2021. október 15. péntek
Ma Teréz, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Évekre szóló romboló előszél”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Évekre szóló romboló előszél”
A Tanyaszínház együttese (Fotó: Natalija Jakovljević)

Az egyik javaslat szerint a megoldás talán egy Tanyaszínház Alapítvány létrehozása lenne. A társulat mintegy 600 ezer dinár (kb. 5.100 euró) támogatásban részesült évente az MNT által. Ennyi pénzt „össze lehetne szedni más forrásból is, csak nehezebben. De ennyiért ne képzelje a Jenő, hogy pulikutyát csinál belőlünk” – véli az egyik kommentelő. Akik Pásztorral leülnek paktálni, elárulják a Tanyaszínházat, a Kavillón megjelent közönséget és azokat is, akik kiálltak mellette! „Évekre szóló romboló előszelet jelentene” az! Bozóki Antal:

Augusztus 5.

 

„Egy temerini a Magyar Nemzetben”

 

Ágoston András, nyugalmazott politikus, az általa szerkesztett és a terjesztett Fideszes beállítottságú (feltehetően pénzelt is) Kisebbségi Fórum (KIFO) elektronikus Hírlevelében írja, hogy a hozzá „közel álló” Ternovácz Áron (Újvidék, 1996) „első munkahelye” a Magyar Nemzet szerkesztősége lett.

Az ifjú Ternovácz az egyike azon „nagyreményű fiatal titánoknak”, akik meg akarják hódítani „a politikai Himaláját”, ami „a nemzeti oldalon munkálkodó vajdaságiaknak nem más, mint Budapest” – írja Ágoston.

Vélhetően arról a Ternovácz Áronról lehet szó, akinek a hétvégi Magyar Szó nevű véemeszes pártlap Terasz c. rovatában jelennek meg írásai, ahol Lovas Ildikónak, Fodor Istvánnak és Máriás Endrének is. (Olvassa egyáltalán valaki  ezt a rovatot?)

Ez a „fiatal titán” bizonyára Ternovácz István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága médiával megbízott tagjának a fia, aki „jelenleg a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudományi mesterképzésének végzős hallgatója”.

Ilyen kötődések után már nem kell csodálkozni, hogy a Magyar Nemzet szerkesztőségének lett a tagja.

Azt azonban Ágoston már nem írta meg, hogy „a Magyar Nemzet álnéven megjelenő uszító propaganda termék”. A Magyar Nemzet országosan megjelenő magyar közéleti, politikai napilap volt. 1938. augusztus 25-i alapítása, és 2018. április 11-ei megszűnése között Magyarország egyik legpatinásabb újságja. Munkatársainak egy része még az év májusában megalapította a szellemi utódnak szánt Magyar Hangot. A megszűnt újság nevét 2019 februárjától a Magyar Idők vette fel.

Az ifjú Ternovácz a lap olvasóinak az „Orbán a demokráciáért harcol, azon erőkkel, amelyek alá akarják ásni” című írással mutatkozott be. Az cikk alcíme is sokatmondó: „A magyar miniszterelnök ellenáll Soros György milliárdos azon törekvéseinek, hogy átalakítsa az országát – a Fox News sztárműsorvezetője a Mandinernek nyilatkozott”.

„A nemzeti oldalon munkálkodás”, tehát az, hogy a Ternovácz fiú nem a hivatás, a szakma szolgálatába, hanem Orbán Viktor magasztalóinak sorába állt.

A kérdés csupán az, hogy a mentorai jó szolgálatot tettek-e neki, avagy nem éppen?

 

Augusztus 6-13.

 

„Évekre szóló romboló előszél”

– Újságírói érdeklődésre válaszolva, a kérdést nem hárítva elmondtam, amit a Tanyaszínházzal kapcsolatban el kívántam mondani megtettem tíz nappal ezelőtt, az MNT elnökének írt, ismert nyílt levelemben. Egyértelművé kívánom tenni, mindennemű, a sajtón keresztüli vádaskodástól, üzengetéstől, magyarázkodástól elzárkózom, mivel azt nemcsak önmagam, de mindenkire nézve méltatlannak tartanám. Az üzengetés és a nyilatkozatokkal történő csatározások helyett hamarosan sor kell kerüljön a színházi emberek közötti, jövőképeket kialakító beszélgetésekre, szótértésre, amelyek évek óta váratnak magukra, amik miatt kialakulhatott ez a mostani áldatlan állapot. Én ebben a folyamatban kezdeményező és moderátor kívánok lenni. Se több, se kevesebb! Viszont nem látom értelmét annak, hogy arra várjak, hogy ezt más vállalja, tegye, ha bárkinek lett volna ilyen szándéka, már megtehette volna, ezért a szabadságok elmúltával indítvánnyal élek – írta blogbejegyzésében belgrádi tárgyalásait követően Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A „noszai ménesgazdaként” is elhíresült pártvezér valamiféle moderátor szerepében szeretne fellépni a „színházi emberek közötti, jövőképeket kialakító beszélgetésekben, szót értésben”. A Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács nevében írt elnöki közleménye és az általa írt (Hajnalt támogató) nyílt levél által kiváltott közfelháborodás – Natalija Jakovljević szerint „kis forradalom” – lecsillapítása érdekében.

Többen már elmondták véleményüket, miszerint az alkotói, alkotási, a szólás- és művészi szabadsággal kapcsolatosan – a kultúrában, a tudományos munkásságban, a művészeti tevékenységben és a sajtószabadság ügyében – a pártvezér Pásztorral, de mással se nincsen miről/miben „szót érteni”, mert akkor az már nem lesz szabadság!

A színházba el lehet menni, vagy nem menni, szeretni az előadást, vagy nem, de betiltani nem szabad! Éppen ezt tette Hajnal és Pásztor!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) augusztus 13-án megkérte „a színészeket, rendezőket, színházi vezetőket ne tegyenek eleget (Pásztor B. A.) egy esetleges meghívás(á)nak. Ne adjanak legitimitást az autokráciának!”

– Pásztor István nem párbeszédre, hanem behódolásra hív. Ne adjanak legitimitást autokratának, ne tegyenek eleget meghívásának! – áll a VMDK közleményében.

Amennyiben Pásztor mégis elszánja magát és meghívókat küld a „szótértésre”, mindenkinek bojkottálni ellene azt, mert annak a művészeti szabadság lesz az ára! A szabadság pedig nem eladó!

Az egyik javaslat szerint a megoldás talán egy Tanyaszínház Alapítvány létrehozása lenne. A társulat mintegy 600 ezer dinár (kb. 5.100 euró) támogatásban részesült évente az MNT által.

Ennyi pénzt „össze lehetne szedni más forrásból is, csak nehezebben. De ennyiért ne képzelje a Jenő, hogy pulikutyát csinál belőlünk” – véli az egyik kommentelő.

Akik Pásztorral leülnek paktálni, elárulják a Tanyaszínházat, a Kavillón megjelent közönséget és azokat is, akik kiálltak mellette! „Évekre szóló romboló előszelet jelentene” az!

 

2021. augusztus 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az utolsó percig nem hittük, hogy ebből háború lesz

És most, amikor hazamegyek, fáj a szívem, mert nem azt a falut látom, ahonnan annak idején >

Tovább

„Úgy hullottak szét a családok, mint Jugoszlávia”

A békéről szeretnék írni, mivel sokat írtam már a háborúról. Most azt szeretném körüljárni, milyen az, >

Tovább

Civilizációs válság

Megbicsaklott a társadalmi önbecsülés és méltóságérzet, megszűnt a szolidaritás. Lepusztult és barbarizálódott a közélet, elhatalmasodott a >

Tovább

„Tűnés, míg a Dunába nem lőlek benneteket!”

Amikor a hídhoz értünk, megköszönte a fuvart, kiszállt a kocsiból, de abban a pillanatban érkezett meg >

Tovább

„БОЛДОГ СЗУЛИНАПОТ МЕГКЕСВЕ КИВАН НЕНА”

Már eddig is, de hat hónap múlva – vagyis éppen a választások után, amikor a törvény >

Tovább

Végtelenül sajnálatos a szabadkai politikusok mosakodása

Remélem, hogy előzőleg legalább a sajtóból értesültek és gondosan áttanulmányozták Dragan kapitány több évtizedes „humanitárius” tevékenységét. >

Tovább

Dvostruka zavisnost medija na mađarskom jeziku

Mediji na mađarskom jeziku se nalaze u dvostruko zavisnom položaju, s jedne strane, zavise od novčane >

Tovább

Bekezdések az előválasztásról

Az első forduló 2. és 3. helyén végzett személyek próbáltak trükközni? Inkább aludjanak? Hát persze hogy >

Tovább

Szembenézni a tényekkel!

Ha valamiben „konszenzus van”, akkor abban, hogy „a kulturális autonómiának becézett Magyar Nemzeti Tanács (MNT) nem >

Tovább

A vörös vonal

Nem kis erőfeszítésembe került, hogy ne lépjem át a „vörös vonalat” és ne váljak nacionalistává, mert >

Tovább

Az üdvös más

Tolnai Ottó: Szeméremékszerek 2. – Az úr pantallója. Jelenkor Kiadó, 2021. Tolnai rendkívül eleven dialógust folytat folyton >

Tovább

Mi lesz, ha egyszer az árvák összefognak?

Nem kell messzire mennem a példákért, a jelenlegi vajdmagyar jobboldali  nomenklatúra ugyanolyan gyatra, mint amilyen gyatra >

Tovább