2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Megszüntetni a médiasötétséget!

Nincsen magyar nyelvű hiteles, plurális és teljes körű tájékoztatás!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Megszüntetni a médiasötétséget!
Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója és László Edit, a Hét Nap Kft. igazgatója aláírják a támogatási szerződést (Fotó: VRTV)

Az MNT „alapítású” délvidéki/vajdasági magyar sajtót gyakorlatilag a Vajdasági „Magyar” Szövetség irányítja és a haladó-szocialista-vémeszes vajdasági és a fideszes magyar kormány szolgálatában és közvetlen befolyása alatt tartja. A két kormány anyagi támogatása nélkül – a jelenlegi vezetéssel és beállítottsággal – aligha tudna létezni. Lehet-e ilyen fokú pártbefolyás és anyagi függőség mellett a magyar nyelvű médiák tárgyilagos tájékoztatásról, valamint a közszolgálatiságról beszélni? Vagy inkább a médiasötétségről? Mikor veszik végre figyelembe az olvasók „segélykiáltását”? Nem kellene mégis ellenőrizni, hogy mire költik Magyar Szóban és a Hét Napban az innen is onnan is befolyó nem kevés közpénzt? Bozóki Antal:

Ezt is lehet csinálni, csak nem a köz pénzén.

Fábry Sándor

 

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) „alapítású” Magyar Szó napilap február 10-én 132 millió dináros (1,1 millió euró) támogatást kapott a tartományi kormánytól a 2022-es évre (ebbe beletartozik a Képes Ifjúság, a Mézeskalács és a Jó Pajtás is), míg a hetente megjelenő Hét Nap vezetősége 38 millió dináros (323 ezer euró) támogatásról szóló szerződést írt alá.

A tartományi kormány közpénzekből a támogatást mindkét lap esetében a jelentősen, 25 százalékkal növelte.

Az eseményről készült cikkben (vár: Figyelembe vett segélykiáltás) azt írja, hogy „a Magyar Szó négy kiadványának megjelenésére fordítja a kapott összeget”.

A Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ (CINS) adatai szerint, 2021-ben a tartományi kormány támogatása mellett – ami Magyar Szó esetében 105 millió, a Hét Napnál pedig 30 millió dinár volt – a Magyar Szó tavaly még 1.975.000 euró, a Hét Nap pedig 117.500 euró támogatást is kapott az anyaországtól.

– A tartományi kormány támogatja első sorban a polgárok időszerű és tárgyilagos tájékoztatását, amit minden kisebbségi médium nap, mint nap megtesz, ezért rendkívül hálásak vagyunk – mondta Dragana Milošević tartományi titkár a szerződések átadásakor, közölte a VRTV esti híradója.

A Magyar Szó az eseményről közölt cikke szerint a tájékoztatási titkár azt mondta, hogy „a tartománynak elemi érdeke (és kötelessége is – B.A.), hogy támogassa a területén élő közösségeket, és hozzájáruljon ahhoz, hogy minden nyelven elérhető legyen az emberek számára az alapvető tájékoztatás is”.

– A tájékoztatás területén mindennél fontosabb, hogy az igazságosságnak, a tényközlés fontosságának, a tárgyilagosság elvének követése mellett történjen, s ezen a téren valóban semmilyen kifogást nem lehet emelni a vajdasági, kisebbségi nyomtatott sajtótermékek ellen – fogalmazott a titkár.

A tartományi tájékoztatási titkár, tehát, kiemelte, első sorban „a polgárok időszerű és tárgyilagos tájékoztatását” támogatja, de vajon milyen a magyar nyelvű tájékoztatás?

A belgrádi születésű Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár – a hivatalos életrajza szerint – foglalkozására nézve „okleveles zenész – hegedűművész”, aki „beszéli az angol nyelvet”.

Nem tudni, hogy minek alapján ítélte meg, hogy a Magyar Szó és a Hét Nap „időszerűen és tárgyilagosan” tájékoztat. Lehetséges, hogy neki olyan értesülései vannak, amilyenek az olvasónak nincsenek. Szakmailag mennyire érthet a tájékoztatáshoz?

A szerb alkotmány biztosítja a polgárok tájékozódási jogát. Eszerint „mindenkit megillet a közérdekű kérdésekről való hiteles, átfogó és kellő időben történő tájékozódásra való jog, és a tömegtájékoztatási eszközök e jogot kötelesek tiszteletben tartani”.

A tömegtájékoztatásról és a médiáról szóló törvény szerint is „mindenkinek jogában áll, hogy a valóságnak megfelelően, átfogóan és idejében értesüljön a közérdekű kérdésekről”.

Az Európai Parlament 2021. március 25-i állásfoglalásában „sürgette a szerb hatóságokat, hogy hozzanak azonnali intézkedéseket a véleménynyilvánítás szabadságának és a média függetlenségének biztosítása érdekében”.

A nemzeti tanácsokról szóló törvény rendelkezései alapján a nemzeti tanácsok feladata biztosítani az adott nemzeti kisebbség teljes körű anyanyelvű tájékoztatási jogának érvényesülését, összhangban a szerbiai média és tájékoztatási törvénnyel.

A népképviselők választásáról szóló törvény 6/2 cikke szerint a médiaszolgáltatók a választásit kampány ideje alatt kötelesek a „kihirdetett választási listáknak és a képviselői jelölteknek megkülönböztetés nélkül biztosítani a sajtóban a jelenlétet, a médiaszolgáltatókra és az elektromos médiára vonatkozó jogszabályokkal összhangban”.

A Magyar Nemzeti Tanács „alapította”, de közpénzekből működő és közszolgálati tájékoztatási kötelezettséggel rendelkező sajtó nem biztosítja a valós, időszerű, hiteles, plurális és teljes körű tájékoztatást! Nap mint nap folyamatosan megszegik a tájékoztatásra vonatkozó említett jogszabályokat és európai állásfoglalásokat!

A Magyar Szó, az egyetlen magyar nyelvű napilap, évek óta teljes egészében a Vajdasági Magyar Szövetség nevű párt szolgálatába áll, közlöny szintjére süllyedt!

A Vajdasági Magyar Szövetség tevékenységén kívül még közlemény szintjén sem tájékoztat a többi magyar politikai párt és szervezet, így Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) tevékenységéről sem, hogy a szerbiai ellenzéki pártok tevékenységét pedig figyelembe se veszi.

A hatalmi koalíció szemszögét érvényesítve valótlan/rózsaszín képet közvetít a polgároknak az ország és a tartomány társadalmi, politikai, gazdasági, művelődési stb. helyzetéről.

Az ilyen tendenciózus félretájékoztatás elfogadhatatlan, mivel ellehetetlenít mindenfajta párbeszédet a társadalmi élet és a demokrácia érvényesítésének fontos kérdéseiről, semmibe veszi nem csak az alkotmányos és törvényes rendelkezéseket, de a polgárokat is megfosztja a tárgyilagos tájékoztatáshoz való jogtól. Valójában sötétségben tartják az olvasókat, nézőket.

Ökrész Rozália a Magyar Szó Kft. véemeszes igazgatója, köztársasági képviselője (az április 3-ára kitűzött parlamenti választásokon újra jelölve) csak névlegesen irányítja a vállalatot.

Ezt mutatja az is, hogy Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, aki a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, nélküle folytatott „munkajellegű megbeszélést” Miloš Vučević, Újvidék polgármesterével, a Szerb Haladó Párt (SNS) alelnökével, „a Magyar Szó Lapkiadó Kft. új nyomdacsarnokának kiépítéséről a telepi városrészben”  és „több olyan projektumról, amelyeket az előttünk álló időszakban terveznek megvalósítani”.

 

❗ A mai napon jó barátommal, Miloš Vučevićtyel, Újvidék város polgármesterével beszélgettem nemcsak a nagypolitikáról, hanem számos olyan projektről is, amelyet az előttünk álló időszakban tervezünk megvalósítani, mint például:

???? a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújítása,

???? a Magyar Szó új nyomdája és más fontos projektek, amelyek polgáraink érdekét szolgálják – írta Pásztor a weboldalán.

 

– Az új nyomdacsarnok építésének előkészítő munkálatai már megkezdődtek. Ugyanakkor a Magyar Szó központi székháza a nyomda kiköltözésével új tartalmakkal bővül: itt kap helyet a szabadkai Vackor óvoda kihelyezett tagozata, egy modern konferenciaterem, sajtó- és nyomdamúzeum, valamint a Forum Könyvkiadó Intézet koordinálásával egy irodalmi kávéház, kulturális tér is kialakul. Valamennyi terv a magyar kormány támogatásával valósulhat meg – írta a találkozó kapcsán a napilap.

Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházáról szóló tartományi képviselőházi rendelet 10 szakaszában, a képviselőház elnökével kapcsolatosan, ez áll: „A Képviselőház elnöke képviseli a Képviselőházat belföldön és külföldön, elnököl és vezeti a képviselőházi üléseket, kiírja a képviselő-választásokat, aláírja a Képviselőház által meghozott aktusokat, továbbá a Statútumban és az Ügyrendben meghatározott egyéb teendőket is ellát.”

Ebben a rendelkezésben szó nem esik arról, hogy a képviselőház elnöke hatáskörébe gazdasági beruházásokról szóló tárgyalások folytatása tartozna.

Már az elfogadhatatlan, hogy a képviselőházi elnök a megválasztásakor nem mondott le a pártelnöki tisztégéről (Vučić szerb elnökhöz hasonlóan, aki nem vált meg a SNS elnöki pozíciójáról).

Hogyan lehetséges az, hogy a pártelnök egy sajtóház nevében, az igazgató helyett és nélküle (a művelődési központ igazgatója nélkül is) tárgyal ilyen fontos beruházásokról? Milyen rendszer, milyen tájékoztatás ez? A művelődési központ nem megfelelő hely az „irodalmi kávéház, kulturális tér kialakítására”? Óvoda lesz a Magyar Szó Kft-ben?

 Pásztor képviselőházi elnöki munkájára is több megjegyzés hangzott el. Például:

A Vajdasági Vasúti Társaság [Vojvođansko društvo za železnicu] 2017. október 3-án, majd 2018. április 26-án levéllel fordult a Tartományi Képviselőház és a Tartományi Kormányhoz Tanács elnökéhez, amelyben „aggodalmát” fejezte ki a vajdasági vasúthálózattal kapcsolatos történések miatt, valamint „a vajdasági vasútrendszerről szakmai és politika megnyitását”, valamint a „rendszer fenntartható része megmentését és kezdeti újraélesztését”, stb. javasolta. Erre – ismereteim szerint – mind a mai napig nem került sor.

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke – akkor még ellenzéki képviselőként – a 2020. február 6-ai sajtótájékoztatón, kezdeményezte a tartományi képviselőház közbiztonsági tanácsának az összehívását a migránshelyzet miatt, de ez is elmaradt.

Siniša Janković, Pancsova nyugalmazott gazdasági bűnügyi felügyelője – március 1-jei sajtóhírek szerint – nyílt levelet intézett a tartományi képviselőház elnökéhez, Pásztor Istvánhoz, amelyben azt kérdezi: miért nem nevezték ki két és fél év elteltével sem a tartományi Korrupcióellenes Bizottság tagjait?

A képviselőház elnöke, úgy látszik, sok mindennel foglalkozik, csak éppen a hatáskörébe tartozó kérdéseket valahogy, valamiért (el)kerüli!

Az MNT „alapítású” délvidéki/vajdasági magyar sajtót gyakorlatilag a Vajdasági „Magyar” Szövetség irányítja és a haladó-szocialista-vémeszes vajdasági és a fideszes magyar kormány szolgálatában és közvetlen befolyása alatt tartja. A két kormány anyagi támogatása nélkül – a jelenlegi vezetéssel és beállítottsággal – aligha tudna létezni.

Lehet-e ilyen fokú pártbefolyás és anyagi függőség mellett a magyar nyelvű médiák tárgyilagos tájékoztatásról, valamint a közszolgálatiságról beszélni? Vagy inkább a médiasötétségről? Mikor veszik végre figyelembe az olvasók „segélykiáltását”?

Nem kellene mégis ellenőrizni, hogy mire költik Magyar Szóban és a Hét Napban az innen is onnan is befolyó nem kevés közpénzt?

 

2022. március 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább

A véres XX. század agóniája tovább tart

Arról is szóltam, hogy újabban egyre több olyan regény születik, amely elszámol a hosszan agonizáló XX. >

Tovább

“A magyarság gyásza”

A vajdasági magyarság szempontjából lesújtó eredmények születtek a mostani önkormányzati választásokon. Szabadkán, a központban megsemmisítő erővel >

Tovább

Berisavljević: a VMSZ szigorú nagymagyar párttá változott

A Danas belgrádi napilap folytatásokat közöl Živan Berisavljević (1935-2024[1]) Jedan intervju [Egy interjú] című könyvéből, amelyet >

Tovább

Nyílt, nyilvános és megalázó jogsértés!

A Pásztor & Fia Kft. a hatalomszerzés, az önös haszonszerzés érdekében mindig az aktuális hatalmi párthoz, >

Tovább

Kezdem érteni a Magyar Péter-rejtvényt

Nem kívánok az elemzőkkel vitába kerekedni, de attól tartok a jelenlegi helyzet a magyar társadalom tanácstalanságának >

Tovább

“Civilizációs előrelépés”

Most azonban, ha a Pink tévén a kilencvenes évekből ismert eszméit hangoztató Šešeljt hallva azzal vigasztalódok, >

Tovább

Ide jutottunk!

Proletariátus, osztályharc, aztán szerényen sorolom tovább: antifasizmus, szolidaritás… ezek a szavak lassan kivesznek a közéleti szótárból. >

Tovább

Tükröm, tükröm, zsebtükröm...

Az MNT-nek nem csak nyitottnak kellene, hogy legyen a jogsérelmek bejelentésének fogadására, de azok közvetlen felismerésére >

Tovább

A választásokon „a VMSZ-é az egyedüli magyar lista”?!

A VMSZ elnöke a nyilatkozatban a nyílt támadást is beveti , miszerint „az ellenzéki pártok az >

Tovább