2024. június 24. hétfő
Ma János, Iván névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztor „jó döntése”?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pásztor „jó döntése”?

Természetes, hogy minden ménesgazda, mint P.I. is, a maga lovát – ez esetben jelöltjét – dicséri! Csak nem fogja elismerni, hogy A.V. támogatása politikai karrierjének a legnagyobb tévedése lehet! Úgy látszik, P.I. nem ismeri a magyar közmondást (se), miszerint „nem kell a rúd elé szaladni”, meg hogy „múltával dicsérd a napot”. Senki nem tudja, mi történik az elkövetkező öt évben, hogy A.V.-nek sikerül-e kitölteni második mandátumát és milyen eredménnyel. Aki túléli ezt az időszakot, elmeséli majd, hogy milyen volt A.V. „aranykora”, és hogy milyen „jó döntött” P.I., amikor támogatta. Bozóki Antal:

Istinomer: Néhanapján mond csak igazat Aleksandar Vučić

Simović: Mire fog hasonlítani Szerbia Vučić újabb öt éves uralkodása után?

 

A Szerbiai Képviselőház május 31-ei alkalmi ülésén Aleksandar Vučić (A.V.), esküt téve a népképviselők előtt, hivatalba lépett és formálisan is megkezdte második ötéves köztársasági elnöki megbízatását.

Az eseményről a Danas nevű belgrádi napilap június 1-jei száma „Eskütétel az ellenzék nélkül, a rajongók előtt” gyűjtőcímmel számol be négy oldalon.

– Eddig nem látott biztonsági intézkedések mellett tette le Aleksandar Vučić a második elnöki mandátumához az esküt, éspedig a képviselőház régi összetétele és számos meghívott előtt. Azt üzente, hogy mindenki elnöke és mindenki számára elnök lesz, első a kötelezettségekben és utolsó a privilégiumokban, hogy többet fog dolgozni, hogy nem kér többet a maga számára, de abszolút mindent Szerbia részére – írja a Danas.

A.V. a régi összetételű képviselőház előtt tett esküt, amelyikben alig volt ellenzék. Sokan ezt nem tartják éppen törvényesnek. Az időhúzásról is ismert elnök az előző mandátuma leteltének utolsó napján tette le az esküt, nehogy véletlenül egy nappal is megrövidüljön.

Az új parlament az április 3-ai választások óta eltelt két hónap alatt sem alakult meg, kormányalakításra is majd „csak a nyár végén” kerül sor. Az országban az intézmények többnyire nem működnek… Éppen folyamatban van a kragujevaci Fiat autógyár 1500-2000 munkásának a sztrájkja…

A Vajdasági Magyar Szövetség Aleksandar Vučić második elnöki mandátumában is arra készül, hogy a parlamenti többség része legyen. Folytatni tudjuk azt a partnerkapcsolat-építést, aminek a Vajdasági Magyar Szövetség is haszonélvezője volt az elmúlt öt évben – mondta Pásztor István (P.I.) május 31-én a VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban.

– Ez az együttműködés a kölcsönös tiszteleten, megbecsülésen, partnerkeresésen és a közös ügynek a szolgálatán alapult – tette hozzá a VMSZ/ВМС nevű magyar-szerb vegyespárt elnöke, aki szerint „az elmúlt két hónap azt igazolta, hogy jó döntést hoztak, amikor beálltak Vučić támogatása érdekében az őt jelölő szervezetek sorába”. – Ugyanis az történt, hogy ebben a két hónapban mindazok, akik alternatív jelöltek voltak azon a választáson, eltűntek – tette hozzá Pásztor a politikai magyarázkodásainak rendszeresen helyt és műsoridőt adó, jobb sorra érdemes rádióban. Egyedül és kizárólagosan a vajdmagyar közéleti szereplők közül.

A véemeszes vezér sokadszorra is megismételt szavai csak megerősítik, hogy a személyes és pártjának a sorsát is a radikálisból haladóvá vedlett szerb nacionalista A.V.-hoz kötötte.

Ez a frigy a vajdasági magyar közösség helyzetén eddig éppen semmit nem lendített/jobbított – ahogy a többi polgár helyzetén sem. Azt a néhány jól fizetett állami tisztséget leszámítva, amit A.V. a Véemesznek fizetségül jóváhagyott politikája feltétel nélküli kiszolgálásáért. Nem ritkán még a magyar közösség kárára is. Ja, persze, és azt, hogy február 15-e, a szerb államiság napja alkalmából a „kedves Ácó” Pásztor Pistát a Sretenje-érdemrend első fokozatával tüntette ki.

Nem mindenki van azonban annyira elragadtatva az önkényuralkodónak is nevezett A.V.-tól, mint P.I.

Az Istinomer nevű internetes média írása szerint, A.V. „nem alszik és nem eszik, autózik, számolja a kátyúkat, védőoltást vásárol, gyárakat nyit meg, számolja a tüntetőket, a rizst, lisztet és cukrot. Amellett, hogy elnöki feladatait ellátja, rendőr, ügyész, bíró, miniszter szerepében is tetszeleg. Öt éve ígérgeti, hogy lemond pártbéli funkciójáról, ennek ellenére ismét úgy tette le az elnöki esküt, hogy a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke is”.

Az Istinomer a regnáló szerb elnök „184 kijelentését ellenőrizte, ezekből négy bizonyult igaznak, vagy részlegesen igaznak”. Az arány talán még a Guinness rekordok között is megállja a helyét.

