2022. november 30. Szerda
Ma András, Andor, Andrea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

A VMSZ (további) kormányzati szerepvállalásra készül

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A VMSZ (további) kormányzati szerepvállalásra készül

Pásztor Pista vezetésével a VMSZ tovább folytatja, tehát, az Aleksandar Vučićtyal kötött természetellenes szövetségét, aki – az eddigi érdemei elismeréseként – a Szerb Köztársaság Érdemrend első fokozatával tüntette ki. A VMSZ pártelnöknek nincs is egyéb választási lehetősége, hiszen a sorsát már korábban a Vučićéval kötötte össze, amikor szövetségre lépett a radikálisból haladóvá lett szerb elnökkel. A VMSZ államtikáraiból eddig sem sok, vagy éppen semmi haszna nem származott magyar közösségnek. Vannak köztük olyanok is, akiknek a tevékenységéről az eddig mandátumuk alatt még csak nem is hallottunk. Ha meg is tartja a hét államtikári tisztséget a VMSZ, mivel lesz attól jobb a közösség helyzete? Bozóki Antal:

Május 5.

„Van-e élet a választások után?”

– A választások óta elmúlt több mint egy hónap és a még a parlamenti választások végeredményeit sem hirdették ki, ami – úgy tűnik – nem zavarja sem a győzteseket, de azokat sem, akik a cenzus alatt maradtak, különösen pedig azokat nem, akik megszerezték a szavazatok több mint három százalékát. A bűnözésről, a korrupcióról, a pártokráciáról, a királyságról, a klánokról, a tolvajokról, Koszovóról, a tiszta levegőről és minden másról, amiről a választások előtti kampányban hallottunk többé nem beszélnek, Szerbiában az egyedüli téma, hogy mit mond és mit csinál Vučić – olvasható Milena Popović, a Danas belgrádi napilap újságírójának Van-e élet a választások után? című írásában.

– Ha eszükbe jut, a hatalmi párt mesterséges helyzetet teremthet, amelyben nem lehet kormányt alakítani, akkor új választásokat kell kiírni. A pártok ismét átcsoportosulhatnak és végre felfoghatják, hogy mit akarnak. Vagy ami még fontosabb, hogy ki kivel akar (társulni – B.A.). Hogy ismételten a választók elé járuljanak, és azt mondják – most komolyan gondoljuk, szavazzatok ránk, az eddigi próba volt – írja Popović.

 

Május 9-20.

„Belgrádban már ketyeg az óra”!

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) és a belgrádi városi választási bizottság (GIK) is május 9-én végeredményt hirdetett, előbbi az április 3-án megtartott köztársasági elnökválasztás, utóbbi az ugyanaznap tartott városi választás tekintetében.

Milojko Pantić nyugalmazott újságíró ezzel kapcsolatban a Danas napilapban emlékeztet, hogy „a választási törvény értelmében a Bizottság köteles lett volna a polgárokkal legkésőbb 96 óra, tehát négy nappal a választóhelyek bezárása után, nem pedig 35 nappal később közölni a választások végeredményét”.

– Természetesen mindenki ismeri a választási törvényt, de a zsarnok hatályon kívül helyzete az Alkotmányt, még a távoli 2012-ben, amikor önmagának adományozta a nemlétező kormányalelnöki tisztséget és attól kezdve tart az egyszólamúsága – tette hozzá Pantić.

Az államfőválasztást az első körben 2,22 millió szavazattal, azaz a leadott voksok 58,59 százalékával, Aleksandar Vučić jelenlegi köztársasági elnök és a Szerb Haladó Párt (SNP), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS), valamint a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelöltje nyerte meg. 

Vučić öt évvel ezelőtt május 31-én tett államfői esküt. Az új mandátuma attól a naptól számítódik, amikor esküt tesz a nemzetgyűlés előtt. A szerbiai állapotokat jellemzi, hogy az államfő, tekintettel arra, hogy az új parlament még nem alakult meg, a lejárt mandátumú előtt is esküt tehet.

Vučić az időhúzás nagymestere. Az államfői esküt is bizonyára az utolsó pillanatra halasztja (nehogy véletlenül a mandátuma egy nappal is megrövidüljön).

Az ugyancsak április április 3-án megtartott előrehozott köztársasági parlamenti választás folyamata egyelőre nem fejeződött be. A bujanovaci Veliki Trnovacon a 6-os szavazóhelyen ugyanis április 28-án megismételték a szavazást, amelyen A völgy albánjai koalíció elnevezésű nemzeti kisebbségi jelöltlistának sikerült annyi szavazatot szereznie, hogy átlépje a választási küszöböt, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) választási koalíciója pedig veszített egyet 32 mandátumából, ezért jogorvoslattal élt és a szavazás semmisnek nyilvánítását kérte.

Shaip Kamberi, a Demokratikus Akciópárt (PDD) elnöke, a Danasnak nyilatkozva elmondta, hogy a közigazgatási Bíróságnál, a párt fellebbezése alapján, folyamatban van az eljárás amellyel „a Köztársasági választási bizottságnak a választások megismétléséről szóló határozatának megsemmisítését kérték”. Elképzelhető az is, hogy a bíróság a PDP fellebbezését elutasítja és a dél-szerbiai albánok parlamenti képviselő nélkül maradnak.

A belgrádi önkormányzati választásokon a Szerb Haladó Párt a szavazatok 38,02 százalékával 48 mandátumot szerzett a 110 tagú városi képviselő-testületben. A fővárosban elveszítette, tehát, a választásokat, önállóan nem tudja a hatalmat gyakorolni. Itt már új választásokat emlegetnek hat hónap elteltével, hogy „a hatalom legitimitást nyerjen”.

A szerb nemzetgyűlés megalakulására csak a parlamenti választás végeredményének kihirdetése és a mandátumok kiosztását követő 30 napon belül kerülhet sor. Amennyiben a Nemzetgyűlés alakuló ülését követő 90 napban a parlament nem választja meg a kormányt, a törvényhozó szervet feloszlatják, és új választásokat írnak ki.

Szerbiában tehát, az április 3-ai parlamenti választások még nem fejeződtek be, tovább tart a bizonytalanság. Az országnak nincsen működő parlamentje, a kormány technikai. Belgrádban már nem csak hogy „ketyeg az óra”, de bombariadók is vannak.

Május 16-án „173 általános és középiskola e-mail címére érkezett jelentés bomba elhelyezéséről, a 289 oktatási intézmény (202 elemi és 87 középiskola) közül a fővárosban – tudta meg a Danas.

Az újvidéki oktatási hivatal területén 134 általános iskola e-mail címére érkezett értesítés bomba elhelyezéséről, emellett egyes piroti, niši, babušnicai, vlasotinci, lebanei és kuršumlijai iskola is kapott ilyen üzenetet – derül ki az Oktatási Minisztérium közleményéből, közölte május 20-án a Szabad Magyar Szó. A rendőrségi vizsgálatok alatt az oktatás online formában zajlott.

Az újvidéki általános iskolák mellett hasonló okok miatt többek között az óbecsei, a karlócai, a bácspetrőci, a kölpényi, a temerini, a szenttamási, a járeki, a bácsi, a begecsi, az ókéri, a kaboli általános iskolákban is elmaradt az első óra. Szerencsére, „valamennyi iskolai bombariadó hamisnak bizonyult”.

– Május 19-én éjjel 3,10 órakor ismeretlen személy kézigránátot dobott az újbelgrádi Zoran Đinđić sugárúton lévő pékségbe” – írja a Nova.rs.

Mindez csak tovább növeli a feszültséget és a polgárok bizonytalanságérzetét.

 

 

Május 10.

A VMSZ (további) kormányzati szerepvállalásra készül

 

– A Vajdasági Magyar Szövetség azt szeretné elérni a Szerb Haladó Párttal folytatott kormánykoalíciós tárgyalások során, hogy továbbra is megtartsa a hét államtitkári tisztséget az új kabineten belül is – nyilatkozta Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség nevű magyar-szerb part elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

Mint mondta, a tárgyalások még ezután következnek, az viszont biztos, hogy pártja számára az oktatási, az egészségügyi, a környezetvédelmi, a mezőgazdasági, az infrastruktúra-fejlesztési, az igazságügyi és a pénzügyi tárca a leglényegesebb, ahogyan az az eddigiekben is volt. – A VMSZ mindenképpen a kormányban való szerepvállalásra készül – tette hozzá Pásztor.

Pásztor Pista vezetésével a VMSZ tovább folytatja, tehát, az Aleksandar Vučićtyal kötött természetellenes szövetségét, aki – az eddigi érdemei elismeréseként – a Szerb Köztársaság Érdemrend első fokozatával tüntette ki.

A VMSZ pártelnöknek nincs is egyéb választási lehetősége, hiszen a sorsát már korábban a Vučićéval kötötte össze, amikor szövetségre lépett a radikálisból haladóvá lett szerb elnökkel.

A VMSZ államtikáraiból eddig sem sok, vagy éppen semmi haszna nem származott magyar közösségnek. Vannak köztük olyanok is, akiknek a tevékenységéről az eddig mandátumuk alatt még csak nem is hallottunk. Ha meg is tartja a hét államtikári tisztséget a VMSZ, mivel lesz attól jobb a közösség helyzete?

Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) elnöke, a Vajdaságiak koalíció leendő képviselője a köztársasági parlamentben, ezzel szemben, a Danas napilapnak nyilatkozva pártja kormányzati szereplését attól tette függővé, hogy „milyen lesz az új hatalmi összetétel agendája (programja – B.A.), és hogy kompatibilis lesz-e az a választási koalíciójuk választási platformjával”.

A kérdésre, hogy mit tartalmaz a választási platform, amelyhez a DSHV ragaszkodik, Žigmanov a válaszában elmondta, hogy „ez az európai integráció iránti elkötelezettség, az összes előnnyel, a jog uralmától, az intézmények működésén át a szabad médiák létezéséig”.

– Természetesen ez feltételezi az állam meghatározott politikáját a kisebbségek, a decentralizálás, az egyenlő térségi fejlődés és a Belgrádon kívül élők problémáinak megoldása iránt. Éspedig olyan módon, hogy mindenki számára elérhető legyen az egyforma életmód. […] Egyébként, mindez tartozéka az európai integráció szélesebb elképzelésének – mondta Žigmanov a Danasnak.

Pásztornak – ezzel ellentétben – „a kormányban való mindenképpeni szerepvállalás” és a néhány jól fizetett álamtitkári állás megszerzése, nem pedig a magyar közösségérdekeinek az érvényesítése a fontos!

 

2022. május 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó >

Tovább

Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel >

Tovább