2022. november 30. Szerda
Ma András, Andor, Andrea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztor „jó döntése”?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pásztor „jó döntése”?

Természetes, hogy minden ménesgazda, mint P.I. is, a maga lovát – ez esetben jelöltjét – dicséri! Csak nem fogja elismerni, hogy A.V. támogatása politikai karrierjének a legnagyobb tévedése lehet! Úgy látszik, P.I. nem ismeri a magyar közmondást (se), miszerint „nem kell a rúd elé szaladni”, meg hogy „múltával dicsérd a napot”. Senki nem tudja, mi történik az elkövetkező öt évben, hogy A.V.-nek sikerül-e kitölteni második mandátumát és milyen eredménnyel. Aki túléli ezt az időszakot, elmeséli majd, hogy milyen volt A.V. „aranykora”, és hogy milyen „jó döntött” P.I., amikor támogatta. Bozóki Antal:

Istinomer: Néhanapján mond csak igazat Aleksandar Vučić

Simović: Mire fog hasonlítani Szerbia Vučić újabb öt éves uralkodása után?

 

A Szerbiai Képviselőház május 31-ei alkalmi ülésén Aleksandar Vučić (A.V.), esküt téve a népképviselők előtt, hivatalba lépett és formálisan is megkezdte második ötéves köztársasági elnöki megbízatását.

Az eseményről a Danas nevű belgrádi napilap június 1-jei száma „Eskütétel az ellenzék nélkül, a rajongók előtt” gyűjtőcímmel számol be négy oldalon.

– Eddig nem látott biztonsági intézkedések mellett tette le Aleksandar Vučić a második elnöki mandátumához az esküt, éspedig a képviselőház régi összetétele és számos meghívott előtt. Azt üzente, hogy mindenki elnöke és mindenki számára elnök lesz, első a kötelezettségekben és utolsó a privilégiumokban, hogy többet fog dolgozni, hogy nem kér többet a maga számára, de abszolút mindent Szerbia részére – írja a Danas.

A.V. a régi összetételű képviselőház előtt tett esküt, amelyikben alig volt ellenzék. Sokan ezt nem tartják éppen törvényesnek. Az időhúzásról is ismert elnök az előző mandátuma leteltének utolsó napján tette le az esküt, nehogy véletlenül egy nappal is megrövidüljön.

Az új parlament az április 3-ai választások óta eltelt két hónap alatt sem alakult meg, kormányalakításra is majd „csak a nyár végén” kerül sor. Az országban az intézmények többnyire nem működnek… Éppen folyamatban van a kragujevaci Fiat autógyár 1500-2000 munkásának a sztrájkja…

A Vajdasági Magyar Szövetség Aleksandar Vučić második elnöki mandátumában is arra készül, hogy a parlamenti többség része legyen. Folytatni tudjuk azt a partnerkapcsolat-építést, aminek a Vajdasági Magyar Szövetség is haszonélvezője volt az elmúlt öt évben – mondta Pásztor István (P.I.) május 31-én a VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban.

– Ez az együttműködés a kölcsönös tiszteleten, megbecsülésen, partnerkeresésen és a közös ügynek a szolgálatán alapult – tette hozzá a VMSZ/ВМС nevű magyar-szerb vegyespárt elnöke, aki szerint „az elmúlt két hónap azt igazolta, hogy jó döntést hoztak, amikor beálltak Vučić támogatása érdekében az őt jelölő szervezetek sorába”. – Ugyanis az történt, hogy ebben a két hónapban mindazok, akik alternatív jelöltek voltak azon a választáson, eltűntek – tette hozzá Pásztor a politikai magyarázkodásainak rendszeresen helyt és műsoridőt adó, jobb sorra érdemes rádióban. Egyedül és kizárólagosan a vajdmagyar közéleti szereplők közül.

A véemeszes vezér sokadszorra is megismételt szavai csak megerősítik, hogy a személyes és pártjának a sorsát is a radikálisból haladóvá vedlett szerb nacionalista A.V.-hoz kötötte.

Ez a frigy a vajdasági magyar közösség helyzetén eddig éppen semmit nem lendített/jobbított – ahogy a többi polgár helyzetén sem. Azt a néhány jól fizetett állami tisztséget leszámítva, amit A.V. a Véemesznek fizetségül jóváhagyott politikája feltétel nélküli kiszolgálásáért. Nem ritkán még a magyar közösség kárára is. Ja, persze, és azt, hogy február 15-e, a szerb államiság napja alkalmából a „kedves Ácó” Pásztor Pistát a Sretenje-érdemrend első fokozatával tüntette ki.

Nem mindenki van azonban annyira elragadtatva az önkényuralkodónak is nevezett A.V.-tól, mint P.I.

Az Istinomer nevű internetes média írása szerint, A.V. „nem alszik és nem eszik, autózik, számolja a kátyúkat, védőoltást vásárol, gyárakat nyit meg, számolja a tüntetőket, a rizst, lisztet és cukrot. Amellett, hogy elnöki feladatait ellátja, rendőr, ügyész, bíró, miniszter szerepében is tetszeleg. Öt éve ígérgeti, hogy lemond pártbéli funkciójáról, ennek ellenére ismét úgy tette le az elnöki esküt, hogy a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke is”.

Az Istinomer a regnáló szerb elnök „184 kijelentését ellenőrizte, ezekből négy bizonyult igaznak, vagy részlegesen igaznak”. Az arány talán még a Guinness rekordok között is megállja a helyét.

– Azt, hogy lemond a Szerb Haladó Párt elnöki pozíciójáról még 2017-ben ígérte meg, majd ezt 2019-ben újra megtette, s végül 2020-ban azt üzente, az év végéig ezt „befejezi”. Semmi sem lett „befejezve”, mivel a második elnöki mandátum esküjét is a Szerb Haladó Párt elnökeként tette le. Amennyiben a többször tett ígéretét az elkövetkező egy hónapban sem teljesíti, júliusban „ünnepeljük” bejelentésnek ötödik évfordulóját, hogy távozik a Szerb Haladó Párt éléről – írja az Istinomer. Ebből is látszik, hogy A.V. szavai mit érnek. Elnökhöz méltó ez?

Ljubomir Simović akadémikus szerzői szövegében, a NIN hetilap legújabb számában, arról ír, hogy figyelembe véve Aleksandar Vučić uralkodásának eddigi eredményeit, „fel kell tennünk a kérdést, hogy mire fog Szerbia hasonlítani, hol lesz, és mi marad majd az országból még öt év után”?

– Vučić minden nap a saját nagyságát és tekintélyét tárja elénk: Lukasenka könnyek közt várja, Hszi Csin-ping „félig átöleli”, Putyin egészen az autójáig kíséri, Trump pedig négyszer lekezelt vele. Négyszer is! A szerb elnök a külföldi politikusokat is osztályozza: a monacói herceg okos, Ursula von der Leyen pedig hülyeségeket beszél… – írta NIN hetilapban Simović.

Az akadémikus szerint Vučić „arról győzöget bennünket, hogy a berlini kongresszustól (1878. június 13. és július 13. között – B.A.) az ország „nem volt sikeresebb, hogy Szerbiát gazdasági tigrissé változtatta, és hogy elhozta az aranykort”.

– Mintha nem látnánk, hogy hová züllesztették intézményeinket, az alkotmányt és a törvényeket, és hogy egyre távolabb kerülünk az Európai Unióba való belépéstől –hangsúlyozta Simović.

Milojko Pantić közismert újságíró szerint „az emberek nem akarják elhinni, hogy Szerbiában nincsen senki, aki útját állná a nemzeti szégyennek nevezett Aleksandar Vučićnak és így akadályozná meg az állam és a társadalom agóniáját”. – Olyan ember ez, aki szemernyi ész nélkül, a régió vezető gazdasági államának kiálltja ki Szerbiát, amikor hivatalosan négyszázezer foglalkoztatott, a családjával együtt, a minimális fizetésből él, amely nem fedi az alapvető emberi szükségleteket sem – írja Pantić.

Lehetséges, hogy a VMSZ és a SNS, pontosabban a két pártvezér „partnerkapcsolatának”, „barátságának” a Vajdasági Magyar Szövetség, Pásztor és a holdudvara is a „haszonélvezője”, de mi haszna volt/van ebből az itteni magyar közösségnek?

Természetes, hogy minden ménesgazda, mint P.I. is, a maga lovát – ez esetben jelöltjét – dicséri! Csak nem fogja elismerni, hogy A.V. támogatása politikai karrierjének a legnagyobb tévedése lehet!

Úgy látszik, P.I. nem ismeri a magyar közmondást (se), miszerint „nem kell a rúd elé szaladni”, meg hogy „múltával dicsérd a napot”.

Senki nem tudja, mi történik az elkövetkező öt évben, hogy A.V.-nek sikerül-e kitölteni második mandátumát és milyen eredménnyel.

Aki túléli ezt az időszakot, elmeséli majd, hogy milyen volt A.V. „aranykora”, és hogy milyen „jó döntött” P.I., amikor támogatta.

 

2022. június 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó >

Tovább

Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel >

Tovább