2023. június 8. csütörtök
Ma Medárd, Helga névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Hontalanul (3)

A médiaháború peremén

Bódis Gábor
Bódis Gábor
A médiaháború peremén

Néhány vajdaságit sikerült beprotezsálnom Alihoz, többek között Süli Zolit és Korhecz Tamást. A Panorámától végleg akkor mentem el a kedvem, amikor egy tervezett határon túli műsor előkészítő tanácsába hívtak és az értekezleten a főszerkesztő „szép magyar arcokat” akart műsorvezetőknek. Ez egy kicsit sok volt nekem. Chrudinák nem maradt meg az Antall-vonalnál, hanem csurkább lett a Csurkánál. Bódis Gábor:

1992. januárjában már javában dúlt a médiaháború Magyarországon: az SZDSZ és az újra éledező MSZP holdudvarához tartozott újságírók és más értelmiségiek álltak szemben az MDF jobboldali és még jobboldalibb (Csurka) csapatával. Régi valós vagy vélt sérelmek vívtak kegyetlen csatát a tévében, rádiókban, újságokban.

Liberális alapállásom miatt aligha kerülhettem el, hogy jobban összefonódjak a szabaddemokratákkal, habár formálisan semmilyen párthoz nem tartoztam. Elég volt egyszer a Jugoszláv Kommunista Szövetséghez. Habár, ahogy elnézem azóta is ezeket a pártokat, hát az sem volt rosszabb.

Még Újvidéken voltam a televízióban, amikor Konrád György volt az egyik műsorunk vendége, én meg a műsorvezető. Azt hiszem Végel Laci szervezte a dolgot. Nagyszerű érzés volt az anyaországban akkor még mindig tiltólistán levő Konráddal találkozni. Egy egészen más világ szelleme sugárzott belőle. Később a rendszerváltás idején interjút készítettem immár Budapesten az íróval.

Évekkel később, Kasza László SZER-es haverommal voltunk náluk Budán vacsorázni és egy egész estét végigdumálni. Rögtön megtaláltuk a közös ügyet: fehér száraz borból, azaz rizlingből készült fröccsöt ittunk. Konrád és Kasza felidézték azt a történelmi pillanatot, amikor a kilencvenes évek elején ők ketten ajánlották Soros Györgynek a rendkívül tehetséges ifjú magyar politikust, Orbán Viktort. Kb. tíz évvel később ismét összefutottak egy fogadáson Sorossal, aki „megköszönte” nekik a nagyszerű ötletüket.

Ilyen „ideológiai” háttérrel kezdtem bele egy újabb pályafutásba ezúttal Budapesten. Több helyre is dolgoztam: rendszeresen a Szabad Európának (1990. Óta a Bajcsy-Zsilinszky úton volt az irodájuk), a Magyar Televíziónak (Szabadság tér), az MTI-nek (Naphegy tér) és irogattam a Beszélőnek is, akik valahol a Rákóczi-térnél voltak. Akkoriban Kiss Ilona szerkesztette a leghíresebb egykori magyar szamizdatot. Na, egyelőre ennyi elég az SZDSZ-es vonalból.

A 2010-es Fidesz egyeduralomig tartó médiaháború mindkét oldalán voltak ugyanis haverok. Elsősorban a Magyar Televízió akkori (1992) híradójának főszerkesztője, Pálfy G. István, aki az Antall-féle csapat egyik legfontosabb szereplője volt és akit emiatt hatalmas ellenszenv övezett a baloldalon. Picúr fogadott be az MTV-be, miután majd egy évig tudósítottam nekik Újvidékről. Sőt, elintézte, hogy egy hónapig az MTV Benczúr utcai székházában lakjak, ingyen és bérmentve. Mondjuk úgy készített velem interjút a híradós stáb (Járai Jutka), hogy az asztalomon egy szétterített és a kamerával jól befogható kormánylap (Új Magyarország) terpeszkedett. Mintegy tudatva, hogy ha határon túli, akkor csak a jobboldalon lehet. Változott azóta valami?

Pálfy G. munkát is adott, az éjfél körüli utolsó híradókat szerkesztgettem a Szabadság téren. Esti műszak volt, napközben meg a Szabad Európában tartottam rajta a szemem a délszláv háborún.

