2023. szeptember 27. Szerda
Ma Adalbert, Vince névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Lesz-e magyar ellenzék a 2022. évi választásokon?

A választásokat nem lehet az interneten megnyerni!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Lesz-e magyar ellenzék a 2022. évi választásokon?

Az MM és a VMDK is többnyire a szerbiai ellenzéki pártokkal –  érdekesmód azok más-más tömörülésével – egyezkedik, miközben a két szervezet esetleges együttes fellépésről ez ideig semmilyen tájékoztatás, bejelentés nem történt. Sőt, az a benyomás, hogy ilyen szándék nincs is. Mindkét szervezet részéről hiányzik, tehát, egy világosan megfogalmazott választási politikai platform, amely tartalmazná – ahogyan Lepeš is fogalmaz –, hogy „milyen célokat” és „kikkel akarják azokat megvalósítani?” Ennek tartalmazni a kellene, továbbá, a magyar közösség helyzetének értékelését, a fennálló problémákat és azok megoldási javaslatait, vagyis egy jövőképet, valamit Pásztor István VMSZ elnök csaknem másfél évtizedes (dicstelen) egyeduralma) „eredményeinek” felmérését. Bozóki Antal:

A Magyar Mozgalom (MM) Közéleti kávéház néven október 21-én civil csoportot hozott létre az Facebookon, „amely „a vajdasági magyarságot érintő közéleti híreket, kérdéseket vitatja meg kulturált hangnemben”. A csoportban „szívesen látnak mindenkit, ideológiai vagy párthovatartozástól függetlenül”. Az egyetlen elvárás, hogy „a vita kulturált keretek között folyjon”. A csoportnak eddig 168 tagja van.

Lepeš Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendkívüli tanára a Közéleti kávéház oldalán írt november 16-ai bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy amíg „a vajdasági magyarság tekintetében állandósulni látszik a magyar érdekképviselet politikai megosztottsága, addig a vajdasági magyarságot szülőföldjén megtartó témák fokozatosan a háttérbe szorulnak ahelyett, hogy a pártok, civil szervezetek egymással versenyeztetnék koncepcióikat”.

Az MM „jelenlegi, jövőbeni szerepével” kapcsolatosan rámutat, hogy „a politikai eredményesség jelének legfontosabb feltétele, hogy egy pártnak, civil szervezetnek a gyakorlatban miként sikerül átültetnie célkitűzései legfontosabb elemeit. Itt azonnal megjelenik az első, és talán a jövő szempontjából legfontosabb kérdés, milyen célokat akar megvalósítani a Magyar Mozgalom? A másik elkerülhetetlen, de logikus kérdés, kikkel akarja célkitűzéseit megvalósítani a Magyar Mozgalom?”

A szervezet tevékenységével összefüggésben megállapítja, hogy a „nevében tárgyalók” szerbiai és magyarországi ellenzéki vezetőkkel tartott találkozásaival „mekkora ellentétek, feszültségek alakultak ki a Magyar Mozgalomhoz közel állók között is”. A „nagyobb gondot” mégis abban látja, hogy „az időnként megjelenő, hatalmat kritizáló írások mellett nem történtek, történnek, valódi, szervezetet építő, erősítő tevékenységek”.

– Választásokon nem lehet sikerrel szerepelni az időnként megjelentetett, különben nagyon jó tartalmú írásokkal, de az időszerű témákkal foglalkozó videó felvételekkel sem – írja Lepeš.

Annak megállapítása érdekében, hogy „milyen lehetőségei vannak a Magyar Mozgalomnak, mind a közösség körében, mind pedig az eseményeket távolabbról szemlélő Magyarországon”, folyamatos megbeszéléseket, vitát kellene kezdeményezni, „kiemelten a vajdasági magyarokkal, meghallgatva véleményüket, javaslataikat”.

Konkrétan javasolja, hogy „meg kell találni és felkarolva megerősíteni a Magyar Mozgalom szimpatizánsait minden olyan vajdasági településen, ahol a magyar érdekképviselet értékeit szeretnénk megerősíteni. Ez hatalmas munka, de a konkrét személyek megérintése nélkül a következő választás is egy hurrá optimizmusra épülő próbálkozás lesz – írja jegyzetében Lépeš. Ennek elmaradása szerinte „lényegesen csökkenti az esetlegesen induló MM lista esélyeit” (a választásokon).

Lepeš Josip írásában nem csak a Magyar Mozgalom, de a délvidéki/vajdasági szervezetek választások előtti tevékenységének fontos kérdései feszegeti.

A helyzet az, hogy a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) lehetséges magyar választási ellenzékének egységes fellépése a 2022 április 3-ára bejelentett rendkívüli parlamenti és a köztársasági elnökválasztás előtt nem hogy nincs megszervezve, de még csak nem is körvonalazódott.

Az MM volt az egyetlen olyan magyar ellenzéki politikai szervezet, amely részt vett 2020-as választásokon és tanácsnoki helyeket is szerzett néhány önkormányzatban. A Magyar Nemzeti Tanácsba a 2018. évi választásokon öt tanácsnoka jutott be. (Más dolog, hogy van-e értelme a tanácsban való részvételüknek, mivel a döntő többségű véemeszes tanácsnokok, Hajnal Jenő egy intésére, mindent megszavaznak.)

Sövény Ferenc, az MM 2020. október 17-én megválasztott elnöke, a Családi Körnek adott 2020. december 10-ei interjújában elmondta, hogy a szervezet, „ahogy eddig is, a továbbiakban is nyitott marad az együttműködésre azokkal a politikai pártokkal, amelyek a kisebbségek, illetve a magyarság érdekeit is szem előtt tartják, és azokat a megfelelő prioritással kezelik. Olyanokra kell gondolni, akik nem tartoznak a haladók köré szerveződött rezsimhez, mert utóbbiakkal meggyőződésem szerint hosszú ideig nem elképzelhető az együttműködés, mivel nagymértékben beléjük ivódott a korrupció és a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás.

A mozgalom – abból az elképzelésből kiindulva, hogy „ahol csak tudunk, ott el is kell indulni!” – a 2022-es választásokon is bizonyára részt vesz. Eddig azonban még nem fogalmazott meg konkrét választási programot és Lepeš Josip kérdéseire sem tudjuk a választ, miszerint „milyen célokat akar” és „kikkel akarja a célkitűzéseit megvalósítani?”

Arra viszont már mások is felhívták a figyelmet, hogy választásokat csak „videó felvételekkel” és „Facebook bejegyzésekkel” megnyerni nem lehet. Ettől sokkal többre van szükség!

A magyar ellenzéki szervezetek közül gyakorlatilag még a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) található.

A VMDK bojkottálta a 2020. évi általános és a 2018. évi MNT választásokat is. A pártban – úgy tűnik – még nem kerekedett még felül a tudat, hogy egy politikai szervezet létezésének lényege a politikai küzdelemben és a választásokon való részvétel, „megmérettetés”.

A szervezet tevékenysége az utóbbi időben mintha alább is hagyott volna. Álláspontjairól a nyilvánosság leginkább csak Csonka Áron elnök időnkénti sajtónyilatkozataiból és Facebook bejegyzéseiből értesülhet(ett), ami vajmi kevés.

A jelek szerint, sem az MM, de a VMDK vezetőségében sem tudatosodott még, hogy a (jórészt elöregedett) magyar választói közösség túlnyomó többsége nem, vagy csak nagyon ritkán követi az internetet és a Facebookot.

Az MM és a VMDK is többnyire a szerbiai ellenzéki pártokkal –  érdekesmód azok más-más tömörülésével – egyezkedik, miközben a két szervezet esetleges együttes fellépésről ez ideig semmilyen tájékoztatás, bejelentés nem történt. Sőt, az a benyomás, hogy ilyen szándék nincs is.

Mindkét szervezet részéről hiányzik, tehát, egy világosan megfogalmazott választási politikai platform, amely tartalmazná – ahogyan Lepeš is fogalmaz –, hogy „milyen célokat” és „kikkel akarják azokat megvalósítani?”

Ennek tartalmazni a kellene, továbbá, a magyar közösség helyzetének értékelését, a fennálló problémákat és azok megoldási javaslatait, vagyis egy jövőképet, valamit Pásztor István VMSZ elnök csaknem másfél évtizedes (dicstelen) egyeduralma) „eredményeinek” felmérését.

Csak egy ilyen dokumentummal lehetne talán felrázni és a választásokon való részvételre mozgósítani a közösséget.

 

A jelenlegi szerbiai és a tartományi politikai helyzet, sajnos, nem sok bizalomra ad okot, hogy a jövő évi választásokon hatalomváltás történik. Éppen az ellenzék megosztottsága miatt. Ha viszont ez nem következik be, annak további beláthatatlan negatív következményei lesznek a magyar közösségre nézve is. Ez is csak növeli a pártvezetőknek a választásokkal kapcsolatos felelősségét!

 

2021. november 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább