2023. március 25. szombat
Ma Irén, írisz, Lúcia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Hatalomváltás szükséges!

Politikailag elhasznált – erkölcsileg lejáródott politikusok

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Hatalomváltás szükséges!

Hogy pontosan mi fog történni április 3-án, teljes a bizonytalanság. Minden attól függ, hogy a választók mennyire elégelték meg a politikailag elhasznált és erkölcsileg lejáródott politikusokat. Mennyire van elegük a sok hazudozásból, a be nem tartott ígéretekből. Az önkényuralomból. A polgároknak a semmibe vételéből, megalázásából. Amennyiben maradnak a jelenlegi hatalomtartók – Szerbiában és Magyarországon is – továbbra sem lehet stabil viszonyokra számítani. A jelenlegi vezetők képtelenek választ adni a felgyülemlett társadalmi, politikai, gazdasági, környezetvédelmi stb. problémákra, ami csak tovább szít(hat)ja az itt és ott is megosztott társadalmak feszültségeit. Nagyobb méretű választási csalás esetén a tömeges tiltakozások sem tarthatók kizártnak és a felgyülemlett indulatok is elszabadulhatnak. Hatalomváltásra van szükség! Bozóki Antal:

Ez nem normális ország. Ez olyan ország, amelyben a maffia uralkodik.

Ezek nem egyszerű választások. Ezek a választások a maffia ellen vannak.

A győzelem lehetséges.

Marko Vidojković (Danas)

 

Az április 3-ai választásokról már most el lehet mondani, hogy nem tisztességes feltételek között kerül rájuk a sor, és hogy beárnyékolja a tisztességtelen levélszavazási/szavazatcsalási botrány.

– A választási kampány rosszabb feltételek között folyt, mint a 2020. évi, amelyet az egyik eddigi legrosszabb választási kampánynak értékeltek. A fő problémák pedig a választási részvevők egyenlőtlensége a médiában, a közösségi forrásokkal való visszaélés, a szavazatvásárlás és a választókra való nyomásgyakorlás – mutatott rá a CRTA [Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost / Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ], független, párton kívüli civil szervezet a 2022. március 31-ei választás-megfigyelői értékelőjében.

A hatalmi pártok – köztük a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) – minden anyagi és propaganda eszköz bevetettek, semmitől, még a választási csalástól sem riadva vissza, hogy megnyerjék a választásokat, hogy megtarthassák a hatalmunkat. Minden tekintetben segíti ebben őket az anyaország és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) „alapította” sajtó, amelyek – a hatályos jogszabályokat és az újságírói erkölcsöt felrúgva – teljesen a VMSZ kiszolgálójává vált.

Kerül, amibe kerül, de a hatalmat, mármint Orbán Viktor, Pásztor István és Aleksadar Vučić hatalmát minden áron meg kell őrizni jelszóval. Kerül, amibe kerül!

Hetek óta tanúi vagyunk a Pásztor-klán elképesztő nyomásának a választókra a médiákban. Ebben különösen a szenior Pásztor jár az élen, aki minden lehető alkalmat kihasznál, hogy a sajtóban szerepeljen.

A Magyar Szó hétvégi (március 26-ai) számában – nem első alkalommal – egy teljes oldalt meghaladó, négy fotóval díszített interjúban magyarázza pártja és a saját szegénységi bizonyítványát, „az elmúlt 15 év legfontosabb politikai sikereit”, amelyek közt van a „vasútfejlesztés” (éppen most van folyamatban a vajdasági vasúthálózat felszedése és ócskavasba való eladása) meg „az örökségfejlesztés” (ami kizárólag anyaországi pénzekből történik).

Az „interjú” szerzője Kabók Erika, „erősen VMSZ közeli újságíró”, aki 2021-ben Lovas Ildikót, Pásztor István élettársát terjesztette fel Szabadka Pro Urbe díjára.

A mai, március 31-ei Magyar Szó címlapjáról már nem is egy, hanem két Pásztor – az apa (István) és a fia (Bálint) virít az olvasóra.

P.E. Valós térben és egyértelműen c. (a 4. oldalon folytatódó) írásában Pásztor István kifejti, hogy pártja „a két évvel ezelőtt szerzetthez hasonló mértékű legitimitást remél. Az ugyancsak az első oldalon kezdődő, P.E. által aláírt, „Mindenki számít” című cikk, amelyben a junior Pásztor (Bálint) szerint „az utóbbi 15 év azt igyekszik bizonyítani, hogy a helyi ügyek csak a mi (vagyis a VMSZ – B.A.) politikusaink számára fontosak”, kitölti a teljes 6. oldal. A teljes előző oldalon a VMSZ színes választási reklámját közli a lap.

– Egyedül a hármas győzelem biztosíthatja a magyar és a vajdasági ügyek folyamatos képviseletét, illetve a fejlesztési elképzelések megvalósítását. A hármas győzelem egyik pillére az, hogy a VMSZ 3-as sorszámú jelöltlistája jól szerepeljen a parlamenti választáson, a másik pillér a Fidesz–KDNP győzelme Magyarországon, a harmadik pedig az, hogy Aleksandar Vučić maradjon a köztársasági elnök Szerbiában – állítja a pártelnöki tisztség várományosa, a junior Pásztor.

 És ez még nem is minden. Potápi, aki Árpád is meg János is, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a lap 3. oldalán a vajdmagyar választókhoz fohászkodik, „vegyenek részt a magyar országgyűlési választásokon, levélszavazataikat juttassák időben vissza”, hogy „folytathassák a nemzetpolitikát”. (Közben Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, a Facebook-bejegyzésében – a választási a levélszavazási csalások miatt – azt követeli, hogy „semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot”!)

A párt szócsövének tartott Magyar Szó (a 11. oldalon) a VMSZ szabadkai lakossági fórumáról négyhasábos írást is közöl, a vámeszes vezetők színes fotóival.

Az ellenzéki pártokról viszont egy árva betűt nem találni a lapnak ebben a számában sem, mint általában. A szolgalelkű szerkesztői szerint ez lenne a tárgyilagos, közszolgálati tájékoztatás. Nagy kérdés azonban, hogy elolvasta-e egyáltalán valaki is ezeket a badarságokat!

A két ellenzéki, anyagi eszközökkel, sem médiával nem rendelkező párt közül a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) az Együtt Szerbia Győzelméért koalícióval, a Magyar Mozgalom (MM) pedig a Moramo koalíció listáján vesz részt a választásokon.

Nem felel meg a valóságnak Pásztor Bálint állítása, miszerint „a VMSZ listája az egyetlen magyar lista” a választásokon. A VMSZ ugyanis elveszítette a nemzeti jellegét, mivel magyar-szerb vegyes párttá alakult. Így nem képes a magyar érdekképviseletre sem. A választásokon, tehát, egyetlen önállóan induló magyar párt nem vesz részt!

Egyértelmű, hogy a VMSZ vezetői nem érezhetik magukat biztonságban a választások kimenetele tekintetében. Erre utal az is, hogy a párt 318 kampányrendezvényt szervezett, hogy „17 945 eurót költött a VMSZ Facebook-hirdetésekre”, hogy még Pataki Attila rockénekes és szövegírót is alkalmazták, vaalmint hogy a Prosperitati Alapítvány is beszállt a szerbiai választási kampányba.

A szabadeuropa.hu információi szerint, a VMSZ hatvanezer szavazatot ígért Orbánnak”. Ezt valahogy teljesíteni kell, különben világvége lesz! Beomlik az Orbán által kitalált NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere], de a Pásztor-klán is! A hivatásos (véem)meszes politikusok munkanélküliekké válását is jelentheti.

– Megteszünk mindent annak érdekében, ami a törvényes kereteken belül lehetséges, hogy maximalizáljuk a szavazatokat a magyarországi választáson, az itteni előrehozott parlamenti választáson és a köztársasági elnökválasztáson. Ami azt jelenti, hogy még a szavazás napján is, a törvényes kereteken belül, mindent megteszünk a mozgósítás hatékonysága érdekében – hangsúlyozta március 30-án a VMSZ elnöke, a választási kampányt összegző sajtótájékoztatóján.

Hogy a „megteszünk mindent” kifejezés pontosan mit takar, az vasárnap elválik. Az eddigi tapasztalatok szerint telefonos zaklatást, a választóknak a szavazóhelyre szállítását, az utcán való leszólítását stb. is jelent(het)i.

A hatalomhoz ennyire ragaszkodók képviselhetnek-e egyáltalán bárkit is? Az olyanokra, akik uralkodni akarnak, nem pedig a közösséget szolgálni, nincs szükségünk!

Hogy pontosan mi fog történni április 3-án, teljes a bizonytalanság. Minden attól függ, hogy a választók mennyire elégelték meg a politikailag elhasznált és erkölcsileg lejáródott politikusokat. Mennyire van elegük a sok hazudozásból, a be nem tartott ígéretekből. Az önkényuralomból. A polgároknak a semmibe vételéből, megalázásából.

Amennyiben maradnak a jelenlegi hatalomtartók – Szerbiában és Magyarországon is – továbbra sem lehet stabil viszonyokra számítani. A jelenlegi vezetők képtelenek választ adni a felgyülemlett társadalmi, politikai, gazdasági, környezetvédelmi stb. problémákra, ami csak tovább szít(hat)ja az itt és ott is megosztott társadalmak feszültségeit. Nagyobb méretű választási csalás esetén a tömeges tiltakozások sem tarthatók kizártnak és a felgyülemlett indulatok is elszabadulhatnak. Hatalomváltásra van szükség!

 

2022. április 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább

„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet. Slobodan Simić   A Gyurkovics Virág által vállalt feladat >

Tovább