2024. április 15. hétfő
Ma Anasztázia, Tas, Oktávia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

A VMSZ (további) kormányzati szerepvállalásra készül

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A VMSZ (további) kormányzati szerepvállalásra készül

Pásztor Pista vezetésével a VMSZ tovább folytatja, tehát, az Aleksandar Vučićtyal kötött természetellenes szövetségét, aki – az eddigi érdemei elismeréseként – a Szerb Köztársaság Érdemrend első fokozatával tüntette ki. A VMSZ pártelnöknek nincs is egyéb választási lehetősége, hiszen a sorsát már korábban a Vučićéval kötötte össze, amikor szövetségre lépett a radikálisból haladóvá lett szerb elnökkel. A VMSZ államtikáraiból eddig sem sok, vagy éppen semmi haszna nem származott magyar közösségnek. Vannak köztük olyanok is, akiknek a tevékenységéről az eddig mandátumuk alatt még csak nem is hallottunk. Ha meg is tartja a hét államtikári tisztséget a VMSZ, mivel lesz attól jobb a közösség helyzete? Bozóki Antal:

Május 5.

„Van-e élet a választások után?”

– A választások óta elmúlt több mint egy hónap és a még a parlamenti választások végeredményeit sem hirdették ki, ami – úgy tűnik – nem zavarja sem a győzteseket, de azokat sem, akik a cenzus alatt maradtak, különösen pedig azokat nem, akik megszerezték a szavazatok több mint három százalékát. A bűnözésről, a korrupcióról, a pártokráciáról, a királyságról, a klánokról, a tolvajokról, Koszovóról, a tiszta levegőről és minden másról, amiről a választások előtti kampányban hallottunk többé nem beszélnek, Szerbiában az egyedüli téma, hogy mit mond és mit csinál Vučić – olvasható Milena Popović, a Danas belgrádi napilap újságírójának Van-e élet a választások után? című írásában.

– Ha eszükbe jut, a hatalmi párt mesterséges helyzetet teremthet, amelyben nem lehet kormányt alakítani, akkor új választásokat kell kiírni. A pártok ismét átcsoportosulhatnak és végre felfoghatják, hogy mit akarnak. Vagy ami még fontosabb, hogy ki kivel akar (társulni – B.A.). Hogy ismételten a választók elé járuljanak, és azt mondják – most komolyan gondoljuk, szavazzatok ránk, az eddigi próba volt – írja Popović.

 

Május 9-20.

„Belgrádban már ketyeg az óra”!

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) és a belgrádi városi választási bizottság (GIK) is május 9-én végeredményt hirdetett, előbbi az április 3-án megtartott köztársasági elnökválasztás, utóbbi az ugyanaznap tartott városi választás tekintetében.

Milojko Pantić nyugalmazott újságíró ezzel kapcsolatban a Danas napilapban emlékeztet, hogy „a választási törvény értelmében a Bizottság köteles lett volna a polgárokkal legkésőbb 96 óra, tehát négy nappal a választóhelyek bezárása után, nem pedig 35 nappal később közölni a választások végeredményét”.

– Természetesen mindenki ismeri a választási törvényt, de a zsarnok hatályon kívül helyzete az Alkotmányt, még a távoli 2012-ben, amikor önmagának adományozta a nemlétező kormányalelnöki tisztséget és attól kezdve tart az egyszólamúsága – tette hozzá Pantić.

Az államfőválasztást az első körben 2,22 millió szavazattal, azaz a leadott voksok 58,59 százalékával, Aleksandar Vučić jelenlegi köztársasági elnök és a Szerb Haladó Párt (SNP), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS), valamint a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelöltje nyerte meg. 

Vučić öt évvel ezelőtt május 31-én tett államfői esküt. Az új mandátuma attól a naptól számítódik, amikor esküt tesz a nemzetgyűlés előtt. A szerbiai állapotokat jellemzi, hogy az államfő, tekintettel arra, hogy az új parlament még nem alakult meg, a lejárt mandátumú előtt is esküt tehet.

Vučić az időhúzás nagymestere. Az államfői esküt is bizonyára az utolsó pillanatra halasztja (nehogy véletlenül a mandátuma egy nappal is megrövidüljön).

Az ugyancsak április április 3-án megtartott előrehozott köztársasági parlamenti választás folyamata egyelőre nem fejeződött be. A bujanovaci Veliki Trnovacon a 6-os szavazóhelyen ugyanis április 28-án megismételték a szavazást, amelyen A völgy albánjai koalíció elnevezésű nemzeti kisebbségi jelöltlistának sikerült annyi szavazatot szereznie, hogy átlépje a választási küszöböt, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) választási koalíciója pedig veszített egyet 32 mandátumából, ezért jogorvoslattal élt és a szavazás semmisnek nyilvánítását kérte.

Shaip Kamberi, a Demokratikus Akciópárt (PDD) elnöke, a Danasnak nyilatkozva elmondta, hogy a közigazgatási Bíróságnál, a párt fellebbezése alapján, folyamatban van az eljárás amellyel „a Köztársasági választási bizottságnak a választások megismétléséről szóló határozatának megsemmisítését kérték”. Elképzelhető az is, hogy a bíróság a PDP fellebbezését elutasítja és a dél-szerbiai albánok parlamenti képviselő nélkül maradnak.

A belgrádi önkormányzati választásokon a Szerb Haladó Párt a szavazatok 38,02 százalékával 48 mandátumot szerzett a 110 tagú városi képviselő-testületben. A fővárosban elveszítette, tehát, a választásokat, önállóan nem tudja a hatalmat gyakorolni. Itt már új választásokat emlegetnek hat hónap elteltével, hogy „a hatalom legitimitást nyerjen”.

A szerb nemzetgyűlés megalakulására csak a parlamenti választás végeredményének kihirdetése és a mandátumok kiosztását követő 30 napon belül kerülhet sor. Amennyiben a Nemzetgyűlés alakuló ülését követő 90 napban a parlament nem választja meg a kormányt, a törvényhozó szervet feloszlatják, és új választásokat írnak ki.

Szerbiában tehát, az április 3-ai parlamenti választások még nem fejeződtek be, tovább tart a bizonytalanság. Az országnak nincsen működő parlamentje, a kormány technikai. Belgrádban már nem csak hogy „ketyeg az óra”, de bombariadók is vannak.

Május 16-án „173 általános és középiskola e-mail címére érkezett jelentés bomba elhelyezéséről, a 289 oktatási intézmény (202 elemi és 87 középiskola) közül a fővárosban – tudta meg a Danas.

Az újvidéki oktatási hivatal területén 134 általános iskola e-mail címére érkezett értesítés bomba elhelyezéséről, emellett egyes piroti, niši, babušnicai, vlasotinci, lebanei és kuršumlijai iskola is kapott ilyen üzenetet – derül ki az Oktatási Minisztérium közleményéből, közölte május 20-án a Szabad Magyar Szó. A rendőrségi vizsgálatok alatt az oktatás online formában zajlott.

Az újvidéki általános iskolák mellett hasonló okok miatt többek között az óbecsei, a karlócai, a bácspetrőci, a kölpényi, a temerini, a szenttamási, a járeki, a bácsi, a begecsi, az ókéri, a kaboli általános iskolákban is elmaradt az első óra. Szerencsére, „valamennyi iskolai bombariadó hamisnak bizonyult”.

– Május 19-én éjjel 3,10 órakor ismeretlen személy kézigránátot dobott az újbelgrádi Zoran Đinđić sugárúton lévő pékségbe” – írja a Nova.rs.

Mindez csak tovább növeli a feszültséget és a polgárok bizonytalanságérzetét.

 

 

Május 10.

A VMSZ (további) kormányzati szerepvállalásra készül

 

– A Vajdasági Magyar Szövetség azt szeretné elérni a Szerb Haladó Párttal folytatott kormánykoalíciós tárgyalások során, hogy továbbra is megtartsa a hét államtitkári tisztséget az új kabineten belül is – nyilatkozta Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség nevű magyar-szerb part elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

Mint mondta, a tárgyalások még ezután következnek, az viszont biztos, hogy pártja számára az oktatási, az egészségügyi, a környezetvédelmi, a mezőgazdasági, az infrastruktúra-fejlesztési, az igazságügyi és a pénzügyi tárca a leglényegesebb, ahogyan az az eddigiekben is volt. – A VMSZ mindenképpen a kormányban való szerepvállalásra készül – tette hozzá Pásztor.

Pásztor Pista vezetésével a VMSZ tovább folytatja, tehát, az Aleksandar Vučićtyal kötött természetellenes szövetségét, aki – az eddigi érdemei elismeréseként – a Szerb Köztársaság Érdemrend első fokozatával tüntette ki.

A VMSZ pártelnöknek nincs is egyéb választási lehetősége, hiszen a sorsát már korábban a Vučićéval kötötte össze, amikor szövetségre lépett a radikálisból haladóvá lett szerb elnökkel.

A VMSZ államtikáraiból eddig sem sok, vagy éppen semmi haszna nem származott magyar közösségnek. Vannak köztük olyanok is, akiknek a tevékenységéről az eddig mandátumuk alatt még csak nem is hallottunk. Ha meg is tartja a hét államtikári tisztséget a VMSZ, mivel lesz attól jobb a közösség helyzete?

Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) elnöke, a Vajdaságiak koalíció leendő képviselője a köztársasági parlamentben, ezzel szemben, a Danas napilapnak nyilatkozva pártja kormányzati szereplését attól tette függővé, hogy „milyen lesz az új hatalmi összetétel agendája (programja – B.A.), és hogy kompatibilis lesz-e az a választási koalíciójuk választási platformjával”.

A kérdésre, hogy mit tartalmaz a választási platform, amelyhez a DSHV ragaszkodik, Žigmanov a válaszában elmondta, hogy „ez az európai integráció iránti elkötelezettség, az összes előnnyel, a jog uralmától, az intézmények működésén át a szabad médiák létezéséig”.

– Természetesen ez feltételezi az állam meghatározott politikáját a kisebbségek, a decentralizálás, az egyenlő térségi fejlődés és a Belgrádon kívül élők problémáinak megoldása iránt. Éspedig olyan módon, hogy mindenki számára elérhető legyen az egyforma életmód. […] Egyébként, mindez tartozéka az európai integráció szélesebb elképzelésének – mondta Žigmanov a Danasnak.

Pásztornak – ezzel ellentétben – „a kormányban való mindenképpeni szerepvállalás” és a néhány jól fizetett álamtitkári állás megszerzése, nem pedig a magyar közösségérdekeinek az érvényesítése a fontos!

 

2022. május 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább

Deli Andor, a megtollasodott pártkatona

Már most el lehet mondani, hogy Deli Andor vajdasági fideszes/vémeszes EP képviselő tíz évig ott volt >

Tovább