2022. november 30. Szerda
Ma András, Andor, Andrea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Hontalanul (3)

A médiaháború peremén

Bódis Gábor
Bódis Gábor
A médiaháború peremén

Néhány vajdaságit sikerült beprotezsálnom Alihoz, többek között Süli Zolit és Korhecz Tamást. A Panorámától végleg akkor mentem el a kedvem, amikor egy tervezett határon túli műsor előkészítő tanácsába hívtak és az értekezleten a főszerkesztő „szép magyar arcokat” akart műsorvezetőknek. Ez egy kicsit sok volt nekem. Chrudinák nem maradt meg az Antall-vonalnál, hanem csurkább lett a Csurkánál. Bódis Gábor:

1992. januárjában már javában dúlt a médiaháború Magyarországon: az SZDSZ és az újra éledező MSZP holdudvarához tartozott újságírók és más értelmiségiek álltak szemben az MDF jobboldali és még jobboldalibb (Csurka) csapatával. Régi valós vagy vélt sérelmek vívtak kegyetlen csatát a tévében, rádiókban, újságokban.

Liberális alapállásom miatt aligha kerülhettem el, hogy jobban összefonódjak a szabaddemokratákkal, habár formálisan semmilyen párthoz nem tartoztam. Elég volt egyszer a Jugoszláv Kommunista Szövetséghez. Habár, ahogy elnézem azóta is ezeket a pártokat, hát az sem volt rosszabb.

Még Újvidéken voltam a televízióban, amikor Konrád György volt az egyik műsorunk vendége, én meg a műsorvezető. Azt hiszem Végel Laci szervezte a dolgot. Nagyszerű érzés volt az anyaországban akkor még mindig tiltólistán levő Konráddal találkozni. Egy egészen más világ szelleme sugárzott belőle. Később a rendszerváltás idején interjút készítettem immár Budapesten az íróval.

Évekkel később, Kasza László SZER-es haverommal voltunk náluk Budán vacsorázni és egy egész estét végigdumálni. Rögtön megtaláltuk a közös ügyet: fehér száraz borból, azaz rizlingből készült fröccsöt ittunk. Konrád és Kasza felidézték azt a történelmi pillanatot, amikor a kilencvenes évek elején ők ketten ajánlották Soros Györgynek a rendkívül tehetséges ifjú magyar politikust, Orbán Viktort. Kb. tíz évvel később ismét összefutottak egy fogadáson Sorossal, aki „megköszönte” nekik a nagyszerű ötletüket.

Ilyen „ideológiai” háttérrel kezdtem bele egy újabb pályafutásba ezúttal Budapesten. Több helyre is dolgoztam: rendszeresen a Szabad Európának (1990. Óta a Bajcsy-Zsilinszky úton volt az irodájuk), a Magyar Televíziónak (Szabadság tér), az MTI-nek (Naphegy tér) és irogattam a Beszélőnek is, akik valahol a Rákóczi-térnél voltak. Akkoriban Kiss Ilona szerkesztette a leghíresebb egykori magyar szamizdatot. Na, egyelőre ennyi elég az SZDSZ-es vonalból.

A 2010-es Fidesz egyeduralomig tartó médiaháború mindkét oldalán voltak ugyanis haverok. Elsősorban a Magyar Televízió akkori (1992) híradójának főszerkesztője, Pálfy G. István, aki az Antall-féle csapat egyik legfontosabb szereplője volt és akit emiatt hatalmas ellenszenv övezett a baloldalon. Picúr fogadott be az MTV-be, miután majd egy évig tudósítottam nekik Újvidékről. Sőt, elintézte, hogy egy hónapig az MTV Benczúr utcai székházában lakjak, ingyen és bérmentve. Mondjuk úgy készített velem interjút a híradós stáb (Járai Jutka), hogy az asztalomon egy szétterített és a kamerával jól befogható kormánylap (Új Magyarország) terpeszkedett. Mintegy tudatva, hogy ha határon túli, akkor csak a jobboldalon lehet. Változott azóta valami?

Pálfy G. munkát is adott, az éjfél körüli utolsó híradókat szerkesztgettem a Szabadság téren. Esti műszak volt, napközben meg a Szabad Európában tartottam rajta a szemem a délszláv háborún.

Picúrral azóta is jól megvagyok. Annak ellenére, hogy egy idő után otthagytam az MTV-t. Tisztán ideológiai okokból: a SZER-ben többet fizettek.

Másfél évtizeddel később ismét összehozott a sors Picúrral. Méghozzá a Duna TV-ben, ahol ő MDF-es kurátor volt, én meg hírigazgató. Amiben csak lehetett, segített.

És még egy epizód kívánkozik ki belőlem a „rettenetes” Pálfy G. kapcsán. Túl a Fidesz 2010-es kétharmados győzelmén és a kirúgásunkon, egy asztaltársaságunk volt a Belgrád rakparton levő Szegedi Halászcsárdában. Ide csak kirúgott közmédiások (főleg dunások) jöhettek. Egyszer, nagy örömömre, megjelent Picúr is. Méghozzá egy Népszavával a hóna alatt!

Időközben az Élet és irodalom-ban leírta, hogy miben tévedett a médiaháborúban annak idején és hogyan lett a Fidesz-ellenes „népfront” lelkes támogatója. Antall-párti, majd Dávid Ibolya-párti maradt. Higgyék el, ez egy egészen szerethető vonulat.

A másik jobboldali kötődésem a Panorámához és annak szigorú és vaskezű főnökéhez, Chrudinák Alajoshoz fűzött. Emigrálásom előtt a Panoráma stábjai gyakran jártak Újvidéken, a Napló szerkesztőségében és én is bedolgoztam a műsorba. Ali, így nevezték a főszerkesztőt, nagyon korrekt módon azt mondta Budapestre érkezésemkor, hogy bármikor felvesz a szerkesztőségbe. A baj az volt, hogy a SZER-hez jobban vonzódtam. Anyagilag is.

Néhány vajdaságit sikerült beprotezsálnom Alihoz, többek között Süli Zolit és Korhecz Tamást.

A Panorámától végleg akkor mentem el a kedvem, amikor egy tervezett határon túli műsor előkészítő tanácsába hívtak és az értekezleten a főszerkesztő „szép magyar arcokat” akart műsorvezetőknek. Ez egy kicsit sok volt nekem. Chrudinák nem maradt meg az Antall-vonalnál, hanem csurkább lett a Csurkánál.

 

2022. június 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó >

Tovább

Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel >

Tovább