2022. május 19. csütörtök
Ma Ivó, Iván, Milán névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Fénylő” nacionalizmus Szabadkán

„Valaki elveszítette az egyensúlyérzékét”!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Fénylő” nacionalizmus Szabadkán
Subotica felirat Palics bejáratánál (Fotó: Tómó Margaréta)

Most az a kérdés, hogy Pásztor István – a radikálisból haladóvá lett (??) – köztársasági elnökhöz intézett panaszának lesz-e eredménye? Mi lesz a „fénylő feliratok” sorsa? „Szépen lebontják, arrébb rakják” azokat, vagy maradnak? Lesz-e egyáltalán változás és milyen? Mikor kezdik el Szabadkán végre alkalmazni a városi alapszabály idézett rendelkezését? Persze, azt is közölni kellene, ki döntött a vitatott jelzéseknek a közpénzekből való kihelyezéséről és mennyibe kerültek azok? Felelősség semmi? Bozóki Antal:

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, a Tartományi Képviselőház elnöke, a Park Palić Kft. közgyűlésének elnöke stb., február 10-én „nemcsak politikáról, hanem a mindennapjainkat érintő kérdésekről is tárgyalt Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel”.

– Pásztor a palicsi Magyar Művelődési Központ megnyitóján (ami ugyancsak február 10-én volt – B.A.) a helyieket is tájékoztatta a Palicsot érintő kérdésekről, többek között azokról a fénylő feliratokról is, amelyeket néhány héttel ezelőtt Palics bejáratánál helyezett el a város. Ilyen, nemzeti színű, Szabadkát csak cirillül és latinul kiíró, este fénylő feliratokat helyeztek ki a körforgalmakba is, de a nemzeti színű villogók észrevehetőek a főutakon lévő lámpaoszlopokon is. Ennek kapcsán mondta el véleményét Pásztor és kérte az elnök közbenjárását – közölte a Szabad Magyar Szó.

– Sokan megkerestek, meg hát én is látom, mert járkál az ember, minden irányba, hogy nincs az országban talán egyetlen egy olyan város sem, ahol annyi nemzeti szimbólum van kirakva az utcákon, tereken, körforgalmakban, mint Szabadkán. Nem igazán értem, hogy minek ez, mi a szándék, mi az üzenet, meg ki üzen kinek, mert azt gondolom, hogy mindenki számára minden világos. Arra kértem a köztársasági elnököt, hogy ne értse félre, amiről beszélek, és szerencsére nem értette félre: arra kértem, hogy teremtsük meg a nemzeti szimbólumok számára, amit a kivételesség jelent. Ha azt ezer helyre kirakják, akkor annak kopik a súlya. Különösen nem elfogadható a számomra, hogy az út mellett, fényszignálokkal kidíszített, különböző kiírásokon jelenik meg. Nem gondolom, hogy ez összeegyeztethető lehet azzal, amit ez a város képvisel, ami vonzerő tud lenni és amit a szabadkaiak elfogadnak, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek. Az ezzel kapcsolatos véleményeket nem csak a magyarok fogalmazzák meg, ezt rendbe kell hozni. Valaki elveszítette az egyensúlyérzékét, mondta Pásztor, majd az újságíró kérdésére, miszerint van-e remény arra, hogy ezeket eltávolítsák Pásztor igennel válaszolt.

– Én azt kértem, igen. Annak nincs akadálya, hogy körforgalmakban legyen ilyen fénylő tábla, máshol is van. De hogy az út egyik meg másik oldalán, minden bejáratnál kettő, betonfalba ágyazva, vascsöveken – ennek semmi értelme nincs. Ráadásul itt négy hivatalos nyelv van. Minek alapján dönti el valaki, hogy a cirillnek és a latin szerbnek helye van, a magyarnak meg a bunyevácnak nincsen? Ha meg mindet be akarnánk tartani, akkor erdőt kellene a táblákból építeni. Ezért a legjobb megoldás, ha ezeket szépen lebontják, arrébb rakják, tudjuk, hogy hol vagyunk, kik vagyunk, hova tartozunk, nem gondolom, hogy ezt a zászlók tengerével kell erősíteni – mondta határozottan Pásztor.

Az itt is elnök, ott is elnök fia, Bálint, Szabadka város Képviselő-testületének (is) az elnöke. A szenior Pásztor nyilatkozata nyomán felvetődik a kérdés, hogy a junior politikus tudott-e vagy sem a „fénylő táblák” kihelyezéséről? Ha tudott, akkor miért nem akadályozta meg azt? Ha viszont nem tudott, akkor ez azt jelenti-e, hogy Szabadkán a döntéseket nélküle/a háta mögött hozzák meg, vagyis, hogy nincsen semmilyen befolyása az eseményekre?

Pásztor Istvánnak a köztársasági elnökhöz intézett kérése, miszerint „próbáljon odahatni, és egy mértéket próbáljanak meg keresni és találni olyan megoldásokkal, amelyek senkit sem zavarnak”, arról tanúskodik, hogy Szabadkán képtelen megoldani a problémát, vagyis a városban nincs politikai befolyása.

Az sem lehet egészen kizárni, hogy éppen a junior kérte meg az apját a panasztételre, mivel fikuszként tartják a városházán!?

A lényeg az, hogy Szabadkán a Szerb Haladó Párt (SNS) és a VMSZ vonalán valami nagyon nem működik! Arra lehet következtetni, hogy a Szerb Haladó Párti vezetők semmibe veszik koalíciós partnerüket, a VMSZ-t, amelyikkel együtt gyakorolják a hatalmat.

A városban – a jelekből ítélve – nem alkalmazzák az alapszabály 9. szakaszát, miszerint „a szerb, a bunyevác, a magyar és a horvát nyelv és írásmódjuk egyenrangú, hivatalos használatban van. A Város területén a Szerb Köztársaság zászlója mellett használatban van a Vajdaság Autonóm Tartomány zászlója, valamint azon nemzeti közösségek nemzeti szimbólumai és jelképei (a zászló és a címer – B.A.), melyek nyelve hivatalos használatban van a Város területén, a jogszabályoknak megfelelően”. A gyakorlatban a város szerb jellegét hirdetik?

 Az eset érdekessége az is, hogy a Szabad Magyar Szó már február 10-én tudósított Pásztor István nyilatkozatáról, amiről – a párt szócsövének tartott Magyar Szó online kiadása – csak február 25-én írt, miután a pártvezér „a szabadkai zászlótengerről és a sötétben világító, nemzeti színű táblákról őszintén, egyenesen, magyar szemszögből” a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként is beszélt. A lap nyomtatott változatában azonban az írást nem sikerült megtalálnom.

Most az a kérdés, hogy Pásztor István – a radikálisból haladóvá lett (??) – köztársasági elnökhöz intézett panaszának lesz-e eredménye? Mi lesz a „fénylő feliratok” sorsa? „Szépen lebontják, arrébb rakják” azokat, vagy maradnak? Lesz-e egyáltalán változás és milyen? Mikor kezdik el Szabadkán végre alkalmazni a városi alapszabály idézett rendelkezését?

Persze, azt is közölni kellene, ki döntött a vitatott jelzéseknek a közpénzekből való kihelyezéséről és mennyibe kerültek azok? Felelősség semmi?

 

2022. február 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A kígyóbőr táska és a DB

Ekkor jött a „rossz rendőr” duma, hogy maga egy magas posztot tölt be (főszerkesztő voltam az >

Tovább

Az enyhüléstől az elhűlésig

Irány egy mélyített tér egyik szegletében levő nagy önkiszolgáló bolt. Illedelmesen megkérdeztem a kasszást, hogy van-e >

Tovább

Egy görög dráma színésznővel

A sajtóigazolványunkkal simán bejutottunk. Az első, akibe beléptünkkor belebotlottunk, Melina Mercouri világhírű görög színésznő volt. Lelkendezve >

Tovább

Brezsnyev utolsó kongresszusa

Az utolsó Brezsnyev-kongresszus közben volt alkalmam kicsit körülnézni Moszkvában: Vörös tér, Lenin Mauzóleum stb. Az egyik >

Tovább

A tudósító

Később letiltattam a hitelkártyámat, majd elmentünk a jugoszláv nagykövetségre, ahol éppen egy vajdasági volt a nagykövet >

Tovább

Tanjug-huszár vígan diktál

Az igazi Dominó tulajdonosának a képe ugyanott lóg, ahol eredetileg is lógott, a söntés felett, de >

Tovább

Időközben Újvidéken: a TV aranykora

Ez volt a magyar szerkesztőség aranykora, és ezt azért merem ilyen szerénytelenül kijelenteni, mert a többiek >

Tovább

Újvidékre kéne menni

Persze mai szerény nézetem szerint a belpolitikai újságírás az Újságírás, csakhogy abban az időben számomra érthetetlen >

Tovább

Újvidék – primo tempo

A nyári szünet megszülte az első lépésemet az újságírás felé. Már pontosan nem emlékszem, hogy kitől >

Tovább

Az első félidő

Történelmi dilemma marad, hogy le kellett-e bombázni az Újvidéki Tv-t? Ha azt vesszük figyelembe, hogy a >

Tovább

Magyar egyetem nincs – csak egyetlen önálló magyar nyelvű felsőoktatási intézmény

Jellemző az is, hogy az Újvidéki Egyetem honlapja is csak szerb, angol és kínai nyelvű, ami >

Tovább

„Forradalom: megváltás!”

Száműztük emlékeinkből és a szótárunkból a forradalmat is, a megváltást is. Következett a bársonyos forradalom, de >

Tovább