2023. december 8. péntek
Ma Mária, Emőke névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Vućić port hint a szemünkbe”!

„Isten veled Rio Tinto”?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Vućić port hint a szemünkbe”!

Loznica területrendezési tervének megszüntetése por hintése a polgárok szemébe, mert mindazok az engedélyek, amelyeket a Rio Tinto kapott a bánya megnyitására, amelyekhez a lokáció feltételei és a földterület mezőgazdaságiról építkezésre változtatása, külön célú területrendezési terv alapján történik, amelyeket a szerb kormány engedélyezett. Többen is figyelmeztettek, hogy Vučić nem állt el a Rio Tinto projektumtól, csak a választások miatt most visszakozott. Milojko Pantić, példul, a Danasban arról ír, hogy „a Rio Tinto projektum nem csak, hogy nincs leállítva, de a kormány engedélyeket adott ki és a Drina folyó medrében elkezdődtek a munkálatok”. Bozóki Antal:

Strasbourgban az Európai Parlament képviselői december 16-án sürgős határozatot fogadtak el Szerbiáról, amelyben külön hangsúlyt helyeztek a nagybecskereki Linglog gumigyárban dolgozó vietnámi munkások „kényszermunkájára”, a legutóbbi környezetvédelmi tiltakozások alatt látott erőszakra, a korrupcióval és a joguralommal kapcsolatos problémákra, valamint a médiák és az ellenzék képviselői elleni támadásokra.

Klemen Grošelj szlovén liberális EP képviselő (Renew Europe/Újítsuk meg Európát), a határozat egyik benyújtója elmagyarázta, hogy „az nem Szerbia és a polgárai ellen irányul, hanem a hatalomnak szánt figyelmeztetés”.

Grošelj szavai szerint az utóbbi szerbiai történések „elfogadhatatlanok egy Európai Uniós tagjelölt ország számára”.

– Szerbia az Európai Unióba való belépésre készül, miközben huligánok támadták meg a tiltakozókat, ami világosan mutatja, hogy Szerbiának nehézségei vannak a jog alkalmazásában, mint amilyen a békés tüntetésre való jog – mondta a szlovén képviselő. Hozzátette: A szerbiai hatalomnak az ígéreteket be is kell tartania, nem csak papírra írni”.

A határozatot az EP képviselők elsöprő többséggel fogadták el: 686-an szavaztak (a 27 tagállam 705 képviselője közül), 53-an ellenezték, 44-en pedig tartózkodtak a szavazástól.

Deli Andor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Keresztény Demokrata Néppárt-Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ), az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság póttagja, a Szerbiáról szóló határozatról a VRTV esti híradójában elmondta: „Azt gondolom, „hogy ez a vita szükségtelen, fölöslegesen feszültségeket teremt ott, ahol azoknak nincs helye, és úgy vélem, hogy az ilyenfajta viták és határozatok azok az Európai Parlament, mint intézménnyel való visszaélés egyik formája, és itt meghatározott politikai célkitűzések okán történik ez.”

Ez a nyilatkozat jól mutatja, hogy az EP-ben második mandátumát töltő (párt)képviselőnek halvány fogalma se nincsen a szerbiai történésekről. Ezt újabban „tényvakságnak” is mondják.

Ivica Dačić a szerb képviselőház elnöke az EP állásfoglalását „a képmutatás és a kettős mérce újabb példájának” nevezte. Szerinte az Unió a 4. klaszter megnyitásával elismerte Szerbia törekvéseit, s mint mondta, az EP ezzel teljesen ellentétes határozatot fogadott el.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter két nappal korábban, az EU kül- és európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülése, illetve a szerb kormányközi konferencia után (Szerbiával a 4. csatlakozási klaszter megnyitása alkalmából) tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: „Ha rajtunk múlna, Szerbia már tegnap az Európai Unió tagjává vált volna”.

A magyar külügy fiatal vezetője nem először bizonyította, hogy teljesen el van ragadtatva, vagy inkább tájolódva Szerbiától, de az is lehet, hogy Jadranka Joksimović, a radikálisból haladóvá lett csinos európai integrációs miniszter-asszony igézte meg.

Aleksandar Jovanović Ćuta, az Ökológiai Felkelés (Ekološki ustanak) nevű mozgalom egyik vezetője – az EP-ben a Szerbiáról folytatott vita napján – bejelentette, hogy szombaton (december 18-án) 14 órakor a szerb kormányépület előtt szerveznek tüntetést, azzal a követeléssel, hogy „hozzanak nyilvánosságra minden szerződést és a Jadar nevű projektummal kapcsolatos teljes dokumentációt”.

– Találkozunk szombaton 14 órakor. Ideje, hogy befejezzük a mesét a Rio Tintóról, hogy véget vessünk ennek, és hogy elkezdjünk valami mással foglalkozni, mint például a katasztrófával fenyegető Homolj-hegyi (Homoljske planine) aranybányászással. Itt van Nagybecskerek problémája is, ahol már nem emlékeznek arra, mi is az ivóvíz – mondta Ćuta a Nova nevű belgrádi napilapnak nyilatkozva. (A tüntetést meg is tartották – a szerk megj.)

– Loznicán nincsen szükség semmilyen tüntetésre, mivel a területrendezési terv visszavonása kész tény – tette hozzá. („Gyorsított eljárásban módosította a helyi területrendezési dokumentációt a loznicai városi képviselő-testület a december 16-ai ülésén. A dokumentumból törölték azt a nemrég elfogadott tételt, amely lítiumbánya létesítését irányozta elő a térségben.”)

Ugyanazon a napon megaszólalt a Rio Tinto vállalat is, bejelentve – a tüntetők követeléseivel ellentétben –, hogy „folytatja a Jadar elnevezésű projektum megvalósítását a törvényes kereteken belül és folyamatosan tájékoztatja majd a közvéleményt a projektum menetéről”.

– Loznica területrendezési tervének megszüntetése por hintése a polgárok szemébe, mert mindazok az engedélyek, amelyeket a Rio Tinto kapott a bánya megnyitására, amelyekhez a lokáció feltételei és a földterület mezőgazdaságiról építkezésre változtatása, külön célú területrendezési terv alapján történik, amelyeket a szerb kormány engedélyezett – mondta Marija Alimpić, a Védjük meg Jadart és Rađevinát Egyesület képviselője a Nova nevű belgrádi napilapnak.

Többen is figyelmeztettek, hogy Vučić nem állt el a Rio Tinto projektumtól, csak a választások miatt most visszakozott.

Milojko Pantić, példul, a Danasban arról ír, hogy „a Rio Tinto projektum nem csak, hogy nincs leállítva, de a kormány engedélyeket adott ki és a Drina folyó medrében elkezdődtek a munkálatok”.

Az újságíró véleménye szerint „Savo Manojlovićra kellene hallgatni és megszüntetni a szombati útblokádokat, hogy ezekben a téli hónapokban a tiltakozások energiája és a polgárok lelkesedése ne vesszen el. A felébredt Szerbiának január 16-án (a népszavazásra kitűzött napon – B.A.) egy nagy folyóvá kell válnia, amely kiönt Belgrádban és elárasztja nem csak a népszavazást az alkotmány megváltoztatásáról, de annak az embernek a hatalmát is, aki már tíz éve korlátlanul és minden felelősség nélkül uralkodik.”

 Mindez arra utal, hogy Szerbiában nem csökkennek a feszültségek. A hatalmi szervek ezt még azzal is fokozzák, hogy „a polgárok az útblokádokban való részvételükért meghurcoltatásban, rendőri zaklatásban vagy szabálysértési bírságban (is – B.A.) részesültek”.

A Magyar Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Néppárt (Narodna stranka) is – a december 17-ei közös sajtóközleményben – arról számolnak be, hogy az útzárlatokban részes polgároknak szabálysértési feljelentéseket kézbesítenek.

– A hatalomnak üzenjük, nem félünk, és nem fogunk meghátrálni a megfélemlítés előtt, hanem ellenkezőleg, ez még nagyobb erőt ad nekünk, hogy küzdjünk a jogainkért és a változásokért, amelyekre a társadalmunknak szüksége van – írja a közleményben.

 

2021. december 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ 3.0: Megbékélés vagy lassú eltűnés?

A vajdasági magyarság lélekszáma és szellemi kondíciója olyan kritikus szintre süllyedt, hogy egy olyan domináns politikai >

Tovább

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább