2023. december 1. péntek
Ma Elza, Natália, Blanka, Bonita névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Sajtószabadság-akadályozók

A VRTV Napjaink műsorában elhangzott tudósításról

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Sajtószabadság-akadályozók

Hajnal Jenő és az MNT Tájékoztatási Bizottsága 2019. február 28-án el is utasította az új szerbiai médiafejlesztési stratégia tervezetének elfogadását, mert – szerintük – „szerzett jogokat sértene, mivel jelentősen csökkentené a nemzeti tanácsok hatáskörét a tájékoztatás terén”. Az új médiastratégia közvitájának „utolsó fordulóját” 2019. február 27-én Belgrádban tartották meg, amelyen Lulić Emil (akkor még az MNT elnökének jogi tanácsadójaként) lényegében ezt az álláspontot képviselte. Hajnal és Lulić részéről ez az álláspont azóta több alkalommal is elhangzott. Arról viszont nem sikerült információt találni, hogy az MNT is elfogadta volna. Bozóki Antal:

A sajtószabadság valódi tartalma, hogy az emberek tudhatnak

mindenről, ami a politikában, a közéletben történik.

Nekik ez elidegeníthetetlen társadalmi joguk.

Eötvös Pál, a Népszabadság egykori főszerkesztője

 

A Vajdasági RTV Napjaink c. november 22-ei műsorának utolsó 5-6 percében a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében 2021 címmel november 4-6-án tartott háromnapos online konferenciáját kellett volna bemutatni.

A beszámoló Csóti György az intézmény igazgatójának, a szomszédos országokban élő magyarok helyzetének egy-egy szóban való jellemezésével kezdődik, aki a vajdasági magyarság helyzetét „biztatónak” minősítette.

– Ez persze nem jelenti azt, hogy ott ne legyen gond. Van ott is, apróbb gondok vannak ott is, de nem rendszerszintű problémák – értékelte Csóti.

Ez után Szili Katalin, a határon túli autonómia ügyekkel megbízott miniszteri biztos megnyitó beszédének bemutatása következet „az őshonos nemzeti kisebbségek európai szintű jogvédelméről”.

A legnagyobb teret a riportban Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) hivatalvezetőjének felszólalása kapta, aki „a szerbiai médiastratégiáról beszélt”.

– A médiastratégia olyan tartalmakat, olyan intézkedéseket lát elő, melyek csökkentenék a szerzett és szavatolt kisebbségi közösségi jogokat, ugye a szintjét Szerbiában, mert olyan intézkedéseket lát elő, hogy megalkotni a szerkesztéspolitika függetlenségének biztosítékait és a törvényben azon média számára, amelynek alapítói a nemzeti tanácsok, lecsökkentve a kisebbségi sajtó szintjét, egy ilyen kicsit, kicsi szájbarágós szinten, kicsit lekicsinylő szinten, mert nem a szerkesztéspolitika függetlenségével van gond, hanem hogy ez már kellő módon, megfelelő módon lett szavatolva az össz média számára és a stratégia mégis előirányozza, hogy egy újabb, még szigorúbb módon legyen előírva, külön a kisebbségi nyelvű tájékoztatás számára.

Olyan intézkedést is előlát, hogy megszabni, hogy a nemzeti tanácsok tagjai nem lehetnek az általuk alapított média igazgatási szerveiben, amely eddig ugye egy jog volt.

Olyan mechanizmusok létrehozását is szeretné, amelyek alapján a nemzeti tanácsok alapította média igazgatási szerveinek kötelező teljes elfogadással viszonyulni a szerkesztőség véleményéhez a főszerkesztő választási folyamatban, ezzel kiskorúsítva, magát ugye az alapítót és alapítói jogokat lecsökkentve, és a szerkesztőség és az újságírók kezébe átadva a teljes irányítást.

Olyan intézkedést is szeretne, hogy a nemzeti tanácsok nem kötelező véleményt adjanak arra vonatkozóan, hogy milyen tartalmakra van szüksége a közösségnek és nem pedig, ami jelenleg is egy elfogadott közösségi kisebbségi jog, hogy ne véleményezzék, hogy véleményezzék az egyes hatalmi szintek médiatámogatási pályázatain a benyújtott pályázatokat. Itt is egy csökkentést látnánk.

És olyan intézkedést is, hogy a nemzeti tanácsok ne véleményezzék a közszolgálati média főszerkesztőinek választását.

A médiastratégia a nemzeti tanácsokat a szabad és független média legnagyobb ellenségeinek, aktuálpolitikai szervezeteknek állítja be, amelyről azonban szó sincs – mondta Lulić.

A nem éppen összefüggő és szabatos, még kevésbé érthető, többnyire zavaros és egysíkú felszólalás a KJI konferencián – amin a műszakilag sem túl jó felvétel csak rontott – valójában semmi újat nem tartalmazott.

 Az Újvidéken, 2019. február 19-én, a Városi Képviselő-testület épületében megtartott tanácskozáson, az akkor még közvitán lévő szerbiai médiafejlesztési stratégia tervezetének szövegét vitatták meg.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke a Pannon RTV-nek nyilatkozva kijelentette: „A most közvitán szereplő stratégia-tervezet a Magyar Nemzeti Tanács és a szerbiai nemzeti tanácsok koordinációja is úgy véli, hogy elfogadhatatlan, hiszen mind az Alkotmány által, mind a nemzeti tanácsokról szóló törvény által szavatolt jogok megkérdőjeleződnek, és szinte a nemzeti kisebbségek tájékoztatása is megkérdőjeleződik ezáltal. A nemzeti tanácsok szerepét szinte teljes egészében megpróbálják kizárni abból a feladatkörből, ami az illetékességébe tartozik. És szinte az egyedüli, amikor az Alkotmány (bíróság – B.A.) elé került a nemzeti tanácsokról szóló törvény 2014-ben, akkor is ezt a jogot, ezt a lehetőséget meghagyta az Alkotmánybíróság is a nemzeti tanácsnak.”

Hajnal Jenő és az MNT Tájékoztatási Bizottsága 2019. február 28-án el is utasította az új szerbiai médiafejlesztési stratégia tervezetének elfogadását, mert – szerintük – „szerzett jogokat sértene, mivel jelentősen csökkentené a nemzeti tanácsok hatáskörét a tájékoztatás terén”.

Az új médiastratégia közvitájának „utolsó fordulóját” 2019. február 27-én Belgrádban tartották meg, amelyen Lulić Emil (akkor még az MNT elnökének jogi tanácsadójaként) lényegében ezt az álláspontot képviselte.

Hajnal és Lulić részéről ez az álláspont azóta több alkalommal is elhangzott. Arról viszont nem sikerült információt találni, hogy az MNT is elfogadta volna.

 

2021. november 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább

A párizsi tudósító

A tudósítás annak kapcsán született, hogy 1904 júliusában Ady úgy értesült, hogy öt párizsi színház is >

Tovább

Milošević ma elégedett lehet a sírjában, hiszen számtalan „tanítványa” akad

Tudom, persze, hogy a populizmusnak komoly története van, de ezúttal arról a populizmusról beszélek, amelyet a >

Tovább