2021. október 15. péntek
Ma Teréz, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Visszatérő múlt?

„Parádézó háborús bűnösök” Szerbiában

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Visszatérő múlt?

Szerbia haladó vezetése – a saját múltja miatt is – képtelen, de nem is érdeke szembenézni a kilencvenes évek történéseivel. A törvényhozás 2003-ban elfogadta ugyan az átvilágítási törvényt, tíz éves érvényességi időre, de „egyetlen alkalommal sem alkalmazták”. Történelmi hibának bizonyult ez. Ezért lehetséges, hogy a hatalomban olyan személyek is vannak, akiknek nem lenne ott a helyük, és hogy az országban „parádéznak a háborús bűnösök”. A Vajdasági Magyar Szövetség pedig, mint a hatalom részese, ehhez még asszisztál is. Bozóki Antal:

– Legalább tíz, Bosznia és Hercegovinában háborús bűncselekményekért elítélt vagy vádolt személy évek óta Szerbiában él és dolgozik, akik ellen az Interpol vörös elfogatóparancsot adott ki. Néhányukat népirtással vádolják, mások ellen, formálisan, vizsgálat folyik, de vannak olyanok is, akiket jogerősen az emberiesség elleni bűncselekmények miatt ítéltek el – írta augusztus 13-án az Istraga.ba portál.

A portál közzétette azoknak a háborús bűnösöknek a nevét is, akiknek a szerbiai hatóságok menedéket adtak. Boszniából legutóbb Milomir Savčić, a boszniai Szerb Köztársaság Harcos Szövetségének elnöke, a boszniai SZK Főparancsnoksága 65. védelmi ezredének háborús parancsnoka menekült Szerbiába.

Vladimir Vukčević, a háborús bűnök ügyében eljáró korábbi ügyész augusztus 24-én az Autonomija portálnak elmondta: „Megengedhetetlen, hogy Aleksandar Vučić, Szerbiai elnöke, kijelentse, nem kívánja letartóztatni a Szerbiában élő, háborús bűnökkel vádolt személyeket”.

– Szerbia ítélkezhet a háborús bűnökkel vádoltak felett a belföldi bíróságok előtt is, mivel együttműködési memorandumot írt alá Bosznia és Hercegovinával”. – Éppen Szerbia támogatta az úgynevezett általános illetékességet, amely alapján a háborús bűnök miatt ítélkezhet, függetlenül attól, hogy kinek (melyik ország – B. A.) a területén követték el – tette hozzá Vukčević.

– A háborús bűnösök ügyében eljáró ügyészség nem csinál semmit – mondta Vukčević, majd hozzátette, hogy „Snežana Stanojkovićot éppen azért nevezték ki a helyére, hogy semmit ne csináljon”.

– Az ügyészség munkájának a lényege a múlttal való szembenézésnek és az egyéni büntetőjogi felelősségnek a megállapítása kellene, hogy legyen, hogy a népről lekerüljön a szégyen – tette hozzá a volt főügyész.

Vojislav Šešelj csetnikvajda, akit a Hágai Nemzetközi Törvényszék „10 év börtönre ítélt a herkócai (Hrtkovci) horvátok üldözése miatt”, a Szerb Radikális Párt (SRS) képviselője lett a szerb parlamentben, televíziós műsorokban szerepeltetik, könyvbemutatókat tart (akárcsak Veselin Šljivančanin, akit ugyanez a törvényszék tíz évig tartó börtönbüntetésre ítélt, mert a Jugoszláv Néphadsereg egykori tisztjeként segítette és támogatta a horvát foglyok kínzását az Ovčara mezőgazdasági birtokon 1991-ben).

– Szerbia nem szolgáltatja ki a hágai bíróságnak Vjerica Radetát és Petar Jojićot, a Szerb Radikális Párt két politikusát – jelentette ki 2021. április 18-án Aleksandar Vučić szerb államfő a B92.net portálnak (Radeta és Jojić is a SRS köztársasági képviselői, sőt, Radeta, a szerb képviselőház alelnöke 2016. június 6. óta).

– Szerbiának kiadatási megállapodása van a hágai bírósággal, hogy kiszolgáltatja azon állampolgárait, akiket háborús bűnök elkövetésével vádolnak, de a két említett radikális politikus kiadatását nem emiatt, hanem a bíróság iránti tiszteletlen magatartás miatt kérik. Ez az ügy nem a bíróság iránti tiszteletlenség kérdése, hanem a szerb hatóságok hatásköre – mondta az államfő, akinek a véleménye szerint a két említett politikust Szerbiában kellene bíróság elé állítani. (Csak éppen nem állítják!)

A Nők Feketében (Žene u crnom) mozgalom 2021. április 20-án „a legélesebben elítélte a szerbiai rezsim elutasítást, hogy a hágai Nemzetközi Büntető Ügyek Mechanizmusának (Mechanism for International Criminal Tribunals – MICT) – amely bíróival az ICTY/ICTR funkcióit gyakorolja a függő ügyek befejezéséig – kiadja Vjerica Radetát és Petar Jojićot, a SRS két köztársasági képviselőjét.

