2023. február 3. péntek
Ma Balázs, Oszkár, Celerina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Kiszorítósdi

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Kiszorítósdi

Június 13-án eldől, hogy „Bácskossuthfalva 86 százalékban magyar lakossága”, „kiengedi-e a kezei közül a magyar önkormányzatot”, vagy nem. Ez a helyi közösségi választás fontos abból a szempontból is, hogy a VMSZ végre kiáll-e a magyar önkormányzat megőrzésért, vagy átengedi azt a SNS-nek? Kenyértörésre kerül-e sor a VMSZ és a haladók között? Egy újabb, többségében magyarok lakta falu kerül a SNS irányítása alá? Kiszorítják-e a magyarokat Bácskossuthfalván a döntéshozatalból? Folytatja-e a VMSZ a megalkuvó, a magyar közösséget megalázó politikáját? Bozóki Antal:

Május 23.

Ellenzék nélküli választások

Folyamatban vannak a helyi közösségi választások.

Nagybecskerek 29 helyi közösségében (11 városiban és 18 falusiban) tartottak választásokat május 23-án.

– A korábbi voksolásokhoz hasonlítva ezúttal várakozáson felüli volt a kimenetel (a szerb „izlaznost” fordítása, a magyar „részvétel” helyett – B.A.), függetlenül attól, hogy csak két párt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Szerb Haladó Párt (SNS) jelöltjei között lehetett választani.

Muzslyán a 6820 bejegyzett szavazópolgár közül pontosan 1700-an járultak az urnák elé. Ez a szám jóval meghaladta az előző helyi szavazásokon megjelentek számát. […] Az első, nem hivatalos, adatok szerint Muzslya helyi közösségének 11 tagú tanácsába bekerült mindegyik jelöltet a VMSZ támogatta írja – K. I. (Kecskés István?), a VMSZ sikere Muzslyán című, a Magyar Szó nevű véemeszes napilap címoldalán közölt írásában.

Nos, ez a „várakozáson felüli volt a kimenetel” (6820 polgár közül 1700-an szavaztak) azt jelenti, hogy a polgárok mindössze 24,926 százaléka adta le a voksát! Más szóval, a VMSZ a polgárok egynegyedénél is kevesebb támogatásával irányítja most a helyi közösséget! Mennyi szavazatot kapott volna a VMSZ, ha mondjuk a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), a Magyar Mozgalom (MM), vagy egy független szervezet is megjelenik a választáson?

– Szentmihályon (Mihaljlovo) a Szerb Haladó Párt négy jelöltje mellett a Vajdasági Magyar Szövetség három jelöltje is bekerült (a helyi közösség tanácsába – B.A.). Eddig a VMSZ-nek (Kovács Elvira, a VMSZ alelnökének szülőfalujában! – B. A.) nem volt tanácstagja – közli a tudósító.

Az írásból az is kiderül, hogy a hét szentmihályi tanácstag mindegyikének magyar neve van. Ebből arra lehet következtetni, hogy négy tanácstag a SNS tagja? A tudósító azzal az adattal is adós maradt, hogy Szentmihályon mennyien vettek részt a szavazáson, milyen támogatást élveznek az újonnan megválasztott tanácstagok?

Csóka községben is ezen a napon tartottak helyi közösségi választásokat (Csókán, Padén, Tiszaszentmiklóson, Hódegyházán, Szanádon, Feketetón, Kanizsamonostoron és Egyházaskéren).

A végeredmény alapján, a község nyolc helyi közössége közül csak kettőben (Csókán és Egyházaskéren) „szereztek többséget a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listák, a többi településen szoros eredménnyel ugyan, de a haladók által támogatott listák jelöltjei kerültek többségbe, Hódegyházán pedig egy személy a függetlenek listájáról is bekerült a helyi közösség vezetőségébe – olvasható a választásokról készült, Csóka választott c. tudósításban”.

A választásokon – az idézett írás szerint – 42,7 százalékos volt a részvételi arány, ami ugyancsak a voksolás iránti nem túlságosan nagy érdekeltségről tanúskodik.

Feltűnő, hogy a helyi közösségi választások ellenzék nélkül folynak. A VMDK és a MM – ismereteim szerint – nem vesznek részt a megmérettetéseken. Ez azt is jelenti, hogy további négy évre lemondtak a helyi közösségekben a döntéshozatalban való részvételről. Még csak a hangjukat sem hallatták a választásokkal kapcsolatban, pedig a helyi közösségekben kellene, hogy döntsenek a lakosság életkörülményeit is befolyásoló kérdésekben!

A dolgok jelenlegi állása szerint, a helyi közösségekben a következő négy évben is az egyébként koalícióban lévő SNS és a VMSZ lesz hatalmon. Ellenzéki ellenőrzés nélkül. Amíg a polgárok meg nem elégelik, amíg elegünk nem lesz ebből...

 

Május 27-29.

Kiszorítósdi

A június 13-án esedékes bácskosuthfalvi helyi közösségi választásokra a DélHír portál írása és a Szabad Magyar Szóban közölt olvasói levél hívta fel a figyelmet.

A DélHír szerint „a haladók (SNS – B.A.) busszal hozták az import aktivistákat Bácskosuthfalvára a helyi közösségi lista leadására”.

A Teljes-pályás lerohanással akarják átvenni a haladók a hatalmat Bácskossuthfalván c. írásban a DélHír arról számolt be, hogy a Szerb Haladó Párt, „fanfáros zászlós felvonulás mellett”, „700 támogatói aláírással teljes, 18 tanácsnoki listát adott át” május 28-án, ahol „legutóbbi választásokon még egy jelöltjük sem volt, most azonban megüzenték: Nyerni jöttek!” – írja a portál.

A DálHírnek egy helyi lakos elmondta, a dobszóra, párt zászlók alatt vonuló csoport nem helyi lakosokból, hanem importaktivistákból állt, akiket a haladók a már jól megszokott módszerekkel mozgósítottak a település „megszállására”.

– Egy vidéki falucskában ilyen erődemonstrációt rendezni a haladók részéről, nem lehet másképp felfogni, mint egy nyílt üzenetet, amelyet egyben a falu lakosságának és minden délvidéki magyarnak is szánnak. Ha ők akarják, akkor jönnek, látnak és győznek! Ennek az elképzelésüknek pedig egyedül a délvidéki magyar választók szabhatnak gátat, hiszen a magyar politikusaink már évekkel ezelőtt kilóra kiárusítottak bennünket, porciókba osztva Belgrád és Budapest között – kommentálta a portál.

– A moravicai nem fog a Szerb Haladó Pártra x-elni, mivel ez a párt nem tett érdemben eddig a településért semmit. Szavazatokat faadománnyal és pénzzel szeretné megvenni a helyi szóbeszéd szerint, de a helyieknek többet jelent a közösség homogenitása, mint hogy a haladók elrontsák azt az évtizedes fejlődést, amin a kis település átment – írja a moravicai Német Klaudió a Szabad Magyar Szóban.[11]

„Aleksandar Vučić (AV) soha nem fog belegyezni a szabad választásokba és elismerni a vereséget – ez a tömör záradéka a nagybecskereki Miroslav Samardžić politológusnak a SNS Főbizottságának május 31-e ülése kapcsán.

Samardžić rövid internetes bejegyzésében azt írja, hogy „az elnök megrótta a nagybecskereki Goran Kneževićet, mert a haladók a közép-bánáti kerületben néhány helyi közösségi választásokon (Tiszatarróson, Orlódon, Szentmihályon, Melencén, Jankahídon, Nagyerzsébetlakon és Rezsőházán – B. A.) néhány helyet veszítettek”.

Samardžić a Danas napilapnak elmondta, hogy „a haladók nyomása még csak ezután várható ezekben a kis falvakban”. – Most a haladók nyomást fognak gyakorolni ezekre az emberekre, hogy lépjenek be a pártba, habár a győzelmük valóban csak szimbolikus. De ez a mi elnökünket gyötri, nem tudja ezt eltűrni. Ő mindent akar, mert teljes uralomra törekszik – magyarázta a politológus.

Június 13-án eldől, hogy „Bácskossuthfalva 86 százalékban magyar lakossága”, „kiengedi-e a kezei közül a magyar önkormányzatot”, vagy nem.

Ez a helyi közösségi választás fontos abból a szempontból is, hogy a VMSZ végre kiáll-e a magyar önkormányzat megőrzésért, vagy átengedi azt a SNS-nek? Kenyértörésre kerül-e sor a VMSZ és a haladók között? Egy újabb, többségében magyarok lakta falu kerül a SNS irányítása alá? Kiszorítják-e a magyarokat Bácskossuthfalván a döntéshozatalból? Folytatja-e a VMSZ a megalkuvó, a magyar közösséget megalázó politikáját?

Elemzést kellene készíteni a helyi közösségi választásokról – ha lenne erre vállalkozó –, hogy melyik magyar többségű települések és falvak helyi közösségi tanácsában vannak többségben a haladók, és hol a VMSZ? Ez megmutatná azt is, hogy a véemesznek milyen a támogatottsága!

 

2021. június 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább