2023. december 9. szombat
Ma Natália, Valéria, Filótea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Megkísérelni a váltást!

Összefog-e a VMDK és az MM?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Megkísérelni a váltást!

A magyar közösségnek nincsen sem lehetősége, sem ideje egy újabb választási bojkottra, mivel az csak a közösség további kizárását jelentené a döntéshozatali folyamatokból, az elvándorlást pedig serkentené! Ezért nyilvánvaló, hogy a VMDK-nak és MM-nak ismét össze kell fogni a VMSZ-el szemben, új lehetőséget kínálva a választóknak az előrehozott választásokon. Az idő sürget, a felelősség pedig nagy! Bozóki Antal:

Az ezermérföldes utazás is egyetlen apró lépéssel kezdődik.

Kínai mondás

 

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke február 8-án a Facebook oldalán kinyilvánította: „Nincsen együttműködés azokkal, akik a SNS (Szerb Haladó Párt – B. A.) szekerét tolják, vagy a SNS gyűjtötte nekik az aláírásokat”.

???? Tisztázzuk: nincsen együttműködés azokkal akik a SNS szekerét tolják vagy a SNS gyűjtötte össze nekik az aláírásokat ????

Csonka – politikusi módon – nyíltan nem mondta ki ugyan, hogy kire/kikre gondolt, de mindkét minősítésből arra a következtetésre lehet jutni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségre (VMSZ).

A „szekértolás” vélhetően arra vonatkozik, hogy a VMSZ hatalmi szövetségben van a SNS-vel, vagyis annak a szekerét tolja, ami nyilvánvaló is, az „aláírásgyűjtés” pedig bizonyára a 2020. évi választásokkal kapcsolatos visszaélésekre.

A VMDK elnöke – ugyancsak a weboldalán olvasható – február 12-ei bejegyzésében közölte, hogy „az Egyesült Szerbiai Ellenzék közös platformmal készül a hatalom és az ellenzék közötti márciusban várható tárgyalásokra. A választásokon való indulás egyenlő feltételeit szavatoló platform kidolgozásában a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is részt vett”.

– Amennyiben a választási feltételekről szóló tárgyalásokon nem sikerül megállapodásra jutni, az ellenzék valószínűleg ismét bojkottálni fogja a választásokat – mondta Csonka Áron két nappal korábban az óbecsei sajtótájékoztatóján.

A VMDK és a VMSZ utai köztudottan már huzamosabb ideje különváltak. A két pártnak a belpolitikai helyzet megítéléséhez és a magyar közösség kollektív jogaikért folytatott küzdelemhez való viszonyulása alapján ez érthető is. A VMSZ a hatalmat gyakorló (párt)szövetség tagja, a VMDK pedig ellenzékből politizál.

Csonka bejegyzéséből azt is megtudjuk, hogy a VMDK részt vett a 2022 tavaszára bejelentett előrehozott választások feltételeinek a megfogalmazásában. Ezt megelőzően, 2020. augusztus 11-én, a párt részt vett a Szerbiai Egyesült Ellenzék nevű tömörülés megalakításában is. Mindebből logikusan következett a VMSZ-el való együttműködés kizárása is.

Sövény Ferenc, a Magyar Mozgalom (MM) új elnöke, a Tóth Imrének adott interjújában, a VMSZ-el való esetleges együttműködésről a következőket mondta:

– Azzal nagyon nehéz együttműködni, aki a másikról még csak tudomást sem akar venni. Nemcsak a szervezetünkkel viselkednek úgy, mintha nem léteznénk, hanem mindazokkal a választópolgárokkal is, akik ráadásul lehet, hogy nem is mozgalmasok, csak éppen nem VMSZ-esek. Olyan mértékű a kiközösítés, hogy léteznek a VMSZ-esek, úgymond, ők a „magyarok”, és vannak a „többiek”. Ezzel nem tudunk egyetérteni, és a Vajdasági Magyar Szövetség jelenlegi vezető garnitúrája – éppúgy, mint a haladó párté is – alkalmatlan arra, hogy ezeken a bevett szokásokon változtasson. Nem azt mondom, hogy a VMSZ-ben nincsenek olyan emberek, akikkel egyszer majd ne lehetne együttműködni. Nagyon bízom a fiatalabb generációban – főleg azokban, akik nem családi-rokoni alapon ágyazódtak a pártba, hanem érdemeik szerint vannak ott, ahol –, hogy velük idővel majd lehet és kell is együttműködni! De biztos vagyok benne, hogy ez nem a közeljövőben fog megtörténni – hangoztatta Sövény.

A választásokkal kapcsolatban az MM elnökének az álláspontja, hogy „ahol csak tudnak, ott el is kell indulni!”

A VMDK-való együttműködésről az MM elnöke elmondta, hogy „egyelőre még nem vették fel a kapcsolatot, de nyitottak a párbeszédre, ahogyan korábban is voltak”.

A két ellenzéki párt, a VMDK, de a Magyar Mozgalom (MM) jelenlegi helyzete nem sok jóval kecsegtet – elsősorban az anyagi támogatások és a jobb logisztika hiánya, valamint a sajtóban való mellőzöttség miatt.

A nyomtatott sajtó (a Magyar Szó és a Hét Nap), de a Pannon RTV és a Szabadkai Magyar Rádió is – a véemeszes irányítás miatt – szinte elérhetetlen a két szervezet számára. Marad, tehát, az internet.

A VMDK honlapján az utolsó bejegyzés 2020. szeptember 16-i, az MM weboldalán pedig 2020. október 20-ai keltezésű.

Csonka Áron leginkább a Facebookon közölt jegyzetekben és sajtókonferenciákon, vagy sajtóközleményekben, Sövény Ferenc többnyire a YouTube-on, a Facebookon, ritkábban közleményekben foglal állást az időszerű politikai témákról.

Sövény oldalára a YouTube-on 476-an iratkoztak fel, a Facebook oldala pedig „1019 embernek tetszik”. Csonkát a Facebookon 1136 ember „követi”.

Az internetes kapcsolattartás a választópolgárokkal azonban, sajnos, nem elegendő, és főleg nem eredményes. A polgárok számára az internet sok esetben még nem elérhető, vagy éppen nem is érdekeltek a tájékoztatásnak ebben a formájában. Ez bizony mindkét szervezet számára komoly problémát jelenthet. Ezt csak a sajtónak a véemeszes irányítás alóli felszabadítása és az eredeti társadalmi szerepéhez való visszatérés oldhatja meg. Ez, egyébként, a választásokon való részvétel egyik feltétele is.

A hatalom békés úton való leváltásának egyedüli módja a választások. A politikai pártok létezésének apropója a hatalom megszerzése, illetve a hatalomban való részvétel. Amelyik párt nem képes részt venni a politikai küzdelemben, amihez a választások is tartoznak, annak a létezése idővel öncélúvá válik. Ilyen esetben a leghelyesebb, ha új vezetőséget választ, vagy feloszlatja magát.

A VMDK a Szövetség Szerbiáért és az Egyesült Szerbiai Ellenzéknek is a tagja. A sajtó „az ellenzéki platform a párbeszédhez” aláíró között említi a Magyar Mozgalmat (MM) is. Ez a tény is hozzájárulhat a két ellenzéki magyar párt összefogásához és egységes fellépéséhez a következő választásokon.

A közös választási részvételt illetően, a két szervezet közötti különbség, hogy míg Csonka nem zárja ki az újabb bojkottot sem, Sövény álláspontja, hogy „ahol csak tudnak, ott el is kell indulni!”

Csonkáék bojkottálták a 2018-as Magyar Nemzeti Tanácsi és a 2020. évi általános választásokat. Egy esetleges újabb, harmadik bojkott után a választópolgárok már bizonyára lemondanának róla és felmerülne a párt létezése indokoltságának a kérdése is.

A Magyar Mozgalom részt vett a legutóbbi nemzeti tanácsi választásokon és öt tanácsnoki helyet szerzett.

A két szervezet külön-külön fellépése a következő választásokon valószínűleg nem hozna átütő sikert, de meg kell kísérelni a váltást, mivel a VMSZ vezetősége – a felhalmozott politikai hibák miatt – képtelen a magyar közösség hatékony érdekképviseletére.

A VMDK és a MM elnöknek mielőbb tárgyalóasztalhoz kellene ülni és már most megbeszélni a teendőket, mivel az is lehetséges, hogy az előrehozott választásokat még ebben az évben megtartják. A szerb parlament ugyanis – nem csak ellenzéki vélemények szerint – „Vučić pártjának a helyi bizottsága” lett. Ez Szerbia külföldi megítélését is rontja. Az Al Jazeera Balkans, például, az országot egyenesen „Észak-Korea európai változatának nevezi”.

Szükség lenne már most megfogalmazni egy ellenzéki programot, amely távlatot nyitna, reményt keltene a megfogyatkozott magyar közösség számára a megmaradásban. Ez várják el tőlük a választópolgárok! A két szervezet egyébként a 2016. évi általános választásokon közösen lépett fel, aminek eredményeként egy-egy tartományi képviselőjük is lett.

A magyar közösségnek nincsen sem lehetősége, sem ideje egy újabb választási bojkottra, mivel az csak a közösség további kizárását jelentené a döntéshozatali folyamatokból, az elvándorlást pedig serkentené! Ezért nyilvánvaló, hogy a VMDK-nak és MM-nak ismét össze kell fogni a VMSZ-el szemben, új lehetőséget kínálva a választóknak az előrehozott választásokon.

Az idő sürget, a felelősség pedig nagy!

 

2021. február 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ 3.0: Megbékélés vagy lassú eltűnés?

A vajdasági magyarság lélekszáma és szellemi kondíciója olyan kritikus szintre süllyedt, hogy egy olyan domináns politikai >

Tovább

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább