2023. január 30. hétfő
Ma Martina, Gerda, Jácinta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Évekre szóló romboló előszél”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Évekre szóló romboló előszél”
A Tanyaszínház együttese (Fotó: Natalija Jakovljević)

Az egyik javaslat szerint a megoldás talán egy Tanyaszínház Alapítvány létrehozása lenne. A társulat mintegy 600 ezer dinár (kb. 5.100 euró) támogatásban részesült évente az MNT által. Ennyi pénzt „össze lehetne szedni más forrásból is, csak nehezebben. De ennyiért ne képzelje a Jenő, hogy pulikutyát csinál belőlünk” – véli az egyik kommentelő. Akik Pásztorral leülnek paktálni, elárulják a Tanyaszínházat, a Kavillón megjelent közönséget és azokat is, akik kiálltak mellette! „Évekre szóló romboló előszelet jelentene” az! Bozóki Antal:

Augusztus 5.

 

„Egy temerini a Magyar Nemzetben”

 

Ágoston András, nyugalmazott politikus, az általa szerkesztett és a terjesztett Fideszes beállítottságú (feltehetően pénzelt is) Kisebbségi Fórum (KIFO) elektronikus Hírlevelében írja, hogy a hozzá „közel álló” Ternovácz Áron (Újvidék, 1996) „első munkahelye” a Magyar Nemzet szerkesztősége lett.

Az ifjú Ternovácz az egyike azon „nagyreményű fiatal titánoknak”, akik meg akarják hódítani „a politikai Himaláját”, ami „a nemzeti oldalon munkálkodó vajdaságiaknak nem más, mint Budapest” – írja Ágoston.

Vélhetően arról a Ternovácz Áronról lehet szó, akinek a hétvégi Magyar Szó nevű véemeszes pártlap Terasz c. rovatában jelennek meg írásai, ahol Lovas Ildikónak, Fodor Istvánnak és Máriás Endrének is. (Olvassa egyáltalán valaki  ezt a rovatot?)

Ez a „fiatal titán” bizonyára Ternovácz István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága médiával megbízott tagjának a fia, aki „jelenleg a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudományi mesterképzésének végzős hallgatója”.

Ilyen kötődések után már nem kell csodálkozni, hogy a Magyar Nemzet szerkesztőségének lett a tagja.

Azt azonban Ágoston már nem írta meg, hogy „a Magyar Nemzet álnéven megjelenő uszító propaganda termék”. A Magyar Nemzet országosan megjelenő magyar közéleti, politikai napilap volt. 1938. augusztus 25-i alapítása, és 2018. április 11-ei megszűnése között Magyarország egyik legpatinásabb újságja. Munkatársainak egy része még az év májusában megalapította a szellemi utódnak szánt Magyar Hangot. A megszűnt újság nevét 2019 februárjától a Magyar Idők vette fel.

Az ifjú Ternovácz a lap olvasóinak az „Orbán a demokráciáért harcol, azon erőkkel, amelyek alá akarják ásni” című írással mutatkozott be. Az cikk alcíme is sokatmondó: „A magyar miniszterelnök ellenáll Soros György milliárdos azon törekvéseinek, hogy átalakítsa az országát – a Fox News sztárműsorvezetője a Mandinernek nyilatkozott”.

„A nemzeti oldalon munkálkodás”, tehát az, hogy a Ternovácz fiú nem a hivatás, a szakma szolgálatába, hanem Orbán Viktor magasztalóinak sorába állt.

A kérdés csupán az, hogy a mentorai jó szolgálatot tettek-e neki, avagy nem éppen?

 

Augusztus 6-13.

 

„Évekre szóló romboló előszél”

– Újságírói érdeklődésre válaszolva, a kérdést nem hárítva elmondtam, amit a Tanyaszínházzal kapcsolatban el kívántam mondani megtettem tíz nappal ezelőtt, az MNT elnökének írt, ismert nyílt levelemben. Egyértelművé kívánom tenni, mindennemű, a sajtón keresztüli vádaskodástól, üzengetéstől, magyarázkodástól elzárkózom, mivel azt nemcsak önmagam, de mindenkire nézve méltatlannak tartanám. Az üzengetés és a nyilatkozatokkal történő csatározások helyett hamarosan sor kell kerüljön a színházi emberek közötti, jövőképeket kialakító beszélgetésekre, szótértésre, amelyek évek óta váratnak magukra, amik miatt kialakulhatott ez a mostani áldatlan állapot. Én ebben a folyamatban kezdeményező és moderátor kívánok lenni. Se több, se kevesebb! Viszont nem látom értelmét annak, hogy arra várjak, hogy ezt más vállalja, tegye, ha bárkinek lett volna ilyen szándéka, már megtehette volna, ezért a szabadságok elmúltával indítvánnyal élek – írta blogbejegyzésében belgrádi tárgyalásait követően Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A „noszai ménesgazdaként” is elhíresült pártvezér valamiféle moderátor szerepében szeretne fellépni a „színházi emberek közötti, jövőképeket kialakító beszélgetésekben, szót értésben”. A Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács nevében írt elnöki közleménye és az általa írt (Hajnalt támogató) nyílt levél által kiváltott közfelháborodás – Natalija Jakovljević szerint „kis forradalom” – lecsillapítása érdekében.

Többen már elmondták véleményüket, miszerint az alkotói, alkotási, a szólás- és művészi szabadsággal kapcsolatosan – a kultúrában, a tudományos munkásságban, a művészeti tevékenységben és a sajtószabadság ügyében – a pártvezér Pásztorral, de mással se nincsen miről/miben „szót érteni”, mert akkor az már nem lesz szabadság!

A színházba el lehet menni, vagy nem menni, szeretni az előadást, vagy nem, de betiltani nem szabad! Éppen ezt tette Hajnal és Pásztor!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) augusztus 13-án megkérte „a színészeket, rendezőket, színházi vezetőket ne tegyenek eleget (Pásztor B. A.) egy esetleges meghívás(á)nak. Ne adjanak legitimitást az autokráciának!”

– Pásztor István nem párbeszédre, hanem behódolásra hív. Ne adjanak legitimitást autokratának, ne tegyenek eleget meghívásának! – áll a VMDK közleményében.

Amennyiben Pásztor mégis elszánja magát és meghívókat küld a „szótértésre”, mindenkinek bojkottálni ellene azt, mert annak a művészeti szabadság lesz az ára! A szabadság pedig nem eladó!

Az egyik javaslat szerint a megoldás talán egy Tanyaszínház Alapítvány létrehozása lenne. A társulat mintegy 600 ezer dinár (kb. 5.100 euró) támogatásban részesült évente az MNT által.

Ennyi pénzt „össze lehetne szedni más forrásból is, csak nehezebben. De ennyiért ne képzelje a Jenő, hogy pulikutyát csinál belőlünk” – véli az egyik kommentelő.

Akik Pásztorral leülnek paktálni, elárulják a Tanyaszínházat, a Kavillón megjelent közönséget és azokat is, akik kiálltak mellette! „Évekre szóló romboló előszelet jelentene” az!

 

2021. augusztus 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább

Losoncz Márk nyílt leveléről

Párbeszéd lesz, de nem a VMSZ mostani vezetőségével. Sajnálatos, hogy Losoncz Márk gondolatvilága megrekedt a VMSZ-nél, >

Tovább

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet >

Tovább

Ellentmondásos, hiteltelen „filozófus”

Feltűnő, egyrészről, „a VMSZ munkájának dicsérete”, másrészről pedig a párt bírálata, ami szinte szakaszonként váltakozik. A >

Tovább