A mozgalom úgy véli, hogy Vučić, a SRS egykori magas rangú tisztségviselője, amelyből a Szerb Haladó Párt kialakult, „ezzel a képmutató eljárással, amellyel el akarja rejteni a saját bűnpártoló szerepét, mivel ellenezte a háborús bűnökkel vádolt személyek kiadását Hágának, le akarja mosni a saját felelősségét, amelyekben nem csak egyszerű szemlélő, hanem tevékeny részvevő volt”.

– Nagy felháborodást keltett egyes szabadkaiak körében, hogy a Dragan kapitány Alapítvány (Fondacija kapetan Dragan – B. A.) irodát nyitott Szabadkán, s ráadásul a városi önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiséget vette igénybe. Az iroda megnyitását elítélte többek között a Magyar Mozgalom (MM), és más civil szervezetek és politikai pártok is – írja a Szabad Magyar Szó.

Az MM elnöksége, az augusztus 23-i közleményében, „a legélesebben elítélte a háborús bűnös, Dragan kapitány (Dragan Vasiljković – B. A.) alapítványának irodanyitását Szabadka központjában”.

– A „Knindzsák” nevű félkatonai alakulat vezetőjéből lett politikus, majd „polgárjogi aktivista” tavaly került szabadlábra Horvátországban, ahol háborús bűnök elkövetéséért 13 és fél évre ítélték el jogerősen – emlékeztet az MM.

– Egyáltalán nem kell meglepődnünk azon, hogy a háborús kalandor Belgrád után pont a horvátok és magyarok lakta Szabadkán nyitja meg irodáját. Az üzenet egyértelmű: a kilencvenes évek visszatértek. A magát európainak és modernnek feltüntető Szerb Haladó Párt (SNS) már leplezni se próbálja, hogy a sajátjának érzi ezt az évtizedet, az elítélt háborús bűnösöket, így a kilencvenes évek vörös szőnyegen térhetnek vissza szülőföldünkre – közölte az MM.

Az MM elnöksége felszólította a városvezetést, hogy „álljon ki a város horvát és magyar kisebbségei mellett”. – A vajdasági magyarság szolidaritást vállal az itt élő horvát és bunyevác kisebbséggel, ezért követeljük, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség is álljon ki a nyilvánosság elé, és a köznyugalom ellen irányuló mindenfajta tevékenységet határozottan ítéljen el – olvasható a mozgalom elnökségének közleményében.

A Vajdasági Magyar Szövetség azonban, amelynek az egyik alelnöke Pásztor Bálint, a szabadkai Városi képviselő-testület elnöke – ismereteim szerint – mindeddig nem nyilatkozott a botrányos üggyel kapcsolatosan.

A véemeszes Kern Imre (1949, Topolya) alpolgármester szerint, „aki egyébként az Üzlethelyiség Bizottság elnöke is”, „a Kapetan Dragan Alapítvány eleget tesz a feltételeknek”!?

Az MM augusztus 26-án követelte, hogy „Kern Imre vonja vissza Dragan kapitány alapítványától a bérbeadott üzlethelyiséget!”

– Stevan Bakić polgármester és Kern Imre alpolgármester közös közleményéből kiderül, hogy az üzlethelyiséget bérbeadó és jóváhagyó bizottság elnöke nem más, mint maga Kern Imre, a VMSZ kádere. A hivatalos magyarázat, miszerint az üzlethelyiséget három korábbi meghirdetés után sem tudták bérbeadni, ezért költözhetett oda a nacionalista, háborús időket idéző alapítvány, nem állja meg a helyét – közölte az MM.

Ha bérbeadás visszavonása nem történik meg, az „egyértelmű jele annak, hogy a VMSZ-t nem zavarják a parádézó háborús bűnösök, a horvátok leusztasázása és az itt élő kisebbségek elleni egyéb uszítások”, írja az MM közleményének a végén.

Tomislav Žigmanov is, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének (DSHV) – Kernel szemben –, nyilatkozatban ítélte el, hogy Szabadkán nyitott irodát Dragan kapitány. Žigmanovot (is) „aggasztja, hogy Vajdaságban vannak olyan helyek, ahol horvátellenes cselekmények történnek, ilyen például Herkóca és Szabadka – utalva ezzel arra, hogy Vojislav Šešelj hágai elítélt Herkócán vásárolt házat és megnyitotta a Szerb Radikális Párt helyi irodáját”.

A Vajdaság Ma délvidéki hírportál augusztus 25-én arról számolt be, hogy „Újvidék több pontján, lakó- és középületeken egyaránt, Ratko Mladić ot támogató falfirkák jelentek meg, miután a hágai törvényszék június elején megerősítette Mladić életfogytiglani ítéletét”.

– A Liman városrészben lévő Népfront utcában az egyik lakótömb bejáratánál írták fel kék betűkkel a boszniai Szerb Köztársaság egykori parancsnokának és hágai elítéltnek a nevét.

Hasonló történt a kamanci (Sremska Kamenica) Fruškogorac labdarúgó klub stadionjánál, ahol Mladić arcképét festették fel a falra, alá pedig odaírták, hogy hős [heroj].

A 021.rs kérdést intézett a városi közigazgatáshoz a kamanci falfirkával kapcsolatban, de eddig még nem kapott választ – írja a portál.

Az Európai Parlament 2021. március 25-i állásfoglalása a Bizottság Szerbiáról szóló, 2019. és 2020. évi jelentéseiről (2019/2175(INI)) „hangsúlyozza a háborús bűnökkel és az eltűnt személyek eseteinek kivizsgálásával kapcsolatos regionális együttműködés, többek között a háborús bűnökkel kapcsolatos bírósági ítéletek elismerésére és tiszteletben tartására irányuló erőfeszítések fokozása, a sírhelyek feltárása, a gyűlöletbeszéd és a háborús bűnösök dicsőítésének elutasítása, valamint az elkövetők bíróság elé állítása terén a hazai ügyészeknek nyújtott támogatás fontosságát; felhívja a szerb hatóságokat, hogy folytassák az említett jelenségek elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseiket, és ítéljék el a gyűlöletbeszéd minden formáját, a megfélemlítő kampányokat, valamint a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények nyilvános helyeslését és tagadását; sajnálja, hogy egyes szerb hatóságok és néhány szerb politikus továbbra is tagadja a srebrenicai népirtást (71. pont).

Szerbia haladó vezetése – a saját múltja miatt is – képtelen, de nem is érdeke szembenézni a kilencvenes évek történéseivel.

A törvényhozás 2003-ban elfogadta ugyan az átvilágítási törvényt, tíz éves érvényességi időre, de „egyetlen alkalommal sem alkalmazták”. Történelmi hibának bizonyult ez. Ezért lehetséges, hogy a hatalomban olyan személyek is vannak, akiknek nem lenne ott a helyük, és hogy az országban „parádéznak a háborús bűnösök”. A Vajdasági Magyar Szövetség pedig, mint a hatalom részese, ehhez még asszisztál is.

 

 

2021. augusztus 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az utolsó percig nem hittük, hogy ebből háború lesz

És most, amikor hazamegyek, fáj a szívem, mert nem azt a falut látom, ahonnan annak idején >

Tovább

„Úgy hullottak szét a családok, mint Jugoszlávia”

A békéről szeretnék írni, mivel sokat írtam már a háborúról. Most azt szeretném körüljárni, milyen az, >

Tovább

Civilizációs válság

Megbicsaklott a társadalmi önbecsülés és méltóságérzet, megszűnt a szolidaritás. Lepusztult és barbarizálódott a közélet, elhatalmasodott a >

Tovább

„Tűnés, míg a Dunába nem lőlek benneteket!”

Amikor a hídhoz értünk, megköszönte a fuvart, kiszállt a kocsiból, de abban a pillanatban érkezett meg >

Tovább

„БОЛДОГ СЗУЛИНАПОТ МЕГКЕСВЕ КИВАН НЕНА”

Már eddig is, de hat hónap múlva – vagyis éppen a választások után, amikor a törvény >

Tovább

Végtelenül sajnálatos a szabadkai politikusok mosakodása

Remélem, hogy előzőleg legalább a sajtóból értesültek és gondosan áttanulmányozták Dragan kapitány több évtizedes „humanitárius” tevékenységét. >

Tovább

Dvostruka zavisnost medija na mađarskom jeziku

Mediji na mađarskom jeziku se nalaze u dvostruko zavisnom položaju, s jedne strane, zavise od novčane >

Tovább

Bekezdések az előválasztásról

Az első forduló 2. és 3. helyén végzett személyek próbáltak trükközni? Inkább aludjanak? Hát persze hogy >

Tovább

Szembenézni a tényekkel!

Ha valamiben „konszenzus van”, akkor abban, hogy „a kulturális autonómiának becézett Magyar Nemzeti Tanács (MNT) nem >

Tovább

A vörös vonal

Nem kis erőfeszítésembe került, hogy ne lépjem át a „vörös vonalat” és ne váljak nacionalistává, mert >

Tovább

Az üdvös más

Tolnai Ottó: Szeméremékszerek 2. – Az úr pantallója. Jelenkor Kiadó, 2021. Tolnai rendkívül eleven dialógust folytat folyton >

Tovább

Mi lesz, ha egyszer az árvák összefognak?

Nem kell messzire mennem a példákért, a jelenlegi vajdmagyar jobboldali  nomenklatúra ugyanolyan gyatra, mint amilyen gyatra >

Tovább