2021. június 13. vasárnap
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Polgárok védelem nélkül

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Polgárok védelem nélkül

Rendben van az, hogy Szabadkán „újabb okos buszmegállókat” helyzetek ki, de ki visel gondot az egyenrangú nyelvhasználatról? Vagy nem ebben a városban székel a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség? Mi más lehetne a hivatásos nemzeti kisebbségi újságíró feladta, minthogy megírja: Szabadkán nem tartják tiszteletben a városi alapszabálynak az egyenrangú nyelv- és íráshasználatra vonatkozó rendelkezéseit? Miért nem kérdezte meg a városi Beruházási és Fejlesztési Titkárságtól, hogy ez hogyan lehetséges? A lap alapítójának és a főszerkesztőjének cseréje után talán erre is sor kerül. Bozóki Antal:

A mi szavazatunkkal egy analfabéta bármikor honatya lehet.

Veselin Milićević

Augusztus 13.

Polgárok védelem nélkül

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) röviddel ezelőtt közzétette a 2020. évi jelentését, amely – a tagállamokon kívül – első ízben elemezte a szerbiai és az észak-macedóniai helyzetet.

– A 2019-es év előrelépést és egyúttal visszaeséseket is hozott az alapjogok védelme terén. Az FRA 2020. évi alapjogi jelentése áttekinti a terület legfontosabb fejleményeit, és felhívja a figyelmet az eredményekre, illetve az aggályos kérdésekre – olvasható a dokumentumban.

A jelentés alapvető záradéka szerint „a növekvő intolerancia és az alapvető emberi jogok ellen támadások veszélyeztetik az előző években elért fejlődést. Amikor Európa kezd felépülni a COVID 19 világjárványból, tanúi vagyunk az egyenlőtlenségek egyre nagyobb elmélyedésének és a társadalmi kohézió fenyegetettségének”.

– A meglévő egyenlőtlenségek, zaklatások és előítéletek valószínűleg tovább fognak mélyülni. Ezért a kormányoknak „új normalitásokat” kell biztosítaniuk, amely egy tisztességesebb is igazságosabb társadalom kialakításhoz vezetnek, amelyben tiszteletben tartják mindenki méltóságát és garantálják, hogy senkit nem hanyagolnak el – nyilatkozta a jelentés kapcsán Michael O’Flaherty a FRA igazgatója.

Dušan Pokuševskinek, a Belgrádi Emberjogi Központ [Beogradski centar za ljudska prava] jogászának az értékelése szerint Szerbiában „a jogállam elveit és az emberi jogok sérthetetlenségét évek óta megkérdőjelezik, a rendkívüli állapot pedig, a sajátságos helyzet miatt, ezeknek a jogoknak a megsértését az előtérbe helyezte”.

– Minden intézkedés, amit az állam hozott, az emberi jogok ellen jogok elleni támadás volt, másrészt, azok az intézmények, amelyek a leghivatottabbak arra, hogy ezekben a kérdésekben hallassák a hangjukat, nem reagáltak. A polgárok, úgy tűnik, megfelelő védelem nélkül maradtak. Az Alkotmánybíróság csak később jelentkezett, de a rendkívüli állapot bevezetése és a meghozott intézkedések alkotmányosságának kivizsgálására irányuló nagyszámú kezdeményezéssel kapcsolatban nem nyilatkozott. Magáról a döntésről sokkal később szólt, úgy értékelve, hogy „az alkotmányos rendelkezések nem sérültek”. Másrészről, a független intézményeknek, amelyeknek elsőként kellett volna az emberi jogok védelmére kelni, valóban hangosabbaknak, dominánsabbnak és az emberi jogok első gátjának kellett volna lenni – mondta Pokuševski, aki ugyanerre a témára készített elemzést, amit a Központ a napokban közzétesz.

Augusztus 14.

Miért csak cirill betűvel?

A szabadkai helyi önkormányzat az idén folytatta az úgynevezett napelemes, okos autóbuszmegállók kihelyezését. A 2019-ben kihelyezett három mellett, az új buszmegállók a kórháznál a központ irányába, a Palics felé vezető főúton, a Partizán kerékpárgyárnál, valamint a központban, a Pátria hotel előtt a kórház irányába állnak a polgárok rendelkezésére – közli a Magyar Szó nevű (párt)napilap.

Az írás szerzőjének (B.em) azonban nem tűnt fel, hogy a buszmegállón a СМАРТ СОЛАРНО АУТОБУСКО СТАЈАЛИШТЕ [SMART SZOLÁRIS BUSZMEGÁLLÓ] felirat csak szerb nyelven és cirill betűvel van kiírva.

Szabadka város alapszabálya 9. cikke előírja, hogy „a Városban hivatalos használatban van a szerb, a magyar és a horvát nyelv és írás”. Csak ezt a gyakorlatban ritkán, vagy egyáltalán  nem tartják tiszteletben – mint ebben az estben. Még az alapszabály magyar nyelvű szövegét sem lehet megtalálni a város magyar nyelvű hivatalos internetes honlapján. Ha rákattintunk a Városi alapszabály címszóra, akkor az átirányít a (latin betűs) szerb oldalra, ahol az alapaszály is ezen a nyelven nyitható meg.

Rendben van az, hogy Szabadkán „újabb okos buszmegállókat” helyzetek ki, de ki visel gondot az egyenrangú nyelvhasználatról? Vagy nem ebben a városban székel a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség?

Mi más lehetne a hivatásos nemzeti kisebbségi újságíró feladta, minthogy megírja: Szabadkán nem tartják tiszteletben a városi alapszabálynak az egyenrangú nyelv- és íráshasználatra vonatkozó rendelkezéseit? Miért nem kérdezte meg a városi Beruházási és Fejlesztési Titkárságtól, hogy ez hogyan lehetséges? A lap alapítójának és a főszerkesztőjének cseréje után talán erre is sor kerül.

Augusztus 15.

Bizonytalanság Szerbiában

Az Egyesült Szerbiai Ellenzék (Udružena opozicija Srbije – UOS) levélben fordult az európai országok parlamentjeinek elnökeihez, akiktől a Szerbia népével való szolidaritást vár, és az ország európai útra való visszafordítását reméli.

A levélben, melybe a Beta hírügynökség betekintést nyert, egyebek közt azt írják, hogy „Szerbiának már nincs legitim parlamentje”, az UOS pedig videokonferencia, vagy más alternatív kommunikációs csatornák révén kész tárgyalni a szerbiai politikai helyzetről.

– Ennek érdekében, tisztelettel kérjük önöket, hogy levelünket juttassák el a külpolitikával, az emberi jogokkal és az európai ügyekkel megbízott parlamenti bizottságok elnökeihez, és levelünkről értesítsék képviselőházaik valamennyi tagját – olvasható a levélben, amelyben hozzáteszik, hogy „demokratikus ellenzékként nem tartják legitimnek és nem ismerik el a legutóbbi szerbiai választások eredményét”.

A levél írói úgy fogalmaznak, hogy „Szerbiában történelmi mélyponton van a demokrácia és az emberi jogok” és hogy az állam „a társadalom rabosításának újabb szakaszába lépett”.

Szerbiának nemhogy „nincs legitim parlamentje”, de a kormánya se, mivel (június 3-án) letelt a négyéves mandátuma, az új kormány pedig – két hónappal a választások után – még sehol.

Aleksandar Vučić szerb elnök augusztus 14-én bejelentette, hogy a Szerb haladó Pártnak (SNS), amelyiknek ugyancsak az elnöke, két kormányalakítási elképzelést fog javasolni, amelyek közül az első az egyszerű koalíció az egyik párttal (nem nevezte meg melyikkel), a másik pedig „valamiféle koncentrációs (központosított, egyesített – B. A.) kormány, és hogy másfél év múlva új parlamentáris választásokra kerülne sor”.

Szerbiában folytatódik a bizonytalanság – az új kormány megalakulása után is.  

Augusztus 18.

A szavatolt parlamenti mandátumok?

Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács (HNV) elnöke az Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytatott tárgyalásai után kijelentette, három évvel a szerbiai és horvátországi kisebbségek helyzetéről szóló nyilatkozat aláírása után számos kérdésben előrelépés történt, továbbra is kulcsfontosságú marad azonban a horvát kisebbség szavatolt parlamenti mandátumának a kérdése.

Az egymillió dolláros kérdés – fogalmazna Svetislav Basara író –, mikor tárgyal Hajnal Jenő, a véemesz által az MNT elnöki tisztségébe emelt elnöke Vučićtyal a délvidéki/vajdasági magyar közösség nyílt és megoldatlan kérdéseiről, köztük a magyarok arányos részvételének biztosításáról a döntéshozatali szervekben és a közigazgatásban?

 

 

 

2020. augusztus 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Maradj mindig idegen!”

„A tisztes regény- és tárcagyáros nénik, a silány novellisták és fűzfapoéták, a grafomán puhányok - szögezte >

Tovább

Ki lesz a győztes – a VMSZ vagy az SZHP?

Kétlem, hogy bárkinek is (beleértve a lovas Pásztort is) van áttekintése arról, hogy milyen a helyi >

Tovább

A posztszocialista államokban, a több évtizedes elzártság kultúrája túlélte a vasfüggönyt

Csakhogy a folyamatot ez nem állítja le. Az idegenelleneséget hirdető kormányközeli médiumok a hírműsorukban hirdetik a >

Tovább

Az udvari cselszövések egyre zavarosabbak

Zágrábban győztek a baloldali zöldek, Rijekában a szocialisták, de csak a zöldekkel való koalícióban, Splitben pedig >

Tovább

Lovas esete Zemannal

Mindezek alapján talán érthetőbb, hogy a – többek szerint vitatott – irodalmi és politikai ambícióiról is >

Tovább

Kiszorítósdi

Június 13-án eldől, hogy „Bácskossuthfalva 86 százalékban magyar lakossága”, „kiengedi-e a kezei közül a magyar önkormányzatot”, >

Tovább

Elfogynak a magyar jogászok (is)!

A junior I. Pásztor, aki – a pozíciójánál fogva – eddig is tehetett volna a magyar >

Tovább

Play Sinkó

A demokrácia válsága, posztfasizmus, autokrácia, diktatúra… Egyre gyakrabban találkozom ezekkel a fogalmakkal. Lehetséges-e, hogy ez csak >

Tovább

Handke és a Balkán

2014-ban Handke a Nobel-díj megszüntetését javasolta, mert az téves irodalmi kánont teremt. Az, hogy ő lett >

Tovább

Nem stratégia, cselekvési terv kell!

Lehetne a nyelvhasználati stratégiát még tovább is elemezni és talán ki is alakulna egy valós kép >

Tovább

Együtt a fekete listán

Együtt írtuk alá azt a kiáltványt, amelyben figyelmeztettük a közvéleményt az extrém nacionalizmus, a populizmus és >

Tovább

Átmenet a médiaháborúból a polgárháborúba?

Tény, hogy AV hatalmának egyik pillére az általa ellenőrzött elektromos és a nyomtatott sajtó. Erről pedig >

Tovább