2021. december 3. péntek
Ma Ferenc, Olívia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

A péterrévei kút (2.)

Az internet hatalma

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Az internet hatalma

A péterrévei kút esete is tanúsítja, milyen hatalmas, cselekvésre késztető ereje van a nyilvánosságnak. Azt is megmutatta, hogy a közszolgálati sajtó sok esetben nem a közt, hanem a hatalmat szolgálja, mivel általában nem foglalkozik, vagy kerüli, hogy a lakosság életét megkeserítő konkrét problémákat is vizsgálja. Talán azért, mivel az újságírók óvakodnak a helyi „kiskirályokkal” való esetleges vitától. Nem véletlen az állítás, miszerint a sajtószabadság felköltözött az internetre. Bozóki Antal:

Augusztus 8-án került fel a Péterréve :) internetes oldalra a helybeli Takács boltnál lévő artézi kút, pontosabban a kútnak és a környékének a rendezetlen állapotával kapcsolatos bejegyzés. Az oldal látogatói aztán 83 kommentárt fűztek hozzá és az ezzel kapcsolatos írást  tekintélyes weboldalak is átvettek.

A kommentárokból kitűnik, hogy sokan a kútból folyó vizet nem is isszák, hogy ne kelljen aggódniuk az miatt, a víz „esetleg arzénnal dúsított, vagy szennyezett”. Mások arra panaszkodnak, hogy a Pecellóként is ismert Péterrévén olyan gyenge a vízvezetékben a nyomás, hogy még zuhanyozni sem lehet. (A 21. század második évtizedének végén!)

Olyanok is jelentkeztek, akik felajánlották a segítségüket és anyagi támogatásukat a helyi „illetékeseknek” a vízellátás problémájának a rendezésére, csak éppen nem találtak megértésre, sőt az is elhangzott, hogy „a pecellósiakkal mindig csak baj van”. Arra is felhívták s figyelmet, hogy „a kútról folyó víz továbbra sem alkalmas sem emberi sem állati fogyasztásra”. Miért nincsen akkor ez kiírva a kútnál? – Persze hozzátartozik, hogy még mindig tisztább, mint az otthoni, mert ez nem megy át a csőrendszeren – tették hozzá.

Győre Zita:

Mi mondjuk, a kútvizet sem isszuk. Viszont elég szomorú hogy az ember otthonában nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy enged egy pohár vizet és megissza úgy, hogy ne kelljen azon aggódnia, hogy esetleg arzénnal dúsított, vagy szennyezett lenne az adott víz, személy szerint én köszönöm szépen egyikből sem kérek!

Ebben az ügyben nem elég a helyi közösség pláne nem aktivisták... Ide Becse község komoly anyagi támogatására van szükség! Remélem mihamarabb lépéseket tesznek az ügy érdekében.

Erzsébet Kancsár:

Becse nem törődik Pecellóval. Éppen ma hallottam a hírekben hogy Becse lakossága panaszkodik, hogy gyenge a víznyomás. Pecellón már régóta gyenge várjuk, hogy lebírjunk tusolni.

Szabó Attila:

Néhány napja felhívtam az illetékest, elmondtam, hogy szívesen segítenénk, akár anyagilag is hozzájárulva, közösségi összefogásból. Kissé passzív-agresszíven állt hozzá, akit hívtam, támogatták is az ötletet meg nem is. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy „a pecellósiakkal mindig csak baj van”, szerintem meg a vizünkkel van a baj és jogos a minden egyes bosszankodás. Mint mondják a zsaluk és az anyagok már oda vannak készítve, csak a csőtörések prioritást élveznek, mint a folyós kutak javítása és mivel folyamatosan voltak javítandó munkáik és kevesen vannak terepen, így nem jutottak oda eddig a kúthoz. Kérdeztem, hogy milyen módon tudunk segíteni, hiszen erre mind igény mind pedig hajlandóság van. Mondta, hogy azt se bánja, ha magunk eszétől megcsinálnánk, de ebben az esetben nem vállalják, hogy egy esetleges meghibásodás vagy lopás esetén helyre tegyék, hiszen nem is ők csinálják, illetve a víz elzárását sem garantálták, hogy megoldják, amíg megcsinálnánk. Szóval, meg is lett engedve meg nem is, csöbörből vödörbe. Fontos kiemeli azért azt is, hogy ők is felhívták a figyelmet arra, hogy kútról folyó víz továbbra sem alkalmas sem emberi sem állati fogyasztásra. Persze hozzátartozik, hogy még mindig tisztább, mint az otthoni, mert ez nem megy át a csőrendszeren. A történet vége egyébként valószínűleg a napokban nagyjából megoldódik, mert úgy tudom ma reggel kezdték meg a betonozást a kút körül.

A helybeliek internetes reagálása eljutott az illetékesekhez is. Erre abból lehet következtetni, hogy három nappal ezelőtt újabb fotó került az internetre, amelyen már a kút körül van betonozva és munkálatok kivitelezői valamiféle megoldást is találtak a kifolyó víz elvezetésére. A felvételről azonban azt is meg lehet állapítani, hogy a munkálatok még közel se nincsenek befejezve.

Az oldal látogatói a fotóhoz újabb 33 hozzászólást is fűztek.

Megválaszolhatatlan a kérdés az, hogy ha a péterrévei kút fotója nem kerül fel az internetre, akkor sor került volna-e egyáltalán a rendezésére és, ha igen, mikor. Úgy látszik, az illetékesek nem végzik a munkájukat, illetve csak akkor végzik, ha valami a nyilvánosság elé kerül, amikor valamiből már hír/probléma lett.

Takács boltnál lévő artézi kút és környékének rendezésével azonban Péterréve lakosságának iható, biztonságos és egészséges vízzel való ellátása nem oldódik meg. El kellene végezni nem csak a kútból, de a „csapból” folyó víz vegyi elemzését is és annak eredményéről tájékoztatni kellene a lakosságot.  Akármilyen legyen is az. Azok az illetékesek, akik ezt nem teszik meg, vétenek a lakosság egészsége, a közegészség ellen, ami már bűncselekmények is számít.

Tavaly nyáron arról írtam, hogy a tordai „postán csak az a személy vehetett fel pénzt, akinek ennél a közvállalatnál volt számlája”. A készülék ugyanis, amelyik a többi bankkal van kapcsolatban, „meghibásodott”. Pénzfelvételért, tehát, csakúgy, mint bármilyen más közigazgatási ügyintézésért a tordaiaknak Begaszentgyörgyre kell (továbbra is) utazni.

Segíteni próbáltam a probléma megoldásában (ami, sajnos, nem az egyetlen a leépülőben lévő falu életében).

Beszéltem a postavállalat nagybecskereki és újvidéki központjának illetékeseivel, elmondtam az esetet az Újvidéki Rádió és a Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége szerkesztőjének, a Magyar Szó bánáti tudósítójának. Meghallgattak ugyan, egyesek még ígérték is, hogy majd foglalkoznak a témával csak éppen nem tették. Semmi nem történt a probléma megoldása érdekében. A helyzet jelenleg az, hogy a tordai postán most már nem hogy más bankból nem lehet pénzt felvenni, de most már bankkártyával fizetni sem lehet!

A péterrévei kút esete is tanúsítja, milyen hatalmas, cselekvésre késztető ereje van a nyilvánosságnak. Azt is megmutatta, hogy a közszolgálati sajtó sok esetben nem a közt, hanem a hatalmat szolgálja, mivel általában nem foglalkozik, vagy kerüli, hogy a lakosság életét megkeserítő konkrét problémákat is vizsgálja. Talán azért, mivel az újságírók óvakodnak a helyi „kiskirályokkal” való esetleges vitától. Nem véletlen az állítás, miszerint a sajtószabadság felköltözött az internetre.

Számos nehézséget, gondot, problémát, amelyek megkeserítik az emberek mindennapi életét és elősegítik az elköltözést is, rövid idő alatt meg lehetne oldani (sok esetben anyagi kiadások nélkül), ha a sajtó foglalkozna ezekkel! A közszolgálati sajtó dolgozóinak ezért – tisztelettel a kevés kivételnek – mielőbb le kellene tisztázni önmagukkal, hogy mi is a feladatuk, kit is kell szolgálniuk! 

 

2020. augusztus 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Vitatott szobor

A VMSZ megalkuvó, a magyar közösséget több esetben is megalázó politikájának része, hogy az SNS-t mindenben >

Tovább

Az antifasizmus szerbiai módra

Erre azért is kénytelen vagyok utalni, mert az elmúlt években egyre több fasiszta jelvényt látok Újvidéken >

Tovább

„Megveszem az unokáimnak ezt a csokoládégyárat!”

Annyi bizonyos, hogy a vállalat székhelye átkerült Belgrádba, csak a gyárcsarnokok maradtak Szabadkán. A tulajdonosa és >

Tovább

Lenin álma helyett Sztálin valósága

Közvetlen környezetemben is tapasztaltam, hogy a kisebb vagy a nagyobb ortodox pártfunkcionáriusok minden belső vívódás nélkül >

Tovább

Kihalófélben levő kentaur

Jugoszlávia nincs többé, ám a „jugoszféra” kulturális tere ma is izgalmas, bár nyilvánvaló, hogy ez a >

Tovább

Nincs részarányos foglalkoztatás!

Ökrész Rozália parlementi felszólalása egyenesen botrányos. Nem, hogy számon kérte volna az illetékesektől, hogy a foglalkoztatásban >

Tovább

Sajtószabadság-akadályozók (2.)

A KJI konferenciájáról szóló riport közlése a Vajdasági RTV Napjaink c. november 22-ei műsorának végén nem >

Tovább

A mi papunk

 „Itt nyugszik a cigány Matyi” – ez volt a sírfelirat. Ez a nagyapám sírkövére köpött szöveg >

Tovább

Sajtószabadság-akadályozók

Hajnal Jenő és az MNT Tájékoztatási Bizottsága 2019. február 28-án el is utasította az új szerbiai >

Tovább

Méregből kábítószer

Az unoka útja annak a partizán komisszárnak a lányához vezet, aki a nagyapa kínszenvedéseit is okozza. >

Tovább

A Magyar Mozgalom azonnali tájékoztatást követel

A sajtót és a lakosokat sem hívta meg Pásztor Bálint a NIS-szel szervezett értekezletre a palicsi >

Tovább

Aki a-t mond, mondjon b-t is

Olyan vajdasági magyar közösséget kell teremteni, ahonnan a fiatalok nem elmenekülnek, hanem ahol elégedettek, lehetőségeket látnak >

Tovább