2022. július 7. csütörtök
Ma Apollónia, Vilibald, Bene névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Az EB szerbiai jelentése kompromittált!

Viola von Cramon EP képviselő írása a brüsszeli Euraktivban

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Az EB szerbiai jelentése kompromittált!

A legrosszabb mégis a 2021. évi bővítési csomaggal, az EB-nek a Nyugat Balkán-i országok felkészültségéről és fejlődéséről készült felmérésével következett be az EU-csatlakozási folyamatban. Az EB hivatalosan is csökkentette a saját standardjait azzal, hogy a Szerbiáról szóló jelentést felhígította, különösen a joguralom területén – közli az EP képviselő. Von Cramon az EB politizálási és a joguralom mércéi kompromittálásának példájaként a szerbiai alkotmánymódosítási folyamatot említi az Orbán–Vučić tengely érdekében. Bozóki Antal:

– Az Európai Bizottság (EB) legutóbbi (2021. október 19-ei – B.A.) Szerbiáról szóló jelentése ékes példája annak, hogyan lehet a joguralom mércéit kompromittálni a biztos által, aki Orbán Viktor ideológiáját képviseli – írja Viola von Cramon az Alliance 90/The Greens (Szövetség 90/Zöldek) párt európai parlamenti (EP) képviselője a brüsszeli Euraktiv november 16-ai számában közölt szerzői írásában.

A zöldpárti német képviselő hangsúlyozza, az EP-nek ez a képviselői csoportja az Ursula von der Leyen vezette Európai Biztosság munkájának kezdete óta figyelmeztet, hogy Várhelyi Olivér „téves ember téves helyen” – idézi az írást az European Western Balkans (EWB).

– Akit olyan kormány nevezett ki, amelyik sérti a joguralma és bedönti a demokráciát, nem lehet jó példa az olyan államok számára, mint Montenegró, Szerbia vagy Albánia, amelyek a saját kihívásaikkal küzdenek a demokratikus tranzícióban – írja von Cramon.

Az EP képviselő értékelése szerint, Várhelyi fokozott politizálását és elfogultságát már a kezdetekben látták, de az EB a bővítési csomaggal a saját mércéit csökkentette.

– A legrosszabb mégis a 2021. évi bővítési csomaggal, az EB-nek a Nyugat Balkán-i országok felkészültségéről és fejlődéséről készült felmérésével következett be az EU-csatlakozási folyamatban. Az EB hivatalosan is csökkentette a saját standardjait azzal, hogy a Szerbiáról szóló jelentést felhígította, különösen a joguralom területén – közli az EP képviselő.

Von Cramon az EB politizálási és a joguralom mércéi kompromittálásának példájaként a szerbiai alkotmánymódosítási folyamatot említi az Orbán–Vučić tengely érdekében.

– Az EB a szerb igazságügy átvilágításától szóló 2014. évi jelentésben (25. oldal) megjelölte, hogy az ügyészek az Államügyészi Tanácsában legalább 50 százalékban kell, hogy képviselve legyenek, az ügyészek kinevezése politizálásnak elkerülése érdekében. Mégis, hét évvel később, a Bizottság üdvözölte az alkotmánymódosítási javaslatot, miszerint az ügyészek a 11-ből 5 taggal lesznek képviselve az Államügyészi Tanácsában, vagyis az 50 százalékos küszöb alatt. Mi több, a Velencei Bizottság 2021. október 18-án, vagyis egy nappal a szerbiai jelentés közzététele előtt kiadott véleménye bírálta ezt a megoldást (110. bekezdés). Úgyszintén kimondottan javasolva lett, hogy az ügyészek a 11 tag közül 6-ot adjanak, és hogy a miniszter, valamint a főügyész ne legyenek az ügyésztanács tagjai – írja Von Cramon.

A képviselő úgy véli, hogy ezekből az okból kifolyólag a bővítési csomagot egészében meg kell vitatni, mivel fennáll annak a lehetősége, hogy megbízhatatlan és hiányos, valamint, hogy a Bizottság Szerbiára vonatkozó értékelése, de lehet, hogy más országokra vonatkozóan is, nem lehet megbízható forrás és ezért az új klaszterek/fejezetek megnyitására vonatkozó javaslat téves.

Emlékeztetett arra, hogy a szerbiai ellenzék, a nem kormányzati szervezetek és a rezsim nyomása alatt lévő független sajtó úgy értékelték, hogy a Szerbiáról szóló jelentés pozitív értékelései lehetnének „az utolsó szögek Szerbia európai integrációjának koporsójában”.

– Az EU-nak szigorú feltételekkel és igazságos értékeléssel vissza kell szerezni a kredibilitását. A joguralom tekintetében nem szabad kompromisszumoknak lenni sem a „Berlaymontban” (az EP székhelyén), sem Budapesten, de Belgrádban sem. Az Európai Bizottság integritása vált kérdésesé a Nyugat Balkánon és az EU egészében – szögezte le Von Cramon.

A délvidéki/vajdasági magyar sajtóban Von Cramon írásáról nem lehet olvasni. A Vajdasági „Magyar” Szövetség irányítása (nyomása?) alatt lévő sajtó (számára érthető okokból), de a magát függetlennek nevező sem tartotta szükségesnek tájékoztatni az olvasóit.

 

2021. november 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Nem konfrontálódunk, együttműködünk”

Különösen groteszkül hatnak és nevetségesen hangzanak Pásztor szavai, miszerint pártja „továbbra is meg akarja őrizni önállóságát, >

Tovább

A demokrácia színlelése

Bátrak vagyunk, lerántjuk a leplet az anonim hatalomról. Mert a hatalmat semmiképpen sem nevezzük meg. Volt >

Tovább

Felerősödött az európai öntudat is

Putyin mozgósította nem csak az európai politikusokat, hanem az európai értékeket védelmező polgárokat is.  Felemelte a >

Tovább

Migráns ügyben (is) mosakodnak a Véemeszes politikusok!

A szerb hatalom vagy nem képes, vagy nem is szándékozik megoldani a migránshelyzetet. Olyan vélemények is >

Tovább

Play Lovas?

A jelekből arra lehet következtetni, hogy széles e tájon (ameddig csak a Vajdasági Magyar Szövetség és >

Tovább

Különbéke honol a szerbiai társadalomban

Erről számolhatok be én is. Számos régi barátom, ismerősöm mély hallgatásba merülve alkalmazkodik a rendszerhez, amelyet >

Tovább

Legalább nem kell ámítani magunkat a holnappal

Felejtsük el néhány évre a jövőt, és ne gondoljunk arra, hogy a vírusunk megint a holnap >

Tovább

Siker a semmittevésben!

Ezt sem voltak képesek, mint sok más egyéb problémát, az országon belül megoldani! Kinek, minek fizetik >

Tovább

A „budapesti buborék”

Németországban Berlinen kívül is van élet. A németekkel ellentétben a változatos magyar világot biztosítják az államhatárokon >

Tovább

Titoról álmodott…

Azzal a Titóval, akivel együtt vívta az antifasiszta harcot, aki őt börtönbe vetette, s aki – >

Tovább

Szerbia: Se parlament, se kormány

Ha (és amikor) Veliki Trnovacban véget ér a választás, még 30 napig lehet halogatni a parlament >

Tovább

Oroszország menti meg a katolikus híveket?

Csakhogy most nem a proletár internacionalizmus, hanem a liberális demokráciából kiábrándult, nemzeti identitását veszélyeztetettnek vélő polgárnak >

Tovább