– Azt, hogy lemond a Szerb Haladó Párt elnöki pozíciójáról még 2017-ben ígérte meg, majd ezt 2019-ben újra megtette, s végül 2020-ban azt üzente, az év végéig ezt „befejezi”. Semmi sem lett „befejezve”, mivel a második elnöki mandátum esküjét is a Szerb Haladó Párt elnökeként tette le. Amennyiben a többször tett ígéretét az elkövetkező egy hónapban sem teljesíti, júliusban „ünnepeljük” bejelentésnek ötödik évfordulóját, hogy távozik a Szerb Haladó Párt éléről – írja az Istinomer. Ebből is látszik, hogy A.V. szavai mit érnek. Elnökhöz méltó ez?

Ljubomir Simović akadémikus szerzői szövegében, a NIN hetilap legújabb számában, arról ír, hogy figyelembe véve Aleksandar Vučić uralkodásának eddigi eredményeit, „fel kell tennünk a kérdést, hogy mire fog Szerbia hasonlítani, hol lesz, és mi marad majd az országból még öt év után”?

– Vučić minden nap a saját nagyságát és tekintélyét tárja elénk: Lukasenka könnyek közt várja, Hszi Csin-ping „félig átöleli”, Putyin egészen az autójáig kíséri, Trump pedig négyszer lekezelt vele. Négyszer is! A szerb elnök a külföldi politikusokat is osztályozza: a monacói herceg okos, Ursula von der Leyen pedig hülyeségeket beszél… – írta NIN hetilapban Simović.

Az akadémikus szerint Vučić „arról győzöget bennünket, hogy a berlini kongresszustól (1878. június 13. és július 13. között – B.A.) az ország „nem volt sikeresebb, hogy Szerbiát gazdasági tigrissé változtatta, és hogy elhozta az aranykort”.

– Mintha nem látnánk, hogy hová züllesztették intézményeinket, az alkotmányt és a törvényeket, és hogy egyre távolabb kerülünk az Európai Unióba való belépéstől –hangsúlyozta Simović.

Milojko Pantić közismert újságíró szerint „az emberek nem akarják elhinni, hogy Szerbiában nincsen senki, aki útját állná a nemzeti szégyennek nevezett Aleksandar Vučićnak és így akadályozná meg az állam és a társadalom agóniáját”. – Olyan ember ez, aki szemernyi ész nélkül, a régió vezető gazdasági államának kiálltja ki Szerbiát, amikor hivatalosan négyszázezer foglalkoztatott, a családjával együtt, a minimális fizetésből él, amely nem fedi az alapvető emberi szükségleteket sem – írja Pantić.

Lehetséges, hogy a VMSZ és a SNS, pontosabban a két pártvezér „partnerkapcsolatának”, „barátságának” a Vajdasági Magyar Szövetség, Pásztor és a holdudvara is a „haszonélvezője”, de mi haszna volt/van ebből az itteni magyar közösségnek?

Természetes, hogy minden ménesgazda, mint P.I. is, a maga lovát – ez esetben jelöltjét – dicséri! Csak nem fogja elismerni, hogy A.V. támogatása politikai karrierjének a legnagyobb tévedése lehet!

Úgy látszik, P.I. nem ismeri a magyar közmondást (se), miszerint „nem kell a rúd elé szaladni”, meg hogy „múltával dicsérd a napot”.

Senki nem tudja, mi történik az elkövetkező öt évben, hogy A.V.-nek sikerül-e kitölteni második mandátumát és milyen eredménnyel.

Aki túléli ezt az időszakot, elmeséli majd, hogy milyen volt A.V. „aranykora”, és hogy milyen „jó döntött” P.I., amikor támogatta.

 

2022. június 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az intézmények Véemeszes (le)uralása

Az MNT tagjai bizonyára arról sem értesültek, hogy az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékére – a >

Tovább

Választások régen és ma

Csakhogy azóta változott a viszony, már a kilencvenes évek második felétől oldódott a feszültség, és lassan-lassan >

Tovább

Alulképviseltek a temerini magyarok (is)!

A magyarok szempontjából a temerini botrányos választási eredmény is a VMSZ-VMDP katasztrofális politizálásának a következménye! A >

Tovább

A Bartók fivérek

Magyarországiak készítettek egy négyrészes filmet a délszláv háborúról a 90-es évek végén, és abban beszélt egy >

Tovább

Érdekeink kiárusítása

A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány >

Tovább

A hisztéria és a rezignáció között hánykolódunk

Romokban heverő értékrendek közepette vajúdik az új világ, amelyről fogalmunk sincs, hogy milyen lesz. Mindeközben azzal >

Tovább

EB

Még a múlt hét elején, Belgrádban, ismét megérintett a sumadijai kóló könnyed, légies, elegáns tartású suhanása. >

Tovább

Topolyai történetek : a Kis Mozi

És hogy mi köze van ennek Topolyához? Amikor Lifka Sándor felépítette a szabadkai állandó mozit, egy >

Tovább

„EGY SZÁBOR, EGY NEMZET”, EGY VEZÉR!

Ennek a szerb nacionalista politikának a ki nem nyilvánított végcélja a multikulturalizmus megszüntetése, ami magába foglalja >

Tovább

Mindjárt hazaérünk

Biztosan nagy hó esett, ha már szánnal jött értünk a faluba a nagyapám.Tehát  mégis voltam iskolában (jobbról), >

Tovább

A “multikulturális elvárás”

Nem lenne azonban méltányos egyedül a betegbiztosítót vádolni. Ők legalább írásban is közzéteszik, amit mások sunyin >

Tovább

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább