2023. március 31. péntek
Ma Árpád, Benjámin, Benő névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Vučić és a demokrácia nem egyeztethetők össze

Freedom House: Tranziciós nemzetek/országok 2022

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Vučić és a demokrácia nem egyeztethetők össze
Problémák a demokráciával (is): Aleksandar Vučić (Fotó: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Nedim Sejdinović újságíró véleménye szerint „a Freedom House ilyen jelentése eléggé várható volt, jó tényeken és pontos elemzésen alapszik”. – Lehet, hogy ez tudatra ébreszti a rezsimet nem támogató közvélemény egy részét, amely azt hiszi, hogy Szerbia a(z április 3-ai – B.A.) választások után gyorsított ütemben indul meg a demokratizálódás és az európaiasodás irányába, a külső nyomás miatt – tette hozzá az újságíró. A szavai szerint „Vučić és a demokrácia össze nem egyeztethető fogalmak és szörnyű, hogy tízévi uralma után sem fogtuk ezt fel”. Bozóki Antal:

A washingtoni (USA) Freedom House civil szervezet Tranzíciós nemzetek/országok 2022 című legújabb jelentése Szerbiát – harmadik éve egymás után – az országok „átmenti, vagy hibrid rendszerek” kategóriájába sorolta.

Ezek közé olyan országok tartoznak, „amelyekben tartanak választásokat, ám a demokratikus intézmények nem kellőképpen stabilak, ebből adódóan pedig nem érvényesülnek maradéktalanul a politikai és a polgári szabadságjogok.”

A demokrácia szintjét a szervezet 1-től 7-ig pontozza, hét különböző területet, a demokratikus kormányzás, a választások, a civil társadalom, a független média, az önkormányzati demokrácia, bírósági jogi keret és függetlenség, valamint a korrupció alapján.

Szerbia a jelentésben 3,79 pontot kapott, ami kevesebb mint 2021-ben, amikor 3,89 volt, a demokrácia arányát pedig 46,43 százalékban állapította meg.

A 2020 évi értékeléshez viszonyítva, Szerbiában „a demokrácia rosszabb, mint 2020-ban”. Az ország három területen is alacsonyabb pontszámot kapott. Ezek „a sajtó függetlensége, a korrupció elleni küzdelem és a civil társadalom működését jellemző légkör”.

Az 1941. október 31-én alapított szervezet a jelentésében kifejti, hogy Szerbia pályája, a 2020. évi „turbulens események” után, 2021-ben is lefelé irányult. Elmulasztotta az alkalmat, hogy javítson az irányítás demokratikusságán és a választási feltételeken, a médiaszabadság folyamatos csökkenése és a gyülekezési szabadság korlátozása, valamint a korrupciós botrányok és az állami tisztségviselőknek a szervezett bűnözéssel való kapcsolatai „tovább rombolták a demokratikus intézményeket”.

– Szerbiában Aleksandar Vučić és a Szerb Haladó Pártja (SNS) domináltak a politikai intézményekben… A pártok közötti párbeszéd nyilvánvaló sikertelensége, amelyben az Európai Parlament közvetített, a 2020. évi választások bojkottja után az ellenzék részéről, és a választási feltételek javításának hiánya jellemezték a folyamatos politikai válságot, amit a demokratikus intézmények helyzetének rosszabbodása váltott ki – nyomatékosítja a Freedom house.

A washingtoni civil szervezet 1995 óta készíti éves jelentéseit, amelyekben Közép és Kelet-Európa 29 volt kommunista rendszerében értékeli a demokráciai fejlődését és a demokratikus reformok alakulását.

A legújabb beszámoló szerint „ezekben az országokban első alkalommal van többségben a hibrid rendszer, ami a demokratikus és az autoritárius rendszer keveréke”.

A szervezet 11 országot (Albániát, Bosznia és Hercegovinát, Észak-Macedóniát, Grúziát, Koszovót, Magyarországot, Moldáviát, Montenegrót, Örményországot, Szerbiát és Ukrajnát) a hibrid (T/H), 10-et a demokratikus (amelyek közül 6-ot a „konszolidált demokrácia”/CD – Észtországot, Csehországot, Lettországot, Litvániát, Szlovákiát és Szlovéniát), négyet a „félig konszolidált demokrácia”/SCD) – Horvátországot, Bulgáriát, Lengyelországot és Romániát), 8-at pedig a „konszolidált autoritárius/önkényuralmi rendszer” kategóriába sorolt (Azerbajdzsánt Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgíziát, Oroszországot, Tádzsikisztánt, Türkmenisztánt és Üzbegisztánt).

A szerbiai hatalom képviselői, „élesen reagáltak a Freedom House jelentésére, mint korábban is”.

Aleksandar Vučić szerb elnök, az április 21-ei sajtókonferencián, azt mondta, a jelentés úgy néz ki, „mintha a Moramo koalíció alacsonyabb beosztású, írástudatlan hivatalnoka készítette volna”, nem pedig „valaki komoly, akinek az emberi jogokkal és a demokráciával bármilyen módon foglalkozni kell”.

– Nem akarok játszani azzal, hogy a Freedom House tulajdonosa Soros… Olvasták-e Önök, hogy ott mit ír? Csökken a demokrácia, mert Vučić a választási kampány előestéjén az ellenzéki vezetőket egymás ellen fordította, mivel egyeseknek valamivel javította a választási feltételeket, másoknak meg nem. És képzeljék el azokat a Szerb Haladó Párti (SNS) bűnözőket, elfogadták a Zöld Agenda egy részét és ezzel olyanoknak akarták mutatni magukat, akik megoldják a környezetvédelmi problémákat – kommentálta Vučić. Értékelése szerint a „nép nevetne”, ha elolvasná a teljes szöveget, és hozzátette, „Szerbia lenne a világon a legjobb demokrácia, ha szankciókat vezetne be Oroszország ellen”.

Vučić a Freedom House jelentését „a szabad és demokratikus országokra való nyomásgyakorlás láncának még egy karikájaként látja”.

Ana Brnabić, a még hivatalban lévő szerb kormány miniszterelnöke, április 20-án az amerikai szervezet értékelését „szégyenletesnek” nevezte. – Mindenki, aki csak érti a politikai körülményeket, az emberi jogokat, a médiaszabadságot és a joguralmat, tudja, hogy ez nem igaz – mondta Brnabić.

– 2021-ben befejeztük a közvitát és az alkotmánymódosítási folyamatot, január 16-án sikeres referendumot tartottunk, amely Szerbia történelmében először biztosítja az ügyészség és a bíróság függetlenségét – hangoztatta a lejárt mandátumú kormányfő.

Nedim Sejdinović újságíró véleménye szerint „a Freedom House ilyen jelentése eléggé várható volt, jó tényeken és pontos elemzésen alapszik”. – Lehet, hogy ez tudatra ébreszti a rezsimet nem támogató közvélemény egy részét, amely azt hiszi, hogy Szerbia a(z április 3-ai – B.A.) választások után gyorsított ütemben indul meg a demokratizálódás és az európaiasodás irányába, a külső nyomás miatt – tette hozzá az újságíró. 

A szavai szerint „Vučić és a demokrácia össze nem egyeztethető fogalmak és szörnyű, hogy tízévi uralma után sem fogtuk ezt fel”.

 

2022. április 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Aki á-t mond, mondjon bé-t is”!

Ismereteim szerint – hosszú idő után – ez az első eset, hogy egy magyar párt határozottan >

Tovább

Hitler elégedetten bólogat a sírjában

A kormányközeli Magyar Nemzet szerint a náci fasizmust veszélyétől többé nem kell tartanunk, mert „letűnt a >

Tovább

Pártideológiát szolgál a színház (is)?

Most ismét két színházat biztosított be magának újabb négy évre a pártírónő, a „mi Miránk” (Mirjana >

Tovább

Amikor már késő elutasítani a cinkosságot

El is utasíthatja, teszi hozzá „jóságos” arckifejezéssel, miután tudtára adta, hogy zsarolható. Ekkor már késő elutasítani >

Tovább

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább