2023. november 28. kedd
Ma Stefánia, Jakab névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Elfogynak a magyarul is tudó jogászok”!

Válságban a délvidéki/vajdasági magyar jogászképzés!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Elfogynak a magyarul is tudó jogászok”!
Pásztor Bálint, Hajnal Jenő és Lulić Emil (Fotó: Szabad Magyar Szó)

Ezt a problémát, mint sok más egyebet sem voltak képesek az országon belül megoldani? Kinek, minek fizetik a délvidéki/vajdasági magyarok az adót? Nyilvánvaló, hogy a délvidéki/vajdasági magyar jogászképzés (is) a – véemeszes „érdekképviselet” alatt – válságban van, úgyszólván megszűnt. Bozóki Antal:

– Tizenheten jelentkeztek a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) által meghirdetett vajdasági jogászösztöndíj programra, és mind a tizenhét jelentkező számára jóvá is hagyták az ösztönző támogatást – jelentette be Hajnal Jenő, a testület elnöke a július 27-ei sajtótájékoztatóján.

A nyertesek 2021 októberétől kezdődően tanévenként 10 hónapon keresztül havi nettó 100 ezer forint dinár ellenértékének megfelelő támogatásban részesülnek.

Az MNT ezúttal is – mint a legtöbb esetben – a pénzosztó szerepét tölti be, az ösztöndíjakat pedig a magyar igazságügyi minisztérium állja!

Az MNT ösztöndíjprogramja 2011-ben indult el, de a jogászösztöndíj külön programként csak most kezdődött.

A sajtókonferencián jelen volt Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője, aki – egyéb tisztségei mellett  egyetemi docens is, stb. – elismerte, hogy „amennyiben nem történik drasztikus változás, akkor néhány év múlva elfogynak a magyarul is tudó jogászok a magán- és a közszférából is”.

Lulić Emil, a pályázati bizottság elnöke (az MNT hivatalvezetője, vagyis Hajnal segédje) elmondta: „A tizenhét elsőéves hallgatóból öten gondolták úgy, hogy szerencsét próbálnak az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán, és valamennyien be is iratkoztak. Mindössze egy hallgató nem juttatta el még a beiratkozásról szóló bizonylatát, ő feltételesen kapta meg az ösztöndíjat. […] A többi 11 tanuló a Gazdasági Akadémia Univerzitás Igazságügyi és Gazdasági Jogi Karának („magánkar”, ahol a junior I. Pásztor docens – B. A.) szabadkai kihelyezett tagozatán tanul majd októbertől”.

A Szabad Magyar Szó kérdésére, miszerint hogyan áll a Magyar Nemzeti Tanács az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara és a Vajdasági Magyar Diákszövetség által folytatott harc ügyéhez, és annak kapcsán, hogy a per továbbra sem hozott eredményt, Hajnal Jenő azt mondta, a folyamatot folytatják.

– Nem állunk le, ez a küzdelem, amely hosszú évek óta tart, nem ér véget. Nem hátrálunk ki az ügy mögül semmiképp – válaszolta Hajnal.

Ugyancsak az említett közéleti portál  kérdésére, miszerint nyíltan kampányolt a magánegyetem mellett, amelyen előad, miközben az Újvidéki Egyetem Tanácsának a tagja is, s ez azt jelenti-e, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség levette a kezét az újvidéki állami Jogi Karról, Pásztor Bálint a következőket mondta: „Én nem kampányoltam nyíltan egyik egyetemi kar mellett sem. […] Az pedig hogy az Újvidéki Egyetemnek a Jogtudományi Karával betartassa a szabályokat, az a VMSZ-nek továbbra is célkitűzése (sic!), folyamatban vannak ezek a jogi eljárások, ebben az ügyben csak jogi eszközöket lehet alkalmazni, és ez több mint tíz éve húzódik. Aminek az lett a következménye, hogy az elmúlt években eltűntek a magyar hallgatók az állami karról, viszont nekünk szükségünk van jogászokra a következő években is.”

Hajnal Jenő sajtókonferenciája valamiféle sikerről, eredményről szólna, ha a bejelentések mögött nem – a konferencia részvevőihez is köthető – szomorú tények állnának.

Pásztor Bálint elismerte: „amennyiben nem történik drasztikus változás, akkor néhány év múlva elfogynak a magyarul is tudó jogászok a magán- és a közszférából is”.

Történik mindez az utóbbi tíz évben, amióta az apa (Pásztor István) és a fia (Bálint) irányítják a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) és az MNT-t is, amelynek az élén Hajnal Jenő csak névlegesen van.

A magyar hallgatók hátrányos megkülönböztetése az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán is ebben az időszakban, pontosabban 2012-ben kezdődött. Az MNT ugyanis még 2012. augusztus 14-én záradékban kérte fel az Újvidéki Egyetem rektorát, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának dékánját és egyetemi tanácsát, hogy „a második iratkozási körben biztosítsa a felvételi vizsga megismételt megszervezését magyar nyelven, történelemből, valamint magyar nyelvből és irodalomból, a 2001-től fogva fennálló gyakorlatnak megfelelően, azok számára is, akik részére ez az első körben nem volt biztosított”.

A záradékot, persze, figyelembe sem vették, Hajnal pedig éppen semmit nem tett az érvényesítéséért. Legalábbis ezt mutatja az eredmény. A Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz) pereskedése az újvidéki Jogi Karral ugyanis már 2015. december 2-óta tart, „amiért elutasítja, hogy az érvényes tartományi határozat ellenére magyar nyelven is megszervezze a felvételi vizsgát”.

Jellemző, hogy a per egész ide alatt a „noszai ménesgazdaként” is elhíresült Pásztor István (2012. június 21. óta) a Tartományi Képviselőház elnöke, Nyilas Mihály (2014-től) a Tartományi Kormány alelnöke és tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár (most igazságügyi államtitkár), a VMSZ Elnökségének tagja, Hajnal Jenő pedig 2014-től az MNT elnöke.

Hajnal most az aggasztó perrel kapcsolatban ezt a zavart választ adta: „Nem állunk le, ez a küzdelem, amely hosszú évek óta tart, nem ér véget. Nem hátrálunk ki az ügy mögül semmiképp.”  A junior I. Pásztor pedig azt, hogy „a VMSZ-nek továbbra is célkitűzése”, hogy a (Jogtudományi – B. A.)  Karral „betartassa a szabályokat”, miközben „az elmúlt években eltűntek a magyar hallgatók az állami (értsd: az újvidéki jogtudományi – B. A.) karról.”

Ezek addig fognak pereskedni, amíg csak az utolsó magyar hallgató is el nem tűnik az újvidéki Jogi Karról! Miközben a VMSZ részese a hatalmat gyakorló koalíciónak!

A Pásztor fiú, aki – a pozíciójánál fogva – eddig is tehetett volna a magyar jogászképzés érdekében – az egyetemet is reklámozva, amelyen előad (lásd a Jogásznak lenni életbiztosítás c. háromhasábos írást a Magyar Szó nevű pártlapban) – kibökte, hogy „évekkel ezelőtt (sic!?) tárgyalásokat kezdeményeztek Magyarország kormányával az itteni magyar jogászképzésről. Talán ennek az eredménye most a „jogászösztöndíj program”.

Arról azonban nem beszélt, hogy miért nem a szerb igazságügyi minisztériummal tárgyaltak a problémáról, amelyet pártjának a koalíciós partnere, a Szerb Haladó Párt (SNS) irányít? Hogyhogy Szerbiában nem lehetett húsz ösztöndíjat biztosítani a magyar jogászképzésre? A probléma tudatában, miért csak most kezdődött a jogászok anyaországi ösztöndíjazása?

A véemeszes tisztségviselők képtelenek voltak odahatni, hogy a szerb költségvetésből ösztöndíjazzák a nemzeti kisebbségek számára az egyenrangúság szempontjából fontos, hiányzó jogász és egyéb hallgatókat, akik nélkül a részarányos foglalkoztatás nem valósulhat meg a közigazgatásban, az igazságügyben, a közhivatalokban, a tájékoztatásban, a művelődésben, stb. és a magyar közösség sem fejlődhet!

Ezt a problémát, mint sok más egyebet sem voltak képesek az országon belül megoldani? Kinek, minek fizetik a délvidéki/vajdasági magyarok az adót?

Nyilvánvaló, hogy a délvidéki/vajdasági magyar jogászképzés (is) a – véemeszes „érdekképviselet” alatt – válságban van, úgyszólván megszűnt.

A 17 ösztöndíjjal a probléma közel nem oldódik meg. Figyelembe kell venni azt is, hogy – a tapasztalatok szerint – a jogászhallgatók mindössze egyharmada fejezi be négy év alatt a tanulmányait. És akkor is még csak kezdő jogászokról beszélhetünk, akikre további két év gyakornoki munkaidő vár… És az is kérdés, hogy közülük, ki marad a pályán? Időközben mennyivel fog csökkenni a magyar jogászok száma? Ugyan  mit tanulhatnak a jogászhallgatók a (párt)politikusként szereplő Pásztor Bálinttól?

Mivel a véemeszes káderek az utóbbi tíz évben nem tettek semmit a délvidéki/vajdasági magyar jogászok ösztöndíjazása érdekében, a magyar igazságügyi minisztériumnak jutott – jócskán elkésve – ez a feladat!

A sajtókonferenciát tartók minderről, persze, egy szót nem mondtak! Jó példa viszont arra, hogyan lehet a semmittevést sikernek bemutatni!

 

2021. augusztus 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább

A párizsi tudósító

A tudósítás annak kapcsán született, hogy 1904 júliusában Ady úgy értesült, hogy öt párizsi színház is >

Tovább

Milošević ma elégedett lehet a sírjában, hiszen számtalan „tanítványa” akad

Tudom, persze, hogy a populizmusnak komoly története van, de ezúttal arról a populizmusról beszélek, amelyet a >

Tovább

A szabadság egyféle vákuumban él

Nem tudom ezt mással magyarázni, mint azzal, hogy a társadalom hangosabb része kemény rendszerpárti, a másik, >

Tovább

„Az elnök meghalt, éljen az elnök”?

Elmondása szerint „testvéri viszonyban van Juhász Bálinttal (a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjével), Fremond Árpáddal (az MNT elnökével) >

Tovább

Marko, te nem ismered az oroszokat

Az Informbíró határozata (1948) után Tito elhatározta, hogy Brioniba helyezi át nyári rezidenciáját, mire Ranković megjegyezte, >

Tovább