2022. január 23. vasárnap
Ma Zelma, Rajmund, Emerencia, Emese névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Nincs részarányos foglalkoztatás!

A tartományi és az önkormányzati egységekben már csupán 4,52 százalék a magyar

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Nincs részarányos foglalkoztatás!
Ökrész Rozália (Fotó: Magyar Szó)

Ökrész Rozália parlementi felszólalása egyenesen botrányos. Nem, hogy számon kérte volna az illetékesektől, hogy a foglalkoztatásban egy évtizede miért nem alkalmazták/alkalmazzák a jogszabályokat, hanem csak egyszerűen megállapította, hogy „a kisebbségi jelenlét a közfoglalkoztatottak körében még mindig a lakosság arányát tekintve alul marad”. Mi az, hogy „még mindig alul marad”, hiszen folyamatosan csökken! Kellenek/minek nekünk az olyan képviselők, akik még az alapvető nemzeti kisebbségi jogokat rendező jogszabályok alkalmazásáért sem képesek kiállni? Még fikusznak se elég jók! Bozóki Antal:

Ökrész Rozália, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (önhibáján kívüli) szerbiai parlamenti képviselője, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója, stb. a 2020. évi állami költségvetés zárszámadásáról szóló, november 24-ei parlamenti felszólalásában „kitért többek között az autonóm tartományban és az önkormányzati egységekben foglalkoztatottakkal foglalkozó törvény módosítására is. Elmondta, hogy a jogi keret lehetőséget nyújt az érdem és a szakmai fejlődés alapján történő foglalkoztatásra. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a törvény lehetővé teszi az Alkotmány azon szakaszának alkalmazását, amely hasonló feltételek mellett előnyt ad a kisebbséghez tartozó jelentkező foglalkoztatására. Kiemelte, Vajdaságban szeptember 30-áig a kisebbségi jelenlét a közfoglalkoztatottak körében még mindig a lakosság arányát tekintve alul marad. Például a lakosság 13 százaléka magyar nemzetiségű, de a tartományi és az önkormányzatok egységeiben a foglalkoztatottak aránya csupán 4,52 százaléka tartozik ehhez a kisebbséghez. Szavai szerint a törvényes előírások következetes alkalmazásával javulhatna a helyzet” – írja a Magyar Szót tudósító mh (?).

A munkaviszonyba való felvételkor figyelembe kell venni, hogy „a nemzeti összetétel, a nemek képviselete és a fogyatékos személyek száma a foglalkoztatottak között a lehető legnagyobb mértékben kifejezze a lakosság összetételét” – írja a tartományi és a helyi önkormányzati foglalkoztatottakról szóló törvény 19. szakaszában.

A Tartományi Ombudsman 2011. évi jelentése szerint a tartományi közigazgatás 1328 dolgozója között csak 87 magyar volt (6,55 százalék – a lakosságban való ugyancsak 2011. évi népszámlálás adatai szerinti – 13 százalékkal szemben!).

A tartományi szervekben 2015. január 26-án már csak 77 magyar dolgozott. Akkor ez a foglalkoztatottak 6,38 százaléka volt, ami már  meghaladta az 50 százalékos alulképviseltséget.

A jogvédő jelentéseiben a tartományi közigazgatásban dolgozók nemzeti összetételére vonatkozó adatokat legutóbb az 2017. évre vonatkozóan lehet találni, miszerint a magyarok az év december 31-én a tartományi közigazgatásban mindössze 5,05 százalékban voltak jelen. Azt azonban hogy ez az 5,05 százalék számszerűsítve mennyi foglalkoztatottat jelentett, a jelentésből már nem lehet megtudni.

A legutóbbi, 2020. évi jelentés már nem is említi/foglalkozik a tartományi közigazgatásban dolgozók nemzeti összetételének alakulásával, illetve a részarányos foglalkoztatásra vonatkozó határozatok megvalósításával! Az ombudsman valamilyen oknál fogva már nem tartotta szükségesnek, hogy erről beszámoljon!

Az utóbbi tíz évben olyan „eredményesen” valósult meg a nemzeti kisebbségeknek a különböző szintű jogszabályokba foglalt részarányos foglalkoztatása, hogy – a magyarok ez esetében – a 2011. évi 6,55 százalékról 4,52 százalékra csökkent! Ahelyett, hogy végre a 13 százalék felé mozdult volna el! Erről, persze, a képviselők – az ifjú Pásztor (Bálint) frakcióvezetővel az élükön – mélyen hallhatnak!

A képviselők tudatáig még nem jutott el, hogy a tisztségük nem csak nagy fizetéssel és előjogokkal, de a döntéshozatalért a közösség iránti felelősséggel is jár .

Ez az „eredmény” is a VMSZ (ВМС) nevű párt vezetői „sikeres” érdekképviseletének és képviselőinek a haladó-szocialista hatalomban való kollaborálásának a következménye!

Ökrész Rozália parlementi felszólalása egyenesen botrányos. Nem, hogy számon kérte volna az illetékesektől, hogy a foglalkoztatásban egy évtizede miért nem alkalmazták/alkalmazzák a jogszabályokat, hanem csak egyszerűen megállapította, hogy „a kisebbségi jelenlét a közfoglalkoztatottak körében még mindig a lakosság arányát tekintve alul marad”. Mi az, hogy „még mindig alul marad”, hiszen folyamatosan csökken!

Kellenek/minek nekünk az olyan képviselők, akik még az alapvető nemzeti kisebbségi jogokat rendező jogszabályok alkalmazásáért sem képesek kiállni? Még fikusznak se elég jók!

 

2021. november 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Húsz év – semmi változás!

A tisztában van-e az MNT és a VMÚE a magyar nyelvű média és tájékoztatás helyzetéért való >

Tovább

„Szégyelltük, hogy ott vagyunk”

A horvátországi Vukovár-Szerém megye három apró falujának 1991 őszén, a délszláv háború idején átélt gyászos története >

Tovább

„Az oktatási helyzet súlyosbodott”!

A VMPE – ismereteim szerint – az egyedüli délvidéki/vajdasági civil szervezet, amely (2012 óta) évente, kitartóan >

Tovább

A délszláv legenda

Bár a hivatalos propaganda mindent megtesz, hogy Titot kitörölje a történelemből, vagy pedig véreskezű diktátorként mutassa >

Tovább

Kétszeres NEM az alkotmánymódosításra!

A népszavazás a szavazók minimális részvételével is érvényes lesz. Sikeres pedig, ha a részvevők többsége igennel >

Tovább

Hagyományos szex-szimbólum

Azok a 60-as évek, amikor az emberek egy kis erotikus élményért moziba mentek! És amikor európai >

Tovább

Az alattvaló látomása

Előzőleg látta Aleksandar Vučić államelnök szenvedélyes tekintetét, amellyel kifejezte, hogy mennyire kívánta ezt a győzelmet. Állítása >

Tovább

Két malomkerék között

Az ilyesféle markáns nemzetállam-építés szükségszerűen elidegeníti a kisebbségi polgárokat a szülőföldtől. Ezt fokozza, hogy a nemzetállami >

Tovább

Önreklámozás (2.)

Varjú Márta, főszerkesztő a Magyar Szó a fejléce alá tűzte, hogy a „vajdasági magyarság lapja”, ami >

Tovább

Önreklámozás

A fiatal „politikusnak” – akinek a hátrányos rehabilitálási és vagyon-visszaszármaztatási törvényt is köszönhetjük –  még mindig >

Tovább

Tájékoztató csak szerb nyelven, cirill írással!

A referendum a nemzeti kisebbségi nyelven való nem teljes tájékoztatás szempontból, szerintem, már most megbukott! A >

Tovább

„Nem bízzák farkasra a bárányt” – de ilyen Pásztorra sem!

Ki kell végre konkrétan mondani: A magyar közösség hanyatlásának/leépülésének egyik oka az utóbbi évtizedben a Vajdasági >

Tovább