2020. augusztus 12. Szerda
Ma Klára, Hilária, Diána névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Napi ajánló

Politikai csönd és kilátástalanság

A vajdasági magyar pártok és a választások

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Politikai csönd és kilátástalanság

A magyar közösségre nézve a legjobb megoldás lenne, ha a VMDK és az MM közösen, vagy külön-külön is, vállalná a minden szinten való megmérettetést a VMSZ-el. Végre megtudnánk, hogy milyen támogatást élvez a szerb csatlós párt! Ennek azonban, sajnos, csekély az esélye, illetve csak akkor lenne lehetséges, ha a támogató aláírások számát tíz ezerről ezerre, vagy ez a szám alá csökkentenék. Bozóki Antal:

А hatalmat választásokon, vagy forradalommal lehet megszerezni.

Dragoljub Mićunović

 

Válaszút előtt állnak a vajdasági magyar politika pártok: Részt venni vagy nem a tavaszra („április 19-én, vagy 26-án”) esedékes választásokon?  Ez most a hamleti kérdés. A válasz sok mindenben meghatározhatja az itteni magyar közösség helyzetének, további sorsának alakulását.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC – Vučić Magyarjai Szövetségének) elnöke a sajtónak nyilatkozva megerősítette, pártja „önállóan indul, de a választások után a Szerb Haladó Párttal (SZHP/CHC) lépne koalícióra”. – Mind köztársasági, mind tartományi és önkormányzati szinten is önállóan indulunk” – pontosított a pártelnök.

A VMSZ a jelenleg hatalmat gyakorló fekete-vörös Szerb Haladó Párt – SZHP/CHC és a Szerb Szocialista Párt (CPC) koalíció része. 2016. augusztus 14-én Belgrádban koalíciós szerződést kötött a Szerb Haladó Párttal, ami a VMSZ-nek néhány jól fizetett állami tisztséget biztosított ugyan, de a vajdasági magyaroknak éppen semmi jót nem hozott. (Lehetne ugyan hosszasan elemezni, hogy mi valósult meg a koalíciós szerződésből, csak éppen nem érdemes.)

A 2016. március 8-án a VMSZ a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Magyar Egység Párt (MEP) elnökei Újvidéken koalíciós szerződést írtak alá a 2016. április 24-ei választásokon való közös indulásról. A szerződés szerint a két szatellit párt köztársasági szinten a Vajdasági Magyar Szövetség listáját támogatta, tartományi szinten a VMDP és a MEP jelöltjei is szerepeltek a listán.

A VMDP és a MEP időközben gyakorlatilag eltűnt a politikai porondról.

Csorba Béla, a VMDP elnöke (2013. február 23-ától) időközönként jelentkezik ugyan még valamilyen közleménnyel, de – a jobb sorsra érdemes – pártja már nem számít tényezőnek a politikai életben. Nincsen még csak internetes honlapja sem. Legutóbb (talán a temerini szervezete), 2017. december 24-én, a Facebookon kívánt „kellemes Karácsonyi Ünnepeket a VMDP minden kedves ismerősének”.   

A MEP-ről a közéletben úgyszintén nem hallani. A párt a 2013. június 12. közgyűlése óta nem tartott tisztújítást. Honlapján a legutóbbi bejegyzés a 2015. március 15-ei (!!) megemlékezésről szól, amit a „VMSZ törökbecsei szervezete rendezett”.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) jelenleg az egyetlen vajdasági magyar párt (a VMSZ-en kívül), amelyik megjelenik a közéletben. A pártnak – a Magyar Mozgalommal (MM) közösen – két képviselője is van a Tartományi Képviselőházban két képviselője is van. (A VMSZ-nek hat.)

A sajtóban a VMDP, úgy a nyomatottban, mint az elektronikusban, nem kap teret/nem jut szóhoz, mivel a Magyar Szó és a Hét Nap is a véemesz többségű Magyar Nemzeti Tanács (MNT) irányítása alatt van.  Csonka Áron, a párt elnöke, tartományi képviselő, 2020. január 21-én, „4 év után 8 percig” volt a(z ugyancsak az MNT felügyelte) Pannon TRV Közügyek c. műsorának vendége.

Úgy tűnik, a párt – nem tudni milyen okból kifolyólag – nem elég tevékeny, nem használja ki a lehetőségeket, hogy nagyobb választó bázisra tegyen szert, mint például lakossági fórumok, vagy szakértői tanácskozások szervezése, a párt álláspontjainak eljuttatása a hírügynökségekhez stb. A honlapján is mindössze két januári vonatkozású információ található.

Csonka a Pannon RTV-nek megerősítette, hogy – a Szövetség Szerpiáért politikai tömörülés részeként – „bojkottálni fogják a választásokat”. – A testületi döntés arról is szól azonban, hogy ha a magyar közösség olyan helyzetbe kerül, amelyik megkívánná részvételünket a választásokon, akkor, természetesen, hajlandóak vagyunk erről tárgyalni” – tette hozzá.

Azt azonban nem fejtette ki, hogy kivel és miért tárgyalnának a részvételről? Ez a kérdés már csak azért is időszerű, mivel az Egy az öt millióból ellenzéki csoportosulás már hivatalosan bejelentette, hogy „indul a választásokon”.

Ebből az derül, hogy Csonka nyitva hagyta a választásokon való részvételt. Az is megtörténhet azonban, hogy mire eldönti induljon-e vagy se, már késő lesz a felkészülésre. (A filozófiából emlékszünk annak az öszvérnek az esetére, amelyik addig gondoskodott, hogy két szénaboglya közül melyiket válassza, míg végül elpusztult.) 

Csonkáéknak egyébként már van egy negatív tapasztalata a bojkottal kapcsolatban. A párt ugyanis nem vett részt a legutóbbi nemzeti tanácsi választásokon. Ennek az eredménye az lett, hogy elvesztette még azt a két mandátumát is, amit az előző (2014. évi) választásokon szerzett.

– A bojkott sikeres volt, mert a választási részvételt annyira alacsony lett, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak már nincs legitimitása – hangsúlyozza a politikus, aki szerint magáért beszél, hogy a 140 ezernyi, a választási névjegyzékbe feliratkozó magyarból csupán 34 ezren mentek el szavazni a VMSZ által állított Magyar Összefogás listájára”.

Ennek ellenére a – Hajnal Jenő vezette – testület úgy tesz, mintha a teljes magyar községet képviselné.

A Magyar Mozgalom (MM) 2015. augusztus 20-ai megalakulása után „egy ideig úgy tűnt, hogy […] akár Pásztorék komoly ellenzékét is képezheti”. Több hasznos politikai kezdeményezés és az MNT-ben szerzett öt mandátum ellenére azonban egyértelművé vált, hogy az „új mechanizmus csikorog” és mintha „kifulladt volna”. 

Az MM, több más párttal együtt, bojkottálta a 2019. július 7-ei szabadkai helyi közösségi választásokat. A tevékenységét az is bénítja, hogy három „társelnök”, illetve triumvirátus irányítja. A történelemből tudjuk, hogy az ilyen vezetés sosem volt eredményes.

A „Hírfolyam” nevű internetes oldalon az utolsó bejegyzés a 2019. november 16-ai dátumot viseli, ami arról tanúskodik, hogy a – „véemesz B csapatának” is nevezett – MM válságba került.  

Maglai Jenő, a Szabadka Polgári Mozgalmának képviselő-testületi frakcióvezetője 2019. december 20-án bejelentette, hogy a szervezet „közös polgári listát indít a következő helyi önkormányzati választásokon”. Ez azonban nem jelent lényeges változást a vajdasági magyar közösség választások előtti politikai viszonyaiban.

Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, köztársasági képviselő szerint „meg lehet büntetni a VMSZ-t azért, mert az SZHP-vel koalícióban […] politizált, ám ennek a büntetési kísérletnek konkrét helyi önkormányzatokra lebontva az lehetne következménye, hogy például Magyarkanizsán, vagy Zentán szerb polgármester legyen”.

A következő hatalmi ciklusra vonatkozóan „egyetlenegy központi, mindennél fontosabb üzenet van: a vajdasági magyarok szempontjából fontos ügyeket kizárólag a VMSZ tudja képviselni a választásokat követően” – fogalmazott a junior Pásztor. Ebben burkolt fenyegetést is fel lehet fedezni.

Kérdés azonban, mi a jobb a vajdasági magyar közösség számára, az, hogy a VMSZ folytassa az eddigi, a közösség számára bizonyos elemeiben még megalázónak is nevezett politikáját, vagy a szavazók az urnától való távolmaradásával „büntessék” meg a pártot?

A magyar közösségre nézve a legjobb megoldás lenne, ha a VMDK és az MM közösen, vagy külön-külön is, vállalná a minden szinten való megmérettetést a VMSZ-el. Végre megtudnánk, hogy milyen támogatást élvez a szerb csatlós párt! Ennek azonban, sajnos, csekély az esélye, illetve csak akkor lenne lehetséges, ha a támogató aláírások számát tíz ezerről ezerre, vagy ez a szám alá csökkentenék.

A VMSZ-nek – a több mint tíz éve tartó egypárti és sikertelen uralma alatt – nem sikerült a magyar közösség egyetlen lényeges problémáját sem megoldani. A közösség állapota, de a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítése is nem hogy nem javult, hanem – a számos rossz politikai döntés miatt, különösen pedig a fekete-vörös hatalomhoz való társulás óta – folyamatosan rosszabbodott

A magyar közéletben eluralkodott a politikai csönd és a kilátástalanság!

 

2020. január 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Morális forradalom

A belorusz nép fölkelt a zsarnokság ellen. Ez a lényeg. Szorongó szívvel, de nagy szeretettel és >

Tovább

Péterrévei vízgondok

Az ilyen dolgokkal, amelyek ellehetetlenítik a mindennapi élet, a jelek szerint, senki sem törődik. A ház- >

Tovább

Az orvosok lázadása

A Sajtószabadság Alapítvány kezdeményezésére száznál is több vajdasági magyar újságíró, közíró tiltakozott az Index portáljának kivégzése >

Tovább

Párbeszéd és petíció

A sajtószabadság ügye a kelet-európai újdemokráciák neuralgikus pontja. Olyan, mint a lázmérő: jelzi, hogy súlyos kór >

Tovább

Vírus álarcban

Még csak néhány hónapja tart a vírusjárvány, de az már világosan látható, hogy az emberek milyen >

Tovább

Sztárírók és megtűrtek

Ebben a helyzetben mégis jobb megtűrt írónak, mint sztárírónak lenni. Az is igaz persze, hogy manapság >

Tovább

Visszaeső Románia

Még a szigorúbb karantén-hónapokban keringett egy fotó az interneten: a román miniszterelnök, miniszterelnök-helyettes asszony és más >

Tovább

A szelíd lázadók színre lépnek

Elismerem, az új nemzedék mégsem annyira apolitikus, mint ahogy az elmúlt években gondoltam, nem kizárt, hogy >

Tovább

Vajdaság, a hazafiak vadászterülete

Belgrád az a hely, ahol egy magyarnak nem kell félve rejtezkedni, mint a Vajdaságban, amely „az >

Tovább

„Beletanult” elnök

Legyünk tisztában, a vajdasági magyarok helyzetének nem az egyedüli fokmérője, hogy magyar-e vagy szerb a Tartományi >

Tovább

Mi lesz, ha a bársonyos zavargás erőszakossá válik?

Nos, megtörténhet, hogy az eszmény nélküli új nemzedék az erőszakos tiltakozást választja. (…) Ilyesféle közhangulatban járt >

Tovább

Szirmok és tüskék

Arra gondoltam, hogy miért maradandóbb Sinkó Ervin vagy Herceg János prózája vagy esszéirodalma. Kétségtelen, hogy azért, >

Tovább