2023. február 3. péntek
Ma Balázs, Oszkár, Celerina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Eredmények a válság kellős közepén”?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Eredmények a válság kellős közepén”?

A számadatokból is jól látszik, hogy a két magyar lapkiadó kft. valójában, sajnos, nem hogy semmilyen jövedelmet nem valósított meg, de még komoly vesztességgel is dolgozik. A (párt)állami támogatások nélkül már régen csődbe jutottak volna! A Magyar Szó tavaly még 1.975.000 euró, a Hét Nap pedig 117.500 euró támogatást is kapott az anyaországtól. Az MNT „alapítású” Magyar Szót és a Hét Nap Kft., amelyek azonos című napilapot, illetve hetilapot adnak ki, gyakorlatilag a Vajdasági „Magyar” Szövetség irányítja, és a haladó-szocialista-vémeszes vajdasági és a fideszes magyar kormány szolgálatában, valamint közvetlen befolyása alatt tartja. Szüksége van a pártpropaganda célokat szolgáló sajtóra, amely által folyik a tömeges agymosás. Bozóki Antal:

Ne feledd, hogy a becstelenségért és a gyávaságért mindig fizetni kell.

George Orwell

 

Április 29.

„Eredmények a válság kellős közepén”?

Második (sorrendben 30.) ülését tartotta meg Szabadkán a 2018-ban választott Magyar Nemzeti Tanács (MNT). A testület első ülése még február 29-én volt. Négy hónap alatt két összejövetel – nem valami túlzottan megfeszített tevékenységre utal.

A testület napirendjén sem szerepeltek különösebben izgalmas témák: ezek az „intézmények munkájáról szóló jelentések, tankönyvek jóváhagyásai” voltak. Többnyire csak szavazás volt, vita nemigazán.

Hajnal Jenő MNT elnöknek most már csak az lehet a célja, hogy valahogy átvészelje az őszre esedékes tanácsi választásokig tartó időszakot.

Nagyobb figyelmet a Magyar Szó és a Hét Nap Lapkiadó Kft. 2021-es munkajelentése és zárszámadása érdemelt volna, csak éppen – a tudósítások szerint – semmilyen vita nem alakult ki, hozzászólás egy sem. Mintha a két Kft háza táján minden a legnagyobb rendben lenne. Pedig kellő hozzáállással, komolysággal lehetett volna ezekről érdemi vitát nyitni.

– A múlt évben 382,3 millió dinár összbevételt tervezett a cég (a Magyar Szó – B.A.), 382,2 millió dináros teljes ráfordítással, végül 390 millió dinár valósult meg, vagyis sikerült két százalékkal meghaladni a költségvetési terveket. Pozitív gazdasági évet zárt tehát a cég a felelősségteljes ügyvitelnek köszönhetően, mondta beszámolójában Ökrész Rozália véemeszes igazgató-köztársasági képviselő.

Az idézett adatokból még a nem éppen jó matekosok is könnyen kiszámíthatják, hogy a Magyar Szó Kft. jövedelme a 2021-es évben 7,8 millió dinár volt.

Az MNT ülésről készült írásból azonban nem derül ki, hogy a „megvalósult” összegnek a része-e az a 105 millió dináros támogatás, amit a Magyar Szó Kft. 2021-ben a Tartományi kormánytól kapott?

László Edit, a Hét Nap igazgatója szerint a lapkiadó vállalat „43,5 millió dinár bevétellel, 40,3 millió dináros kiadással működött tavaly”. Ez azt jelenti, hogy a cég 3,2 millió jövedelmet valósított meg.

A Hét Nap 2021-ben 30 millió dinár támogatásban részesült a tartományi kormánytól. Ezt az összeget is beszámolták a jövedelembe?

A Magyar Szó nevű pártújság minderről „eredmények a válság kellős közepén” címmel számol be? Milyen eredmények ezek?

A számadatokból is jól látszik, hogy a két magyar lapkiadó kft. valójában, sajnos, nem hogy semmilyen jövedelmet nem valósított meg, de még komoly vesztességgel is dolgozik. A (párt)állami támogatások nélkül már régen csődbe jutottak volna!

A Magyar Szó tavaly még 1.975.000 euró, a Hét Nap pedig 117.500 euró támogatást is kapott az anyaországtól.

 Az MNT „alapítású” Magyar Szót és a Hét Nap Kft., amelyek azonos című napilapot, illetve hetilapot adnak ki, gyakorlatilag a Vajdasági „Magyar” Szövetség irányítja, és a haladó-szocialista-vémeszes vajdasági és a fideszes magyar kormány szolgálatában, valamint közvetlen befolyása alatt tartja. Szüksége van a pártpropaganda célokat szolgáló sajtóra, amely által folyik a tömeges agymosás.

Az MNT döntő többségű véemeszes tagsága és az „ellenzéki” Magyar Mozgalomhoz (MM) tartó tagok hozzászólás nélkül fogadták el a két sajtóvállalat jelentését. A lapok példányszámának alakulásáról és a tájékoztatás milyenségéről egy árva szó se hangzott el!

Az MNT csak az eredményeket ismeri, a problémákat nem!

 

Május 7.

Semmibe veszik alkotmányt!

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Fiuméban (Rijeka), a Választások után, kihívások előtt – Kárpát-medencei nemzetpolitikai konferencia címmel tartott tanácskozást a külhoni magyar pártok vezetőivel.

A tanácskozáson jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is.

A résztvevők „üdvözölték a vajdasági és muravidéki magyarság szerbiai és szlovéniai választásokon elért eredményeit. Reményüket fejezték ki, hogy […] a vajdasági magyarság is sikerrel veszi a következő megmérettetést, az ősszel esedékes nemzeti tanácsi választásokat.”

A szerb alkotmány 115 szakasza szerint, „a köztársasági elnök nem tölthet be más közéleti tisztséget, és nem végezhet hivatásos tevékenységet”.

A nyilvánvaló alkotmányellenesség ellenére, Aleksandar Vučić újraválasztott köztársasági elnök még mindig nem mondott le a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöki tisztségéről!

Pásztor István, a VMSZ elnöke egyúttal a Tartományi Képviselőház elnöke, de a Palics Park Kft. közgyűlési elnöke is. Lehetséges, hogy egyéb funkciói is vannak, amelyekkel kapcsolatban is fennáll az összeférhetetlenség.

A vezető hatalmi tisztségviselők esetében értelemszerűen kellene alkalmazni a szerb alkotmánynak a köztársasági elnökre vonatkozó rendelkezését!

Annak ellenére, hogy a közmondás szerint „nem lehet egy fenékkel két lovat megülni” – Vučić példáját követve – Pásztor egyszer, mint pártelnök, máskor képviselőházi elnökként szerepel a közéletben.

 Érdekes lenne követni, hogy Pásztor az év hány napján lép fel pártelnökként, és mint állami tisztségviselő? Hol veszi fel a fizetését, a Tartományi Képviselőházban vagy a VMSZ-ben, illetve mindkét helyen? Hol fizetteti meg az útiköltségeket és melyik szervezet gépkocsiját használja? Vagy az állami tisztségviselőknek minden megengedett?

Amíg a legmagasabb rangú állami vezetők semmibe veszik az alkotmány rendelkezéseit és az alapvető erkölcsi normákat, addig Szerbiában sem demokrácia, de fejlődés sem lesz!

 

2022. május 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább