2023. december 6. Szerda
Ma Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„БОЛДОГ СЗУЛИНАПОТ МЕГКЕСВЕ КИВАН НЕНА”

Pásztor István eltájolódása

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„БОЛДОГ СЗУЛИНАПОТ МЕГКЕСВЕ КИВАН НЕНА”

Már eddig is, de hat hónap múlva – vagyis éppen a választások után, amikor a törvény életbe lép – pedig végképp a magyar és a többi nemzeti kisebbség tagjai is minden iratot csak szerb nyelven cirill írásmóddal tudnak majd átadni és átvenni is. A közjegyzők már most nem fogadnak el egyetlen latin írásmóddal vagy kisebbségi nyelven készült szerződést vagy bármilyen más (ok)iratot! A Magyar Szó nevű (Pásztor Pista) lap október 7-ei számában Csík Mónika arról ír, hogy a magyar nyelven feladott távirat „cirill átírásban érkezett meg ekképpen: БОЛДОГ СЗУЛИНАПОТ МЕГКЕСВЕ КИВАН НЕНА”. „A sötétített üvegű hivatali luxusautó hátsó üléséről” nem csak, hogy másként fest a világ, de Pásztor István felett az idő is elszállt! Kár, hogy augusztus 20-án „nem élt a lehetőséggel, nem ment nyugdíjba”! Hasznosabb lenne, ha az unokájával, vagy a Csendike nevű lovával foglalkozna, és nem közösséget áltatná! Bozóki Antal:

Kétféle politikus van, az egyik szolgálja, a másik elárulja a hazáját.

Lázár János

 

Szeptember 27. - október 9.

Folytatódik a huzavona

Szeptember 6-án Pásztor István pártelnök, tartományi képviselőházi elnök, „noszai ménesgazda”, akit újabban „botcsinálta teátrológus egyeduralkodónak” is neveznek, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/Vučić Magyarjainak Szövetsége) székházában a magyar színházi társulatok vezetőivel „folytatott tárgyalást” – ahogyan A teljes szótértés jegyében c. Facebook jegyzetében fogalmazott.

Szeptember 27-ére újabb „beszélgetésre” hívta a színházi vezetőket. Erről az alábbi jegyzetet írta:

 

???? A színházlátogatás hagyományának megteremtése és megerősítése érdekében újabb tartalmas, jó hangulatú és előremutató beszélgetésen vagyunk túl!

???? A Magyar Nemzeti Tanács elnökével, a színház- és társulat vezetőkkel és a Tanyaszínház elnökével több órán át tárgyaltunk azokról az általuk elkészített társulati, illetve intézményi jövőképekről, amelyek az egy hónappal ezelőtt megtartott találkozó záradékának teljesítéseként általuk kerültek megírásra, készültek el.

???? Jó irányban és sokat haladtunk! Szót tudtunk, szót tudunk érteni! Közös a cél, kölcsönös a tisztelet.

???? Pár héten belül folytatjuk a beszélgetést egy újabb fordulóval annak érdekében, hogy ahogy terveztük is, elkészüljön a jövőbeli, középtávú színházstratégia alapja.

 

A jegyzetből kiderül, hogy Pásztor házi feladatot adott a színházi vezetőknek, készítsenek „társulati, illetve intézményi jövőképet”, amiből aztán majd (talán/egyszer/netán) elkészül „a jövőbeli, középtávú színházstratégia alapja” (sic!). – Pár héten belül folytatódik a beszélgetés – ígérte most Pásztor.

Adhatott is feladatot Pásztor a színházi embereknek, hiszen az öt közül legalább három erősen kötődik a pártjához. Nagy kérdés azonban, hogy van-e ennek/az ilyen „színházstratégiának” egyáltalán értelme? Lehet-e színházstratégiát készíteni ideológiai alapon (a 21. században!), a tartomány és az önkormányzatok nélkül (amelyek részt vesznek a színházak pénzelésében)?

A pártvezér a Szabadkai Magyar Rádiónak (a „Pannon 2-nek”, pontosabban a házi rádiójának) nyilatkozva viszont már (másnap, szeptember 28-án) azt mondta, hogy „valamikor március, áprilisra készül el a stratégia, ami nemcsak a színházi, hanem a művelődéssel kapcsolatos általános stratégia lesz, amit a közvitát követően a Nemzeti Tanácsnak kellene elfogadnia, ami után az elkövetkező négy-öt évben a színházi emberek, a politika, és elsősorban a közönség is tudja majd, hogy melyik színházban mit adnak elő, melyik színház milyen jellegű lesz, milyen lesz az arculata”.

Ebből az következik, hogy a VMSZ készíti el (most már nem „pár héten belül”, hanem „valamikor március, áprilisra”, vagy május negyvenre) a színházi műsortervet, hogy „melyik színházban mit adnak elő, melyik színház milyen jellegű lesz, milyen lesz az arculata”, amit aztán a tagjai által elfogadtat az MNT-vel. Nesze neked alkotói-, rendezői-, színházi szabadság! Évekre előre tudni fogjuk, hogy mi lesz a repertoáron!?

Az MNT szeptember 10-ei ülésének napirendjére Hajnal nem vette fel a Szabadságot a Tanyaszínháznak! című petíció 1301 aláírójának követeléseit: (1) „az MNT mielőbb tűzze napirendre Hajnal Jenő diktátumát és határolódjon el tőle”, és (2.) „mondja ki, hogy a színházi emberek és a színikritikusok továbbra is szabad légkörben végezhetik alkotómunkájukat, a közönség pedig ezentúl is zavartalanul látogathatja színházainkat”.

Hogy a vitát elkerülje, Hajnal elektronikus ülésre hívta össze a testület. – A petícióval kapcsolatban foglalkozni fogunk a nemzeti tanács következő rendes ülésén – nyilatkozta a VRTV szeptember 9-ei Híradójának.

Ennek az egész  show-nak a lényege az időnyerés/időhúzás, vagyis Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke lemondásának az elodázása. A botrány után, amit Hajnal július 27-ei sajtóközleménye keltett, demokratikus országban azonnal távoznia kellett volna a tisztségéből, amit Pásztornak is követnie kellett volna (a többi politikai hibáját ez alkalommal nem említve), mivel támogatta Hajnalt, hogy „ne folytatódjon” a Tanyaszínház idei körútja.

 

Szeptember 28. - október 7.

„БОЛДОГ СЗУЛИНАПОТ МЕГКЕСВЕ КИВАН НЕНА”

 

Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági „Magyar” Szövetség elnöke, stb., a Szabadkai Magyar Rádiónak (a „Pannon 2-nek”, pontosabban a házi rádiójának) nyilatkozva, a szerb nyelv közéletben történő használatáról és a cirill írásmód megóvásáról szóló törvény elfogadásával kapcsolatban elmondta, hogy „három módosítási javaslatot is beadtak (a párt képviselői – B.A.), amelyeket el is fogadott a parlament, de szerinte kár volt egyeseknek aggódniuk, mert ez a törvény a szerb nyelvre vonatkozik, nem pedig a kisebbségek nyelvére, ezért arra nem is lehetett volna alkalmazni.”

– A szerb közösségnek jogában áll eldönteni, hogy ő a saját nyelvével, annak az írásmódjával mit kíván tenni, hogy kívánja ezt legrészletesebben és önmaga számára legjobb módon rendezni. Ebbe azt gondolom, hogy nekünk nem kell beavatkoznunk. Az, ami számunkra fontos, hogy a mi jogaink, a magyar nyelv használatára, alkalmazására vonatkozó jogaink ne sérüljenek – mondta Pásztor.

Orosz Ildikó műsorvezető megemlítette, hogy többen is jelezték, a többségében magyarok lakta településeken nincsenek kiírva az útjelző táblákon a helységek nevei, amire Pásztor azt válaszolta, hogy szerinte ez nem felel meg a valóságnak.

– Az lehet, hogy panaszkodnak, de tessék végigmenni az utakon, és tessék megnézni a helységneveknek a tábláit. Ez nemcsak az útjelző táblákra vonatkozik, hanem mondjuk az utcanév táblákra is, és minden egyéb más táblára. Továbbra is jogunkban áll kiírni, kiíratni és látni és láttatni a magyar helységneveket. Sőt, a nemzeti tanácson keresztül nekünk jogunk van a saját településeink nevét is meghatározni, és ezt utána a törvény ugyanúgy védi, mint akármelyik másik településnek a nevét – válaszolta Pásztor, aki aztán hozzátette, önmagában az, hogy a törvény lehetőséget teremt arra, hogy mi a saját közegünkben a magyar nyelvet használjuk, az csak akkor jelent realitást, ha mi valóban ezt használjuk.

Nyilatkozata végén aztán (kényszeredetten) mégis beismerte „ezzel kapcsolatban valóban nekünk van még tennivalónk”. – Az önkormányzatoknak és mindenki másnak rá kell vennie a cégvezetőket arra, hogy ne csak cirillül írja ki azt, hogy apoteka, hanem írja magyarul ki, hogy gyógyszertár – felelte Pásztor.

 

???? P.I. szerint nem igaz, hogy a közúti közlekedési táblákon nem szerepel a magyar nyelvű felirat. Ezért megkérek mindenkit, aki lát egy ilyen táblát, fényképezze le és tegye fel fészbuk oldalára #nincsenmagyarfelirat. Hátha így előbb észreveszi, mint a sötétített üvegű hivatali luxusautó hátsó üléséről. Közreműködésüket előre köszönöm! ???? Csonka Áron

 

Pásztor nyilatkozta újabb bizonyíték arra, hogy elvesztette a kapcsolatát a valósággal, eltájolódott!

Igaz, „a szerb közösségnek jogában áll eldönteni, hogy ő a saját nyelvével, annak az írásmódjával mit kíván tenni”, de egy többnemzetiségű közösségben minden döntés minden nemzeti közösség összes tagját érinti. Vonatkozik ez a cirill írásmód megóvásáról szóló törvény meghozatalára is!

Már eddig is, de hat hónap múlva – vagyis éppen a választások után, amikor a törvény életbe lép – pedig végképp a magyar és a többi nemzeti kisebbség tagjai is minden iratot csak szerb nyelven cirill írásmóddal tudnak majd átadni és átvenni is.

A közjegyzők már most nem fogadnak el egyetlen latin írásmóddal vagy kisebbségi nyelven készült szerződést vagy bármilyen más (ok)iratot!

A Magyar Szó nevű (Pásztor Pista) lap október 7-ei számában Csík Mónika arról ír, hogy a magyar nyelven feladott távirat „cirill átírásban érkezett meg ekképpen: БОЛДОГ СЗУЛИНАПОТ МЕГКЕСВЕ КИВАН НЕНА”.

„A sötétített üvegű hivatali luxusautó hátsó üléséről” nem csak, hogy másként fest a világ, de Pásztor István felett az idő is elszállt! Kár, hogy augusztus 20-án „nem élt a lehetőséggel, nem ment nyugdíjba”!

Hasznosabb lenne, ha az unokájával, vagy a Csendike nevű lovával foglalkozna, és nem közösséget áltatná!

 

2021. október 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább