2023. szeptember 25. hétfő
Ma Eufrozina, Kende névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Út a beolvadásba!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Út a beolvadásba!
Kovács Elvira (Fotó: RTV)

A nemzeti kisebbségeknek, tehát, a nemzetközi normák értelmében, joguk van a saját kultúrájuk és kulturális örökségük/hagyományaik (meg)őrzésére és fejlesztésre, valamint gyakorlására is. Erről mondott le a véemesz – összhangban a megaláz(kod)ó politikájával! Szomorú, hogy a VMSZ-t az Európa Tanácsban olyan személy képviseli, nemzeti kisebbségi jelentéstevőként is, aki ennek a nemzetközi szervezetnek még az alapvető normáit sem ismeri! Bozóki Antal:

Április 29.

Út a beolvadásba!

A kultúráról szóló kerettörvény módosítása volt napirenden a szerb parlament tizedik ülésén.

Kovács Elvira, a parlament alelnöke, az eurointegrációs bizottság elnöke, „Szerbia legdrágább köztársasági képviselője”, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, stb., – (aki „valamiért” nem vette még fel a férje, Voislav Milosavljević nevét), felszólalásában elmondta, hogy „a Vajdasági Magyar Szövetség a lényeget a demokratikus kultúra fejlődésében (nem pedig a kultúra demokratikus fejlődésében?! – B. A.) látja, amely a különbözőséget, az egymás közti bizalmat és az egységet erősíti.

– A bizalom és az egység a társadalmi integráció alapja – emelte ki Kovács. Azt viszont már – az ülésről szóló írás alapján – nem fejtette ki, hogy ez hogy is érti, mit is ért ez alatt.

– A törvényben javasolt módosítások mindenekelőtt a művelődési tanács hatékonyabb munkájához járulnak hozzá, intézményesítik a kisebbségi kulturális politikát, és összekapcsolják a többségi nemzetével, együttes értékként tekintve a kulturális örökségre – magyarázta Kovács.

Ez a mondat talán jól ki is fejezi a VMSZ-nek a kultúrához való viszony(ulás)át: A nemzeti kisebbségi kultúrát „összekapcsolják a többségi nemzet kultúrájával” és „együttes értékként tekintenek a kulturális örökségre”. Nem inkább a kultúrák kölcsönhatásáról lenne itt szó?

Kovács elképzelése – hacsak nem egyeztetett a pártja vezetőségével – valamiféle vegyes kultúrára, a nemzeti kisebbségek és többségi nemzet kultúrájának és kulturális örökségének valamiféle egységesítésére, végső fokon pedig a nemzeti kisebbségi kultúrának a többségi nemzet kultúrájába való beolvasztására asszociál. Ez pedig egyenes út a nemzeti kisebbségek asszimilálásába/beolvasztásába!

Ezzel szemben, az Európa Tanácsnak a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménye 5/1 cikkében azt írja, hogy „a Felek (az aláíró államok, köztük Szerbia – B. A.) kötelezettséget vállalnak arra, hogy támogatják a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek számára kultúrájuk megőrzését és fejlesztését, úgyszintén identitásuknak, nevezetesen vallásuk, nyelvük, hagyományaik és kulturális örökségük megőrzésének feltételeit”.

A nemzeti kisebbségeknek, tehát, a nemzetközi normák értelmében, joguk van a saját kultúrájuk és kulturális örökségük/hagyományaik (meg)őrzésére és fejlesztésre, valamint gyakorlására is. Erről mondott le a véemesz – összhangban a megaláz(kod)ó politikájával!

Szomorú, hogy a VMSZ-t az Európa Tanácsban olyan személy képviseli, nemzeti kisebbségi jelentéstevőként is, aki ennek a nemzetközi szervezetnek még az alapvető normáit sem ismeri!

 

Május 5.

A tolerancia megöl(et)ése

A Danas c. belgrádi napilap egész oldalas írást közöl, Vajdaság – bemutató gyakorlat a tolerancia megölésére címmel, arról, hogy „ki és mi áll a szélsőségesek támadásai mögött az ellenzékre, a polgárokra, a nem kormányzati szervezetekre, a migránsokra…”

– Pancsován utcát neveznek el egy volt náciról, a Jovandić testvérek gyilkosai az elhíresült újvidéki razziában felkerülnek az „ártatlan áldozatok 1944/45” emlékműre, az újnácik megtámadták és megverték Duško Milinovićot, Dejan Bagarić egyetemi hallgatót, a „Tető a fejünk fölött” szervezet aktivistáját, fenyegető graffitit írnak az ellenzéki aktivisták listájával, fenyegetik az újságírókat… […] A gyűlölet és a türelmetlenség a legrangosabb állami tisztségviselők szájából, a képviselőház ülésterméből az utcára kerültek, a „népjárőrök” Vajdaság szerte vadásszák a migránsokat és rendet teremtenek… Lehetne még sorolni eseteket, amelyek arról szólnak, hogy Vajdaság már hosszabb ideje a mindenfajta szélsőségesek gyakorlótere, valamint, hogy a verbálisról egyre gyakrabban váltanak fizikai támadásokra és leszámolásokra mindazokkal, akik a hatalmi rendszer által propagált „kifejezésmódtól” eltérően beszélnek, hogy gyökerében nyomjanak el minden kritikus gondolatot és az ellenállás csíráját – írja a napilap.

Társadalmunk körülményeinek jó ismerőit nem lepte meg a fizikai támadások, az idegengyűlölet, a gyűlölet és a türelmetlenség – kommentálta a Danas, amely a témával kapcsolatosan több ismert személyt megkérdezett, akik közül talán Aleksandar Popov, az újvidéki Regionalizmus Központ igazgatója foglalta össze legjobban a történéseket.

Popov véleménye szerint „átmásolódik a politikai színtér, ahol a politikusok egyre agresszívabban nyilatkoznak”.

– A Képviselőház minden, csak éppen nem népképviselőház. A parlamentből a politikai ellenfelek legundorítóbb minősítését, még fenyegetését is halljuk. Ugyanez történik a médiában is, amely a végsőkig bulvárosodott, így széles terület maradt a szélsőséges és nacionalista erőknek, mondta Popov. – Újvidéket és Vajdaságot szándékosan választották gyakorlótérnek, hogy megbontsák az egykori harmonikus nemzeti viszonyokat, amelyekkel a vajdaságiak dicsekedtek – tette hozzá.

Újvidék megkapta az Európa Kulturális Fővárosa címet…

 

Május 15. – május 19.

Véget vetni a megfélemlítésének!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) „a legerélyesebben elítélte Szőreg (Sirig) települését jelző táblák rongálását és a magyar feliratok átfestését”.

A VMDK követelte, hogy „a tartományi képviselőház elnöke és a tartományi kormány elnöke ítélje el ezt, és a hasonló vandál cselekedeteket, amelyek az utóbbi időben ismét elterjedtek Vajdaság-szerte”.

A párt felszólította a rendőrséget és az ügyészséget, hogy „kerítsék kézre az elkövetőket és példás büntetésben részesítsék őket”.

– Vessünk véget a rongálásnak! Vessünk véget közösségünk megfélemlítésének! – áll a VMDK közleményének a végén.

Ismereteim szerint, eddig sem Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, de Igor Mirović, tartományi kormányfő sem hallatta a hangját a táblarongálások ügyében.

Egy soknemzetiségű parlament elnökének és a kormányfőnek az egyik alapvető kötelessége lenne kiállni a nacionalista, nemzeti türelmetlenséget szító cselekmények és azok elkövetői ellen.

Pásztor úr nem végzi a munkáját, nem teljesíti a kötelességét! A radikálisból haladóvá vedlett Mirovićtól sem kell ezen csodálkozni!

 

2021. május 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A „pásztori döbbenet” alaptalan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább

A hontalan jugoszláv író

Mindenhol otthon volt és – sehol. Miljenko Jergović pontosan fogalmazott, amikor száműzött írónak nevezte. A magyar >

Tovább