2022. november 30. Szerda
Ma András, Andor, Andrea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Megkísérelni a váltást!

Összefog-e a VMDK és az MM?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Megkísérelni a váltást!

A magyar közösségnek nincsen sem lehetősége, sem ideje egy újabb választási bojkottra, mivel az csak a közösség további kizárását jelentené a döntéshozatali folyamatokból, az elvándorlást pedig serkentené! Ezért nyilvánvaló, hogy a VMDK-nak és MM-nak ismét össze kell fogni a VMSZ-el szemben, új lehetőséget kínálva a választóknak az előrehozott választásokon. Az idő sürget, a felelősség pedig nagy! Bozóki Antal:

Az ezermérföldes utazás is egyetlen apró lépéssel kezdődik.

Kínai mondás

 

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke február 8-án a Facebook oldalán kinyilvánította: „Nincsen együttműködés azokkal, akik a SNS (Szerb Haladó Párt – B. A.) szekerét tolják, vagy a SNS gyűjtötte nekik az aláírásokat”.

???? Tisztázzuk: nincsen együttműködés azokkal akik a SNS szekerét tolják vagy a SNS gyűjtötte össze nekik az aláírásokat ????

Csonka – politikusi módon – nyíltan nem mondta ki ugyan, hogy kire/kikre gondolt, de mindkét minősítésből arra a következtetésre lehet jutni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségre (VMSZ).

A „szekértolás” vélhetően arra vonatkozik, hogy a VMSZ hatalmi szövetségben van a SNS-vel, vagyis annak a szekerét tolja, ami nyilvánvaló is, az „aláírásgyűjtés” pedig bizonyára a 2020. évi választásokkal kapcsolatos visszaélésekre.

A VMDK elnöke – ugyancsak a weboldalán olvasható – február 12-ei bejegyzésében közölte, hogy „az Egyesült Szerbiai Ellenzék közös platformmal készül a hatalom és az ellenzék közötti márciusban várható tárgyalásokra. A választásokon való indulás egyenlő feltételeit szavatoló platform kidolgozásában a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is részt vett”.

– Amennyiben a választási feltételekről szóló tárgyalásokon nem sikerül megállapodásra jutni, az ellenzék valószínűleg ismét bojkottálni fogja a választásokat – mondta Csonka Áron két nappal korábban az óbecsei sajtótájékoztatóján.

A VMDK és a VMSZ utai köztudottan már huzamosabb ideje különváltak. A két pártnak a belpolitikai helyzet megítéléséhez és a magyar közösség kollektív jogaikért folytatott küzdelemhez való viszonyulása alapján ez érthető is. A VMSZ a hatalmat gyakorló (párt)szövetség tagja, a VMDK pedig ellenzékből politizál.

Csonka bejegyzéséből azt is megtudjuk, hogy a VMDK részt vett a 2022 tavaszára bejelentett előrehozott választások feltételeinek a megfogalmazásában. Ezt megelőzően, 2020. augusztus 11-én, a párt részt vett a Szerbiai Egyesült Ellenzék nevű tömörülés megalakításában is. Mindebből logikusan következett a VMSZ-el való együttműködés kizárása is.

Sövény Ferenc, a Magyar Mozgalom (MM) új elnöke, a Tóth Imrének adott interjújában, a VMSZ-el való esetleges együttműködésről a következőket mondta:

– Azzal nagyon nehéz együttműködni, aki a másikról még csak tudomást sem akar venni. Nemcsak a szervezetünkkel viselkednek úgy, mintha nem léteznénk, hanem mindazokkal a választópolgárokkal is, akik ráadásul lehet, hogy nem is mozgalmasok, csak éppen nem VMSZ-esek. Olyan mértékű a kiközösítés, hogy léteznek a VMSZ-esek, úgymond, ők a „magyarok”, és vannak a „többiek”. Ezzel nem tudunk egyetérteni, és a Vajdasági Magyar Szövetség jelenlegi vezető garnitúrája – éppúgy, mint a haladó párté is – alkalmatlan arra, hogy ezeken a bevett szokásokon változtasson. Nem azt mondom, hogy a VMSZ-ben nincsenek olyan emberek, akikkel egyszer majd ne lehetne együttműködni. Nagyon bízom a fiatalabb generációban – főleg azokban, akik nem családi-rokoni alapon ágyazódtak a pártba, hanem érdemeik szerint vannak ott, ahol –, hogy velük idővel majd lehet és kell is együttműködni! De biztos vagyok benne, hogy ez nem a közeljövőben fog megtörténni – hangoztatta Sövény.

A választásokkal kapcsolatban az MM elnökének az álláspontja, hogy „ahol csak tudnak, ott el is kell indulni!”

A VMDK-való együttműködésről az MM elnöke elmondta, hogy „egyelőre még nem vették fel a kapcsolatot, de nyitottak a párbeszédre, ahogyan korábban is voltak”.

A két ellenzéki párt, a VMDK, de a Magyar Mozgalom (MM) jelenlegi helyzete nem sok jóval kecsegtet – elsősorban az anyagi támogatások és a jobb logisztika hiánya, valamint a sajtóban való mellőzöttség miatt.

A nyomtatott sajtó (a Magyar Szó és a Hét Nap), de a Pannon RTV és a Szabadkai Magyar Rádió is – a véemeszes irányítás miatt – szinte elérhetetlen a két szervezet számára. Marad, tehát, az internet.

A VMDK honlapján az utolsó bejegyzés 2020. szeptember 16-i, az MM weboldalán pedig 2020. október 20-ai keltezésű.

Csonka Áron leginkább a Facebookon közölt jegyzetekben és sajtókonferenciákon, vagy sajtóközleményekben, Sövény Ferenc többnyire a YouTube-on, a Facebookon, ritkábban közleményekben foglal állást az időszerű politikai témákról.

Sövény oldalára a YouTube-on 476-an iratkoztak fel, a Facebook oldala pedig „1019 embernek tetszik”. Csonkát a Facebookon 1136 ember „követi”.

Az internetes kapcsolattartás a választópolgárokkal azonban, sajnos, nem elegendő, és főleg nem eredményes. A polgárok számára az internet sok esetben még nem elérhető, vagy éppen nem is érdekeltek a tájékoztatásnak ebben a formájában. Ez bizony mindkét szervezet számára komoly problémát jelenthet. Ezt csak a sajtónak a véemeszes irányítás alóli felszabadítása és az eredeti társadalmi szerepéhez való visszatérés oldhatja meg. Ez, egyébként, a választásokon való részvétel egyik feltétele is.

A hatalom békés úton való leváltásának egyedüli módja a választások. A politikai pártok létezésének apropója a hatalom megszerzése, illetve a hatalomban való részvétel. Amelyik párt nem képes részt venni a politikai küzdelemben, amihez a választások is tartoznak, annak a létezése idővel öncélúvá válik. Ilyen esetben a leghelyesebb, ha új vezetőséget választ, vagy feloszlatja magát.

A VMDK a Szövetség Szerbiáért és az Egyesült Szerbiai Ellenzéknek is a tagja. A sajtó „az ellenzéki platform a párbeszédhez” aláíró között említi a Magyar Mozgalmat (MM) is. Ez a tény is hozzájárulhat a két ellenzéki magyar párt összefogásához és egységes fellépéséhez a következő választásokon.

A közös választási részvételt illetően, a két szervezet közötti különbség, hogy míg Csonka nem zárja ki az újabb bojkottot sem, Sövény álláspontja, hogy „ahol csak tudnak, ott el is kell indulni!”

Csonkáék bojkottálták a 2018-as Magyar Nemzeti Tanácsi és a 2020. évi általános választásokat. Egy esetleges újabb, harmadik bojkott után a választópolgárok már bizonyára lemondanának róla és felmerülne a párt létezése indokoltságának a kérdése is.

A Magyar Mozgalom részt vett a legutóbbi nemzeti tanácsi választásokon és öt tanácsnoki helyet szerzett.

A két szervezet külön-külön fellépése a következő választásokon valószínűleg nem hozna átütő sikert, de meg kell kísérelni a váltást, mivel a VMSZ vezetősége – a felhalmozott politikai hibák miatt – képtelen a magyar közösség hatékony érdekképviseletére.

A VMDK és a MM elnöknek mielőbb tárgyalóasztalhoz kellene ülni és már most megbeszélni a teendőket, mivel az is lehetséges, hogy az előrehozott választásokat még ebben az évben megtartják. A szerb parlament ugyanis – nem csak ellenzéki vélemények szerint – „Vučić pártjának a helyi bizottsága” lett. Ez Szerbia külföldi megítélését is rontja. Az Al Jazeera Balkans, például, az országot egyenesen „Észak-Korea európai változatának nevezi”.

Szükség lenne már most megfogalmazni egy ellenzéki programot, amely távlatot nyitna, reményt keltene a megfogyatkozott magyar közösség számára a megmaradásban. Ez várják el tőlük a választópolgárok! A két szervezet egyébként a 2016. évi általános választásokon közösen lépett fel, aminek eredményeként egy-egy tartományi képviselőjük is lett.

A magyar közösségnek nincsen sem lehetősége, sem ideje egy újabb választási bojkottra, mivel az csak a közösség további kizárását jelentené a döntéshozatali folyamatokból, az elvándorlást pedig serkentené! Ezért nyilvánvaló, hogy a VMDK-nak és MM-nak ismét össze kell fogni a VMSZ-el szemben, új lehetőséget kínálva a választóknak az előrehozott választásokon.

Az idő sürget, a felelősség pedig nagy!

 

2021. február 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó >

Tovább

Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel >

Tovább