2024. május 29. Szerda
Ma Magdolna, Magda, Ervin, Léna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

A péterrévei kút (2.)

Az internet hatalma

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Az internet hatalma

A péterrévei kút esete is tanúsítja, milyen hatalmas, cselekvésre késztető ereje van a nyilvánosságnak. Azt is megmutatta, hogy a közszolgálati sajtó sok esetben nem a közt, hanem a hatalmat szolgálja, mivel általában nem foglalkozik, vagy kerüli, hogy a lakosság életét megkeserítő konkrét problémákat is vizsgálja. Talán azért, mivel az újságírók óvakodnak a helyi „kiskirályokkal” való esetleges vitától. Nem véletlen az állítás, miszerint a sajtószabadság felköltözött az internetre. Bozóki Antal:

Augusztus 8-án került fel a Péterréve :) internetes oldalra a helybeli Takács boltnál lévő artézi kút, pontosabban a kútnak és a környékének a rendezetlen állapotával kapcsolatos bejegyzés. Az oldal látogatói aztán 83 kommentárt fűztek hozzá és az ezzel kapcsolatos írást  tekintélyes weboldalak is átvettek.

A kommentárokból kitűnik, hogy sokan a kútból folyó vizet nem is isszák, hogy ne kelljen aggódniuk az miatt, a víz „esetleg arzénnal dúsított, vagy szennyezett”. Mások arra panaszkodnak, hogy a Pecellóként is ismert Péterrévén olyan gyenge a vízvezetékben a nyomás, hogy még zuhanyozni sem lehet. (A 21. század második évtizedének végén!)

Olyanok is jelentkeztek, akik felajánlották a segítségüket és anyagi támogatásukat a helyi „illetékeseknek” a vízellátás problémájának a rendezésére, csak éppen nem találtak megértésre, sőt az is elhangzott, hogy „a pecellósiakkal mindig csak baj van”. Arra is felhívták s figyelmet, hogy „a kútról folyó víz továbbra sem alkalmas sem emberi sem állati fogyasztásra”. Miért nincsen akkor ez kiírva a kútnál? – Persze hozzátartozik, hogy még mindig tisztább, mint az otthoni, mert ez nem megy át a csőrendszeren – tették hozzá.

Győre Zita:

Mi mondjuk, a kútvizet sem isszuk. Viszont elég szomorú hogy az ember otthonában nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy enged egy pohár vizet és megissza úgy, hogy ne kelljen azon aggódnia, hogy esetleg arzénnal dúsított, vagy szennyezett lenne az adott víz, személy szerint én köszönöm szépen egyikből sem kérek!

Ebben az ügyben nem elég a helyi közösség pláne nem aktivisták... Ide Becse község komoly anyagi támogatására van szükség! Remélem mihamarabb lépéseket tesznek az ügy érdekében.

Erzsébet Kancsár:

Becse nem törődik Pecellóval. Éppen ma hallottam a hírekben hogy Becse lakossága panaszkodik, hogy gyenge a víznyomás. Pecellón már régóta gyenge várjuk, hogy lebírjunk tusolni.

Szabó Attila:

Néhány napja felhívtam az illetékest, elmondtam, hogy szívesen segítenénk, akár anyagilag is hozzájárulva, közösségi összefogásból. Kissé passzív-agresszíven állt hozzá, akit hívtam, támogatták is az ötletet meg nem is. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy „a pecellósiakkal mindig csak baj van”, szerintem meg a vizünkkel van a baj és jogos a minden egyes bosszankodás. Mint mondják a zsaluk és az anyagok már oda vannak készítve, csak a csőtörések prioritást élveznek, mint a folyós kutak javítása és mivel folyamatosan voltak javítandó munkáik és kevesen vannak terepen, így nem jutottak oda eddig a kúthoz. Kérdeztem, hogy milyen módon tudunk segíteni, hiszen erre mind igény mind pedig hajlandóság van. Mondta, hogy azt se bánja, ha magunk eszétől megcsinálnánk, de ebben az esetben nem vállalják, hogy egy esetleges meghibásodás vagy lopás esetén helyre tegyék, hiszen nem is ők csinálják, illetve a víz elzárását sem garantálták, hogy megoldják, amíg megcsinálnánk. Szóval, meg is lett engedve meg nem is, csöbörből vödörbe. Fontos kiemeli azért azt is, hogy ők is felhívták a figyelmet arra, hogy kútról folyó víz továbbra sem alkalmas sem emberi sem állati fogyasztásra. Persze hozzátartozik, hogy még mindig tisztább, mint az otthoni, mert ez nem megy át a csőrendszeren. A történet vége egyébként valószínűleg a napokban nagyjából megoldódik, mert úgy tudom ma reggel kezdték meg a betonozást a kút körül.

A helybeliek internetes reagálása eljutott az illetékesekhez is. Erre abból lehet következtetni, hogy három nappal ezelőtt újabb fotó került az internetre, amelyen már a kút körül van betonozva és munkálatok kivitelezői valamiféle megoldást is találtak a kifolyó víz elvezetésére. A felvételről azonban azt is meg lehet állapítani, hogy a munkálatok még közel se nincsenek befejezve.

Az oldal látogatói a fotóhoz újabb 33 hozzászólást is fűztek.

Megválaszolhatatlan a kérdés az, hogy ha a péterrévei kút fotója nem kerül fel az internetre, akkor sor került volna-e egyáltalán a rendezésére és, ha igen, mikor. Úgy látszik, az illetékesek nem végzik a munkájukat, illetve csak akkor végzik, ha valami a nyilvánosság elé kerül, amikor valamiből már hír/probléma lett.

Takács boltnál lévő artézi kút és környékének rendezésével azonban Péterréve lakosságának iható, biztonságos és egészséges vízzel való ellátása nem oldódik meg. El kellene végezni nem csak a kútból, de a „csapból” folyó víz vegyi elemzését is és annak eredményéről tájékoztatni kellene a lakosságot.  Akármilyen legyen is az. Azok az illetékesek, akik ezt nem teszik meg, vétenek a lakosság egészsége, a közegészség ellen, ami már bűncselekmények is számít.

Tavaly nyáron arról írtam, hogy a tordai „postán csak az a személy vehetett fel pénzt, akinek ennél a közvállalatnál volt számlája”. A készülék ugyanis, amelyik a többi bankkal van kapcsolatban, „meghibásodott”. Pénzfelvételért, tehát, csakúgy, mint bármilyen más közigazgatási ügyintézésért a tordaiaknak Begaszentgyörgyre kell (továbbra is) utazni.

Segíteni próbáltam a probléma megoldásában (ami, sajnos, nem az egyetlen a leépülőben lévő falu életében).

Beszéltem a postavállalat nagybecskereki és újvidéki központjának illetékeseivel, elmondtam az esetet az Újvidéki Rádió és a Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége szerkesztőjének, a Magyar Szó bánáti tudósítójának. Meghallgattak ugyan, egyesek még ígérték is, hogy majd foglalkoznak a témával csak éppen nem tették. Semmi nem történt a probléma megoldása érdekében. A helyzet jelenleg az, hogy a tordai postán most már nem hogy más bankból nem lehet pénzt felvenni, de most már bankkártyával fizetni sem lehet!

A péterrévei kút esete is tanúsítja, milyen hatalmas, cselekvésre késztető ereje van a nyilvánosságnak. Azt is megmutatta, hogy a közszolgálati sajtó sok esetben nem a közt, hanem a hatalmat szolgálja, mivel általában nem foglalkozik, vagy kerüli, hogy a lakosság életét megkeserítő konkrét problémákat is vizsgálja. Talán azért, mivel az újságírók óvakodnak a helyi „kiskirályokkal” való esetleges vitától. Nem véletlen az állítás, miszerint a sajtószabadság felköltözött az internetre.

Számos nehézséget, gondot, problémát, amelyek megkeserítik az emberek mindennapi életét és elősegítik az elköltözést is, rövid idő alatt meg lehetne oldani (sok esetben anyagi kiadások nélkül), ha a sajtó foglalkozna ezekkel! A közszolgálati sajtó dolgozóinak ezért – tisztelettel a kevés kivételnek – mielőbb le kellene tisztázni önmagukkal, hogy mi is a feladatuk, kit is kell szolgálniuk! 

 

2020. augusztus 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A választásokon „a VMSZ-é az egyedüli magyar lista”?!

A VMSZ elnöke a nyilatkozatban a nyílt támadást is beveti , miszerint „az ellenzéki pártok az >

Tovább

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább