2024. június 21. péntek
Ma Alajos, Leila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Vučić és a demokrácia nem egyeztethetők össze

Freedom House: Tranziciós nemzetek/országok 2022

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Vučić és a demokrácia nem egyeztethetők össze
Problémák a demokráciával (is): Aleksandar Vučić (Fotó: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Nedim Sejdinović újságíró véleménye szerint „a Freedom House ilyen jelentése eléggé várható volt, jó tényeken és pontos elemzésen alapszik”. – Lehet, hogy ez tudatra ébreszti a rezsimet nem támogató közvélemény egy részét, amely azt hiszi, hogy Szerbia a(z április 3-ai – B.A.) választások után gyorsított ütemben indul meg a demokratizálódás és az európaiasodás irányába, a külső nyomás miatt – tette hozzá az újságíró. A szavai szerint „Vučić és a demokrácia össze nem egyeztethető fogalmak és szörnyű, hogy tízévi uralma után sem fogtuk ezt fel”. Bozóki Antal:

A washingtoni (USA) Freedom House civil szervezet Tranzíciós nemzetek/országok 2022 című legújabb jelentése Szerbiát – harmadik éve egymás után – az országok „átmenti, vagy hibrid rendszerek” kategóriájába sorolta.

Ezek közé olyan országok tartoznak, „amelyekben tartanak választásokat, ám a demokratikus intézmények nem kellőképpen stabilak, ebből adódóan pedig nem érvényesülnek maradéktalanul a politikai és a polgári szabadságjogok.”

A demokrácia szintjét a szervezet 1-től 7-ig pontozza, hét különböző területet, a demokratikus kormányzás, a választások, a civil társadalom, a független média, az önkormányzati demokrácia, bírósági jogi keret és függetlenség, valamint a korrupció alapján.

Szerbia a jelentésben 3,79 pontot kapott, ami kevesebb mint 2021-ben, amikor 3,89 volt, a demokrácia arányát pedig 46,43 százalékban állapította meg.

A 2020 évi értékeléshez viszonyítva, Szerbiában „a demokrácia rosszabb, mint 2020-ban”. Az ország három területen is alacsonyabb pontszámot kapott. Ezek „a sajtó függetlensége, a korrupció elleni küzdelem és a civil társadalom működését jellemző légkör”.

Az 1941. október 31-én alapított szervezet a jelentésében kifejti, hogy Szerbia pályája, a 2020. évi „turbulens események” után, 2021-ben is lefelé irányult. Elmulasztotta az alkalmat, hogy javítson az irányítás demokratikusságán és a választási feltételeken, a médiaszabadság folyamatos csökkenése és a gyülekezési szabadság korlátozása, valamint a korrupciós botrányok és az állami tisztségviselőknek a szervezett bűnözéssel való kapcsolatai „tovább rombolták a demokratikus intézményeket”.

– Szerbiában Aleksandar Vučić és a Szerb Haladó Pártja (SNS) domináltak a politikai intézményekben… A pártok közötti párbeszéd nyilvánvaló sikertelensége, amelyben az Európai Parlament közvetített, a 2020. évi választások bojkottja után az ellenzék részéről, és a választási feltételek javításának hiánya jellemezték a folyamatos politikai válságot, amit a demokratikus intézmények helyzetének rosszabbodása váltott ki – nyomatékosítja a Freedom house.

A washingtoni civil szervezet 1995 óta készíti éves jelentéseit, amelyekben Közép és Kelet-Európa 29 volt kommunista rendszerében értékeli a demokráciai fejlődését és a demokratikus reformok alakulását.

A legújabb beszámoló szerint „ezekben az országokban első alkalommal van többségben a hibrid rendszer, ami a demokratikus és az autoritárius rendszer keveréke”.

A szervezet 11 országot (Albániát, Bosznia és Hercegovinát, Észak-Macedóniát, Grúziát, Koszovót, Magyarországot, Moldáviát, Montenegrót, Örményországot, Szerbiát és Ukrajnát) a hibrid (T/H), 10-et a demokratikus (amelyek közül 6-ot a „konszolidált demokrácia”/CD – Észtországot, Csehországot, Lettországot, Litvániát, Szlovákiát és Szlovéniát), négyet a „félig konszolidált demokrácia”/SCD) – Horvátországot, Bulgáriát, Lengyelországot és Romániát), 8-at pedig a „konszolidált autoritárius/önkényuralmi rendszer” kategóriába sorolt (Azerbajdzsánt Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgíziát, Oroszországot, Tádzsikisztánt, Türkmenisztánt és Üzbegisztánt).

