2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Bácskossuthfalvai választások

Ki lesz a győztes – a VMSZ vagy az SZHP?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Ki lesz a győztes – a VMSZ vagy az SZHP?

Kétlem, hogy bárkinek is (beleértve a lovas Pásztort is) van áttekintése arról, hogy milyen a helyi közösségi tanácsok nemzeti összetétele a délvidéki/vajdasági (még) magyar többségű településeken, falvakban, helyi közösségekben! Pásztor Istvánt ez aligha érdekli. Neki fontosabb, hogy a VMSZ és a SZHP viszonyai magasabb szinteken „egyre jobbak”! Bozóki Antal:

Bácskossuthfalván június 13-án helyi közösségi tanácsi választások lesznek.

A Választási Bizottság által közzétett lista szerint 35 jelölt indul a 18 helyért.

A jelöltek neve mellett fel van tüntetve a foglalkoztatás és a „támogató” is.

Az első 18 jelöltet a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) támogatja, vagyis a párt teljes listával indul a választásokon. A 19. és a 20. helyen induló jelöltnél nincs „támogató”, a 21. helyen pedig „önálló jelölt” indul.

A 22-től a 35. helyig a Moravica ide napred [Moravica halad/fejlődik] van megnevezve támogatóként.

A Moravica ide napred pontosabb fordítása talán a Moravica halad, mert a jelölteket a Szerb Haladó Párttal (SZHP/SNS) hozták összefüggésbe. Ez a párt ugyanis – az internetes hírek szerint – „fanfáros zászlós felvonulás mellet”, „teljes, 18 tanácsnoki listát” adott át, „hétszáz támogatói aláírással”, amit „szerdai piaci napon gyűjtött össze a párt, pénzzel honorálva a támogatói ív aláírását”.

A választási listán ellenben csak 14 „haladó” jelölt található, akik között négy magyar nevű is van. Ez azt is jelenti, hogy a pártnak a helyi magyar közösségben is van támogatottsága. Hogy milyen mértékben, az már egy közvélemény kutatás tárgya is lehetne.

Bácskossuthfalván (másként Kossuthfalván, korábban Ómoravicán), ahol a magyarok a (2011. évi népszámlálási adatok szerint) a lakosság 84,13, a szerbek pedig 8,86 százalékát adják, a szavazóknak, tehát, lehetőségük van választani a VMSZ által támogatott 18, a SNS támogatott 14 és a három egyéni jelölt között.

A helyi közösség 2013. évi alapszabályának 1. szakaszában ezt írja: „Bácskossuthfalva Helyi Közösség (a továbbiakban: Helyi Közösség) a polgárok és szervezeteik érdekbeli, demokratikus és pártatlan közössége, mely keretében a polgárok saját maguk által megállapított, közvetlen és közös érdekből eredő szükségleteiket valósítják meg”.

Arról, hogy az első 18 jelölt neve mellett támogatóként a VMSZ van feltüntetve, olyan vélemények is vannak, hogy ez ellentétben van a Helyi Közösség alapszabályának idézett szakaszával, illetve hogy „választási bizottság nyilvánosan jóváhagyta a VMSZ beavatkozását a Helyi Közösségi választásokba”. Ennek – „a választás előtt, vagy a választás után ” – „akár olyan következménye is lehet, hogy az első 18 jelöltet kizárják avégett, mert párttámogatással indulnak a választáson”.

Az idézett szakasz tartalmazza a bácskossuthfalvi helyi közösség fogalmát, miszerint az „a polgárok és szervezeteik érdekbeli, demokratikus és pártatlan közössége”. Ebben a definícióban a legérdekesebb a „pártatlan” kifejezés, mivel érdekes helyzet teremt a június 13-ai, de nem csak az ómoravicai, hanem az össze helyi közösségi választások kapcsán.

Jogi értelemben a „pártatlanság” valóban kizárná a pártok, ez esetben a VMSZ jelenlétét a helyi közösségi választás(ok)ban. Érdekes mód ezt az álláspontot támasztja alá az is, hogy a Moravica ide napred jelöltjeinél nincs feltüntetve az SZHP (habár nyilvánvaló, hogy ez a párt áll a jelöltek mögött)!

A helyi közösségi választásokon, ezek szerint, egyéni, senkitől nem „támogatott” jelöltek vehetnének csak részt. Ezt azonban a gyakorlatban – s ezt az ómoravicai példa is igazolja – a pártok, nyíltan vagy burkoltan, úgymond a háttérből, megszegik és kiállnak egy-egy jelöltcsoport (lista), vagy egyén mellett. Így akarják biztosítani a befolyásukat a helyi közösségi döntéshozatalban.

Hogy a VMSZ teljes jelöltlistás részvételének a bácskossuthfalvi választásokon lesz-e jogi következménye, indítanak-e ez miatt eljárást, az csupán a helybeli polgárokon múlik.

A vasárnapi ómoravicai választások másik érdekessége, hogy a SZHP a helyi közösségi tanácsában döntő befolyást kíván szerezni. A haladóknak „a legutóbbi választásokon ugyan még egy jelöltjük sem volt, most azonban megüzenték: Nyerni jöttek!”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, június 8-án a Szabadkai Magyar Rádióban, amit a párt házi rádiójának is neveznek, a bácskossuthfalvi helyi közösségi választások kapcsán „elmagyarázta, hogy a Szerb Haladó Párt és a VMSZ kapcsolataiban nincs változás, és hogy ezek a viszonyok egyre jobbak, minél magasabb szintről beszélünk, és egyre hullámzóbbak, minél alacsonyabbról”. Azt azonban, hogy ez pontosabban mit jelent, már nem fejtette ki. A szavaiból mégis kiviláglik, hogy a magyar polgárok valójában nem támogatják a két pártelnök (Pásztor és Aleksandar Vučić) barátságát.

– A választási kampány kapcsán felmerült problémákra és viselkedésre reagálva a VMSZ elnöke elmondta, hogy beszélt az SZHP felsőbb szintjein politizáló személyekkel, és elmondta nekik, hogy a VMSZ másképp képzelte el a partnerséget – közölte a Magyar Szó nevű pártlap.

Pásztor, ezek szerint, az ómoravicai választásoknak nem tulajdonít nagyobb jelentőséget, s hogy azok nem hoznak „változást” a VMSZ és a SZHP viszonyaiban. Vagy csak el akarja erről terelni a figyelmet?

Az, hogy – a szavai szerint – hogy a VMSZ (vagyis Pásztor – B. A.) „másképp képzelte el a partnerséget”, mégis arra utal, hogy a két párt(elnök) barátságban valami mégse nincsen rendben. A VMSZ elnökének is tudnia kellene, hogy „a politikában nincsen barátság, csak érdekek vannak”. Vučićnak viszont nem érdeke a magyar képviselet, „mert teljes uralomra törekszik”.

Csak a választások után derül ki, hogy a VMSZ a helyi önkormányzatot teljes egészében, vagy jórészt átengedi a SZHP-nek? Az sem elképzelhetetlen, hogy a két párt Ómoravicán is koalícióra lép, mivel „minden szinten” partnerek. Erről pedig tapasztalatból tudjuk, hogy a magyar érdekképviselet feladását jelenti.

– 2017-ben a VMSZ aktivistái is kampányoltak, hogy az emberek Vučićot szavazzák meg az ország elnökének. Mindamellett a délvidéki magyarság körében általánosságban nagy népszerűségnek örvendő Orbán Viktor magyar miniszterelnök is folyton arról beszél, hogy micsoda remek ember a haladók vezetője. Így aztán nem is volt csoda, hogy nemrégiben a Szerb Haladó Párt pártirodát nyitott Bácskossuthfalván, ahol (mint mindenhol, ahol magyar többség van) Vučić és Orbán közös képeivel tapétázták ki az irodát. Ezzel is azt sugallva, hogy ha Orbánnak megfelelnek a haladók, hát akkor miért ne felelnének meg a délvidéki magyar szavazóknak is?!

A helyi közösségi választásoknak van egy harmadik dimenziója is, amiről általában elfeledkeznek, vagy csak nagyon ritkán említik. Ez pedig a nemzeti kisebbségeknek a döntéshozatalban való arányos részvétele. Pedig ez egy nagyon fontos tényezője a megmaradásnak!

A nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságainak védelméről szóló törvény 4. szakaszának 4. bekezdése előírja: „A Szerb Köztársaság biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek politikai életben való hatékony részvételének feltételeit, a nemzeti kisebbségek képviselőinek részvételének feltételeit a Népképviselőházban és részarányos képviseletük feltételeit az autonóm tartományok és helyi önkormányzati egységek képviselőtestületeiben, a törvénnyel összhangban.” Itt a nemzeti kisebbségek „részarányos képviseletén” van a hangsúly, amit biztosítani kellene (Ómoravicán is)!

Kétlem, hogy bárkinek is (beleértve a lovas Pásztort is) van áttekintése arról, hogy milyen a helyi közösségi tanácsok nemzeti összetétele a délvidéki/vajdasági (még) magyar többségű településeken, falvakban, helyi közösségekben!

Pásztor Istvánt ez aligha érdekli. Neki fontosabb, hogy a VMSZ és a SZHP viszonyai magasabb szinteken „egyre jobbak”!

 

2021. június 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább

A hontalan jugoszláv író

Mindenhol otthon volt és – sehol. Miljenko Jergović pontosan fogalmazott, amikor száműzött írónak nevezte. A magyar >

Tovább

Az otthonmaradás egy „alternatíva”?! – „Hagyd már abba”!

A Kossuth Rádió jobbat érdemlő hallgatói egy szubjektív, megalapozatlan, a Szerb Haladó Párt és az Orbán–Vučić >

Tovább

Tanúja voltam a legabszurdabb metamorfózisoknak

Jeleskednek azok, akik Titóhoz írtak ódát, aztán diadalmasan gyalázták a párt örökös elnökét.  Voltak barátaim, akik >

Tovább