2023. január 30. hétfő
Ma Martina, Gerda, Jácinta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A Tanyaszínház kálváriája

Hajnal és Pásztor nem szolgálni, uralkodni akarnak!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A Tanyaszínház kálváriája
Zsúfolásig megtelt a nézőtér Kavillón, 2021. július 31-én (Fotó: Lénárd Róbert)

Hajnalnak és Pásztornak, ha csak egy pici önérzete/önbecsülete van, ilyen és ennyi blamázs, közfelháborodás után önként kellene távozni a tisztségükből! Utat nyit(hatn)ának ezzel a demokrácia visszatérésének a közéletbe és egy új összetételű nemzeti tanács választásának is! Bozóki Antal:

Mint a Tanyaszínház első 30 évének történetírója minden határt túllépő és minden valós demokráciában elképzelhetetlen erőszaknak értékelem a Tanyaszínház bármiféle politikai/hatalmi helyzetből történő ellehetetlenítését. Ez nem történhet meg a vajdasági magyarság legszéleskörűbb társadalmi beágyazottsággal rendelkező, legerősebb kulturális kohéziós intézményével. A művészet szabadsága iránti tisztelettel,

Czérna Ágnes

 

Gyűrűzik a Pásztor-Hajnal diktatúra „második nagy kultúrbotránya”, a Tanyaszínház idei turnéjának a leállítása – ha az elsőnek „a szabadkai Népszínház magyar társulata 2014 decemberi betörésének kísérletét tekintjük „egy szélsőjobbos káder kinevezésével”.

 A botrányt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke, a testület nevében, de – ismereteim szerint – annak a megkerülésével írt július 27-i közleménye váltotta ki, amelyben kifejti, az „MNT… elfogadhatatlannak tartja, hogy a társulat idei körútja folytatódjon, s arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínen való vendégszereplést”.

Az elnöki közlemény a prancsnak is nevezhető „kérést” azzal indokolja, hogy az előadás, Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabja, amellyel a Tanyaszínház turnézott volna, „a gondtalan, minden korosztálynak szóló színházi élményt nem tudja elvinni közösségeinkbe, városainkba és falvainkba, hiszen a társulat előadása a Tanyaszínház fényes múltját, örökségét és mindazt kérdőjelezi meg, ami oly fontos, értékes számunkra”.

A közlemény furcsasága, hogy az MNT korábban „nemzeti jelentőségűvé minősítette a Tanyaszínházat, és ennek az előadásnak a tájolását a szórványban külön is támogatta”.

Elsőként Csonka Áron, a  Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke reagált a közleményre: „A Tanyaszínházos mizéria után mindenki számára világos mivé lett ez a mi kis délvidéki magyar világunk. PI (Pásztor István – B. A.) és köre, pártja ugyan olyan elnyomó, diktatúra stílusban üzemel, mint AV (Aleksandar Vučić – B. A.) és a SNS (Szerb Haladó Párt – B. A.). Ebből elég volt! Ha van egy mustármagnyi tartásunk, akkor ezt a dupla diktatúrát le kell döntenünk!!”Lénárd Róbert, az előadás rendezője Hajnal bejelentésére másnap, július 28-án válaszolt.

– Döbbenten és növekvő rettegéssel olvasom újra és újra a Magyar Nemzeti Tanács közleményét, amelyben (eufemizálva ugyan) betiltja a Tanyaszínház Kazimír és Karolina című előadását. Döbbenten, mert nem gondoltam volna, hogy a művészet szabadságába ilyeténképp bele lehet taposni 2021 nyarán. Rettegéssel, mert a történelmi tapasztalat szerint az ilyesmi sokkal rosszabb dolgok előjele szokott lenni – írja egyebek mellett Lénárd.

Pásztor István, a vajdasági képviselőház és a VMSZ elnöke, ugyanazon a napon, nyílt levelet intézett Hajnal Jenőhöz, amelyben támogatásáról biztosította.

– Kedves Jenő! Jól döntöttél! Mert abból csinálnak alkotói szabadságkérdést, hogy a Tanyaszínház produkciójának hol vannak az erkölcsi, beszédbeli határai?  […] Tehát, igazad van, Jenő, ez nem esztétikai kérdés, hanem civilizációs. Olyan határokon lép túl a Tanyaszínház, ami összeegyeztethetetlen a vajdasági magyar közösség értékrendjével – írja Pásztor.

A Tanyaszínház vezetősége (július 28-án) közölte, hogy „meg fogja hallani és elfogadja a Magyar Nemzeti Tanács kéréseit”. Ennek értelmében előadás „további turnéját felfüggeszti, eleget téve a kérésnek”, de az együttes az előadást Kavillón „minden este le fogja lejátszani a színház művésztelepén nyitott ajtók mellett, este 21 órától”.

Időközben az eseményt a világhálón – határon innen és határon túl – szokatlanul sokan kommentálták.

Ilcsik Szebasztián néző írja, „rájött” miért kellett az előadást betiltani: „Mert Pásztor is és Hajnal is meglátták magukat egy-egy tükörben. Aki látta az előadást az tudja miről beszélek, aki nem látta annak pedig nincs joga bírálni a társulatot! Ők olyan színházat, olyan kulturális életet akarnak, mint ami a 19. század végén és a 20. elején jellemezte a magyar kultúrát. Ugar! Így nevezte Ady. Ők ezt akarják, hogy az emberek csak nevessenek, és mindig sulykolják beléjük a nemzeti öntudatot, hogy ne vegyék észre a problémákat, és a választásokon VMSZ-re szavazzanak. Ez az előadás viszont más volt. Gondolkodásra késztetett, rávilágított a társadalmunk, a közösségünk problémáira, visszásságaira.”

Balla István és Csányi Nikolett, a hvg. hu újságírói is megnézték az előadást, hogy „saját szemünkkel lássák, mivel érdemelte ki a betiltást a darab. Közben megpróbálták megkérdezni Hajnal Jenőt és Pásztor Istvánt is telefonon, hogy fejtsék ki a kifogásaikat, ám ők elzárkóztak. Illetve a VMSZ-elnök először szóba állt velük, de később letiltotta, hogy használják szavait a cikkükhöz és videóriportjukhoz”.

– Az előadást viszont megnéztük, és akárhogy kerestük, semmi nem támasztotta alá a betiltást megfogalmazó nyílt levélben leírtakat. Ez egy zenés, táncos, látványos freak show, ami egyáltalán nem alpári, nem ízléstelen. Van benne egy erős társadalomkritika, de semmi direkt aktuálpolitika nincs, van benne néhány durva kifejezés, de egyáltalán nem tobzódik ezekben a szövegkönyv, és igen, van benne „vizelés”: egy szódásflakonból spriccel a színész vizet a színpad alá. Mindezeket még leírni is méltatlan, de sajnos nagyon ismerős a helyzet. A magyar színházi életet is sokszor hasonló szellemben próbálta a politika lejáratni (gondoljunk az Alföldi Róbert elleni támadásokra, vagy a Katona egyes produkcióinak a tálalására), de a határon túl eddig mintha elkerülte volna a kultúrharc a színházi életet.  Ezúttal a legfontosabb vajdasági magyar politikai szervezet támadott meg vajdasági magyar művészeket” – olvasható a hvg írásában.

A Színházi Kritikusok Céhe is „elítélte a Magyar Nemzeti Tanács elnökének lépését”, és felszólította az elnök urat, hogy „tartózkodjék bárminemű kulturális esemény politikuskénti minősítésétől és betiltásától”.

– Betiltani egy előadást – a legrosszabb időket idézi. Néhány szélsőséges, törvénybe ütköző megnyilvánulást leszámítva erre nem kerülhet sor, ez cenzúra, erre senkinek nincsen joga – áll a hosszú múltra visszatekintő szakmai szervezet nyilatkozatában, mely a rendszeres színikritikusi tevékenységet folytató szakemberek legfőbb és egyetlen magyarországi érdekvédelmi-képviseleti szerve.

– Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács intézményét nem tisztelve, annak nevében szólította fel a társulatot („az idei körútjának a lemondására” – B. A.), amit mélységesen elítélünk, hiszen semmiféle egyeztetés, de még informálás sem történt az MNT tagjai felé. Számunkra ez azt jelenti, hogy a testület elnöke kisajátítja magának az intézményt, megkerülve a demokrácia látszatának minimumát is. Azt gondoljuk, e megnyilvánulása nem múlhat el felelősségre vonás és következmények nélkül – írja a Magyar Mozgalom (MM) MNT-frakciójának július 29-ei közleményében.

Kalmár Zsuzsa, a Szabadkai Népszínház színművésznője, az MM küldötte a Magyar Nemzeti Tanácsban, s a kulturális bizottságának a tagja is egyben, még az nap „teljes mértékben elhatárolódott Hajnal Jenő, az MNT nevében írt nyilatkozatától” és lemondott a tanácsnoki tisztségéről.

– Az MM civil szervezet delegáltjaként évek óta érzem, hogy csak a demokrácia látszatát erősítem az MNT tagságommal. Érdemi változást nem tudunk elérni. Eddig azok a szavazók miatt tettem, akik megtiszteltek a szavazatukkal, akik bíztak a változásban. De most úgy érzem, megkönnyebbüléssel hagyom el az MNT-t, ezt a rogyadozó épületet, amely inkább csak néhány, önmagát kiválasztottnak tartó ember szócsöve, és nem valódi érdekképviselet – olvasható a színésznő válaszlevelében, akit a Szabad Magyar Szó a Tanyaszínház turnéjának lemondása kapcsán keresett meg.

Sövény Ferenc, az MM elnöke szerint, Hajnal közleményét és Pásztor nyílt levelét „tudjuk, hogy ki mondta tollba”.

– Ezen egymásra válaszolgató levelek írója nem lehet más, mint Szabadka friss Pro Urbe-díjasa, a VMSZ Dobrev Klárája és szürke eminenciása, Lovas Ildikó. [...] Értitek, gyakorlatilag saját magával levelezget. Ő bizonyára jól szórakozik, nem úgy mint azok a nézők, akik miatta nem láthatják idén a Tanyaszínház előadását – mondja Sövény a videófelvételében.

[„Lovas Ildikó, író-műfordító, az utóbbi években már inkább kultúrpolitikusként dolgozik. Előbb Szabadka művelődési tanácsosa volt, jelenleg tagja a VMSZ elnökségének is),  és ő az MNT művelődési tanácsosa is.

Lovast 2015. április 17-én, a VMSZ kibővített elnökségi ülésén, „viharos”, illetve „többórás, időnként kínos, könnyektől sem mentes tanácskozásán”, amelyen – a kultúrában és politikában való felelősségét vitatták meg, az írás elején említett első kultúrbotrány idején – „megfosztották minden funkciójától”. (Más értesülések szerint „a tanácskozás végén Pásztor István pártelnök felszólította Lovas Ildikót, mondjon le, aki a felszólításnak eleget tett”.) Időközben Lovasnak sikerült – vélhetően a Pásztor Kft. hathatós segítségével – visszakapaszkodni a politikába és a kultúrába is.]

Sokan mások is állást foglaltak a Tanyaszínház mellett. Ami a legfontosabb, hogy estéről estére „zsufolásig megtelik a nézőtér Kavillón”. Hajnal Jenőnek és Pásztor Istvánnak „sikerült olyan mértékben ráirányítani a közvélemény figyelmét a Tanyaszínház idei produkciójára, amilyenre az utóbbi évtizedekben aligha volt példa”.

És nem csak a betiltott produkcióra, hanem arra is, hogy milyen vezetők vannak a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség élén, hogy bekebelezték a legfontosabb intézményeinket, megszüntették a szakmaiságot, a sokszínűséget és a párbeszédet, hogy az tetsszen nekünk is, ami nekik, hogy „az otthonunkat jelentő kulturális tereinkről is ki akarnak bennünket rekeszteni a vajdasági magyar politikai és gazdasági hatalom letéteményesei. El akarják venni tőlünk az otthonosság érzését, a közösségi élmény megélésének fórumait. De tévednek, ha azt hiszik, ez az ámokfutás is kivitelezhető lesz ellenállás nélkül” – írja Pressburger Csaba az Ámokfutás c. írásában. Ezek nem szolgálni, uralkodni akarnak a közösségen!

Az alkotói/alkotási és a művészeti szabadság kérdéseiben nem szabad párttal, sem más szervezettel még csak alkudozásba se bocsátkozni!

Vajdasági magyar közéleti személyiségek (július 31-én) Szabadságot a Tanyaszínháznak címmel aláírásgyűjtést kezdeményeztek, melyben követelik, hogy „az MNT mielőbb tűzze napirendre Hajnal Jenő diktátumát és határolódjon el tőle. Továbbá mondja ki, hogy a színházi emberek és a színikritikusok továbbra is szabad légkörben végezhetik alkotómunkájukat, a közönség pedig ezentúl is zavartalanul látogathatja színházainkat”.

Nagy kérdés, hogy Hajnal Jenő mit fog most lépni? Az MNT-ben a tanácsnokok döntő többsége véemeszes. Mivel a pártvezér Pásztor támogatásáról biztosította Hajnalt, aligha hihető, hogy a tanácsnokok megszavazzák Hajnal menesztését. Pedig demokráciában ilyen teherrel közfeladatokat ellátni lehetetlen!

Hajnalnak és Pásztornak, ha csak egy pici önérzete/önbecsülete van, ilyen és ennyi blamázs, közfelháborodás után önként kellene távozni a tisztségükből! Utat nyit(hatn)ának ezzel a demokrácia visszatérésének a közéletbe és egy új összetételű nemzeti tanács választásának is!

 

2021. augusztus 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább

Losoncz Márk nyílt leveléről

Párbeszéd lesz, de nem a VMSZ mostani vezetőségével. Sajnálatos, hogy Losoncz Márk gondolatvilága megrekedt a VMSZ-nél, >

Tovább

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet >

Tovább

Ellentmondásos, hiteltelen „filozófus”

Feltűnő, egyrészről, „a VMSZ munkájának dicsérete”, másrészről pedig a párt bírálata, ami szinte szakaszonként váltakozik. A >

Tovább