Picúrral azóta is jól megvagyok. Annak ellenére, hogy egy idő után otthagytam az MTV-t. Tisztán ideológiai okokból: a SZER-ben többet fizettek.

Másfél évtizeddel később ismét összehozott a sors Picúrral. Méghozzá a Duna TV-ben, ahol ő MDF-es kurátor volt, én meg hírigazgató. Amiben csak lehetett, segített.

És még egy epizód kívánkozik ki belőlem a „rettenetes” Pálfy G. kapcsán. Túl a Fidesz 2010-es kétharmados győzelmén és a kirúgásunkon, egy asztaltársaságunk volt a Belgrád rakparton levő Szegedi Halászcsárdában. Ide csak kirúgott közmédiások (főleg dunások) jöhettek. Egyszer, nagy örömömre, megjelent Picúr is. Méghozzá egy Népszavával a hóna alatt!

Időközben az Élet és irodalom-ban leírta, hogy miben tévedett a médiaháborúban annak idején és hogyan lett a Fidesz-ellenes „népfront” lelkes támogatója. Antall-párti, majd Dávid Ibolya-párti maradt. Higgyék el, ez egy egészen szerethető vonulat.

A másik jobboldali kötődésem a Panorámához és annak szigorú és vaskezű főnökéhez, Chrudinák Alajoshoz fűzött. Emigrálásom előtt a Panoráma stábjai gyakran jártak Újvidéken, a Napló szerkesztőségében és én is bedolgoztam a műsorba. Ali, így nevezték a főszerkesztőt, nagyon korrekt módon azt mondta Budapestre érkezésemkor, hogy bármikor felvesz a szerkesztőségbe. A baj az volt, hogy a SZER-hez jobban vonzódtam. Anyagilag is.

Néhány vajdaságit sikerült beprotezsálnom Alihoz, többek között Süli Zolit és Korhecz Tamást.

A Panorámától végleg akkor mentem el a kedvem, amikor egy tervezett határon túli műsor előkészítő tanácsába hívtak és az értekezleten a főszerkesztő „szép magyar arcokat” akart műsorvezetőknek. Ez egy kicsit sok volt nekem. Chrudinák nem maradt meg az Antall-vonalnál, hanem csurkább lett a Csurkánál.

 

2022. június 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Nem bűnös, de felelős

Bűnösnek mondható-e az a polgár, aki önként mond le a saját személyes szabadságáról? Semmiképpen, hiszen joga >

Tovább

A kulturális buborék

Ha egyszer hasadások keletkeznek a kulturális és szellemi buborékon, akkor a politikai buborék is repedezni fog. >

Tovább

Igaz, Tito autokrata volt, de emberségesebb, mint a maiak

Ezt hallom az egyszerű emberektől, ám a politikai és a kulturális elit többsége hallgat a tisztázatlan >

Tovább

Családi üzelmek az újvidéki Forumban?

Szükségtelen és indokolatlan Virág Gábor védelmezése. A VMSZ, pontosabban Pásztor és Lovas kegyei által került kinevezésre >

Tovább

Pásztorlovas Szó

A lapról azonban régóta tudjuk, hogy egy párt, pontosabban Pásztor pártjának és élettársának, Lovas Ildikónak a >

Tovább

A társadalmi traumákat kell gyógyítani

Rendben van, a rendőrség foglalkozzon a tünetekkel, de ki fog foglalkozni a miértekkel?  Milyenek az iskolai >

Tovább

A bársonyos forradalmat követte a bársonyos tekintélyelvűség

Mi történik? Furcsa módon erre éppen Illyés Gyula ad útbaigazítást. Alighogy megérkeztem Budapestre kezembe került Illyés >

Tovább

Milyen országban élünk? (4.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Milyen országban élünk? (3.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Ilyen hangulatban lépkedtem az Akadémia lépcsőjén

Nyugalmas délelőtt, nem érdekelnek a hírek. Ébredezik bennem a politikai csömör. Attól tartok, hogy a jelenlegi >

Tovább

Milyen országban élünk? (2.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Mi is elpilledtünk

A bűnösökre lehet felfelé mutogatni, de sokkal nehezebb lenne arról a mélységében rejtezkedő kollektív eszmékről szólni, >

Tovább