2024. július 24. Szerda
Ma Kinga,Kunigunda, Kincső, Krisztina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Teljes elégedettség

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Teljes elégedettség

Ezekből a nyilatkozatokból (is) arra lehet következtetni, hogy a jelenlegi magyar vezetőség (és a belgrádi magyar nagykövet) teljesen elégedett a délvidéki/vajdasági magyar közösség helyzetével. Szerbia EU-s csatlakozásai tárgyalásai során sem kívántak/kívánnak semmilyen kérdést még csak felvetni sem annak javítása érdekében. Például a magyar közösség szavatolt mandátumainak kérdését a döntéshozatali testületekben, vagy a részarányos foglalkoztatás problémáját a közigazgatásban, az igazságügyi szervekben és a közhivatalokban, a nemzeti kisebbségi szerkesztőségek sanyarú helyzetét a közmédiában… Bozóki Antal:

Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja.

Az, aki ez alól kihúzza magát, az a népe árulója.

Kós Károly

Augusztus 20.

Teljes elégedettség

A horvát nemzeti közösség vajdasági helyzetéről és annak fejlesztéséről tárgyalt Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Hidajet Biščević, Horvátország szerbiai nagykövete.

Értékelésük szerint az elmúlt négy évben a tartományi kormány jelentős lépéseket tett az horvát kultúra, oktatás, nyelvhasználat és hagyomány megőrzésére, azok fejlesztésére. Megegyeztek abban, hogy az együttműködésük a továbbiakban is folytatódik. A két fél szerint az IPA-projektek, amelyeket közösen valósít meg Szerbia és Horvátország jelentős mértékben hozzájárulnak a két nemzet közötti kapcsolat elmélyítéséhez. A tárgyaláson mások mellett részt vett Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács (HNV) elnöke is – áll a tárgyalásokról kiadott közleményben.

Ezt megelőzően (augusztus 18-án) Jasna Vojnić Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytatott tárgyalásokat, amelyek után kijelentette, hogy számos kérdésben előrelépés történt, továbbra is kulcsfontosságú marad azonban a horvát kisebbség szavatolt parlamenti mandátumának a kérdése.

Az események alapján arra lehet következtetni, hogy Horvátország (és a nagykövete) érdeklődik a Szerbiában élő horvát nemzeti közösség helyzete és problémái iránt, gondot visel a nemzettársakról.

Pintér Attila, Magyarország jelenlegi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete még 2014. november 18-án adta át a megbízólevelét Tomislav Nikolić akkori szerb államfőnek.

Nagyköveteket általában legfeljebb négy éves időszakra nevezik ki. A nagykövet úr mandátuma, tehát, már csaknem két évvel ezelőtt lejárt. Bizonyára nagyon jól teljesít, mivel szokatlanul hosszúra nyúlt a megbíztatása.

Az interneten található hírek szerint Igor Mirović mindössze két alkalommal fogadta Pintér Attilát.

Először 2016. szeptember 29-én, amikor megállapították, hogy „Magyarország és Szerbia erőfeszítéseinek és együttes munkájának köszönhetően jelenleg az elmúlt tíz évet tekintve a legjobbak a két állam kapcsolatai”. A találkozón ez is „elhangzott: a magyar nemzeti kisebbség jelenléte még hatványozottabbá teszi a partneri viszonyok javításának közös érdekét”.

A második találkozóra 2018. november 14-énkerült sor, amikor arról volt szó, hogy „a magyarországi vállalatok érdeklődnek a vajdasági infrastrukturális projektumok iránt”. A délvidéki/vajdasági magyar közösségről – a találkozóról szóló hír szerint – még csak említés sem történt.

– Azt gondolom, bátran kijelenthetjük azt, hogy a két országban élő nemzeti közösségeknek a helyzete soha nem volt annyira jó, mint jelenleg – értékelt a nagykövet 2019. november 25-én a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) belgrádi irodájában, amikor Magyarország és Szerbia időszerű politikai, gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatairól számolt be.

Nem tudni, hogy a nagykövet úr milyen tényekre, adatokra alapozta/alapozza a magyar közösség helyzetére, jogainak érvényesítésére vonatkozó értékeléseit. Az sem kizárt, hogy ezek éppen a VMSZ-től származnak. Nem sokkal korábban ugyanis, a Fidesz 2019. szeptember 29-ei tisztújító kongresszusán, Pásztor István, a véemesz elnöke mondta, hogy „ma már Szerbiában nem jelent hátrányt magyarnak lenni, hanem előnyt jelent magyarnak lenni, azok, akik nem magyarnak születtek szeretnének magyarokká válni”.

Ezekből a nyilatkozatokból (is) arra lehet következtetni, hogy a jelenlegi magyar vezetőség (és a belgrádi magyar nagykövet) teljesen elégedett a délvidéki/vajdasági magyar közösség helyzetével. Szerbia EU-s csatlakozásai tárgyalásai során sem kívántak/kívánnak semmilyen kérdést még csak felvetni sem annak javítása érdekében. Például a magyar közösség szavatolt mandátumainak kérdését a döntéshozatali testületekben, vagy a részarányos foglalkoztatás problémáját a közigazgatásban, az igazságügyi szervekben és a közhivatalokban, a nemzeti kisebbségi szerkesztőségek sanyarú helyzetét a közmédiában…

Augusztus 25-31.

Tiltakozik a közmédia

Közleményt adott ki a Vajdasági Rádió és Televízió Közszolgálati Médiaház az intézmény jelenlegi pénzügyi helyzetével kapcsolatban. A közleményt Miodrag Koprivica, a közszolgálati médiaház vezérigazgatója írta alá.

A hosszadalmasnak és ellentmondásosnak is tűnő közlemény szerint „az országban, a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot a Vajdasági RTV gazdasági helyzetét is befolyásolta. Ugyanis a köztársasági költségvetés módosításával az RTV 201 millió dinárral rövidült meg”.

– A Vajdasági RTV a bevezetett intézkedésekkel biztosítani tudja a bérek folyamatos kifizetését a dolgozói számára, és senkit sem fog elbocsátani függetlenül attól, hogy a dolgozó határozott vagy határozatlan időre van alkalmazva – áll a közleményben.

Ezzel ellentétben van azonban a közlemény következő mondata, miszerint: „ebben a pillanatban a jelenlegi pénzügyi helyzetben nincsenek törvényes lehetőségek arra, hogy az RTV újabb szerződést kössön a munkaerő-kölcsönző ügynökséggel”.

Gyakorlatilag ez azt jelentheti, hogy szeptember 1-jével 150 dolgozó (az ügynökségek által foglalkoztatott „több mint 200”[9] közül) munka nélkül marad, mivel –, az RTV az illetékesektől engedélyt kért és kapott arra, hogy 50, ügynökségen keresztül alkalmazott személynek állandó munkaviszonyt adhasson”.

– Az érintettek közül 27 újságíró létesíthet majd így állandó munkaviszonyt. Közülük 18-an a kisebbségi szerkesztőségek tagjai, a többieket pedig olyan munkahelyekre sorolják be, ahol a médiaház működéséhez elengedhetetlen az alkalmazásuk – magyarázza a közleményben a vezérigazgató.

A Függetlenség szakszervezet kultúra, művészet és média ágazata augusztus 31-én tiltakozó megmozdulást szervezett a Vajdasági RTV-ben történő elbocsátások miatt.

A Senki se maradjon munka nélkül! Szolidaritás mindenekelőtt! elnevezésű demonstrációt az Újvidéki Rádió M Stúdiója előtt tartották meg.

Darko Šper, a szakszervezet megbízottja közölte: A Függetlenség szakszervet arra kéri a munkaadót, hogy azokkal, akik eddig az ügynökségen keresztül dolgoztak, létesítsen állandó munkaviszonyt. Hogy ezek az emberek ne maradjanak munka nélkül, máshol kell spórolni. A Szerbiai RTV igazgató bizottságával mielőbb szervezzenek együttes ülést, és tárgyaljanak az előfizetés növeléséről.

A Függetlenség szakszervezet a követeléseiről értesíti a hazai és a külföldi médiaszervezeteket, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet, az EBESZ-t és az Európai Bizottság szerbiai irodáját.

A VRTV és a dolgozók helyzete már huzamosabb ideje rendezetlen, mint ahogy a Szerbiai RTV (RTS) és a közmédia helyzete általában. Nem először, és bizonyára nem is utoljára tüntettek a mádiaház előtt.

A helyzetet súlyosbítja a nemzeti kisebbségi szerkesztőségek folyamatos leépítése, ami a kilencvenes évekig vezethető vissza.

A helyzet átfogó rendezésére lenne szükség. Ha erre volna/lenne vállalkozó. Sem a Magyar Nemzeti Tanács (MNT), sem pedig a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) azonban nem hallatta a hangját, nem állt ki a magyar szerkesztőségek, illetve a közszolgálatú magyar nyelvű tájékoztatás biztosítása mellett.

– A VRTV összesített adásidejének még az 5%-át sem teszi ki, miközben a magyarok a lakosság 14,28%-át alkotják – olvasható az MNT 2011-2016-ra szóló média stratégiájában. 

Az MNT a 2011 novemberében elfogadott dokumentumban a Vajdasági Rádió és Televízió magyar szerkesztőségének támogatását, valamint „a Rádió és/vagy Televízió magyar szerkesztősége alapító jogainak átvételét” tűzte ki stratégiai célul, amiből aztán semmi nem valósult meg.

A helyzet kuriózuma, hogy a szakszervezeti sztrájkról szóló hírt, az Újvidéki Rádió augusztus 31-ei háromórai hírműsorában, éppen Ternovácz István, az MNT Végrehajtó Bizottsága tájékoztatással megbízott tagja vezette fel. Mintha kívülálló személy lenne, akit a probléma nem érint, mivel állandó munkaviszonyban van!

Az MNT és a VMSZ is nem először bizonyították, hogy képtelenek a magyar közösség kérdéseit rendezni.

 

 

 

2020. szeptember 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább