2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Kenyér és cirkusz

Kisajátította, pártrendezvény szintjére süllyesztette a VMSZ a magyar nemzeti ünnepet!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Kenyér és cirkusz

A délvidéki/vajdasági magyar közösségnek továbbra sincsen egy közös, központi Szent István-napi ünnepsége! Szerveznek egy megtévesztő véemeszes pártrendezvényt és egy kirakatszerű ünnepi műsort a párthoz tartozó/közeli kiváltságosoknak – amelyen (bizonyára) csak meghívóval lehetett részt venni. Miért nem lehet a közösségnek egyetlen össznépi nemzeti ünnepsége? A Magyar Nemzeti Tanácsnak kellene ezt megszervezni, lehetőséget adva minden érdekelt magyar párt és civil szervezet vezetőjének, de mindenki másnak is, aki szükségét érzi, hogy elmondja az ünneppel kapcsolatos gondolatait. Ez azonban a jelenlegi körülmények között elképzelhetetlen. Most a panem et circenses/kenyeret és cirkuszi játékokat (a népnek) a cél! Bozóki Antal:

Augusztus 13-án megtartották Palicson a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) Szent István-napi „központi ünnepségét”.

A huszonhatodik alkalommal megszervezett rendezvény idei jelmondatát – a Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat – Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című (1810-ben véglegesített) versének egyik változatából kölcsönözték.

Palicson nem a vajdasági magyar közösség Szent István-napi központi ünnepségét szervezték meg, hanem a VMSZ pártrendezvényét! Pásztor István pártvezér, tartományi képviselőházi elnök, noszai ménesgazda, új Mercédesz-tulajdonos stb. kisajátította, pártösszejövetel szintjére süllyesztette/züllesztette a magyar nemzeti ünnepet!

A megtévesztő véemeszes jamboreet/dzsemborit/találkozót augusztus 13-án tartották, miközben Szent István-napja augusztus 20-án van!

Számos vajdasági településről – Vučić módjára – ingyen buszokkal szállították a palicsi meetingre a jobb sorsra érdemes, oktalan közönséget. Sokan azt hitték, hogy egy közös nemzeti ünnepségen vesznek részt. Mégis elég gyéren voltak jelen. Szerencsére, mivel többen, az ismerőseim közül, akik Palicson jártak – néhány napra rá – az orvosnál kötöttek ki, mert koronavírusosak lettek.

A költségeket, persze, valakinek állnia kell(ett). Rendezhet, természetesen, Pásztor (párt)propaganda ünnepséget, amennyit, ahol, és amikor csak akar, de nem közpénzen!

Mennyibe került a palicsi rendezvény és honnan erre a pénz? A párt Magyar Szó nevű szócsövében az esemény egész oldalas színes reklámja stb. mennyibe került? Nem lehetett volna a rendezvény költségeit okosabb helyre/módon elkölteni? Különösen a mostani rossz gazdasági helyzetben!

A kenyérszentelést követően felolvasott „beszédében” Pásztor István hozta a tőle már (meg)szokottakat.

A többnyire elvont, homályos, gyakran összefüggéstelen és zavaros felszólalásában a pártvezér Szent István tetteit és cselekedeteit próbálta tolmácsolni. A saját értelmezésében igyekezett magyarázni, hogy mit is „szánt nekünk” az államalapító király.

Nemzeti ünnepünk alkalmából több ködös gondolatot is megfogalmazott (vagy írtak le neki).

Egyebek mellett, „kiemelte, gondot kell viselnünk a szülőföldünkről, együtt kell működnünk, erőt kifejtenünk annak érdekében, hogy ellen tudjunk állni azoknak a 21. századi imperialista törekvéseknek, amiket globalista törvényszerűségként próbálnak lenyomni a torkunkon”. (Érthető, nemde?) – Meg kell dolgoznunk azért, hogy magyarok maradhassunk – tette hozzá a „kenyérszelő” Pásztor.

A VMSZ erkölcsileg és politikailag is levitézlett elnöke a migránshelyzetre kitérve elmondta, hogy „Magyarországnak és Szerbiának közösen és jól, keményen és bátran, határozottan bár emberségesen kell ellent mondania a migránsáradatnak”. Azt azonban már nem részletezte, hogy ezt miért nem teszi(k), és hogy ez miből áll(na), sem azt, hogy személyesen mit tett a helyzet megváltoztatása érdekében.

– Hét éve tűrjük ezt a helyzetet, ami a magyarországi kerítés megépítése után hetekre lecsillapodott, de alapvetően rosszabbra fordult: városaink, parkjaink, közterületeink megszállás alatt állnak, a védett Szelevényi erdőbe, ahová egy évtizede még kirándulni vitték az iskolásokat, hogy megmutassák nekik a védett növényeket, a rendőrség sem meri betenni a lábát. A makkhetesi erdővel ugyanez a helyzet, arrafelé már ellehetetlenült az élet, de nincs ez másként Nyugat-Bácskában és Belgrádban sem – állapította meg Pásztor, mintha nem ő lenne az egyik felelős vezető, akinek kötelessége lenne ennek a problémának (is) a megoldását

megtalálni!

– A migránsinváziót a déli határon kell megállítani, a jelenlegi áldatlan állapotokat pedig meg kell szüntetni – tette hozzá bölcsen. Arra azonban nem tért ki, hogy Szerbia déli határán miért nem lépnek fel.

Letámadta az Európai Uniót, amelyben „a döntéshozók folyamatosan változó elvárások alapján írogatják jelentéseiket rólunk, ki nem mondott nyomásgyakorlást hajtanak végre rajtunk, aminek következtében a mi életünk válik élhetetlenné”. Mintha legalábbis az EU vezetői lennének a bűnösök azért, hogy a szerb haladó hatalom – amelyiknek Pásztor pártja és ő is a tevékeny részese – nem képes elvégezni a szükséges reformokat és teljesíteni az uniós tagfelvétel követelményeit.

Beszéde végén „köszönetet mondott Magyarország 2010 óta hatalmon lévő nemzeti kormányának, Szerbia elnökének és kormányának az egy évtizedes partneri viszonyulásért, az együttműködési szándékért és nyitottságért”. Hangoztatva, hogy „a nemzethez tartozás kiteljesedése az elmúlt tizenkét év nemzeti kormányzásának köszönve aranykorát éli”.[10]

Kérdés azonban, hogy kinek mit hozott ez az „aranykor”, és hogyan tekintenek erre az egyre fogyó és elszegényedő közösség tagjai.

Az Orbán Viktor stílusát is utánzó, nemzeti színekbe csomagolt szpícset aztán a szolgalelkű magyar sajtó szinte vagy csaknem egészében közölte.

Pásztor szónoklatát augusztus 15-én – Hitünk szabadságunk alapja címmel – hozta csaknem egész oldalon és három fotóval illusztrálva a Magyar Szó. Beszédének hosszas „részletét” harsogtatták az Újvidéki Rádió augusztus 17-ei Hangadó szerda című politikai magazinjában is. Muci Szántó Márta szerkesztő ezért bizonyára kiérdemelte legalább Gusztony András, az Újvidéki Rádió kettes csatornája fő- és felelős szerkesztőjének, de lehet, hogy még Klemm József megbízott vezérigazgatónak az elismerését is.

Történik mindez anélkül, hogy bárki is – a Délhíren kívül – valamiféle kommentárt fűzött volna Pásztor szabadjára engedett, a valóságtól elszakadt és általa mantrának tartott gondolataihoz. Ma már újságírónak lenni elég csak Pásztor Pista zagyva beszédeit közölni. Ilyen alacsony szintre süllyedt a vajdasági magyar újságírás!

Augusztus 19-én aztán, Honnan jő a fény… elnevezéssel, tartottak még egy Szent István-napi központi ünnepséget, az Újvidéki Színházban, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) rendezésében – a véemeszes politikai, illetve a párhoz közeli, bizalmi elitnek, amelyen „a VMSZ államtitkárai és köztársasági képviselői is tiszteletüket tették”.

„Emlékezni elődeinkre öröm és kötelesség” – hangsúlyozta Hajnal Jenő, a testület elnöke, aki „Igor Mirović (korábban radikális, most – B. A.) haladó tartományi kormányfővel igyekezett jelentőséget adni az ünnepnek”.

– Az államokat és a közösségeket mindig azok vezették legjobban, akik merész célokat tűztek ki maguk elé és jobb jövőt mertek álmodni. Ilyen személyiség volt a magyar történelemben Szent István. Örök érvényű alkotása és hagyatéka, hogy népét átvezette a történelem viszontagságain, majd elvezetett addig a pillanatig is, hogy ma Vajdaságban együtt ünneplünk. Tisztelet azoknak, akik azon fáradoztak, hogy a kivételes magyar államalapítóra tartományi szintű ünnepen emlékezzünk meg. Együtt ünnepelhetünk, ami az egész vajdasági közösség javát szolgálja. Évek óta együtt vezetjük a tartományi ügyeket, és sikereink is közösek. Mindezt az állami szintű, hihetetlenül eredményes együttműködés is támogatja – mondta a tartományi kormányfő.

A Délhír portál kommentárja szerint azonban „kétséges, hogy a haladó-párti Mirović egyáltalán tudja, miről szól Szent István ünnepe”.

A műsort Vitkay-Kucsera Ágota énekművész és Verebes Krnács Erika előadóművész, az MNT tagjai – akiknek a hangját egyébként a testület ülésein nemigen lehet hallani – „tette fennköltté”.

A délvidéki/vajdasági magyar közösségnek továbbra sincsen egy közös, központi Szent István-napi ünnepsége! Szerveznek egy megtévesztő véemeszes pártrendezvényt és egy kirakatszerű ünnepi műsort a párthoz tartozó/közeli kiváltságosoknak – amelyen (bizonyára) csak meghívóval lehetett részt venni. Miért nem lehet a közösségnek egyetlen össznépi nemzeti ünnepsége? A Magyar Nemzeti Tanácsnak kellene ezt megszervezni, lehetőséget adva minden érdekelt magyar párt és civil szervezet vezetőjének, de mindenki másnak is, aki szükségét érzi, hogy elmondja az ünneppel kapcsolatos gondolatait. Ez azonban a jelenlegi körülmények között elképzelhetetlen. Most a panem et circenses/kenyeret és cirkuszi játékokat (a népnek) a cél!

 

 

 

2022. augusztus 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Hitler elégedetten bólogat a sírjában

A kormányközeli Magyar Nemzet szerint a náci fasizmust veszélyétől többé nem kell tartanunk, mert „letűnt a >

Tovább

Pártideológiát szolgál a színház (is)?

Most ismét két színházat biztosított be magának újabb négy évre a pártírónő, a „mi Miránk” (Mirjana >

Tovább

Amikor már késő elutasítani a cinkosságot

El is utasíthatja, teszi hozzá „jóságos” arckifejezéssel, miután tudtára adta, hogy zsarolható. Ekkor már késő elutasítani >

Tovább

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább