2022. december 8. csütörtök
Ma Mária, Emőke névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztor – Vučić magyar hangja

„A régi bűnöknek hosszú az árnyéka”, avagy hangulatkeltés az Európai Parlament ellen

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pásztor – Vučić magyar hangja

Az EU csak akkor jó, ha támogatást ad? Bíráljuk az európai intézményeket, de tarjuk a markunkat? Pásztor nyilatkozatát az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda c. műsorában nemcsak a rádió közvetítette, de – a VRTV esti Híradója alapján ítélve – arról felvétel is készült. A Magyar Szó, a VMSZ pártlapjának nevezett napilap az április 22-ei szám címoldalán hívja fel a figyelmet az interjúra – A régi bűnöknek hosszú az árnyéka címmel. (Talán csak nem a halálos kimenetelű közlekedési szerencsétlenségre akart emlékeztetni, aminek Pásztor is részese volt?) Bozóki Antal:

A szerbiai vezető politikusokat érzékenyen érint(h)ette az Európai Parlamentnek (EP) az Európai Bizottság (EB) Szerbiáról szóló, 2019. és 2020. évi jelentései (2019/2175(INI)) alapján 2021. március 25-én elfogadott állásfoglalása/határozata, mivel össztüzet zúdítottak a testületre. A határozat ugyanis Szerbia megítélése szempontjából eléggé kedvezőtlen.

A Szerbiáról szóló (Vladmir Bilčik) jelentést az EP képviselők hatalmas támogatással, „538 szavazattal, 69 ellenszavazattal és 79 tartózkodás mellett fogadták el”.

Aleksandar Vučić szerb elnök március 26-án azt mondta, hogy „a Szerbiáról szóló, az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön (március 25-én – B.A.) elfogadott országjelentés tele van szemenszedett hazugságokkal”.

A jelentés bizonyos részeit idézve Vučić úgy fogalmazott, hogy „az EP képviselők időben és térben is elvesztek”.

– Úgy tűnik, hogy ők valami 2011-es jelentést olvastak, nem pedig a 2021-est – mondta az államfő.

Ana Brnabić kormányfő március 29-én a Happy televíziónak azt nyilatkozta, hogy az EP határozata „túl van minden igazságon”, vagyis nem felel meg az igazságnak, és, hogy „a képviselőkről szól, akik megszavazták”.

Békülékenyebb hangnemben azonban hozzátette: „A mi dolgunk, hogy elolvassuk, hogy amennyire csak lehet, önkritikát gyakoroljuk és megváltoztassunk néhány dolgot, ha annak van alapja, hogy Szerbia erősebb legyen és a polgároknak jobb életfeltételei legyenek. De ismét mondom, ha annak van alapja”.

Kovács Elvira, a szerb parlament (egyik) alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ (egyik) alelnöke, a „legdrágább” parlamenti képviselő Szerbiában, az eurointegrációs bizottság elnöke, stb., (aki „valamiért” nem vette még fel a férje, Voislav Milosavljević nevét), a párt szócsövének is nevezett Magyar Szó napilapnak március 25-én nyilatkozva elmondta: „a módosító indítványok folytán a jelentésnek számos olyan pontja is van, amely éles kritikát fogalmaz meg az ország belpolitikája kapcsán”.

– Eddig az éves jelentés azzal foglalkozott, hogy Szerbia hogyan teljesít, most azonban először találunk benne olyan elemeket, amelyek belpolitikai kritikát fogalmaznak meg, illetve nyomást gyakorol a jelenlegi kormányra – mondta Kovács.

Április 6-án az European Western Balkans (EWB) regionális internetes portálnak az EP határozatáról nyilatkozva, Kovács egyebek mellett, kiemelte: „Most fokuszálásra van szükség a reformokra, különösen a joguralomra és a demokratikus intézmények működésére, amelyek kulcsfontosságúak az európai távlatok és a régió fejlődése szempontjából, valamint a parlament és a parlamentáris demokrácia erősítésére. Azután, itt van a gazdasági megújulás, a regionális együttműködés és a megbékélés. A problémát nem a nemzeti törvényhozás összehangolása képezi az európaival, hanem az adott területekre vonatkozó törvények alkalmazása.”

Kovács ezzel a nyilatkozatával – ha közvetve is – valójában elismerte az EP határozatának a megalapozottságát.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, stb., az Újvidéki Rádiónak adott április 21-ei interjújában úgy értékelte, hogy „a Szerbiáról szóló uniós éves jelentés azért problematikus, mert nem igazolja vissza és elhallgatja azt az erőfeszítést, amit Belgrád megtett annak érdekében, hogy vállalását teljesítse”.

– A jelentés nem tud kilépni azokból a klisékből, amelyek politikailag kerültek meghatározásra. A járványhelyzettel kapcsolatban például Szerbia jobban teljesített számos területen, mint az uniós átlag – tette hozzá Pásztor, bizonyára nem értesülve a Kovács által elmondottakról.

Az uniós jelentést a VMSZ indítványozására a Fidesz európai parlamenti képviselői nem támogatták. Problémás továbbá, hogy a nyugat-balkáni térségben az uniós csatlakozás 20 éve nem halad előre – vélekedett a lovas Pásztor.

A tartományi házelnök EU-ellenes nyilatkozata egybevág Vučić szerb elnöknek az EP határozathoz való viszonyulásával. Mindkettőjük szavaiból arra következtetésre lehet jutni, hogy az Európai Parlament a hibás amiatt, hogy Szerbia még nem tagja az Európai Uniónak. Mintha az EU-t lehetne okolni azért, hogy „a nyugat-balkáni térségben az uniós csatlakozás 20 éve nem halad előre”. Szerbia ugyanis – szerintük – mindent megtett a csatlakozás érdekében, csak éppen az a fránya EU azt nem tudja/akarja értékelni. Ugyancsak mindketten elfelejtik, hogy az utóbbi húsz évben – amelyből a Szerb Haladó Párt (SNS) az utóbbi nyolc évben hatalmon van – nem tett eleget a tagfelvételi kritériumoknak, amire az EP folyamatosan figyelmeztetett.

Pásztor azt sem magyarázta meg, hogy ugyan milyen „erőfeszítést” tett Szerbia, amit az országjelentések „elhallgatnak”? Mennyivel jobbak a lakosság életkörülményei amióta a hatalmat gyakorolják? Hol vannak a hatalomnak az eredményei, amelyiknek ő is részese?

Vučić és Pásztor elfeledkeznek arról is, hogy az EU segítsége/támogatásai nélkül hol tartana most Szerbia?

Március végén, például, „az Európai Unió támogatási programjának és az Egyesült Nemzetek Projekt Szolgáltatási Irodája (UNOPS) hozzájárulásának köszönhetően mintegy húsz szerbiai egészségügyi intézmény vehetett át összesen 20 mentőautót”.

A támogatásért, amelyek összértéke 800 ezer euró, éppen Aleksandar Vučić szerb államfő mondott köszönetet az EU-nak. Kiemelte, hogy a legkorszerűbben felszerelt mentőautók mellett, „Szerbia az EU-nak köszönhetően számos olyan berendezést és eszközt kapott, melyet a járvány idején a mindennapi gyógykezelésben használnak”.

– Az EU és az UNOPS a járvány kezdete óta eddig 8,2 millió eurós támogatást nyújtott az országnak és további 900 ezer eurós támogatásra van kilátás – mondta Vučić.

Az EU csak akkor jó, ha támogatást ad? Bíráljuk az európai intézményeket, de tarjuk a markunkat?

Pásztor nyilatkozatát az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda c. műsorában nemcsak a rádió közvetítette, de – a VRTV esti Híradója alapján ítélve – arról felvétel is készült. A Magyar Szó, a VMSZ pártlapjának nevezett napilap az április 22-ei szám címoldalán hívja fel a figyelmet az interjúra – A régi bűnöknek hosszú az árnyéka címmel. (Talán csak nem a halálos kimenetelű közlekedési szerencsétlenségre akart emlékeztetni, aminek Pásztor is részese volt?)

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) egykori elnöke, Pásztor valamikori heves politikai ellenfele is, még aznap közölte a Magyar Szó írását – az általa szerkesztett és terjesztett KIFO nevű Fideszes Hírlevélben. Hol van már az egykori kiállás?

Nem láttam viszont, hogy Pásztor nyilatkozatát bárki is kommentálta volna. Nem kell ezen csodálkozni – ismerve a délvidéki/vajdasági magyar média állapotát.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), a március 31-ei közleménye szerint „beigazolódott mindaz, amit a kezdetektől mond: a jelenlegi hatalmi koalíciónak (SNS, SPS, VMSZ) se tudása, se akarata a szükséges reformok végrehajtásához. Csak az EU pénzek érdeklik őket, az európai értékek már nem számítanak!”

A VMDK az Európai Parlament jelentésével kapcsolatosan „visszataszítónak és elfogadhatatlannak tartja a kisebbségi kormánypárt (értsd: Vajdasági Magyar Szövetség/VMSZ – B. A.) hozzáállását és ténykedését”.

A közlemény szerint, a VMSZ „nem azt az utat választotta, hogy a tisztségviselőin keresztül olyan módosító indítványokat kezdeményezzenek (bizonyára a jelentés készítése folyamán – B. A.), amivel javítanának a délvidéki magyarság helyzetén, hanem inkább azon ügyeskedtek hogyan lehetne kitörölni a jelentésből azokat a részeket, amelyek rámutatnak a hatalmi koalíció kétes, maffia közeli és magas korrupcióhoz köthető ügyeket, mint a Jovanjica, Krušik, Telekom, Savamala, stb.”

Saša Janković volt polgári jogvédő, a Danas belgrádi napilapnak nyilatkozva feltette a kérdést: „Még nem világos, hogy a hatalom egyáltalán nem akar az EU tagja lenni?” Amennyiben érvényben volnának az európai mércék, ezek egyáltalán nem lennének hatalmon. És nem csak a SNS. 2000-től idáig minden szerbiai kormánynak prioritás volt Szerbia csatlakozása az EU-hoz. Az olyan államok, mint Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Észtország, hogy ne soroljam tovább, amelyek sokkal távolabb voltak az EU-tól, időközben tagországok lettek. Mi pedig távolabb vagyunk, mint kezdetben. Hogyan vezették akkor a vezetőink az államot az EU felé? Ha azok, akik Đinđić meggyilkolása után leültek a helyére, azon a z állásponton lettek volna, „ha kell mi is meghalunk, de Szerbia modern európai ország lesz”, ma minden másképp lenne. De nem tették. Egyet mondtak, más cselekedtek és ez máig így van. De jobb lesz, biztos vagyok benne – mondta Janković a lapnak.

 A propagandaszerű, diplomatikusnak sem nevezhető hangvétel egyáltalán nem segíti Szerbia uniós csatlakozását. Legfeljebb éppen ez ellenkező hatást váltja ki az Európai Parlament képviselőinek körében. Emellett – a tájékoztatási eszközöket kihasználva – téves, megtévesztő információkat továbbított a magyar közösség és a szélesebb nyilvánosság felé, hangulatot keltve az Európai Parlament ellen is.

 

2021. április 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A vajdasági szellemi és kulturális holt tőke

Az én nemzedékemnek egyik része a kezdetben legalább tudomást vett egymásról, bár az irodalmi előfutárokról nem >

Tovább

Mi lesz a sorsa az újvidéki ártatlan áldozatok emlékművének?

Probléma az is, hogy Vicsek és Pásztor Bálint Facebook oldalán jelentkező több más személy, akik jóllehet >

Tovább

Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató (2.)

A tiltakozók nem azt akarják megakadályozni, hogy ez az emlékmű elkészüljön és emléket állítson azoknak a >

Tovább

Nem volt győztes, ugyanis mindannyian vesztesek lettünk

Nemzeti szempontról szólok, de nem a manapság divatos magyarság-narratívára gondolok, hanem a magyarság többségére, azokra, akik >

Tovább

Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató

Többszöri halasztás és új befejezési dátumok megjelölése után sem készült el, nem fejeződött be az újvidéki >

Tovább

Tovább bonyolódik a koszovói helyzet

A szerbiai politikusok szerint a szerbiai kisebbségi törvény az egész Európában példamutató. A magyar kormány is >

Tovább

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább