2022. május 19. csütörtök
Ma Ivó, Iván, Milán névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Eredmények a válság kellős közepén”?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Eredmények a válság kellős közepén”?

A számadatokból is jól látszik, hogy a két magyar lapkiadó kft. valójában, sajnos, nem hogy semmilyen jövedelmet nem valósított meg, de még komoly vesztességgel is dolgozik. A (párt)állami támogatások nélkül már régen csődbe jutottak volna! A Magyar Szó tavaly még 1.975.000 euró, a Hét Nap pedig 117.500 euró támogatást is kapott az anyaországtól. Az MNT „alapítású” Magyar Szót és a Hét Nap Kft., amelyek azonos című napilapot, illetve hetilapot adnak ki, gyakorlatilag a Vajdasági „Magyar” Szövetség irányítja, és a haladó-szocialista-vémeszes vajdasági és a fideszes magyar kormány szolgálatában, valamint közvetlen befolyása alatt tartja. Szüksége van a pártpropaganda célokat szolgáló sajtóra, amely által folyik a tömeges agymosás. Bozóki Antal:

Ne feledd, hogy a becstelenségért és a gyávaságért mindig fizetni kell.

George Orwell

 

Április 29.

„Eredmények a válság kellős közepén”?

Második (sorrendben 30.) ülését tartotta meg Szabadkán a 2018-ban választott Magyar Nemzeti Tanács (MNT). A testület első ülése még február 29-én volt. Négy hónap alatt két összejövetel – nem valami túlzottan megfeszített tevékenységre utal.

A testület napirendjén sem szerepeltek különösebben izgalmas témák: ezek az „intézmények munkájáról szóló jelentések, tankönyvek jóváhagyásai” voltak. Többnyire csak szavazás volt, vita nemigazán.

Hajnal Jenő MNT elnöknek most már csak az lehet a célja, hogy valahogy átvészelje az őszre esedékes tanácsi választásokig tartó időszakot.

Nagyobb figyelmet a Magyar Szó és a Hét Nap Lapkiadó Kft. 2021-es munkajelentése és zárszámadása érdemelt volna, csak éppen – a tudósítások szerint – semmilyen vita nem alakult ki, hozzászólás egy sem. Mintha a két Kft háza táján minden a legnagyobb rendben lenne. Pedig kellő hozzáállással, komolysággal lehetett volna ezekről érdemi vitát nyitni.

– A múlt évben 382,3 millió dinár összbevételt tervezett a cég (a Magyar Szó – B.A.), 382,2 millió dináros teljes ráfordítással, végül 390 millió dinár valósult meg, vagyis sikerült két százalékkal meghaladni a költségvetési terveket. Pozitív gazdasági évet zárt tehát a cég a felelősségteljes ügyvitelnek köszönhetően, mondta beszámolójában Ökrész Rozália véemeszes igazgató-köztársasági képviselő.

Az idézett adatokból még a nem éppen jó matekosok is könnyen kiszámíthatják, hogy a Magyar Szó Kft. jövedelme a 2021-es évben 7,8 millió dinár volt.

Az MNT ülésről készült írásból azonban nem derül ki, hogy a „megvalósult” összegnek a része-e az a 105 millió dináros támogatás, amit a Magyar Szó Kft. 2021-ben a Tartományi kormánytól kapott?

László Edit, a Hét Nap igazgatója szerint a lapkiadó vállalat „43,5 millió dinár bevétellel, 40,3 millió dináros kiadással működött tavaly”. Ez azt jelenti, hogy a cég 3,2 millió jövedelmet valósított meg.

A Hét Nap 2021-ben 30 millió dinár támogatásban részesült a tartományi kormánytól. Ezt az összeget is beszámolták a jövedelembe?

A Magyar Szó nevű pártújság minderről „eredmények a válság kellős közepén” címmel számol be? Milyen eredmények ezek?

A számadatokból is jól látszik, hogy a két magyar lapkiadó kft. valójában, sajnos, nem hogy semmilyen jövedelmet nem valósított meg, de még komoly vesztességgel is dolgozik. A (párt)állami támogatások nélkül már régen csődbe jutottak volna!

A Magyar Szó tavaly még 1.975.000 euró, a Hét Nap pedig 117.500 euró támogatást is kapott az anyaországtól.

 Az MNT „alapítású” Magyar Szót és a Hét Nap Kft., amelyek azonos című napilapot, illetve hetilapot adnak ki, gyakorlatilag a Vajdasági „Magyar” Szövetség irányítja, és a haladó-szocialista-vémeszes vajdasági és a fideszes magyar kormány szolgálatában, valamint közvetlen befolyása alatt tartja. Szüksége van a pártpropaganda célokat szolgáló sajtóra, amely által folyik a tömeges agymosás.

Az MNT döntő többségű véemeszes tagsága és az „ellenzéki” Magyar Mozgalomhoz (MM) tartó tagok hozzászólás nélkül fogadták el a két sajtóvállalat jelentését. A lapok példányszámának alakulásáról és a tájékoztatás milyenségéről egy árva szó se hangzott el!

Az MNT csak az eredményeket ismeri, a problémákat nem!

 

Május 7.

Semmibe veszik alkotmányt!

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Fiuméban (Rijeka), a Választások után, kihívások előtt – Kárpát-medencei nemzetpolitikai konferencia címmel tartott tanácskozást a külhoni magyar pártok vezetőivel.

A tanácskozáson jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is.

A résztvevők „üdvözölték a vajdasági és muravidéki magyarság szerbiai és szlovéniai választásokon elért eredményeit. Reményüket fejezték ki, hogy […] a vajdasági magyarság is sikerrel veszi a következő megmérettetést, az ősszel esedékes nemzeti tanácsi választásokat.”

A szerb alkotmány 115 szakasza szerint, „a köztársasági elnök nem tölthet be más közéleti tisztséget, és nem végezhet hivatásos tevékenységet”.

A nyilvánvaló alkotmányellenesség ellenére, Aleksandar Vučić újraválasztott köztársasági elnök még mindig nem mondott le a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöki tisztségéről!

Pásztor István, a VMSZ elnöke egyúttal a Tartományi Képviselőház elnöke, de a Palics Park Kft. közgyűlési elnöke is. Lehetséges, hogy egyéb funkciói is vannak, amelyekkel kapcsolatban is fennáll az összeférhetetlenség.

A vezető hatalmi tisztségviselők esetében értelemszerűen kellene alkalmazni a szerb alkotmánynak a köztársasági elnökre vonatkozó rendelkezését!

Annak ellenére, hogy a közmondás szerint „nem lehet egy fenékkel két lovat megülni” – Vučić példáját követve – Pásztor egyszer, mint pártelnök, máskor képviselőházi elnökként szerepel a közéletben.

 Érdekes lenne követni, hogy Pásztor az év hány napján lép fel pártelnökként, és mint állami tisztségviselő? Hol veszi fel a fizetését, a Tartományi Képviselőházban vagy a VMSZ-ben, illetve mindkét helyen? Hol fizetteti meg az útiköltségeket és melyik szervezet gépkocsiját használja? Vagy az állami tisztségviselőknek minden megengedett?

Amíg a legmagasabb rangú állami vezetők semmibe veszik az alkotmány rendelkezéseit és az alapvető erkölcsi normákat, addig Szerbiában sem demokrácia, de fejlődés sem lesz!

 

2022. május 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A kígyóbőr táska és a DB

Ekkor jött a „rossz rendőr” duma, hogy maga egy magas posztot tölt be (főszerkesztő voltam az >

Tovább

Az enyhüléstől az elhűlésig

Irány egy mélyített tér egyik szegletében levő nagy önkiszolgáló bolt. Illedelmesen megkérdeztem a kasszást, hogy van-e >

Tovább

Egy görög dráma színésznővel

A sajtóigazolványunkkal simán bejutottunk. Az első, akibe beléptünkkor belebotlottunk, Melina Mercouri világhírű görög színésznő volt. Lelkendezve >

Tovább

Brezsnyev utolsó kongresszusa

Az utolsó Brezsnyev-kongresszus közben volt alkalmam kicsit körülnézni Moszkvában: Vörös tér, Lenin Mauzóleum stb. Az egyik >

Tovább

A tudósító

Később letiltattam a hitelkártyámat, majd elmentünk a jugoszláv nagykövetségre, ahol éppen egy vajdasági volt a nagykövet >

Tovább

Tanjug-huszár vígan diktál

Az igazi Dominó tulajdonosának a képe ugyanott lóg, ahol eredetileg is lógott, a söntés felett, de >

Tovább

Időközben Újvidéken: a TV aranykora

Ez volt a magyar szerkesztőség aranykora, és ezt azért merem ilyen szerénytelenül kijelenteni, mert a többiek >

Tovább

Újvidékre kéne menni

Persze mai szerény nézetem szerint a belpolitikai újságírás az Újságírás, csakhogy abban az időben számomra érthetetlen >

Tovább

Újvidék – primo tempo

A nyári szünet megszülte az első lépésemet az újságírás felé. Már pontosan nem emlékszem, hogy kitől >

Tovább

Az első félidő

Történelmi dilemma marad, hogy le kellett-e bombázni az Újvidéki Tv-t? Ha azt vesszük figyelembe, hogy a >

Tovább

Magyar egyetem nincs – csak egyetlen önálló magyar nyelvű felsőoktatási intézmény

Jellemző az is, hogy az Újvidéki Egyetem honlapja is csak szerb, angol és kínai nyelvű, ami >

Tovább

„Forradalom: megváltás!”

Száműztük emlékeinkből és a szótárunkból a forradalmat is, a megváltást is. Következett a bársonyos forradalom, de >

Tovább