2021. június 12. szombat
Ma Villő, Orfeusz, Adelaida névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Egypárti „demokrácia”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Egypárti „demokrácia”

A haladók megválasztották a sajátjaikat és azokat, akik ilyeneknek érzik magukat” – közölte a Danas c. belgrádi napilap a címoldalán. Mindebből jól látható, hogy a szerbiai parlamentben az SDA albán párton kívül nincs más ellenzék, és az is, hogy Szerbiában a demokrácia egypárti. Ehhez asszisztál a VMSZ! Bozóki Antal:

Október 22.

Egypárti „demokrácia”

A június 21-ei választásokon kialakult, új összetételű szerb parlament, amelyben mindössze hat (három albán és három bosnyák) ellenzéki képviselő van, Ivica Dačićot, a (miloševići) Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnökét, eddigi külügyminisztert választotta meg elnöknek.

Pásztor Bálint, a véemesz pártelnök fia, a párt parlamenti képviselőcsoportjának nevében támogatta Ivica Dačićnak a szerb parlament elnökévé választását.

Felszólalását egy olyan Halid Bešlić idézettel kezdte, mellyel 2012. július 26-án is gratulált Ivica Dačićnak, akit akkor a kormányfői tisztségre neveztek ki:

Ko bi rek o čuda da se dese, pa Miljacka mostove odnese – próbált szellemeskedni a junior Pásztor.

[Ki mondta volna, hogy történhetnek csodák, és a Miljacka hidakat sodorhat el].

A VMSZ-es képviselő Dačić három évtizedes gazdag politikai múltját méltatta és hangsúlyozta, hogy a parlament elnöki tisztsége a második legmagasabb rangú pozíció az országban, majd „sok sikert kívánt” neki és azt mondta, „számíthat a vajdasági magyarok támogatására” (már akiket a junior Pásztor képvisel!).

Az egyedüli jelölt Dačić megválasztását a 250 tagú képviselőház jelen lévő 226 képviselője közül 225-en támogatták. Egyedül Vladan Glišić független képviselő szavazott ellene, mert úgy véli, hogy „a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnökére nagyobb szükség van a külügyminiszteri poszton, mint a parlament protokolláris tisztségében”.

A Sulejman Ugljanin Szandzsák Demokratikus Akció Pártjának (SDA) képviselői nem támogatták Dačić jelölését. Shaip Kamberi elmondta, hogy „Dačić ahhoz a politikai elithez tartozik, amely a volt JSZSZK-ben véres háborúkat váltott ki, amelyek kihatottak a nemzeti kisebbségek helyzetére is”, mondván, hogy az „kedvezőtlen”. Elmondása szerint „Dačić a nyilvánosság előtt a koszovói albánok ellen elkövetett háborús bűnök leplezését és a szerbiai titkos tömegsírok fel nem tárását idézi”. 

Ennek a parlamentnek az egyik alelnökévé választották Kovács Elvirát is, aki „2015 óta a VMSZ alelnöke, külügyi titkára”, 2016 és 2019 között pedig Szerbiában a „legdrágább képviselő volt”, Pásztor Bálint, a pártelnök fia pedig pedig „ugyanabba a parlamenti bizottságba került, mint a magyargyűlölő Jovanov és a szélsőséges Pajkić”!

– A haladók megválasztották a sajátjaikat és azokat, akik ilyeneknek érzik magukat” – közölte a Danas c. belgrádi napilap a címoldalán.  

Mindebből jól látható, hogy a szerbiai parlamentben az SDA albán párton kívül nincs más ellenzék, és az is, hogy Szerbiában a demokrácia egypárti. Ehhez asszisztál a VMSZ!

Október 29.

Szijjártó Vučićot dicséri

Magyarország számára remek hír, hogy az eddigi kormányzó koalíció folytatja a munkáját Szerbiában, és még ennél is jobb hír, hogy számít a vajdasági magyarok részvételére a kormányzatban – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban.

Hozzátette: a vajdasági magyarok részvétele a kormányban biztosítja azt, hogy a helyi magyarság véleménye továbbra is számítson, amikor Szerbia jövőjéről van szó.

– Az a tény, hogy a vajdasági magyarok továbbra is részét képezik a kormányzó koalíciónak, kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a két ország gazdasági, kereskedelmi, energetikai és migráció elleni együttműködése a jövőben is szoros legyen – fűzte hozzá.

Szijjártó „dicsérő szavakkal illette Aleksandar Vučić szerb elnököt, amiért figyeli és fontosnak tartja a vajdasági magyarság véleményét. Mint kifejtette, Magyarország rendkívül elégedett azzal, hogy a vajdasági magyarság képviselői a hatalmi koalíció részét képezik”. – Vučić elnök hozzáállása fontos alapja annak a jó együttműködésnek, ami a két országot jellemzi – nyilatkozta Szijjártó a Prva televíziónak megismételve, Magyarország síkraszáll Szerbia eurointegrációjának felgyorsításáért és úgy véli, az EU érdeke legalább annyira, hogy Szerbia a tagjává váljon, mint Szerbiának, hogy az unió része legyen.

– Nem igazságos, hоgy a koszovói kérdés megoldása előfeltétele Szerbia uniós csatlakozásának vagy az integráció felgyorsításának – jelentette ki a magyar külügyminiszter a Prva televíziónak nyilatkozva. „Nem igazságos, hogy ez előfeltétel legyen, és nem is lehet”, tette hozzá.

Szijjártó szerint kár, hogy Szerbia az idei évben nem nyitott meg egyetlen fejezetet sem az uniós csatlakozási tárgyalások során, de – hangsúlyozta – ez az EU szégyene és nem Szerbiáé.

Szijjártó Péter szerbiai nyilatkozatai és a szerb vezetőséggel/politikával való elragadtatása nem mostani és már senkit sem lep meg.  Nem véletlenül mondta/szólta el magát még külügyminiszter korában Ivica Dačić, hogy „Szijjártó jelenleg a legnagyobb szerb a nemzetközi kapcsolatokban, mert erősen és hangosan védi Szerbiát”. Tegyük hozzá: a délvidéki/vajdasági magyar közösség kárára.

Mi történik akkor, ha Vučić történetesen megbukik, ami előbb-utóbbi bekövetkezik? [Ničija (sveća) ne gori do zore/Senki gyertyája nem ég hajnalig] – mondják a szerbek.] Hogyan fog akkor az új szerb vezetőség viszonyulni Szijjártóhoz, Magyarországhoz, és nem utolsó sorban az itteni magyar közösséghez? A magyar külügyminiszter erre nem gondol? Nagyon is kérdéses, tehát, „jó hír”-e, hogy a vajdasági magyarok részt vesznek a haladók irányította kormányban.

A délvidéki/vajdasági magyar közösség helyzetét semmiféleképp nem szabad „Vučić elnök hozzáállásától” függővé tenni. Az itteni magyar közösség őshonos és mindazon jogok megilletik, amelyek az ilyen közösségeknek/a nemzeti kisebbségeknek a nemzetközi jog, a nemzetközi sokoldalú és kétoldalú szerződések alapján jár. Ez nem attól függ, hogy éppen ki a regnáló köztársasági elnök, vagy milyen politikát folytat! A nyilatkozatából ítélve, Petyának, nem ez a fő erőssége.

Amikor Koszovóról beszél, Szijjártó elfelejti, hogy Koszovó függetlenségét Magyarország (és még 21 uniós tagország a 27 közül, valamint a világ további 80 országa) elismerte. Ugyancsak figyelmen kívül hagyja, hogy az Európai Unió – amelynek Magyarország is a tagja – nem vehet fel olyan országot a soraiba, amelyiknek viszonya rendezetlen a szomszédjaival.

A magyar miniszter „az EU szégyenének tartja”, hogy Szerbia az idei évben nem nyitott meg egyetlen fejezetet sem az uniós csatlakozási tárgyalások során. Nem éppen Szerbián múlott, hogy nem teljesítette a fejezetek megnyitáshoz szükséges feltételeket? Nem olvasta az EU 2020. évi jelentését Szerbia haladásáról? Szijjártó nem az EU közös külpolitikáját képviseli!

 

 

 

2020. november 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Maradj mindig idegen!”

„A tisztes regény- és tárcagyáros nénik, a silány novellisták és fűzfapoéták, a grafomán puhányok - szögezte >

Tovább

Ki lesz a győztes – a VMSZ vagy az SZHP?

Kétlem, hogy bárkinek is (beleértve a lovas Pásztort is) van áttekintése arról, hogy milyen a helyi >

Tovább

A posztszocialista államokban, a több évtizedes elzártság kultúrája túlélte a vasfüggönyt

Csakhogy a folyamatot ez nem állítja le. Az idegenelleneséget hirdető kormányközeli médiumok a hírműsorukban hirdetik a >

Tovább

Az udvari cselszövések egyre zavarosabbak

Zágrábban győztek a baloldali zöldek, Rijekában a szocialisták, de csak a zöldekkel való koalícióban, Splitben pedig >

Tovább

Lovas esete Zemannal

Mindezek alapján talán érthetőbb, hogy a – többek szerint vitatott – irodalmi és politikai ambícióiról is >

Tovább

Kiszorítósdi

Június 13-án eldől, hogy „Bácskossuthfalva 86 százalékban magyar lakossága”, „kiengedi-e a kezei közül a magyar önkormányzatot”, >

Tovább

Elfogynak a magyar jogászok (is)!

A junior I. Pásztor, aki – a pozíciójánál fogva – eddig is tehetett volna a magyar >

Tovább

Play Sinkó

A demokrácia válsága, posztfasizmus, autokrácia, diktatúra… Egyre gyakrabban találkozom ezekkel a fogalmakkal. Lehetséges-e, hogy ez csak >

Tovább

Handke és a Balkán

2014-ban Handke a Nobel-díj megszüntetését javasolta, mert az téves irodalmi kánont teremt. Az, hogy ő lett >

Tovább

Nem stratégia, cselekvési terv kell!

Lehetne a nyelvhasználati stratégiát még tovább is elemezni és talán ki is alakulna egy valós kép >

Tovább

Együtt a fekete listán

Együtt írtuk alá azt a kiáltványt, amelyben figyelmeztettük a közvéleményt az extrém nacionalizmus, a populizmus és >

Tovább

Átmenet a médiaháborúból a polgárháborúba?

Tény, hogy AV hatalmának egyik pillére az általa ellenőrzött elektromos és a nyomtatott sajtó. Erről pedig >

Tovább