az egyebek mellett a doktori értekezése plagizálásával is vádolt – B.A.) Siniša Mali jelenlegi pénzügyminiszter is várhatóan szintén a kormány alelnöke lesz.

Az államfő azt is bejelentette, hogy „Ivica Dačićnak [a Szerbiai Szocialista Párt (SPS), vagyis a Slobodan Milošević alapította párt elnökének – B.A.] is fontos szerep jut Szerbia állami apparátusában. Amellett, hogy fontos miniszteri beosztást kap, megkapja a biztonsági szolgálatok koordinátori tisztségét is.

– Teljesen lényegtelen, hogy ki lesz névlegesen a kormányfőjelölt, kabinetje folytatni fogja azt a politikát, amelyet mi az elmúlt években folyamatosan bíráltunk – jelentette ki Dragan Đilas, a Szabadság és Igazság Pártja [Stranka slobode i pravde – SSP] elnöke, aki nem számít semmilyen változásra, hiszen „miniszterek egész sora cserélődött le, amióta a Szerb Haladó Párt áll a kormányrúdnál, mégsem fordult jobbra semmi sem”.

Az SSP elnöke feltételezi, hogy a kormányalakító személye megnevezésének halogatása mögött azok a súlyos döntések állnak, amelyeket meg kell hozni. „Lényegében húzzák az időt, hogy minél később alakuljon meg a kormány, mert a helyzet nagyon nehéz az élet minden területén” – mondta Đilas Nova.rs portálnak nyilatkozva.

Miloš Vučević a Prva televízió augusztus 23-ai reggeli műsorában „rámutatott arra, hogy az SZHP ragaszkodni fog ahhoz, hogy a kisebbségi pártok is részt vállaljanak a végrehajtó hatalomban, vagyis a kisebbség számára inkluzív kormányra lehet számítani, ezzel szeretnék megmutatni azt, hogy Szerbia nyitott minden polgára számára”.

Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) elnöke – aki „baráti” viszonyban van a „kedves Ácóval” (Vučićtyal) és Vučevićtyel is – már előre elkötelezte magát, hogy pártja „ismét a kormánykoalíció része lesz, és az előző évekhez hasonlóan ezúttal is államtitkári szinten kíván részt venni az új kabinet munkájában”.

Ebből az is nyilvánvaló, egyrészt, hogy felelősséget vállal a kormány minden döntéséért, másrészt pedig, hogy a magyar közösség helyzetének javításáért való érdemi kiállásra továbbra sem lehet számítani. A VMSZ továbbra is csak a politikai kirakatban való szerepésre jó.

Szerbiában április 3-án voltak a parlamenti választások. Az országnak öt hónap után se nincs kormánya!

Brnabić(ka) új kabinetje – a nyilatkozatok szerint – „a folytonosság kormánya lesz”. Ez az jelenti, az országban semmilyen lényegi változásra, de a helyzet javulására sem lehet számítani.

Vučić a kormányfőjelölés alkalmával sem köztársasági elnökhöz illően járt el. Nem az ő tisztsége és az alkotmánnyal is ellenkezik, hogy megjelölje ki, vagy kik lesznek a miniszterek, ki milyen tisztséget lát majd el a kormányban. A kormányfőjelölt feladata, hogy javasolja kabinetjének az összetételét a képviselőháznak. Ebből is látszik, hogy a Faternak is nevezett Brnabićnak ismét a fikusz szerepe jutott.

A kormány még meg sem alakult, Vučić már bejelentette: „Brnabić nem lesz négy évig kormányfő, mert 2024-ben változásokra lehet számítani a kormányon belül,” meg hogy „a kormányt 2024-ben Miloš Vučević veszi át tőle”! Érti ezt egyáltalán valaki? Senki nem tudja az, hogy mi fog történi holnap, nem hogy mi lesz 2024-ben!

A Demostat nevű belgrádi kutató-kiadó központ értékelése szerint nem kell csodálkozni, ha a jövő évre bejelentett belgrádi választásokkal egy időben választásokat tartanak a szerbiai nagyvárosokban is, mint amilyen Újvidék, Kragujevac és Niš, mivel a legutóbbi választásokon észlelt irányzat, miszerint a SNS nagyon rosszul áll a városi környezetekben, különösen a Miloš Vučević vezette Újvidéken, aki most a kormányba távozik. Ebből arra következtetnek, hogy Brnabić kormányának rekonstrukciója már jövőre lehetséges.

Ana Brnabić kormányfői jelölését a köztársasági képviselőháznak kell megerősíteni. Nem kétséges, hogy ez megtörténik, mivel Vučićnak elegendő számú képviselője van, akik  az összes előterjesztését megszavazzák. Érdekes lesz azonban követni az ülést, mivel az ellenzéki képviselők a jelölését bizonyára nem hagyják szó nélkül.

 

2022. szeptember 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Szerbiában 10 éve csorbítják a politikai jogokat és a polgári szabadságjogokat!

A Freedom House szakértője azt is mondta, hogy „most Szerbiában fennáll a valós félelem attól, hogy  valamiféle >

Tovább

Sonja Biserko: „Szerbia állandó feszültségben él”

“Szerbia soha nem volt távolabb az európai értékektől. A decemberi választásokon a rezsim megmutatta igazi arcát >

Tovább

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása. A számonkérhetőség a néhai >

Tovább

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább