2024. július 24. Szerda
Ma Kinga,Kunigunda, Kincső, Krisztina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Alternatív/árnyék magyar nemzeti tanács?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Alternatív/árnyék magyar nemzeti tanács?
Ülésezik az MNT (Fotó: Magyar Szó)

Meg kellene fontolni, tehát, egy olyan alternatív vagy árnyék nemzeti tanács létrehozását – amely összehívásának a szervezője lehetne az MM is –, amelyikben helyet kapnának a MM megválasztott tanácsnokai, a nemzeti kisebbségi autonómiáért és a nemzeti közösségi jogokért küzdő pártok és civil szervezetek küldöttei, a többségében magyar lakta helyi önkormányzatok ellenzéki képviselői, de párton kívüli személyek is. Ennek a nem formális testületnek az lenne a feladata, hogy időnként, illetve szükségszerűen/alkalomszerűen állást foglaljon a vajdasági magyar közösséget érintő fontos kérdésekben, felülvizsgálva az MNT állásfoglalásait is, és azokat eljuttassa a nyilvánossághoz, a szerbiai hatalmi szervekhez, a nemzetközi intézményekhez, illetve szervezetekhez. Az őszre esedékes nemzeti tanácsi választásokon aztán olyan közös ellenzéki listát kellene indítani, amelyik alternatívát kínálna a jelenlegi megalkuvó és eredmény nélküli véemeszes politikával szemben. Bozóki Antal:

Február 13.

Alternatív/árnyék magyar nemzeti tanács?

 

Dr. Lepeš Josip (Kanizsa, 1954), a Magyar Mozgalom jelöltje a 2018. évi nemzeti tanácsi választásokon, a Facebook oldalán és a Magyar Mozgalom Közéleti Kávéház weboldalán közzétett levelében javasolja, hogy „az áprilisi választások lecsengése után a Magyar Mozgalom hozza létre saját Nemzeti Tanácsát”.

– Megfelelő tevékenységi csoportokon belül tömegesen kapjanak lehetőséget azok a tiszta gondolkodású és múltú emberek, szakemberek, hogy elemzések, valós tervek készülhessenek el a közösséget érintő területeken, amelyek a 2024-es választásokra komoly nyerési esélyt adhatnának a különböző (leginkább az önkormányzati) szintű választásokon. Meg kell fordítani a cselekvési piramist, és a VMSZ-t a hatalomból, a helyi közösségi, önkormányzati választásokon kell kiszorítani, mert abban az esetben megkérdőjelezhető lesz a VMSZ képviselőinek tartományi illetve köztársasági legitimitása – írja levelében Lepeš.

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a felállításának kezdetétől (1999. augusztus 20-án ideiglenesként, majd 2002. szeptember 21-én a Szövetségi Kisebbségügyi Minisztérium szabályzata alapján) egyfolytában a Vajdasági „Magyar” Szövetség (MNT) irányítása alatt van. Előbb az elektorok, majd a tanácstagok között túlnyomó többségben voltak/vannak ennek a pártnak listáján szereplők.

A jelenlegi, 35 tagú MNT-ben a VMSZ-nek 30 tanácsnoka van, a Magyar Mozgalomnak pedig öt. (A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége – VMDK bojkottálta a 2018. évi választásokat.)

A tanács összetétele, amelyben egy pártnak a döntő többségű képviselői vannak, semmiképpen nem felel meg a magyar közösség társadalmi szerkezetének, az elvárásainak, sem pedig az érdekeinek.

A Magyar Mozgalom (MM) képviselőinek az MNT-ben való jelenléte csak legitimálja a testület által hozott döntéseket és semmiben nem mozdítja elő a magyar közösség helyzetét, mivel a vémeszes többség rendre leszavazza a javaslataikat. Mivel nem csak értelmetlen, de lealázó is a jelenlétük, már mindannyiuknak ki kellett volna vonulniuk a testületből. Kalmár Zsuzsanna neves színésznő a Tanyaszínház tavaly nyári botránya kapcsán le is mondott az MNT és testület kulturális bizottságában betöltött tagságáról. A többiek mire várnak még?

Az MNT munkájával kapcsolatos észrevételek miatt – hogy a VMSZ megalkuvó, a magyar közösségre sok esetben hátrányos és megalázó politikáját alkalmazza, nem képviseli/követeli hatékonyan a kollektív és az egyéni nemzeti kisebbségi jogok gyakorlati megvalósítását, érvényesítését a hatalmi szervek irányába, tevékenysége többnyire a magyarországi pénzeknek a leosztásában merül ki – már 2014-ben kialakult a javaslat, hogy „létre kell végre hozni az autonómiáért küldő pártok és civil szervezetek testületét, az árnyék nemzeti tanácsot”.

Erre azonban nem került sor, mivel időközben több olyan civil szervezet szűnt meg, amelyek úgy Szerbiában, mint a külföldön kiálltak a magyar közösség jogainak érvényesítéséért.

A javaslatot időszerűsíti az is, hogy a jelenlegi összetételű MNT-nek november 4-én letelik a mandátuma.

A nemzeti tanácsokról szóló hatályos törvény – amely rendezi a nemzeti tanácsok megválasztásával kapcsolatos kérdéseket is (29-98 szakaszok) az április 3-ára meghirdetett parlamenti választások miatt –, olyan jellegű megváltoztatására, hogy biztosítsa a közösség szerkezetének és politikai szervezetének arányos, kifejező és önkényuralomtól mentes képviseletét – belátható időn belül nem lehet számítani.

Elképzelhető ezért  az is, hogy – Lepeš Josip javaslata szerint – „a Magyar Mozgalom hozza létre saját Nemzeti Tanácsát”. Ez azonban ismét csak egypárti, az MM irányítása alatti testület lenne.

Meg kellene fontolni, tehát, egy olyan alternatív vagy árnyék nemzeti tanács létrehozását – amely összehívásának a szervezője lehetne az MM is –, amelyikben helyet kapnának a MM megválasztott tanácsnokai, a nemzeti kisebbségi autonómiáért és a nemzeti közösségi jogokért küzdő pártok és civil szervezetek küldöttei, a többségében magyar lakta helyi önkormányzatok ellenzéki képviselői, de párton kívüli személyek is.

Ennek a nem formális testületnek az lenne a feladata, hogy időnként, illetve szükségszerűen/alkalomszerűen állást foglaljon a vajdasági magyar közösséget érintő fontos kérdésekben, felülvizsgálva az MNT állásfoglalásait is, és azokat eljuttassa a nyilvánossághoz, a szerbiai hatalmi szervekhez, a nemzetközi intézményekhez, illetve szervezetekhez.

Az őszre esedékes nemzeti tanácsi választásokon aztán olyan közös ellenzéki listát kellene indítani, amelyik alternatívát kínálna a jelenlegi megalkuvó és eredmény nélküli véemeszes politikával szemben.

 

Február 15.

A szakma becsülete, vagy a politika kiszolgálása?

 

Huszonhárom évnyi működés után, politikai okok miatt felmondott az erdélyi Transindex hírportál teljes szerkesztősége – írja az erdélyi lap szerkesztőségének közös közleménye. A felmondást a szerkesztőségi tagok egyenként írták alá.

– Eljött az a pillanat, amikor magunkról adunk hírt nektek, és ráadásul sokunknak ez lesz az utolsó is, amit a Transindex felületére írunk. […]

Miért? Azért, mert úgy érezzük, a munkánk ezen az intézményen belül már teljességgel ellehetetlenült, és tovább már nem tudjuk a legjobb szakmai tudásunk szerint ellátni azt a feladatot, ami a mindenkori szabad sajtó feladata lenne. Az indulás óta sokszor változott a csapat és sok mindenben változott a Transindex is, de abban biztosan nem, hogy most is ugyanazon értékek mellett tartjuk fontosnak kiállni, mint egykor, és hogy most sem vagyunk hajlandóak semmilyen politikai erő elvárásai szerint végezni az újságírói munkánkat.

