2019. október 21. hétfő
Ma Orsolya, Zsolt névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Szavazni vagy bojkottálni?

Az idő nem nekünk dolgozik! – szabadkai tapasztalat(ok)

Bozóki Antal
Bozóki Antal

A délvidéki/vajdasági magyar közösség – egyebek között – politikai apátiába is került, amit katasztrófának is lehet(ne) nevezni. (Ez is csak fokozza az elköltözést.) Nincsen ugyanis egyetlen olyan magyar politikai, de most már civil szervezetünk sem, amelyik a közösséget hatékonyan képviselné és eredményeket tudna felmutatni a nemzeti kisebbségi kollektív és az egyéni jogok érvényesítése területén. Miközben a szerzett jogokat az aktuális hatalom folyamatosan nyirbálja. Bozóki Antal:

Július 7-én helyi közösségi tanácsválasztásokat tartottak Szabadkán.

A Szerb Haladó Párt (CHC/SZHP) városi szervezetének adatai szerint, a 37 helyi közösségben megszerezhető 501 mandátumból 442 szerzett meg a SZHP és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) koalíciója. Az adataik szerint Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) 37 mandátumot szerzett (7%), a Szerbiai Szocialista Párt (CПC) 9 mandátumot (2%), míg a Szerbia Ereje Mozgalom Bogoljub Karić (Снага Србије – БК) hármat (0,6,%). 

Harmincöt helyi közösségben a SZHP–VMSZ listája, míg kettőben, Kisboszniában és Verušićban, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége nyert. A választásokon való részvételi aránya 16,5 százalék körül alakult. Ennek is megközelítőleg csak „88 százaléka” adta le voksát a szerb-magyar koalícióra.

A VMSZ és a SZHP közös listaállítását Pásztor Bálint, a VMSZ (sorrendben harmadik) alelnöke indokolta meg. Eddig ugyanis a párt csak „olyan helyi önkormányzatban tett kivételt (értsd: indított közös listát – B. A.), ahol a szórványmagyarság él” – magyarázta a Pásztor junior. 

– A nyár kellős közepén és háromnegyed évvel a parlamenti választásokat megelőzően teljesen felesleges, hogy egymásnak feszüljön a VMSZ és a SZHP, hiszen közösek az eredményeink. Ennek tükrében olyan megállapodás született a két párt között, amely maradéktalanul tiszteletben tartja a helyi közösségi választások négy évvel ezelőtti eredményeit, azaz a VMSZ egyetlen pozíciót sem veszít a négy évvel ezelőtt megszerzetthez képest. Ez azt jelenti, hogy várhatóan tíz helyi közösségben lesz tanácselnökünk, tizenkettőben pedig elnökhelyettesünk” – nyilatkozta a VMSZ új alelnöke.  (Horvát Tímea, alpolgármester, a haladó VMSZ szabadkai szervezetének elnöke a sajtónak elmondta, hogy – a koalíciós megállapodások értelmében – tíz helyi közösség esetében a VMSZ delegálja a helyi közösség tanácsának elnökét, további 12 helyi közösségben a tanácselnök helyettesét.)

 A választások kiírását követően az ellenzéki Demokrata Párt, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért, a Magyar Mozgalom és a Dveri is a választások bojkottjára szólította fel a polgárokat. Kiemelték, semmi értelmét nem látják a helyi közösségi választásoknak, egészen addig, amíg ezeknek a testületeknek semmilyen hatalom nincs a kezükben és „egy csomag toalettpapír megvásárlásának jóváhagyásáért engedélyt kell kérniük a várostól”.

Maglai Jenő, a Szabadka Polgári Mozgalmának frakcióvezetője június 27-ei sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „a bojkott erős üzenet lenne a hatalomtartóknak”. Azt, hogy a SZHP és a VMSZ közös listával indul úgy kommentálta, hogy „egy testben két lélek, pedig e két pártnak más-más kellene, hogy legyen a programja”.

A Magyar Mozgalom és Szabadka Polgári Mozgalma a július 4-ei közleményükben kifejtik, hogy „a lényegi döntéseket a bennfentesek kis társasága hozza, elsősorban a  SZHP és a VMSZ pártközpontjaiban, pártérdektől, sőt a hatalmi pártok  befolyásos tagjainak magánérdekeitől vezérelve”. – Jelenleg, egyetlen okot  sem találunk, hogy polgáraink a helyi közösségi választásokon részt  vegyenek, mert ezek a demokrácia silány utánzatává süllyedtek. Véleményünk szerint, a választások bojkottálása, a polgárok világos  politikai üzeneteként hatna a jelenleg hatalmon levők részére – áll a közleményben.

Részben talán ezeknek a felszólításoknak az eredménye, hogy Szabadka „22 helyi közösségben csupán egyetlen (SZHP/VMSZ – B.A.) lista szerepelt a szavazócédulákon”, vagyis nem választások voltak, hanem szavazás!

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere szerint a Szerb Haladó Párt-Vajdasági Magyar Szövetség „győzött” a helyi közösségi választásokon. Pásztor István, a VMSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy „a VMSZ a haladókkal együtt megőrizte a négy évvel ezelőtti erőviszonyokat” a helyi közösségekben.

Vannak, azonban, akik úgy vélik, hogy az ellenzéki pártok bojkottja sikeres volt, és hogy „Szabadkán elveszítette legitimitását a haladó-VMSZ-es koalíció”. Olyan vélemények is vannak, hogy VMSZ egyedül nem merte megmérettetni magát a választásokon, illetve „még csúfosabb vereséget szenvedett volna”.

A szabadkai választásokkal kapcsolatban a legfontosabb kérdés: Helyes volt-e az ellenzéki szervezetek döntése a választások bojkottálásáról? Lehet ugyan úgy értékelni, hogy a bojkott sikeres volt (amit a 16,5 százalékos részvételi arány is igazol), de mi változott ezzel Szabadkán? Semmi. A SZHP és VMSZ továbbra is uralja (kettő kivételével) a helyi közösségeket.

Az ellenzéki politikusoknak fel kellene végre fogni, hogy a hatalmat – törvényes módon – csak a választásokon lehet megszerezni.

A tavalyi Magyar Nemzeti Tanácsi (MNT) választások bojkottálása a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) részéről sem hozta meg a várt eredményt. A Magyar Mozgalom (MM) részt vett a választásokon és ezzel törvényesítette a Hajnal Jenő vezette (véemeszes) Magyar Összefogás (MÖ) listáját. Most nyöghetjük is ennek a következményeit.

A délvidéki/vajdasági magyar közösség – egyebek között – politikai apátiába is került, amit katasztrófának is lehet(ne) nevezni. (Ez is csak fokozza az elköltözést.) Nincsen ugyanis egyetlen olyan magyar politikai, de most már civil szervezetünk sem, amelyik a közösséget hatékonyan képviselné és eredményeket tudna felmutatni a nemzeti kisebbségi kollektív és az egyéni jogok érvényesítése területén. Miközben a szerzett jogokat az aktuális hatalom folyamatosan nyirbálja.

A haladó VMSZ a szabadkai választásokkal végleg elveszítette identitását és megszűnt magyar érdekvédelmi szervezet lenni. A vele (2016. március 8. óta) koalícióban lévő Vajdasági Magyar Demokrata Pártról (VMDP) még hébe-hóba hallani ugyan, de komolyabb fellépésre/politikai tevékenységre már képtelen. (A honlapját az interneten nem találtam, csak a Facebbokon egy 2017. december 24-i bejegyzést, miszerint „Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kíván minden kedves ismerősének”). A Magyar Egység Pártról (MEP) azt sem tudni, hogy létezik-e még. (A honlapján az utolsó bejegyzés a 2019. március 15-ei nemzeti ünnepről szól.)

A VMDK még tarja magát, de kérdés hogy – anyagi és egyéb támogatás híján – meddig? A honlapján az utolsó (2019. május 16-i) bejegyzés még az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos rövidke és határozatlan állásfoglalást tartalmazó közlemény. Úgy tűnik, hogy a párt lassan elveszíti kapcsolatát a polgárokkal.

Az MM „Hírfolyam" oldalán is csak egy május 9-ei bejegyzést találtam, miszerint.  „Támogassa adója 1%-val a Magyar Mozgalmat”.  (?!)

Milyen párt vagy mozgalom az, amelyik még a honlapját sem képes működtetni?

Szóval, „háromnegyed évvel a parlamenti választásokat megelőzően”, nagyon is rosszul állunk! Le kellene most vonni a tapasztalatokat a tavalyi nemzeti tanácsi, az idei május 26-ai európai parlamenti és a július 7-ei szabadkai helyi közösségi tanácsválasztásokból!

Mivel a választások bojkottja nem hozta meg a várt eredményt, Maglai Jenőnek is felül kell(ene) vizsgálnia az álláspontját, miszerint „ameddig a rendszer működése nem változik meg, nincs értelme a választásokra pénzt költeni”. Vagy hagyjon fel a politizálással! Nem mai politikusként tisztában kellene lennie azzal, hogy a rendszernek a jelenlegi helyzet nagyon is megfelel és nem fog a „működésén változtatni”. Vagy (a Magyar Mozgalommal együtt) ő is fél a megmérettetéstől?

A vajdasági magyar pártoknak a továbbiakban mozgósítani kellene a tömegeket és a választásokon részt kell venni! Minden szinten. Amelyik párt vagy mozgalom erre nem képes, az legyen szíves, oszlassa fel önmagát!

Az idő nem nekünk dolgozik! Még egy-két választás és nem lesz, aki szavazzon… Uraim, tisztában vannak Önök ezzel?

 

2019. július 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Csorbultak az anyanyelvi tájékoztatási jogok!

Hogyan lehetséges, hogy olyan községben, mint a zombori, nagybecskereki, nagykikindai, vagy Muzslya, a Közép-Bánság legnagyobb magyar >

Tovább

Zárt és nyitott identitás

Ezekről a próbatételekről akartam esszét írni, miközben ösztönösen éreztem, hogy rángatnak ide-oda, egyik oldalon a kozmopolita >

Tovább

„A múlt mérge bűzlik körülöttünk”

Sosem a pesti páholyok „anyásai” előtti eskütétellel bizonyítottam a magyarságomat. Nem „magunk között” kell bizonyítani, hanem >

Tovább

Paskó atya madárbélből jósolt, avagy szavazz a Fideszre

Ami hiányzik Paskó szentbeszédéből, az már csak a hazaárulózás. De így is épp eléggé kizárólagos: aki >

Tovább

A szerb kormány növeli az elköltözést?!

Az létszámstop folyamatos hosszabbításának egyenes következménye az elköltözés, a külföldre vándorlás. Munkahely, vagyis jövedelemforrás hiányában az >

Tovább

„Érvényesülnek vagy csorbulnak a kisebbségi jogok?”[1]

Annak, hogy egy magyar jelentéstevőt választott az EP bizottsága, még örülni is lehetne. Kovács helyzetét – >

Tovább

Tisztelet a magyar népnek

Doktrinális értelemben nem szigorú tisztasággal, egyértelműen, bár passzívan, de a magyar nép nemet mondott a fasizmusra >

Tovább

Joghátrány lett a magyar nyelv- és írás hivatalos használata!

A Magyar Nemzeti Tanács Nyelvhasználati Biztosságának nem csak Józsa László beadványával kapcsolatban kellene állást foglalnia, hanem >

Tovább

Mindenki önökre fog szavazni!

Köszönjük a gáláns segítséget, köszönjük, hogy kapzsivá válhatunk, köszönjük, hogy jól megfizetik a szavazatainkat, köszönjük, hogy >

Tovább

„Messze nem olyan még, amilyet szeretnénk…”

Szerbiának, tehát, ahhoz, hogy az EU tagja legyen, maradéktalanul teljesíteni kell a csatlakozási feltételeket, ideértve a >

Tovább

Handke Nobel-díjának margójára, avagy Milošević emlékére

De valami gyanússá vált nekem Handke kapcsán. Mert nem ő volt az első őrült, aki áhítozott >

Tovább

Csökkent a nemzeti- és etnikai alapú megkülönböztetés?

A köztársasági biztos a nemzeti valamint az etnikai származás alapján történt megkülönböztetések számának „csökkenéséből” azt a >

Tovább