2024. április 16. kedd
Ma Csongor, Bernadett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Elképesztő állapotok a tájékoztatásban!

„Nincsen semmiféle összeütközés”?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Nincsen semmiféle összeütközés”?

Mindeközben a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) mélyen hallgat. Ezen, persze, nem kell csodálkozni, hiszen az elnöke Máriás Endre, a Magyar Szó újságírója, az MNT Tájékoztatási Bizottságának a tagja, aki éppen a Pásztorral készített, nagy terjedelmű, alákérdezős interjúkról híresült el. Az egyik alelnöke Tóth Lívia, akit a véemeszes döntő többségű Magyar Nemzeti Tanács 2020. szeptember 18-án nevezett ki a Hét Nap fő- és felelős szerkesztőjének, de van az elnökségnek még néhány véemeszes, vagy a párthoz közeli tagja is. Ilyen összetétellel lehetetlen változtatni a sajtóban lévő állapotokon. Az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott – ugyancsak hallgatásba burkolódzott – tagját pedig már szinte említeni sem érdemes. Ezek az emberek nincsen tudatában, hogy a viszonyulásukkal nem csak a szakmájuknak, de az egész közösségnek is ártanak! Ha pedig tudatában vannak, akkor még rosszabb! Bozóki Antal:

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) december 11-én közleményben tiltakozott „a magyar nyelvű média brutális kisajátítása” ellen.

A tiltakozásra Ökrész Rozáliának, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatónőjének véemeszes parlamenti képviselővé választása miatt került sor.

A VMDK elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Szó napilap igazgatóbizottságában (Taggyűlési Jogokat Gyakorló testület – TJGYT) pártpolitikusok vannak, éspedig Fremond Árpád köztársasági képviselő és a VMSZ alelnöke, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár és a VMSZ elnökségi tagja, Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) alelnöke, a VMSZ tisztségviselője és egy személyben a Magyar Szó jogásza.

– Ökrész Rozáliának, a Magyar Szó igazgatónőjének VMSZ-es parlamenti képviselővé választása csak egy újabb példa arra, hogyan lehet egy közkedvelt és nagy népszerűségnek örvendő napilapból pillanatok alatt pártközlönyt csinálni – áll a közleményben.

A VMDK felszólította az illetékes intézményeket, hogy „mielőbb reagáljanak és szüntessék meg a magyar nyelvű médiának egy párt által történő politikai befolyásolását”, továbbá követelte „Ökrész Rozáliának, a Magyar Szó igazgatónőjének azonnali lemondását a lapnál betöltött tisztségéről”.

A párt ugyancsak elfogadhatatlannak tartja „Kovács Elvira parlamenti képviselőnek, a Szerb Képviselőház alelnökének, az Európai Integrációs Bizottság elnökének, az Európai Tanács parlamentáris küldöttsége tagjának, frakcióvezető-helyettesnek és a VMSZ alelnökének tagságát is az egyetlen közpénzen működtetett hetilapunk, a Hét Nap igazgató-bizottságában (TJGYT)”.

 

Ezt megelőzően (december 9-én), Ökrész Rozália a Cenzolovka portálnak azt nyilatkozta, hogy „mindenképpen követeléssel fordul az illetékes szervekhez, hogy értelmezzék fennáll-e az érdekütközés”, mivel egyszerre tölti be egy lapkiadó kft. igazgatói posztját és a VMSZ köztársasági képviselői tisztséget.

Tamara Skrozza, a médiatanács tagja a Cenzolovkának elmondta, hogy a Magyar Szó igazgatójának esetében „érdekellentét áll fenn, és (Ökrésznek – B. A.) nem kellene semmilyen kötelezettséget vállalnia egyetlen politikai párton belül sem”.

– Az újságíróknak és a szerkesztőknek nem kellene szerepelniük semmilyen rendezvényen, amelyet politikai párt szervez, még akkor sem, ha a rendezvény a munkájukkal vagy a médiával kapcsolatos, és végképp nem lehetnek képviselők, miközben valamely médiaház élén állnak – véli Skrozza.

– Függetlenül attól, hogy szerkesztőről, igazgatóról, marketing főnökről, vagy bárkiről is legyen szó, aki valamilyen módon is befolyásolja egy médium tartalmát és a szerkesztéspolitikáját, közvetlen érdekütközésben van, amennyiben politikailag elkötelezett – tette hozzá.

– Ez egy teljesen tiszta és világos helyzet. A politikai szerepvállalás és a médiában történő munka összeegyezhetetlen. A média és a politika bármilyen keveredése megengedhetetlen – figyelmeztetett Skrozza.

Majláth Rólad, a budapesti Magyar Hang polgári hetilap és portál újságírója december 14-ei írásában foglalkozik „a vajdasági magyar média ‘brutális kisajátításával’.

– Habár a vajdasági magyar sajtó az elmúlt években egyre egyoldalúbbá vált politikailag, arra még nem volt példa, hogy egy sajtótermék igazgatója egyben egy parlamenti párt képviselője is legyen. Nem véletlen ezért, hogy a vajdasági magyar ellenzék most már a magyar nyelvű média kisajátításáról beszél – írja Majláth.

A Szabad Magyar Szó emlékeztetett arra, hogy „Ökrész Rozália 2012-ben került a Magyar Szó élére, s azóta ő az igazgatója a cégnek. Az ő ideje alatt távolították el vagy mondtak fel önként azok a munkavállalók, akik nem értettek egyet a lap szerkesztéspolitikájával, amely Varjú Márta főszerkesztői posztra történő érkezésével abban merült ki, hogy a VMSZ-ről egyetlen kiritikai hang se jelenhet meg, a párt politikusaival hímes tojásként bántak és bánnak a magukat újságírónak tartó személyek”.

Miközben arra vártunk, hogy Ökrész értesíti a nyilvánosságot, az illetékes szervekhez fordult, és hogy azok mit nyilatkoztak, van-e érdekütközés a tisztségei között, Pásztor István pártelnök az Vajdasági RTV Fókusz című 2020. december 17-ei műsorában válaszolta meg a kérdést:

– Szeretném ezzel kapcsolatban eloszlatni a kételyeket. Nincsen semmiféle összeütközés a pozíciók tekintetében. Látom én, hogy megpróbálják öt (mármint Ökrészt – B. A.) személy szerint kikezdeni. Látom, hogy sokmindenkinek nem tetszik az, hogy ilyen (választási – B. A.) eredményt értünk el. Picikét savanyú a szőlő. Azt szerették volna talán hogyha a VMSZ veszít ezeken a választásokon és most megpróbálnak mindenbe beleakaszkodni. Többek között a képviselő asszonynak a személyébe. Szeretném jelezni, hogy ahogy eddig se nem a Magyar Szó igazgatója szerkesztette a lapot, ezután se ő fogja. Úgyhogy a sajtószabadság fölötti könnyhullajtást, azt gondolom, abba kellene hagyni. Különösen azok részéről, akik még arra is képtelenek voltak, hogy listát állítsanak. Többedik alkalommal – hangzott Pásztor válasza.

Mindebből látszik, hogy elképesztő állapotok uralkodnak a délvidéki/vajdasági magyar tájékoztatásban.

Pásztor „eloszlatta a kételyünket”: Kiáll Ökrész mellett, függetlenül attól, hogy Ökrész egyáltalán megfelel(t)-e a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatójának, vagy sem – hogy a köztársasági képviselői tisztséget ne is említsük.

A kioktatástól és a nyilvános dorongolástól sem mentes szavaival, Pásztor az  elvi kérdésről igyekezett a véemesz választási „sikerére” terelni a figyelmet. Világos: Szüksége van a napilapra, mint ahogy a Pannon RTV-re, a Hét Nap hetilapra és a Szabadkai Magyar Rádióra is. Ezek – a főként pártpropaganda szintre süllyedt médiumok – nélkül birodalma gyorsan darabokra esne. Mindez jól illusztrálja, hogy a közpénzeket mire költik.

Mindeközben a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) mélyen hallgat. Ezen, persze, nem kell csodálkozni, hiszen az elnöke Máriás Endre, a Magyar Szó újságírója, az MNT Tájékoztatási Bizottságának a tagja, aki éppen a Pásztorral készített, nagy terjedelmű, alákérdezős interjúkról híresült el. Az egyik alelnöke Tóth Lívia, akit a véemeszes döntő többségű Magyar Nemzeti Tanács 2020. szeptember 18-án nevezett ki a Hét Nap fő- és felelős szerkesztőjének, de van az elnökségnek még néhány véemeszes, vagy a párthoz közeli tagja is.

Ilyen összetétellel lehetetlen változtatni a sajtóban lévő állapotokon. Az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott – ugyancsak hallgatásba burkolódzott – tagját pedig már szinte említeni sem érdemes. Ezek az emberek nincsen tudatában, hogy a viszonyulásukkal nem csak a szakmájuknak, de az egész közösségnek is ártanak! Ha pedig tudatában vannak, akkor még rosszabb!

A társadalmi változások területén az első és a legfontosabb feladat a sajtó felszabadítása kell, hogy legyen!

Meddig fog ez még tartani?

 

2020. december 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább

Deli Andor, a megtollasodott pártkatona

Már most el lehet mondani, hogy Deli Andor vajdasági fideszes/vémeszes EP képviselő tíz évig ott volt >

Tovább