Mindannyian észleljük, hogy az elmúlt időszakban egyre inkább beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei. Közel két éve a fennmaradásunkért küzdünk egy olyan politikailag meghatározott környezetben, amelyben a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát, viszont ez esetben azt kockáztatja, hogy ellehetetlenítik. Mi az utóbbi utat választottuk, és most csomagolunk, mert más választásunk nem maradt. […]

Az biztos, hogy addig, amíg mi transindexesek voltunk, ez volt az egyedüli nagy olvasottságú romániai magyar médiafelület, amely a szerkesztőség saját döntései, és nem valamilyen politikai pártagenda szerint készült. Nem ért minket váratlanul, de mégis nehéz most felfognunk, hogy ami több évtizedig a Transindex volt, mostantól már megszűnik létezni – írja az erdélyi https://www.transindex.ro/ oldalán.

A Transindexet 1999-ben alapították, a szerkesztősége Kolozsváron található, a portál jelszava eddig az volt: „a napos oldal”. A közlemény szerint a Transindex többségi tulajdonosa a lap eladására készül. A közlemény kiemeli, hogy „a jelenlegi kontextusban pedig már nem látják biztosítva az újságírói függetlenségüket”.

Transindex hírportál újságírói távozásának körülményei hasonlítanak az Index.hu internetes hírportál körüli eseményekre, amelyből „2020 augusztusában viharos körülmények között távozott a főszerkesztő, annak két helyettese, és mintegy 90 munkatárs, mert úgy találták, az Index megváltozott tulajdonosi körével nem tudnak együtt dolgozni”.

Az Index volt munkatársai most a Telex (https://telex.hu/) internetes hírportált készítik.

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) „alapította”, de közpénzekből működő és közszolgálati Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV (amelynek 2022. január 17-étől a tulajdonába került a topolyai Régió Rádió, valamint az Express Channel televíziós csatorna) és a Szabadkai Magyar Rádió a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) teljes ellenőrzése alá kerültek. Ezáltal megszűnt a polgárok valós, időszerű, hiteles, plurális és teljes körű anyanyelvű tájékoztatása!

Ez a helyzet nem csak, hogy „szembe megy az újságírói etikai szabályokkal és veszélyezteti a sajtó szabadságát”, de a polgárokat is megfosztja a tárgyilagos tájékoztatáshoz való jogtól.

Az MNT, a 2011. június 23-ai ülésén, az egyetlen délvidéki/vajdasági magyar nyelvű napilap, a Magyar Szó főszerkesztőjének – miután az alapítói jogokat gyakorló „politikai okokból” eltávolították Pressburger Csabát – Varjú Mártát nevezte ki, aki azóta is ezt a tisztséget tölti be. Ugyanez a testület a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatójának 2012. szeptember 27-ei Ökrész (Kremenović?) Rozáliát tette meg.

A tandem irányítása alatt a Magyar Szó Kft. óriási átszervezésen esett át, ami a szerkesztőséget érintette a legjobban. Szerkesztőket váltottak le, „kiváló újságírók kerültek az utcára”, vagy maguk hagyták ott a szerkesztőséget, amely úgyszólván „megtizedelődött”.

A napilapban kialakult helyzetet 14 újságírónak a 2016. június 8-ai Vádirat című levele foglalta össze. Ebben, egyebek mellett, az áll, hogy „politikai retorzió okán a közszolgálati napilap vezetősége sárba tiporja mind a sajtószabadságot, mind az újságírók önbecsülését, jogait és egzisztenciáját”. A Magyar Szó mostanáig véemeszes-fideszes propaganda újság szintjére süllyedt. Nem tesz eleget a közszolgálatúság törvényes, de az újságírás szakmai követelményeinek sem.

A Telex és a Transindex szerkesztősége példát mutatott a vajdasági újságíróknak is, hogyan kell kiállni saját maguk és a szakma becsületéért, elutasítani, hogy az újságírói munkát bármilyen „politikai erő elvárásai szerint” végezzék. A politika kiszolgálása, a szolgalelkűség helyett a megszűnést választották!

A tájékoztatásban csak az újságírók, a szerkesztőségek tagjai képesek megváltoztatni a körülményeket. 

A szakma becsülete, vagy a politika kiszolgálása – ez itt a hamleti kérdés!

 

2022. március 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább