2021. december 3. péntek
Ma Ferenc, Olívia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Európai parlamenti választások

Véleménynyilvánítás a Fidesz és a VMSZ politikájáról

Bozóki Antal
Bozóki Antal

A politikai közszereplőknek meg kellene végre tanulni a más véleményének a méltánylását, tiszteletben tartását. Addig „a nemzet politikai integrációja” sem fog megvalósulni, amíg egyesek úgy tartják, annak az ő elképzelésük szerint kell bekövetkezni és csakis az ő irányításukkal. Vagyis, „egy nép, egy párt egy vezér”? Bozóki Antal:

Napi szinten és folyamatosan dübörög a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) propagandája a párt által irányított vajdasági magyar médiában. Arra buzdítja a vajdasági magyarokat, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokon a Fideszre, illetve a Fidesz-KDNP jelöltjeire, köztük Deli Andor jelenlegi véemeszes EP képviselőre szavazzanak.

Az európai parlamenti választások történetében most először vehetnek részt a nem uniós országok területén élő magyar állampolgárok is, köztük a – feltételnek eleget tevő – vajdasági magyarok is.

A választásokon való részvétel azonban nem csak az EP választások szempontjából lesz fontos, hanem a Fidesz és a haladó VMSZ politikájának valamint támogatottságának megmérettetése szempontjából is. Innen a két párt nagy érdeklődése a szavazataink iránt.

A Fidesz számára annyira fontosak ezek a választások, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök (ismét) levelet intézett a külhoni magyar állampolgárhoz, amelyben arra hívja fel őket, hogy „éljenek demokratikus jogukkal és vegyenek részt az európai parlamenti választásokon”. Szerinte ugyanis „a szavazás tétje Európa és benne Magyarország biztonsága és keresztény kultúrájának védelme”. 

A Magyar Szó pártlap részletesen beszámol(t) a különböző helységekben tartott „kerekasztal-beszélgetésekről”, amelyeken Pásztor István, a VMSZ elnöke és tisztségviselői, Deli Andor, de magyarországi vendégek is a kampány során részt vettek.

Az írások már a címekben kiemelik, hogy az EP-választások „a mi ügyünk is”, hogy „nemzeti és becsületbeli ügyről” van szó, hogy „magyarként újra büszkeséget érzünk”, s hogy ez „esély a nemzete felemelkedésére”.

Az egyetlen magyar nyelvű napilapunk április 20-án négyhasábos cikket közölt, amelyben Deli Andor képviselő „az elmúlt öt év eredményeiről és a további célokról” nyilatkozik. Arról viszont a lapban nem olvastam egyetlen elemző írást sem, hogy Deli Andor az EP-ben mit tett, vagy mit nem tett a vajdasági magyarok jogainak érvényestésért, helyzetének rendezéséért. Más forrásból arról viszont igen, hogy a „szülőfaluját teletelepítették koszovói cigányokkal, de egy szót sem mondott erről az EP-ben. 

A Magyar Szó május 5-én 20 oldalas színes, fényes papíron mellékletet jelentett meg az európai parlamenti választásokról, amelynek fedőlapján „a kiadásért felelős” Deli Andor pózol  az EP épülete előtt. (Akinek pénze van, teheti.) A napilap (az nap, a 7. oldalon) a VMSZ egész oldalas színes választási hirdetését is közli.

Ezekből az írásokból azonban nem tűnik ki, hogy május 26-án, a szavazólapon, nem csak egy (Fidesz-KDNP-s), hanem kilenc lista lesz, amelyekre szavazni lehet. Vagyis a propaganda ismét csak egyoldalú, újból „felborult a pálya”, mint a korábbi választásokon. A VMSZ – ha már „nemzeti” és „becsületbeli” ügyről van szó, miért ismét nem általában a szavazásokon való részvételre, hanem csak egy párt oldalán mozgósítaná a vajdasági magyarokat?

Magyarországot az Európai Parlamentben 21 képviselői hely illeti meg. A legújabb becslések szerint a Fidesz-KDNP 14 képviselő magyar mandátumot szerezne, vagyis kettővel többet, mint az előző ciklusban, ha a választásokat most tartanák meg. Ezen a listán Deli Andor a 11. helyen szerepel, vagyis szinte „befutónak” számít.

A választásokon induló többi nyolc párt közül még valamelyik miért nem állított jelöltet a Vajdaságból? Ezek közül a pártok közül szinte egyik se nincsen jelen az itteni közéletben, így a választási kampányban sem. Nincsen erre pénzük, vagy nem is érdekli őket a délvidéki magyarok sorsa? Teljesen átengedték a „pályát” a Fidesznek és a VMSZ-nek. A vajdasági magyarok többsége némelyik pártról talán azt sem tudja, hogy létezik. Így, a propaganda hatására, bizonyára a Fideszre-KDNP-re (ez által Deli Andorra) szavaznak. Annak ellenére, hogy nem váltották be az elvárásokat, hogy a jogaink csorbítása mellett is támogatják Szerbia Európa Uniós csatlakozását.

A Magyar Mozgalom Elnöksége április 23-án közleményt adott ki, amelyben kifejti, hogy „ezek a választások csak közvetve és csak csekély mértékben befolyásolják a vajdasági magyar közösség életét”. Ennek ellenére, szükségesnek tartja közölni, hogy „nem tud támogatni olyan listát, amely megszavazta, hogy november 25., Délvidék elcsatolásának napja Vajdaság ünnepe legyen. Majd az elcsatolása századik évfordulója alkalmából szervezett eseményen legmagasabb szintű jelenléttel meg is ünnepelte azt”– írja a közleményében.        

Ágoston András, a VMDP volt elnöke a következő napon – az általa szerkesztett és az interneten terjesztett Hírlevélben – közölt írásában ezt írja:  „A Magyar Mozgalom létrejöttétől kezdve a minapi közleményig, mellőzi a legfontosabb nemzeti érdek, a nemzet politikai integrációjának fontosságát: azt még csak meg sem említi. A párt, mert hiányzik a kellő politikai felelősség és tudás, a nemzeti érdekeknek ez a helyzet hozta hierarchiáját semmibe vesz. Ha viszont szándékosságról lenne szó, az több mint bűn, ez már nagy politikai hiba. Árulás.” A másként gondolkodók pedig árulók?

A nyugalmazott politikus álláspontja érthető, hiszen a pártja még 2016-ban koalíciós szerződést írt alá a VMSZ-el és a Hírlevelében is hemzsegnek a Fideszes propaganda szövegek. Az viszont már kevésbé érhető, még kevésbé pedig elfogadható valamely párt vagy (ebben az esetben) mozgalom álláspontját „árulásnak” nevezni csupán azért, mert nem támogatja a „kétkulacsosságot”.

A politikai közszereplőknek meg kellene végre tanulni a más véleményének a méltánylását, tiszteletben tartását. Addig „a nemzet politikai integrációja” sem fog megvalósulni, amíg egyesek úgy tartják, annak az ő elképzelésük szerint kell bekövetkezni és csakis az ő irányításukkal. Vagyis, „egy nép, egy párt egy vezér”? Ennek negatív következményeit már jól ismerjük a történelemből. A politikusoktól azonban elvárható-e a tárgyilagosság, az elfogulatlanság? A más véleményének tiszteletben tartása? Az egyszólamúság erőltetése, a tömegekre erőszakolása soha nem erősítette a nemzeti összetartozást, hanem inkább csak bomlasztotta.

A május 26-i európai parlamenti választások egyúttal véleménynyilvánítás lesz a Fidesz és a VMSZ politikájáról is.    

Szerbiából az EP választásokra eddig 68.893-an regisztráltak (illetve valamivel többen, „mert e-mailban is lehetett értesítési címet megadni”). A Nemzeti Választási Iroda már elküldte a választási levélcsomagokat.

A VMSZ mintegy 400 aktivistáját küldi el „minden házba, hogy a szükséges útbaigazítást megadják, segítsenek a regisztrációs lap kitöltésében”. A párt tagadja, hogy az aktivisták feladata a szavazók „meggyőzése” lenne, de ki garantálhatja ezt? Már a vémeszees „aktivisták” megjelenése önmagában is egyfajta nyomásgyakorlás a választókra. Ha pedig ehhez még társul valami „apró ajándék” is, amire már volt példa, akkor milyen szavazásról is beszélünk?  Amennyiben Deli Andor újra bekerül az Európai Parlamentbe, az nem az eddigi tevékenységének az eredménye lesz!

A választásokon a szavazásra jogosultaknak, természetesen, joguk van részt venni, vagy éppen távol maradni arról/nem szavazni, mint ahogy arra is, hogy olyan pártra/politikára szavazzanak, amelyik szerintük azt meg is érdemli!

 

2019. május 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Vitatott szobor

A VMSZ megalkuvó, a magyar közösséget több esetben is megalázó politikájának része, hogy az SNS-t mindenben >

Tovább

Az antifasizmus szerbiai módra

Erre azért is kénytelen vagyok utalni, mert az elmúlt években egyre több fasiszta jelvényt látok Újvidéken >

Tovább

„Megveszem az unokáimnak ezt a csokoládégyárat!”

Annyi bizonyos, hogy a vállalat székhelye átkerült Belgrádba, csak a gyárcsarnokok maradtak Szabadkán. A tulajdonosa és >

Tovább

Lenin álma helyett Sztálin valósága

Közvetlen környezetemben is tapasztaltam, hogy a kisebb vagy a nagyobb ortodox pártfunkcionáriusok minden belső vívódás nélkül >

Tovább

Kihalófélben levő kentaur

Jugoszlávia nincs többé, ám a „jugoszféra” kulturális tere ma is izgalmas, bár nyilvánvaló, hogy ez a >

Tovább

Nincs részarányos foglalkoztatás!

Ökrész Rozália parlementi felszólalása egyenesen botrányos. Nem, hogy számon kérte volna az illetékesektől, hogy a foglalkoztatásban >

Tovább

Sajtószabadság-akadályozók (2.)

A KJI konferenciájáról szóló riport közlése a Vajdasági RTV Napjaink c. november 22-ei műsorának végén nem >

Tovább

A mi papunk

 „Itt nyugszik a cigány Matyi” – ez volt a sírfelirat. Ez a nagyapám sírkövére köpött szöveg >

Tovább

Sajtószabadság-akadályozók

Hajnal Jenő és az MNT Tájékoztatási Bizottsága 2019. február 28-án el is utasította az új szerbiai >

Tovább

Méregből kábítószer

Az unoka útja annak a partizán komisszárnak a lányához vezet, aki a nagyapa kínszenvedéseit is okozza. >

Tovább

A Magyar Mozgalom azonnali tájékoztatást követel

A sajtót és a lakosokat sem hívta meg Pásztor Bálint a NIS-szel szervezett értekezletre a palicsi >

Tovább

Aki a-t mond, mondjon b-t is

Olyan vajdasági magyar közösséget kell teremteni, ahonnan a fiatalok nem elmenekülnek, hanem ahol elégedettek, lehetőségeket látnak >

Tovább