2020. december 1. kedd
Ma Elza, Natália, Blanka, Bonita névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Gyergyóditróról

Gyergyóditróról
A szekely.hon fotója

A ditróiak nem beszélnek más nyelvet, mint amit a papjaiktól, politikusaiktól hallanak. Azok a szavak visszhangoznak Gyergyóditróban, amelyet a papoktól és politikusoktól ezek az emberek megtanultak. Budapest, Kolozsvár visszhangzik Gyergyóditróban. A magyar közmédia működik Gyergyóditróban. Parászka Boróka:

Szakmányban folyik "a székelyek", "a hülye ditróiak" szidalmazása a pékbotrány után. Sötétek, elmaradottak, világtól elzárt buta emberek - ezt írják le gyakran, és igazságtalanul a ditróiakról/székelyekről a rasszista incidens után amúgy joggal felháborodottak. Ez pedig nem más, mint ugyanolyan kollektív megbélyegzés, diszkriminálás, etnicizálás, mint ami ellen háborognak.

Ráadásul az ilyen típusú kritika elfedi azt, ami a gyergyói eset tragédiája. Gyergyóditróban nem azért alakult ki lincseléshez közeli hangulat, mert azt ott élők eleve, "kultúrájuknál", "genetikájuknál" fogva gonoszak. Hanem azért, mert fokozottan kitettek: a propagandának, a megtévesztésnek, az információktól való megfosztottságnak, a nacionalista és rasszista demagógiának. Egyházi és politikai képviselőik hagyták cserben, használták ki ezeket a közösségeket. Amelyek ráadásul sokszorosan hátrányos vidéken élnek. Magas hegyi területek, rossz infrastruktúra, hézagos, alul teljesítő oktatási rendszer, mélyszegénység. Mi kell még?

Ha nagyon pontosan akarnánk a térség etnikai konfliktusait feltérképezni, akkor négyszáz évet kellene visszamenni az időben legalább. Addig, amíg a gyergyói örmények letelepedtek, s amíg kialakult az egyáltalán nem konfliktusmentes együttélés. Vagy amíg létrejött a Székelyföldön egyedi zsidó közösség. Vagy addig, amíg kialakultak az átlagnál is kiszolgáltatottabb, izoláltabb roma gettók. Vagy a világháborús frontokon történt atrocitásokig, tömeggyilkosságokig. Hosszú hosszú árnyéka van annak, miféle háttere van itt az egymásra rakódó társadalmi, etnikai és vallási konfliktusoknak.

De ne menjünk ennyire vissza az időben. Csak tíz évre gondoljunk vissza. Az elmúlt tíz évben volt már ebben a térségben: gyújtogatás, házrombolás, politikai gyilkosság. Ezeket az eseményeket nem követte olyan felháborodás, mint a ditrói pékek elleni lázongást - pedig jelentős anyagi károkkal és emberi áldozatokkal jártak. Valószínűleg el sem érte sokak ingerküszöbét. Mert a kis székelyföldi városok és falvak tragédiái nem jutnak el az országos hírekig. Vagy nem illenek bele a Székelyföldről kialakított pozitív vagy negatív sztereotípiákba. Vagy mert mondjuk egy roma telep ellen indított ostrom, egy roma ház lerombolása nem vált ki ekkora felháborodást - meggátolja a rejtett, és sajnos általános, nem reflektált rasszizmus, a félrenézés. A zavar a fejekben, hogy mi is a rasszizmus.

Mindezeket a tragédiákat tétlenül nézte az elmúlt években az RMDSZ. Nem szólalt fel ellenük hatékonyan, nem tiltakozott, és nem indított preventív programokat. A Szövetség több politikusa aktívan részt vett az indulatkeltésben, felbujtásban. A katolikus egyház papjai közül többen - ahogyan a ditrói pap is - gerjesztették a konfliktusokat, nem csitították. Az RMDSZ egyik kiemelt kampányembere az a Darvas Kozma József pápai káplán, aki hét éve, nyilvános, hivatalos március 15-i rendezvényen arról szónokolt a csíki székelyeknek, Csíkszereda központjában, hogy a zsidó (Rothschild) világrend miatt vesztettük el az 1848-as és emiatt következett be Trianon. Ő a tavaly kapott magas állami elismerést "Kiemelkedő és példamutató munkája nagyrabecsüléseként" - a magyar emberierőforrás minisztertől. Ilyen viszonyok között élünk az utóbbi egy évtizedben.

Ferenc pápa tavalyi, csíksomlyói látogatása alatt épp a katolikus fórumokon lehetett a legtöbb menekültellenes, a "migráns barát pápát" megbélyegző hozzászólással találkozni. És mindezek fölött a Székelyföld az, ahol a magyar közmédia által sugárzott menekültellenes, rasszista propaganda sugárzik folyamatosan minden egyes házban.

Milyen legyen ilyen körülmények között a hangulat? Mit várhatunk ezektől az emberektől? A ditróiak nem beszélnek más nyelvet, mint amit a papjaiktól, politikusaiktól hallanak. Azok a szavak visszhangoznak Gyergyóditróban, amelyet a papoktól és politikusoktól ezek az emberek megtanultak. Budapest, Kolozsvár visszhangzik Gyergyóditróban. A magyar közmédia működik Gyergyóditróban.

Ha valakiben kételyek lettek volna, mit vált ki a mai magyar propaganda, az nagyon figyeljen Gyergyóditróra. Nem az első és nem az utolsó eset. Lesznek ennél sokkal kegyetlenebb atrocitások, ha sürgősen nem sikerül megfordítani a tíz éve (négyszáz?) éve tartó folyamatot.

 

2020. január 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Mesterlövészek

Az 1991-ben kirobbant délszláv testvérháborúkban elkövetett szörnyű rombolás gyászos szimbólumaként maradt meg emlékezetünkben két város neve: >

Tovább

„Sokat elvittek, de sokan jönnek”

Így aztán nem lehet megállapítani, hogy közülük bárki is megkérdezte volna a dupla elnök urat, milyen >

Tovább

Lengyel-magyar párbeszéd

Magyar és lengyel berontanak egy korcsmába, s egy óra múlva magyar és lengyel deli táncra lendül.” >

Tovább

Demokrácia vagy posztfasizmus?

Tudom, sokféle válasz lehetséges: bűnös és kevésbé bűnös, de meggyőződésem szerint a legnagyobb bűn úgy élni, >

Tovább

Nyírő Józsefet olvasva

Kiváló részleteket olvastam, egy megrendült és megtört ember életéről, aki nincs tisztában a saját bűneivel. De >

Tovább

„Tizennyolc hónapig voltam katonaruhában”

Csonoplya vegyes lakosú falu. A háború kitörése előtt nem nagyon foglalkoztunk azzal, hogy ki milyen nemzetiségűnek >

Tovább

„Ich habe alles geprüft und erwogen”

Nem tudom eldönteni, nem is szeretném, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök mai rádiós interjúját a sötét >

Tovább

„Úgy halok meg, hogy nem is láthatom a fiamat…”

Eddig mindig hazaengedték, amikor kértem, pár napra, ha valamilyen ünnep közeledett, vagy ha nagyon szerettem volna >

Tovább

Hiányzik a meghökkentető eredeti eretnekség. A szeszélyes kaland. A melléfogás varázslata

A szocializmusban az apolitikus értelmiségi volt az eszménykép, a posztszocializmusban pedig a valóságból menekülő szűzi pártszimpatizáns. >

Tovább

Kirakat szerződés

A VMSZ és a SNS szerződése csak megerősíti (önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten) a két párt, >

Tovább

Erkölcsi kontextus

Természetesen a bíróság dolga kimondani az ítéletet. Feltételezem azonban, hogy ennek a jogi normának van erkölcs >

Tovább

Moslékkoalíció

Napjainkban a forradalmi hitbe vetett remény ugyanúgy elsorvadt, miként a hagyományos hitbe vetett bizalom. Miért? Lehet, >

Tovább