2022. július 4. hétfő
Ma Ulrik, Erzsébet névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Lesz-e magyar ellenzék a 2022. évi választásokon?

A választásokat nem lehet az interneten megnyerni!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Lesz-e magyar ellenzék a 2022. évi választásokon?

Az MM és a VMDK is többnyire a szerbiai ellenzéki pártokkal –  érdekesmód azok más-más tömörülésével – egyezkedik, miközben a két szervezet esetleges együttes fellépésről ez ideig semmilyen tájékoztatás, bejelentés nem történt. Sőt, az a benyomás, hogy ilyen szándék nincs is. Mindkét szervezet részéről hiányzik, tehát, egy világosan megfogalmazott választási politikai platform, amely tartalmazná – ahogyan Lepeš is fogalmaz –, hogy „milyen célokat” és „kikkel akarják azokat megvalósítani?” Ennek tartalmazni a kellene, továbbá, a magyar közösség helyzetének értékelését, a fennálló problémákat és azok megoldási javaslatait, vagyis egy jövőképet, valamit Pásztor István VMSZ elnök csaknem másfél évtizedes (dicstelen) egyeduralma) „eredményeinek” felmérését. Bozóki Antal:

A Magyar Mozgalom (MM) Közéleti kávéház néven október 21-én civil csoportot hozott létre az Facebookon, „amely „a vajdasági magyarságot érintő közéleti híreket, kérdéseket vitatja meg kulturált hangnemben”. A csoportban „szívesen látnak mindenkit, ideológiai vagy párthovatartozástól függetlenül”. Az egyetlen elvárás, hogy „a vita kulturált keretek között folyjon”. A csoportnak eddig 168 tagja van.

Lepeš Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendkívüli tanára a Közéleti kávéház oldalán írt november 16-ai bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy amíg „a vajdasági magyarság tekintetében állandósulni látszik a magyar érdekképviselet politikai megosztottsága, addig a vajdasági magyarságot szülőföldjén megtartó témák fokozatosan a háttérbe szorulnak ahelyett, hogy a pártok, civil szervezetek egymással versenyeztetnék koncepcióikat”.

Az MM „jelenlegi, jövőbeni szerepével” kapcsolatosan rámutat, hogy „a politikai eredményesség jelének legfontosabb feltétele, hogy egy pártnak, civil szervezetnek a gyakorlatban miként sikerül átültetnie célkitűzései legfontosabb elemeit. Itt azonnal megjelenik az első, és talán a jövő szempontjából legfontosabb kérdés, milyen célokat akar megvalósítani a Magyar Mozgalom? A másik elkerülhetetlen, de logikus kérdés, kikkel akarja célkitűzéseit megvalósítani a Magyar Mozgalom?”

A szervezet tevékenységével összefüggésben megállapítja, hogy a „nevében tárgyalók” szerbiai és magyarországi ellenzéki vezetőkkel tartott találkozásaival „mekkora ellentétek, feszültségek alakultak ki a Magyar Mozgalomhoz közel állók között is”. A „nagyobb gondot” mégis abban látja, hogy „az időnként megjelenő, hatalmat kritizáló írások mellett nem történtek, történnek, valódi, szervezetet építő, erősítő tevékenységek”.

– Választásokon nem lehet sikerrel szerepelni az időnként megjelentetett, különben nagyon jó tartalmú írásokkal, de az időszerű témákkal foglalkozó videó felvételekkel sem – írja Lepeš.

Annak megállapítása érdekében, hogy „milyen lehetőségei vannak a Magyar Mozgalomnak, mind a közösség körében, mind pedig az eseményeket távolabbról szemlélő Magyarországon”, folyamatos megbeszéléseket, vitát kellene kezdeményezni, „kiemelten a vajdasági magyarokkal, meghallgatva véleményüket, javaslataikat”.

Konkrétan javasolja, hogy „meg kell találni és felkarolva megerősíteni a Magyar Mozgalom szimpatizánsait minden olyan vajdasági településen, ahol a magyar érdekképviselet értékeit szeretnénk megerősíteni. Ez hatalmas munka, de a konkrét személyek megérintése nélkül a következő választás is egy hurrá optimizmusra épülő próbálkozás lesz – írja jegyzetében Lépeš. Ennek elmaradása szerinte „lényegesen csökkenti az esetlegesen induló MM lista esélyeit” (a választásokon).

Lepeš Josip írásában nem csak a Magyar Mozgalom, de a délvidéki/vajdasági szervezetek választások előtti tevékenységének fontos kérdései feszegeti.

A helyzet az, hogy a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) lehetséges magyar választási ellenzékének egységes fellépése a 2022 április 3-ára bejelentett rendkívüli parlamenti és a köztársasági elnökválasztás előtt nem hogy nincs megszervezve, de még csak nem is körvonalazódott.

Az MM volt az egyetlen olyan magyar ellenzéki politikai szervezet, amely részt vett 2020-as választásokon és tanácsnoki helyeket is szerzett néhány önkormányzatban. A Magyar Nemzeti Tanácsba a 2018. évi választásokon öt tanácsnoka jutott be. (Más dolog, hogy van-e értelme a tanácsban való részvételüknek, mivel a döntő többségű véemeszes tanácsnokok, Hajnal Jenő egy intésére, mindent megszavaznak.)

Sövény Ferenc, az MM 2020. október 17-én megválasztott elnöke, a Családi Körnek adott 2020. december 10-ei interjújában elmondta, hogy a szervezet, „ahogy eddig is, a továbbiakban is nyitott marad az együttműködésre azokkal a politikai pártokkal, amelyek a kisebbségek, illetve a magyarság érdekeit is szem előtt tartják, és azokat a megfelelő prioritással kezelik. Olyanokra kell gondolni, akik nem tartoznak a haladók köré szerveződött rezsimhez, mert utóbbiakkal meggyőződésem szerint hosszú ideig nem elképzelhető az együttműködés, mivel nagymértékben beléjük ivódott a korrupció és a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás.

A mozgalom – abból az elképzelésből kiindulva, hogy „ahol csak tudunk, ott el is kell indulni!” – a 2022-es választásokon is bizonyára részt vesz. Eddig azonban még nem fogalmazott meg konkrét választási programot és Lepeš Josip kérdéseire sem tudjuk a választ, miszerint „milyen célokat akar” és „kikkel akarja a célkitűzéseit megvalósítani?”

Arra viszont már mások is felhívták a figyelmet, hogy választásokat csak „videó felvételekkel” és „Facebook bejegyzésekkel” megnyerni nem lehet. Ettől sokkal többre van szükség!

A magyar ellenzéki szervezetek közül gyakorlatilag még a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) található.

A VMDK bojkottálta a 2020. évi általános és a 2018. évi MNT választásokat is. A pártban – úgy tűnik – még nem kerekedett még felül a tudat, hogy egy politikai szervezet létezésének lényege a politikai küzdelemben és a választásokon való részvétel, „megmérettetés”.

A szervezet tevékenysége az utóbbi időben mintha alább is hagyott volna. Álláspontjairól a nyilvánosság leginkább csak Csonka Áron elnök időnkénti sajtónyilatkozataiból és Facebook bejegyzéseiből értesülhet(ett), ami vajmi kevés.

A jelek szerint, sem az MM, de a VMDK vezetőségében sem tudatosodott még, hogy a (jórészt elöregedett) magyar választói közösség túlnyomó többsége nem, vagy csak nagyon ritkán követi az internetet és a Facebookot.

Az MM és a VMDK is többnyire a szerbiai ellenzéki pártokkal –  érdekesmód azok más-más tömörülésével – egyezkedik, miközben a két szervezet esetleges együttes fellépésről ez ideig semmilyen tájékoztatás, bejelentés nem történt. Sőt, az a benyomás, hogy ilyen szándék nincs is.

Mindkét szervezet részéről hiányzik, tehát, egy világosan megfogalmazott választási politikai platform, amely tartalmazná – ahogyan Lepeš is fogalmaz –, hogy „milyen célokat” és „kikkel akarják azokat megvalósítani?”

Ennek tartalmazni a kellene, továbbá, a magyar közösség helyzetének értékelését, a fennálló problémákat és azok megoldási javaslatait, vagyis egy jövőképet, valamit Pásztor István VMSZ elnök csaknem másfél évtizedes (dicstelen) egyeduralma) „eredményeinek” felmérését.

Csak egy ilyen dokumentummal lehetne talán felrázni és a választásokon való részvételre mozgósítani a közösséget.

 

A jelenlegi szerbiai és a tartományi politikai helyzet, sajnos, nem sok bizalomra ad okot, hogy a jövő évi választásokon hatalomváltás történik. Éppen az ellenzék megosztottsága miatt. Ha viszont ez nem következik be, annak további beláthatatlan negatív következményei lesznek a magyar közösségre nézve is. Ez is csak növeli a pártvezetőknek a választásokkal kapcsolatos felelősségét!

 

2021. november 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Play Lovas?

A jelekből arra lehet következtetni, hogy széles e tájon (ameddig csak a Vajdasági Magyar Szövetség és >

Tovább

Különbéke honol a szerbiai társadalomban

Erről számolhatok be én is. Számos régi barátom, ismerősöm mély hallgatásba merülve alkalmazkodik a rendszerhez, amelyet >

Tovább

Legalább nem kell ámítani magunkat a holnappal

Felejtsük el néhány évre a jövőt, és ne gondoljunk arra, hogy a vírusunk megint a holnap >

Tovább

Siker a semmittevésben!

Ezt sem voltak képesek, mint sok más egyéb problémát, az országon belül megoldani! Kinek, minek fizetik >

Tovább

A „budapesti buborék”

Németországban Berlinen kívül is van élet. A németekkel ellentétben a változatos magyar világot biztosítják az államhatárokon >

Tovább

Titoról álmodott…

Azzal a Titóval, akivel együtt vívta az antifasiszta harcot, aki őt börtönbe vetette, s aki – >

Tovább

Szerbia: Se parlament, se kormány

Ha (és amikor) Veliki Trnovacban véget ér a választás, még 30 napig lehet halogatni a parlament >

Tovább

Oroszország menti meg a katolikus híveket?

Csakhogy most nem a proletár internacionalizmus, hanem a liberális demokráciából kiábrándult, nemzeti identitását veszélyeztetettnek vélő polgárnak >

Tovább

Vajon milyen jövő vár egy ilyen városra?

A folyamat lassú, mert sokan a saját becsületük kérdésének tartják mindenek ellenére is kitartani. Orvosok, tanárok, >

Tovább

Ez is az én Európám!

Európa messze volt, a szerb álkatonai egységek közel. Újvidék tele volt terepszínű egyenruhás patriótával. Akadtak csinos >

Tovább

Lesz-e kihívója a VMSZ-nek?

Félő, hogy – amennyiben a VMSZ-nek nem lesz ellenzéki alternatívája – az októberi nemzeti tanácsi választásokon >

Tovább

A Dagi

A nyolcvanas évek első felében volt két riportutam, mindkettőre elkísért Horváth Laci (a Dagi) operatőr barátom >

Tovább