2023. január 29. vasárnap
Ma Adél, Valér névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Szerbiában parlamenti képviselő bárki lehet, aki…

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szerbiában parlamenti képviselő bárki lehet, aki…
Pásztor Bálint és Ökrész Rozália (Fotó: VMSZ Facebook)

Nagy kérdés, hogy a véemesz köztársasági képviselői közül, egy demokratikus választási rendszerben, amelyben a képviselőket név és az eredmények, nem pedig a párt neve mögé bújva válasszák, kerülne-e valaki egyáltalán még csak a parlament közelébe is!? Sovány vigasz, hogy ez nem csak a véemeszre vonatkozik! Amíg ez a rendszer meg nem lesz változtatva, ne reméljük társadalmi haladást! Bozóki Antal:

November 26-30.

Pártpropaganda!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) közleményben bírálta a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) és annak elnökét, hogy „szégyenteljes módon visszaél a járványügyi helyzettel”.

– A napokban megfigyelhettük hogyan használta fel Pásztor István és a VMSZ politikai haszonszerzésre az országban kialakult járványügyi helyzetet. […] Először a katolikus Caritasnak szánt magyarországi adományokat „osztogatták” sajátjukként, majd Zentán a közkórháznak szánt magyarországi adófizetők ajándékával visszaélve kampányoltak, ami nem csak erkölcsileg kifogásolható, hanem törvényileg is tiltott – írja a közleményben.

A VMDK felszólította Pásztor Istvánt és a VMSZ politikusait, hogy „azonnal fejezzék be szégyenteljes politikai kampányukat, ne éljenek vissza se a magyarországi adományokkal, se a polgárok kiszolgáltatottságával, se azokkal az intézményekkel, ahol politikusaik vezető tisztségben vannak”.

A szabadkai és a zentai nem ez egyedüli eset a véemesz elnök politikai tevékenységében, aki szeret a magyarság nevében fellépni, a közösség segítőjének/támogatójának szerepében tetszelegni – lehetőleg a más zsebére/számlájára.

A véemesznek köztársasági egészségügyi államtitkára is van, mégis a pártelnök fényképezkedik, amit aztán a Magyar Szó nevű pártújság az első oldalon közöl.  Pártpropaganda! „Idegen tollakkal csak ékeskedni lehet, repülni nem.”

Az idézett újság november 26-ai a számából megtudjuk, hogy „tíz darab betegőrző monitort ajándékozott Magyarország Kormánya a Zentai Közkórháznak”. 

A november 30-i számban már azt írja, hogy „összesen száz lélegeztetőgépet és ugyanennyi, a betegek őrzésére szolgáló monitor adományozott a Magyar Kormány a Vajdasági Klinikai Központnak”.

Továbbolvasva az írást kiderül, hogy „ebből az adományból (november 28-án – B.A.) küldtek a Zentai Közkórháznak is öt darab lélegeztetőgépet és ugyanennyi betegőrző monitort”.

A DélHír portál november 29-én arról számolt be, hogy a Magyar Kormány százas adományából „csupán öt-öt jutott a szabadkai és a zentai kórházba”.

A Klinikai Központban „megerősítették a szállítmány érkezését, és elmondták, hogy a központ igyekszik a szükségleteknek megfelelően elosztani a jelen helyzetben nélkülözhetetlen egészségügyi eszközöket”

Így, a többi kilencven lélegeztetőről és monitorról pontosan nem tudni, hogy hova került. Olyan kommentek is voltak, hogy „valójában a szerb politikai szövetségesét próbálja megmenteni az anyaországi politikum, hogy ne dőljön össze a Vučićék által szisztematikusan leépített és elszegényedett szerbiai egészségügyi rendszer”.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere november 26-án még azt jelentette be, hogy „a kormány száz lélegeztetőgépet küld a délvidéki magyaroknak”.

Nem „a délvidéki magyaroknak”, hanem „a Vajdasági Klinikai Központnak”, vagyis valójában Szerbiának, nem „százat”, hanem „tízet”…

Ugye ismerik a jereváni rádióról szóló viccet?

December 1.

Parlamenti képviselő bárki lehet, aki…

A vajdasági magyarság egyetlen napilapjának az igazgatója, a temerini Ökrész Rozália és Gyivánovity Dániel, szabadkai vállalkozó a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági képviselői csoportjának a tagjai lettek – számol be az eseményről a Szabad Magyar Szó.

Mindketten azért kerültek be a VMSZ képviselői csoportjába, mert a múlt héten Vicsek Annamáriát az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési minisztérium, Juhász Attilát pedig a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi minisztérium államtitkárának nevezték ki, a helyükre pedig új parlamenti képviselők kellettek.

Így most már teljes létszámú a VMSZ köztársasági parlamenti képviselői csoportja: Pásztor Bálint, Kovács Elvira, Fremond Árpád, Pék Zoltán, Újhelyi Ákos, Úri Emese, Kis Nándor, Ökrész Rozália és Gyivánovity Dániel.

Gyivánovity Dánielről az interneten annyit lehet megtudni, hogy a szabadkai Grand Motors cég igazgatója, de hogy mivel érdemelte ki a  köztársasági képviselőséget, arról viszont már nem találni adatot. 

A közgazdász végzettségű Ökrész Rozália 2012-ben került a Magyar Szó élére, s azóta ő az igazgatója a cégnek. – Az ő ideje alatt távolították el vagy mondtak fel önként azok a munkavállalók, akik nem értettek egyet a lap szerkesztéspolitikájával, amely Varjú Márta főszerkesztői posztra történő érkezésével abban merült ki, hogy a VMSZ-ről egyetlen kritikai hang se jelenhet meg, a párt politikusaival hímes tojásként bántak és bánnak a magukat újságírónak tartó személyek – olvasható a portálon.

– Nem is olyan rég a RTV Napjaink c.műsorában megjósoltam. Ökrész Rozália, a Magyar Szó igazgatója, VMSZ köztársasági képviselő lett. (Aztán meg csodálkozunk miért pártlap a MSZÓ, miért nincsen ellenzéki politikus, párt, hír a napilapban). Gratulálok neki az új tisztséghez, és azonnali távozásra szólítom fel a MSZÓ éléről! Ilyet még a SNS se enged meg magának! Lemondás! Botrány!! – írja Csonka Áron a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke a Facebookon.

Ökrész Rozália életrajzát hiába keresni az interneten. Még a VMSZ oldalán is csak a fényképét lehet megtalálni, az életrajzra fenntartott hely üres/fehér, vagyis tabula rasa.

Ha az emlékezetem nem csal, a Tartományi Végrehajtó Tanács apparátusában volt hivatalnok, amikor Pásztor István is ott tevékenykedett. Onnan emelték a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatói székébe. Arra azonban már nem emlékszem, hogy valamiféle érdemleges megszólalása is lett volna a magyar közösség érdekében.   

Az interneten ellenben megtalálható a beszámolója a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) 2017. február 23-i ülésén, amikor  „kifejtette, hogy a Magyar Szó igyekezett bemutatni azokat a helyi magyarokat, akik itthon igyekeznek boldogulni. Szerinte ez azért volt kiemelten fontos, mert a délvidéki magyarságnak szinte már divathóbortjává vált, hogy elvándoroljanak a szülőföldjükről”.

– A lapban közölt írások azt igyekeztek bemutatni, hogy a már szinte divattá váló elköltözés helyett, sokan itthon keresnek és találnak megoldást családjuk boldogulására – mondta el Ökrész, az MNT ülésén.

A szerbiai politikai rendszer fonákja, hogy parlamenti képviselő is bárki lehet, aki valamelyik pártnak a listájára (fel)kerül, függetlenül attól, hogy milyen a képzettsége, van-e egyáltalán fogalma a parlamenti munkáról. 

Nagy kérdés, hogy a véemesz köztársasági képviselői közül, egy demokratikus választási rendszerben, amelyben a képviselőket név és az eredmények, nem pedig a párt neve mögé bújva válasszák, kerülne-e valaki egyáltalán még csak a parlament közelébe is!? Sovány vigasz, hogy ez nem csak a véemeszre vonatkozik!

Az utolsó szerbiai magyar parlamenti képviselő, aki valóban a magyar közösség érdekeit képviselte,  dr. Páll Sándor volt (Péterréve, 1954. február 15. – Újvidék, 2010. július 7.).

Amíg ez a rendszer meg nem lesz változtatva, ne reméljük társadalmi haladást!

 

2020. december 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább

Losoncz Márk nyílt leveléről

Párbeszéd lesz, de nem a VMSZ mostani vezetőségével. Sajnálatos, hogy Losoncz Márk gondolatvilága megrekedt a VMSZ-nél, >

Tovább

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet >

Tovább

Ellentmondásos, hiteltelen „filozófus”

Feltűnő, egyrészről, „a VMSZ munkájának dicsérete”, másrészről pedig a párt bírálata, ami szinte szakaszonként váltakozik. A >

Tovább