2023. január 30. hétfő
Ma Martina, Gerda, Jácinta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztor István & társainak reklámozása

Szombaton Szabadkán nem volt útzárlat, Zentán hídlezárás?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pásztor István & társainak reklámozása

A szenior Pásztor ebben is az általa „kedves Acónak” mondott Aleksandar Vučić szerb elnököt utánozza, akit Marko Vidojković, a Danas rovatvezetője Adolfnak nevez, mint sok minden másban, például a médiában való állandó szereplésben. Nagyon úgy néz ki azonban, hiábavaló az erőkifejtés, mivel – a fia (Bálint) szavaival – „egyszer minden mandátum lejár”. Még az övé(ké) is! De a szervilis főszerkesztőké és szerkesztőké is! Bozóki Antal:

A hétfői, december 13. szerb nyelvű napilapok az első oldalon, fő hírként a szombati tüntetésekkel és útlezárásokkal, valamint az események értékelésével foglalkoznak.

A Danas nevű belgrádi napilap a címoldalán arról ír, hogy „Szerbia szerte ezen a hétvégén is folytatódtak a tiltakozók útzárlatai, jelentős részvétellel”. A lap Aleksandra Popović Referendummal vagy választásokkal „megdönteni” a lítium kiaknázását című egész oldal terjedelmű írását is közli a 3. oldalon.

A Nova ugyancsak fővárosi lap a címoldalán számol be, hogy „mit mutattak meg a szombati, harmadik útblokádok”. Danilo Savić a 2. és a 3. oldalon fejtegeti, hogy „a Szerb Haladó Párt veresége az egyedüli garanciája a Rio Tinto távozásának”.

A Magyar Szó nevű (Pásztor Pista) lap a december 13-ai számának első oldalán fő hírként közli, hogy „kétszáz éves a ludasi templom”, hogy „turulszobrot avattak Hajdújáráson”, hogy Lehullott az idei első hó, és hogy Újraválasztották a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület (VMÚE) elnökét.

A ludasi templom jubileumáról készült íráshoz mellékelt fotón „Pásztor István a tartományi képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke (Pásztor István fia – B.A.) és Kern Imre, Szabadka alpolgármestere”, vagyis csupa véemeszes vezető ismerhető fel.

A hajdújárási turul szobrot a VMSZ elnöke és Sövény Rudolf, a helyi közösség tanácsának oszlopos véemeszes elnöke leplezték le.

A tüntetésekről a lap a 4. oldalon, csak úgy mellékesen ír, Tüntetnek, amíg a Rió Tintó nem távozik címmel. Az írás még fele akkora terjedelmű sem, mint amelyik Máriás Endrének, a Vajdasági Magyar Újságíró Szervezet elnökének újraválasztásáról szól, aki egyébként nem a sajtószabadságért való karakán kiállásáról, hanem – leginkább a Pásztor Istvánnal és brüsszeli „mentorával”, Deli Andorral készült kilométeres interjúkról lett ismert. Jelenleg a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese (is).

Amíg a szerb lapok írásait a szerzők teljes névvel aláírják, a Magyar Szó nyomtatott változatában megjelent írásokat pasz, trk, H.Sz., csin, Hzs betűkkel jelölik.

Az újságírók nem merik vállalni a saját írásaikat, vagy szégyellik, hogy egy ilyen lapnak dolgoznak? Az is lehet, nem akarják, hogy nyoma maradjon annak, hogy valaha is a Magyar Szónak írtak? Abból a latin mondásból kiindulva, miszerint verba volant, scripta manent, vagyis a szó elrepül, az írás megmarad?

Nincsen azzal semmi gond, hogy a Magyar Szó a ludasi templom jubileumáról és a turul szobor hajdújárási avatásáról ír, hanem azzal, hol, hogyan és milyen módon teszi ezt, hogy – Pásztor Istvánt és (párt)társait reklámozza. Ellenben, a szombati (december 11-ei) szabadkai útlezárásokról és a bejelentett zentai hídlezárásról a lap egy árva szót nem közöl! Csak az jelenhet meg, ami Pásztor és Aleksandar Vučić szerb elnök érdekeinek megfelel, népszerűségét növeli?

Így, például, nem ír arról, hogy „Szerbiában novemberben 7,5 százalékos volt az éves infláció”, de arról sem, hogy „Vučićék kilenc hónap alatt hárommilliárd euróval növelték az államadósságunkat”.

A Magyar Szót a rendszerváltások előtt „a világ legjobb magyar nyelvű lapjaként” emlegették. Az egykori olvasók emlékeznek még arra, hogy a címoldalán a legfontosabb külpolitikai esemény és az időszerű társadalmi kérdéseket taglaló, állást foglaló vezércikk vagy kommentár is volt. Mostanára azonban annyira lezüllött, hogy a közszolgálatiságból és a pluralizmusból már semmit se találni a lapban!

Néhány hónap múlva választások lesznek, a lap fő feladata most az, hogy Pásztor Istvánt, a pártját és a holdudvarát népszerűsítse. Ezért nem kell csodálkozni, hogy a pártvezér minden „fellépését” bemutatja. Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör fennállásának harmincéves évfordulója sem múlhatott el a felszólalása nélkül. Erről a hétfői szám (az 5. oldalon) ugyancsak beszámol.

 Az olvasónak már-már az az érzése támad, hogy Pásztor Istvánból több is van/több is lehet, hiszen hol itt, hol ott bukkan fel! Mint a nyúl meg a sün versenyfutásáról szóló Grimm-mesében a sün! Belgrádtól Budapestig, a i šire (szélesebb körben is)” minden eseményen megjelenik, ahol valamit ünnepelni kell és tömeg van, ahol fel lehet szólalni. A disznóvágástól a templomi ünnepségig (miközben „a saját fiát sem keresztelte meg”).

Önmagát és a pártját végül is reklámozni kell, hiszen minden szavazat számít! Lehetőleg más pénzén! Gyakran Hajnal Jenő, az Magyar Nemzeti Tanács elnökének a kíséretében jelenik meg, mintha legalábbis ikrek lennének.

Többnyire üres, szólamokkal terhes beszédeket tartanak a „nemzeti egységről” és a „nemzetépítő munkáról”, miközben a saját karrierjüket és gazdagodásukat egyengetik. „Díjakra javasolnak vagy díjakat adnak”, „más(ok) pénzét osztják”. Közpénzen „ünnepeltetik magukat”, ahelyett, hogy mindketten nyugdíjba vonultak volna már!

Megtiltani ezt Pásztornak nem lehet ugyan, de alkalomszerűen a Tartományi Képviselőházban, vagy máshol, valaki egyszer (mégis)csak/talán felveti a kérést: Rendjén van-e az, hogy a Tisztelt Ház elnöke kettős tisztségben futkározik az országon belül és kívül is? Egyszer, mint képviselőházi elnök, másszor, mint a VMSZ elnöke, vagy éppen mindkét tisztségben egyszerre. Mikor, hol és mi felel meg jobban. És azt is, hogy mennyibe kerül ez az adófizetőknek? Közpénzekből nem-e pártpropaganda célokra utazgat? Képviselőházi elnökként nincs más dolga?

Ezt a két tisztséget sürgősen szét kell választani, akárcsak Aleksandar Vučić esetében, a köztársasági elnök tisztségét a Szerb Haladó Párt (СНС) elnöki funkciójától, mivel különböző visszaélésekre is okot ad(hat).

A szenior Pásztor ebben is az általa „kedves Acónak” mondott Aleksandar Vučić szerb elnököt utánozza, akit Marko Vidojković, a Danas rovatvezetője Adolfnak nevez, mint sok minden másban, például a médiában való állandó szereplésben. Nagyon úgy néz ki azonban, hiábavaló az erőkifejtés, mivel – a fia (Bálint) szavaival – „egyszer minden mandátum lejár”. Még az övé(ké) is! De a szervilis főszerkesztőké és szerkesztőké is!

 

2021. december 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább

Losoncz Márk nyílt leveléről

Párbeszéd lesz, de nem a VMSZ mostani vezetőségével. Sajnálatos, hogy Losoncz Márk gondolatvilága megrekedt a VMSZ-nél, >

Tovább

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet >

Tovább

Ellentmondásos, hiteltelen „filozófus”

Feltűnő, egyrészről, „a VMSZ munkájának dicsérete”, másrészről pedig a párt bírálata, ami szinte szakaszonként váltakozik. A >

Tovább