2021. december 3. péntek
Ma Ferenc, Olívia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Költözzetek innen el”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Költözzetek innen el”

A Magyar Szó nevű (Pásztor Pista) lap írásából nem tűnik ki, de nagyon valószínű, hogy Pásztor nem tájékoztatta Braathut a begecsi szlovákhoz intézett fenyegető levélről, sem a magyar közösséget az utóbbi időben (is) ért jogsérelmekről (a hátrányos restitúcióról, az új szerb ünnepek és zászló kényszerű ünnepléséről, a himnusz bevezetéséről az iskolákban, a 10 méteres Péter király szobor felállításáról Szabadkán, a cirill írás kötelezővé tételéről stb.)... A külföldi diplomaták gyakran megelégszenek, illetve „készpénznek veszik” azokat az információkat, amelyeket a hatalomban részes személyektől, vagy éppen pártvezetőktől kapnak. Ezek azonban gyakran köszönő viszonyban se nincsenek a mindennapi élettel. Herkóca/Hrtkovci – a vajdasági etnikai tisztogatás – szelleme kísért? Bozóki Antal:

Október 5-24.

Reformok nélkül Szerbia nem léphet az EU-ba!

– Elégedetlenek az EU-ba még fel nem vett nyugat-balkáni országok politikusai az unió vezetőivel tartott szlovéniai (Kranj melletti Brdóban október 6-án tartott – B.A.) csúcstalálkozóval, hiszen Brüsszel ezúttal sem közölte, mikor csatlakozhatnak az unióhoz. Az egyhelyben járás már az USA-t is aggasztja.

A Nyugat-Balkán népei egyre inkább úgy gondolják, országaik sohasem lesznek az EU tagjai – írta a kranji csúcstalálkozóval foglalkozó elemzésében Engjellushe Morina, az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) Balkán-szakértője. Véleményét a számok is alátámasztják, a közvélemény-kutatások szerint Boszniában, Koszovóban és Szerbiában is csökken az EU-tagságot támogatók aránya. Az uniótól elfordulás fő oka az, hogy a válaszolók úgy érzik, Brüsszelben mindent kitalálnak, hogy halogassák az érintett országok csatlakozását, és ez most Szlovéniában sem változott – közölte a hvg.hu.

A Szabad Magyar Szó – a hetilapra hivatkozva – átvette az idézett szöveget, majd az írást ezzel fejezi be: „Az EU képviselői megerősítették ugyan, hogy történelmi és geopolitikai szükségszerűségnek tartják a térség államainak felvételét, s hogy az unió továbbra is nyitva áll a belépni akarók előtt, ám ismét adósak maradtak a részletes csatlakozási menetrend bemutatásával”.

A minden kommentár és megjegyzés nélkül közölt szöveg Orbán Viktor magyar miniszterelnök már az unalomig szajkózott, éppen ellenkező (elutasító) hatást kiváltó szavait idézi, amelyeket Pásztor István vémeszes elnök is folytonosan ismétel, miszerint Szerbiát mielőbb, mégpedig feltétel nélkül fel kell venni az Európai Unióba.

Az uniós vezetők ún. Brdói nyilatkozatában „az EU újólag megerősítette elkötelezettségét a bővítési folyamat és az azzal kapcsolatban hozott döntések mellett, a partnerek hiteles reformjai, egy méltányos és szigorú feltételrendszer, valamint a saját érdemek elve alapján”.

A nyilatkozathoz a nyugat-balkáni vezetők csatlakoztak, hangsúlyozva, hogy „elkötelezettek az európai értékek és elvek, valamint amellett, hogy népeik érdekében végrehajtsák a szükséges reformokat”.

A nyilatkozatból kitűnik, hogy az uniós vezetők – legalábbis jelenleg – ragaszkodnak a szükséges reformok végrehajtásához, amelyek nélkül Szerbia sem számíthat a tagságba való felvételre. Most a szavak helyett a tettek következnének!

Az Európai Néppárt (EPP) október 5-ei, ugyancsak brdói, A Nyugat-Balkán és annak lehetséges Uniós jövője témájú tanácskozásán Pásztor a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/ВМС) elnöke is felszólalt.

Nagyra értékelte Szlovéniának, mint az Uniós soros elnökének és Janеz Janša miniszterelnöknek „az erőfeszítését, hogy kirángassa a folyamatot a több évtizedes toporgásból!”

– Ha valaki 21 éve, Milosević megbuktatása napján azt mondta volna, itt leszünk 21 év után, senki közülünk nem hitte volna!

Nem ezt érdemeltük, igazságtalanul, méltatlanul jártak el velünk, igazából nem akartak és akarnak minket bevenni és ezt mindig újabb és újabb követelésekkel palástolták.

Többek között erről is beszéltem és arról, hogy rögzített reális, belátható csatlakozási dátumok nélkül, ami az EU számára is legalább erkölcsileg és politikailag kötelező érvényű lenne semmi a csatlakozási folyamat tekinteteben nem fog változni, irányunkban továbbra is komolytalan, méltatlan és igazságtalan marad az egész folyamat! Csak az üres szólamok szajkózása, mint eddig – írja Pásztor a hivatalos honlapján. 

– Nem arattam osztatlan sikert, de ez az igazság – tette hozzá a pártvezér.

A „siker” elmaradt és az az is nagyon vitás, hogy szavaiban mi az „igazság”?

A Calimero rajzfilmből ismert siránkozó, mindenért mást okoló hangnem helyett Pásztornak inkább arról kellett volna töredelmesen és önkritikusan beszámolnia, hogy mit tett, illetve mit nem tett meg Szerbia gyorsabb csatlakozásra érdekében az Európai Unióhoz. Az általa említett „Milosević megbuktatása” utáni 21 évből ugyanis legalább másfél évtizede vezető tisztségben van és most is a Szerbiai hatalmi koalíció tagjaként szerepelt.

A pártvezérnek tisztában kellene lennie azzal, ha valaki akár egy gittegylethez is akar csatlakozni, teljesítenie kell a tagfelvételi kritériumokat. Azzal meg végkép, hogy az EU-tagságot „követelésekkel” nem lehet sürgetni. Esetleg csak ellenséges, elutasító hangulatot kelteni. Ezért teljesen felesleges volt Szlovéniába utaznia!

– Fogva tartott intézményeitek vannak és minden kritikus szó el van fojtva, itt a legnagyobb a szegénység és az egyenlőtlenség Európában, az államot a maffia ellenőrzi, a gazdaság, az oktatás és az egészségügy le van pusztítva, nincsen szabad sajtótok, se szabad választások és követelitek az Európai Unióba való felvétel dátumának meghatározását? – kérdezte Zoran Lutovac, a Demokrata Párt (DS) elnöke, a Nyugat-Balkáni-csúcstalálkozó üzeneteit kommentálva a Danas c. belgrádi napilapban.

 

Október 24-28.

„Költözzetek innen el”

 

Fenyegető levelet kapott a begecsi szlovák evangélikus közösség, az ismeretlen szerző(k) arra szólította/szólították fel az ottani szlovákokat, hogy három hónap alatt költözzenek el a településről a szomszédos, szlovák lakosú Dunagálos faluba.

„Ha van eszetek, költözzetek innen el! Ha nem távoztok innen, akkor ugyan olyan pokol vár rátok, mint amilyent a mi szerbjeink élnek át Koszovóban! Miroslav Lajčák (a szerb-koszovói párbeszédért felelős uniós különmegbízott – a szerk. megj.), húzd Begecsről el a büdös fajtádat” – olvasható egyebek mellett a begecsi szlovákoknak írt levélben, amelyben név szerint több szlovák családot sorolt fel a szerző, akiknek szerinte el kell költözniük a faluból.

David Francisti begecsi szlovák nemzetiségű lakos az Autonomija portálnak nyilatkozva elmondta, hogy ez a fenyegető levél nem az első a maga nemében, az elmúlt években több ilyen megfélemlítő levelet kaptak, ami miatt feljelentést tettek, de azóta sincs fejlemény az ügyben.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a véemesz elnöke, „noszai ménesgazda”, akit újabban „botcsinálta teátrológus egyeduralkodónak” is neveznek, október 28-án fogadta Jan Braathut, az EBESZ belgrádi új küldöttségvezetőjét.

A házelnök elmondása szerint tájékoztatta a vendéget „a vajdasági kisebbségek helyzetéről, ezen belül a magyarságot illető témákról is”. Kiemelte: „Nemzetközi színtéren sokszor jogosan bírálatok érik Szerbiát, a többség és a kisebbségek viszonya tekintetében azonban rendkívüli eredményeket, intézményes jogi hátteret valósított meg az állam, erről azonban már kevesebb szó esik”.

Hasznos lenne, ha Pásztor nyilvánosságra hozná az általa említett, a nemzeti kisebbségi jogok területén „megvalósított rendkívüli eredményeket”, hogy mi is megismerjük azokat!

Braathu diplomatához illően fogalmazott,  mondva, hogy „információkat szerzett a vajdasági nemzeti közösségek helyzetéről, ami minden társadalomban fontos kérdésnek számít. Megállapította, az intézményes háttér kiváló, a hatékonyságon viszont lehetne javítani.”

A Magyar Szó nevű (Pásztor Pista) lap írásából nem tűnik ki, de nagyon valószínű, hogy Pásztor nem tájékoztatta Braathut a begecsi szlovákhoz intézett fenyegető levélről, sem a magyar közösséget az utóbbi időben (is) ért jogsérelmekről (a hátrányos restitúcióról, az új szerb ünnepek és zászló kényszerű ünnepléséről, a himnusz bevezetéséről az iskolákban, a 10 méteres Péter király szobor felállításáról Szabadkán, a cirill írás kötelezővé tételéről, stb.).

Braathu új misszióvezetői tisztségben bemutatkozó látogatáson járt Újvidéken. Fontos, hogy „további látogatásokat helyezett kilátásba”, amelyek során bizonyára egyéb információkat is szerez a nemzeti kisebbségi közösségek helyzetéről. A külföldi diplomaták ugyanis gyakran megelégszenek, illetve „készpénznek veszik” azokat az információkat, amelyeket a hatalomban részes személyektől, vagy éppen pártvezetőktől kapnak. Ezek azonban gyakran köszönő viszonyban se nincsenek a mindennapi élettel.

Herkóca/Hrtkovci – a vajdasági etnikai tisztogatás – szelleme kísért?

 

 

2021. október 31.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Vitatott szobor

A VMSZ megalkuvó, a magyar közösséget több esetben is megalázó politikájának része, hogy az SNS-t mindenben >

Tovább

Az antifasizmus szerbiai módra

Erre azért is kénytelen vagyok utalni, mert az elmúlt években egyre több fasiszta jelvényt látok Újvidéken >

Tovább

„Megveszem az unokáimnak ezt a csokoládégyárat!”

Annyi bizonyos, hogy a vállalat székhelye átkerült Belgrádba, csak a gyárcsarnokok maradtak Szabadkán. A tulajdonosa és >

Tovább

Lenin álma helyett Sztálin valósága

Közvetlen környezetemben is tapasztaltam, hogy a kisebb vagy a nagyobb ortodox pártfunkcionáriusok minden belső vívódás nélkül >

Tovább

Kihalófélben levő kentaur

Jugoszlávia nincs többé, ám a „jugoszféra” kulturális tere ma is izgalmas, bár nyilvánvaló, hogy ez a >

Tovább

Nincs részarányos foglalkoztatás!

Ökrész Rozália parlementi felszólalása egyenesen botrányos. Nem, hogy számon kérte volna az illetékesektől, hogy a foglalkoztatásban >

Tovább

Sajtószabadság-akadályozók (2.)

A KJI konferenciájáról szóló riport közlése a Vajdasági RTV Napjaink c. november 22-ei műsorának végén nem >

Tovább

A mi papunk

 „Itt nyugszik a cigány Matyi” – ez volt a sírfelirat. Ez a nagyapám sírkövére köpött szöveg >

Tovább

Sajtószabadság-akadályozók

Hajnal Jenő és az MNT Tájékoztatási Bizottsága 2019. február 28-án el is utasította az új szerbiai >

Tovább

Méregből kábítószer

Az unoka útja annak a partizán komisszárnak a lányához vezet, aki a nagyapa kínszenvedéseit is okozza. >

Tovább

A Magyar Mozgalom azonnali tájékoztatást követel

A sajtót és a lakosokat sem hívta meg Pásztor Bálint a NIS-szel szervezett értekezletre a palicsi >

Tovább

Aki a-t mond, mondjon b-t is

Olyan vajdasági magyar közösséget kell teremteni, ahonnan a fiatalok nem elmenekülnek, hanem ahol elégedettek, lehetőségeket látnak >

Tovább