A szerbiai hatalom képviselői, „élesen reagáltak a Freedom House jelentésére, mint korábban is”.

Aleksandar Vučić szerb elnök, az április 21-ei sajtókonferencián, azt mondta, a jelentés úgy néz ki, „mintha a Moramo koalíció alacsonyabb beosztású, írástudatlan hivatalnoka készítette volna”, nem pedig „valaki komoly, akinek az emberi jogokkal és a demokráciával bármilyen módon foglalkozni kell”.

– Nem akarok játszani azzal, hogy a Freedom House tulajdonosa Soros… Olvasták-e Önök, hogy ott mit ír? Csökken a demokrácia, mert Vučić a választási kampány előestéjén az ellenzéki vezetőket egymás ellen fordította, mivel egyeseknek valamivel javította a választási feltételeket, másoknak meg nem. És képzeljék el azokat a Szerb Haladó Párti (SNS) bűnözőket, elfogadták a Zöld Agenda egy részét és ezzel olyanoknak akarták mutatni magukat, akik megoldják a környezetvédelmi problémákat – kommentálta Vučić. Értékelése szerint a „nép nevetne”, ha elolvasná a teljes szöveget, és hozzátette, „Szerbia lenne a világon a legjobb demokrácia, ha szankciókat vezetne be Oroszország ellen”.

Vučić a Freedom House jelentését „a szabad és demokratikus országokra való nyomásgyakorlás láncának még egy karikájaként látja”.

Ana Brnabić, a még hivatalban lévő szerb kormány miniszterelnöke, április 20-án az amerikai szervezet értékelését „szégyenletesnek” nevezte. – Mindenki, aki csak érti a politikai körülményeket, az emberi jogokat, a médiaszabadságot és a joguralmat, tudja, hogy ez nem igaz – mondta Brnabić.

– 2021-ben befejeztük a közvitát és az alkotmánymódosítási folyamatot, január 16-án sikeres referendumot tartottunk, amely Szerbia történelmében először biztosítja az ügyészség és a bíróság függetlenségét – hangoztatta a lejárt mandátumú kormányfő.

Nedim Sejdinović újságíró véleménye szerint „a Freedom House ilyen jelentése eléggé várható volt, jó tényeken és pontos elemzésen alapszik”. – Lehet, hogy ez tudatra ébreszti a rezsimet nem támogató közvélemény egy részét, amely azt hiszi, hogy Szerbia a(z április 3-ai – B.A.) választások után gyorsított ütemben indul meg a demokratizálódás és az európaiasodás irányába, a külső nyomás miatt – tette hozzá az újságíró. 

A szavai szerint „Vučić és a demokrácia össze nem egyeztethető fogalmak és szörnyű, hogy tízévi uralma után sem fogtuk ezt fel”.

 

2022. április 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Alulképviseltek a temerini magyarok (is)!

A magyarok szempontjából a temerini botrányos választási eredmény is a VMSZ-VMDP katasztrofális politizálásának a következménye! A >

Tovább

A Bartók fivérek

Magyarországiak készítettek egy négyrészes filmet a délszláv háborúról a 90-es évek végén, és abban beszélt egy >

Tovább

Érdekeink kiárusítása

A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány >

Tovább

A hisztéria és a rezignáció között hánykolódunk

Romokban heverő értékrendek közepette vajúdik az új világ, amelyről fogalmunk sincs, hogy milyen lesz. Mindeközben azzal >

Tovább

EB

Még a múlt hét elején, Belgrádban, ismét megérintett a sumadijai kóló könnyed, légies, elegáns tartású suhanása. >

Tovább

Topolyai történetek : a Kis Mozi

És hogy mi köze van ennek Topolyához? Amikor Lifka Sándor felépítette a szabadkai állandó mozit, egy >

Tovább

„EGY SZÁBOR, EGY NEMZET”, EGY VEZÉR!

Ennek a szerb nacionalista politikának a ki nem nyilvánított végcélja a multikulturalizmus megszüntetése, ami magába foglalja >

Tovább

Mindjárt hazaérünk

Biztosan nagy hó esett, ha már szánnal jött értünk a faluba a nagyapám.Tehát  mégis voltam iskolában (jobbról), >

Tovább

A “multikulturális elvárás”

Nem lenne azonban méltányos egyedül a betegbiztosítót vádolni. Ők legalább írásban is közzéteszik, amit mások sunyin >

Tovább

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább