2023. szeptember 26. kedd
Ma Jusztina, Kozma, Damján névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Csend honol…

Pangó vajdasági magyar politikai élet

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Csend honol…

Magyarországon a Fidesz, Vajdaságban pedig a VMSZ (a Fidesz segítéségével és pénzelése által) leuralták, úgyszólván letarolták az összes többi magyar politikai szervezetet. Egyedül maradtak a politikai porodon. Megszűnt mindenféle párbeszéd a társadalmi, politikai, gazdasági és egyéb problémák megoldása útjáról, módjáról. Ez pedig egyenes út az önkényuralomba. Mivel a politikai vezetők garnitúrája és a politikája is már ismert, sem a szerb, sem a magyar (nemzet)politikában lényegi változás(ok)ra nem lehet számítani. Beigazolódott az állítás, miszerint a jelenlegi hatalmi struktúrát/rendszert – se itt, se odaát – a jelenlegi feltételek mellett lehetetlen megváltoztatni/megdönteni. Bozóki Antal:

Csend honol a néma tájon,

Hőség az úr a rónaságon.

Csak a légy zümmögését hallani;

Távol galamb kezd kurrogni…

B. Kis János

 

Több mint egy hónap múlt el az április 3-ai szerbiai előrehozott parlamenti, az államfőválasztás, a belgrádi és még néhány önkormányzati választások óta, de a végeredményeket még mindig nem hirdették ki.

Belgrádban tovább tart „a jegyzőkönyvek javítása, az egyes listákra leadott szavazatok, a szavazásokon részt vevő polgárok, az érvénytelen szavazatok számának változtatása”, hogy a Szerb Haladó Párt (SNS) mégis megtarthassa hatalmát a fővárosban.

Tajs Reten, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata képviselője (Hollandia), a testület megfigyelő küldöttségének vezetője a szerbiai választásokon, április 21-én a Külügyi Bizottságban a Szerbiáról szóló határozat tervezetéről szóló a vitában azt mondta, „azon kívül, hogy a választásokon nagyobb volt a részvétel és – a választások eredményeként – több párt került a parlamentbe, a választási feltételek nem javultak elegendő mértékben, hogy szabad és tisztességes választásokról lehessen beszélni, amilyent a csatlakozási folyamatban előrehaladott jelölt országtól el lehetne várni”.

Magyarországon ugyanakkor került sor az országgyűlési választásokra, mint Szerbiában és május 4-én már megalakult az új Országgyűlés is, amely összetételének kialakulásához 60.913 vajdasági magyar szavazópolgár járult hozzá levélszavazatok útján.

A „levélszavazatok ügye” az EBESZ elé került, mivel hogy „Vajdaságban nem a posta juttatta el a kint állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok számára a szavazólapokat, hanem a Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ) aktivistái ”. Ez viszont a magyarországi választások „tisztaságára” utal.

A szerbiai választások végeredményét nem tudjuk, mivel a panaszok miatt több helyen is meg kellett ismételni a szavazást, azt azonban már biztonsággal el lehet mondani, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség mélyen alulszerepelt a választásokon. Az eddigi kilenc helyett mindössze csak öt képviselője lesz a szerb parlamentben, ezek közül is négy (Pásztor Bálint, Kovács Elvira, Fremond Árpád, és Ökrész Rozália), a Pásztor István elnök és Szerb Haladó Párt iránti elkötelezettségéről tanúságot tett pártkatona és egy új lesz (Újvári Zsombor).

A 2022. évi választásokon 9,79 százalékkal magasabb részvétel, az Orbán milliárdok, „a méregdrága Facebook, YouTube, Instagram és Google reklámok”, az egész oldalas politikai hirdetések, „a csalások és gyanús esetek, a teljes médiauralom, a különböző médiumokban leadott politikai hirdetések vagy épp az aktivistáiknak kifizetett százezrek mellett is”, a VMSZ most 60.313 szavazatot kapott, vagyis 11 580 szavazattal kevesebbet, mint 2020-ban (71 893)!

Az elmúlt alig több mint egy hónap lefogása alatt két magyar kormánytisztviselő is kedvezően értékelte a nemzetpolitikát és a választások eredményét. Hogy is értékelhette volna másként, hiszen személyesen is érintettek a hatalom megőrzésében!

Az április 26-ai szabadkai látogatása során Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Pásztor István közös sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy „hozzáfogtak az elmúlt tíz év nemzetépítésének, közösségerősítésének és szomszédságpolitikájának a folytatásához”.

– A vajdasági magyarok bizonyították, hogy az anyaország számíthat rájuk. Szeretném világossá tenni, hogy a vajdasági magyarok az elkövetkezendőkben is számíthatnak az anyaországra. Folytatjuk a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, amelynek keretében eddig 14.123 vajdasági vállalkozást támogattunk, összesen 72 milliárd forinttal, amelynek nyomán 167 milliárd forintnyi beruházás jött létre. Jelenleg 79 mezőgazdasági és szolgáltatóipari vállalkozás pályázatának a kifizetését készítjük elő, ezek 35 milliárd forintnyi beruházást fognak a Vajdaságban jelenteni – fejtette ki Szijjártó Péter.

Budapesten, április 29-én Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes – az újraegyesítés erőforrásai 2010-2022 című könyv bemutatóján – elmondta, „alanyi jogon támogatják a nemzeti jelentőségű intézményeket, illetve pályázati úton is biztosítanak forrásokat”.

Semjén a külhoni magyarság gazdasági támogatásával kapcsolatban kiemelte, hogy „óriási összegek jutottak minden nemzetrészhez. Ez gazdaságpolitikailag is fontos, például a Vajdaságban egy forint befektetés újabb egy forint növekedést generált, a magyar gazdaságban pedig ötvenfilléres bővülést hozott minden befektetett forint.” Azt azonban nem mondta, hogy ezt minek alapján állítja, és azt sem részletezte, hogyan valósul ez meg? Persze arról sem volt szó, hogy „a Prosperitati Alapítvány pályázatain hizlalt vállalkozói körre építi stabilitását a VMSZ”.

A külhoni magyar pártok támogatásáról a miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy „Budapest soha nem fogja elengedni az etnikai magyar pártok kezét. Fontos nemzeti érdeknek nevezte, hogy az önkormányzatokban, parlamentekben jelen legyenek a magyar pártok, és lehetőség szerint kormányzati szerepet töltsenek be”. Hogy ez a magyar közösség érdekeinek rovására történik, azt már nem említette.

Az autonómiatörekvések támogatást illetően, hangsúlyozta: „A határon túli magyarok feladata saját autonómiakoncepciójuk kidolgozása, amihez Budapest minden segítséget megad. Soha nem kért Magyarország olyat külhoni nemzetrészei számára, ami extrémitás lenne, és amire ne lenne számos példa az EU-ban.”

Semjén talán még arról sem értesült, hogy VMSZ választási programjában az „autonómia” szó csak egy helyen található, mégpedig Vajdaság Autonóm Tartománnyal kapcsolatosan, amely „széleskörű autonómiájának megteremtéséért” a párt állítólag „kitartóan tevékenykedik”. A nemzeti kisebbségi autonómiáról egy árva szó nem esik a programban! A nemzeti autonómia ügyében Pásztor a magyar-szerb vegyes pártja már évek óta mélyen hallgat!

A magyarországi vezetők és a VMSZ elnöke is elégedettek az április 3-ai választási eredményekkel. Mindhárom választási cél megvalósult: Magyarországon Orbán Viktor ötödik alkalommal alakíthat kormányt, Szerbiában Aleksandar Vučićot választották elnöknek, akinek az egyik jelölő szervezete a VMSZ volt, és „a VMSZ is önálló frakciót tud alakítani” a szerb parlamentben, ezáltal pedig – Szijjártó Péter szavai szerint – „erős, hiteles hangja marad a magyarság képviseletének”. Hogy ez hogyan néz ki a gyakorlatban, arról már volt alkalmunk meggyőződni.

Magyarországon a Fidesz, Vajdaságban pedig a VMSZ (a Fidesz segítéségével és pénzelése által) leuralták, úgyszólván letarolták az összes többi magyar politikai szervezetet. Egyedül maradtak a politikai porodon. Megszűnt mindenféle párbeszéd a társadalmi, politikai, gazdasági és egyéb problémák megoldása útjáról, módjáról. Ez pedig egyenes út az önkényuralomba.

Mivel a politikai vezetők garnitúrája és a politikája is már ismert, sem a szerb, sem a magyar (nemzet)politikában lényegi változás(ok)ra nem lehet számítani.

Beigazolódott az állítás, miszerint a jelenlegi hatalmi struktúrát/rendszert – se itt, se odaát – a jelenlegi feltételek mellett lehetetlen megváltoztatni/megdönteni.

A parlamenti választásokon sem a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK), de a Magyar Mozgalomnak (MM) sem sikerült képviselői mandátumot szerezni.

Ismereteim szerint köztársasági (nem véemeszes) magyar képviselő csak Öreg Anna, az Együtt Szerbia Győzelméért (az Ujedinjeni za pobedu Srbije koalíció parlamenti képviselője, a Szabad Polgárok Mozgalma/Pokret Slobodnih Građana – PSG) vajdasági bizottságának elnöke) lesz. Kérdés azonban, hogy szerb politikai szervezet képviselőjeként, mit tud tenni a magyar közösség érdekében?

 A magyar ellenzéki pártok az áprilisi választások után teljesen elhallgattak. Mintha nem is léteznének.

A VMDK hivatalos honlapján az utolsó bejegyzés 2021. november 10-ei keltezésű. Csonka Áron, a párt elnöke, április 20. óta nem újította a weboldalát.

Az MM Facebook oldalán csak az április 5-ei ígéret olvasható, miszerint „nem adjuk fel és megyünk tovább”.

Semmi hír arról, hogy ezek a szervezetek elemezték volna a választási tevékenységüket és levonták volna a szükséges következményeket. Mindkét szervezet feladta volna a további politikai tevékenységét? Most, amikor már a nemzeti tanácsi választásokra kellene készülni? Azt jelenti ez, hogy lemondtak volna a demokráciáért és a közösségi jogokét folytatott politikai küzdelemről? Ez csak súlyosbítaná a magyar közösség helyzetét!

 

 

2022. május 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább

A hontalan jugoszláv író

Mindenhol otthon volt és – sehol. Miljenko Jergović pontosan fogalmazott, amikor száműzött írónak nevezte. A magyar >

Tovább