2020. március 30. hétfő
Ma Zalán névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Elhallgatott témák

Bozóki Antal
Bozóki Antal

A „gazdaságfejlesztési stratégia” jószerivel megkésett.  És jószerivel el is hibázott. A munkahelyteremtés és a termőföldvásárlás kellet volna évekkel ezelőtt, amikor erre még lehetőség volt, hogy legyen az elsőrangú feladat! Ma már nincsen az a pénz, amivel ezeket a folyamatokat vissza lehet(ne) fordítani, ezt a politikát (és Pásztor István hatalmát) fenn lehet(ne) tartani! Bozóki Antal:

November 10.

Elhallgatott témák

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság (VMTT), a Magyar Tudomány Napja alkalmából, Éghajlatváltozás és biztonság címmel nemzetközi tudományos tanácskozást tartott Újvidéken, a Tartományi Képviselőház tanácstermében. A VMTT-nek ez volt 17. ilyen rendezvénye.

Ismereteim szerint, a Társaságnak – amióta (2006-tól) dr. Szalma József a társaság elnöke – az évi egy tudományos összejövetel megszervezésére szűkült a tevékenysége.

A tanácskozáson, „az ünnepi köszöntők után, két kiemelt előadásra került sor”, majd a munka két „szekcióban” folyt: A társadalomtudományi keretében „16 tanulmány szerepelt, a jogtudomány, oktatásügy, történelem, kisebbségpolitika, szociológia és más tudományágak területéről”. A természet- és műszaki tudomány területéről „négy tanulmányban mutatták be a szerzők aktuális kutatásaik eredményeit a mezőgazdaság, környezetvédelem és műszaki tudományok területéről”.

A társadalomtudományi vonatkozású tanulmányok között – a címek alapján – alig néhánynak van (közelebbi vagy távolabbi) köze van a délvidéki/vajdasági magyarsághoz: Az Európai Unió jogának a tagállamok csatlakozást megelőzően elkobzott ingatlanok kárpótlásával kapcsolatos követelményei; A magyarság helyzete a nagyhatalmak változó struktúrájú világrendjében; A vajdasági szórványmagyarság demográfiai jellemzői a statisztikai adatok tükrében; Európa és kisebbségei és Az 1944-45-ös délvidéki nagy vérontásra vonatkozó, évtizedeken át gyűjtött bizonyítékok sorsa.

Ezek közül is talán csak kettőnek – a kárpótlással és a népességi adatokkal foglalkozónak – lehetnek időszerű vonatkozásai. (Külön elemezni lehetne, hogy a 16 tanulmány közül mennyinek van összefüggése a tanácskozás címével, vagyis az Éghajlatváltozással és a biztonsággal?) A tanulmányok szerzői között feltűnő a fiatalabb vajdasági magyar társadalomkutatók részvételének a hiánya is.

A tanácskozásra készített tanulmányokat tartalmazó tervezett kötet is – a gyakorlat szerint – általában egy év múlva kerül a nyilvánosság elé. Kérdés, hogy addigra mennyit veszítenek az értékükből?

A VMTT vezetősége továbbra is kitart az évi egy tudományos tanácskozás elképzelése mellett, miközben hiányzik az itteni magyarságot érintő időszerű kérdésekkel kapcsolatos tudományos szemléletet megjelenítése és a közösséget érintő társadalmi, gazdasági, jogi, politikai stb. kérdésekkel kapcsolatos állásfoglalás. Azt sem lenne túlzás mondani, hogy a VMTT ezeket a kérdéseket nagy ívben megkerüli, illetve elhallgatja. Vagy ilyenek nem is lennének?  Kinek jó ez?

A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság „tevékenységében külön jelentőséggel bír az ilyen jellegű tanácskozások támogatása”, […] „külön projektet hozott létre, amelynek éves költségvetése ötmillió dinár, és ezzel a kisebbségi közösségek tudományos projektjeit támogatja”. Adott a lehetőség, hogy a VMTT is pályázzon!

November 11.

Gombosi nulla

November 11-én választást tartottak a gombosi helyi közösségben. A 857 érvényes szavazat alapján a hét tagú tanácsba a Szerb Haladó Párt (SNS) hét jelöltje került, köztük (a nevek alapján) három magyar is, Hajdu Katalin, Tót István és Ruppa Attila.

A Magyar Összefogás Gombosért jelöltjei közül egy sem került a tanácsba. Ez azt jelenti, hogy a Gombos (is) teljesen a SNS irányítása alá került.

„Gombos magyar falu [..], amelynek helyi tanácsában eddig 7-ből 7 tag volt VMSZ-es.”

– Nagyszerű (sic!?) csapatunk továbbra is kiáll a megfogalmazott célokért, az egyházközösség, a civil szervezetek fejlesztéséért, ahogyan tette mindezt eddig is – nyilatkozta Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) elnökségének tagja, a körzeti elnöke és 2012-től a képviselője a Tartományi Képviselőházban.

Egyetlen jelöltjük sem jutott be a helyi tanácsba és ezt mégis „nagyszerű”-nek mondja! Érti ezt valaki? Ha tudjuk, hogy a VMSZ/BMC hatalmi szövetségben van a SNS-vel, akkor igen. De ki képviseli, akkor a gombosi magyarok érdekeit?

A Magyar Mozgalom MM nyílt levelet intézett a képviselő asszonyhoz:

– Egy héttel ezelőtt lelkendezve ünnepelte a Magyar Összefogás elsöprő győzelmét Nyugat-Bácskában a Magyar Mozgalom felett. Tegnap nulla helyet szereztek a gombosi helyi közösségi választásokon a SNS-vel szemben.

Ön a VMSZ elnökségének tagja. Hányszor mondta az elmúlt években Pásztor Istvánnak, hogy nem lesz jó vége a SNS dicsőítésének és a másként gondolkodó magyarok taposásának? Felszólalt-e elnökségi üléseken, hogy nem a Magyar Mozgalom jelent veszélyt a magyar szavazótáborra, hanem az egekbe magasztalt koalíciós partner? Mondta-e neki az elnökválasztási kampányban, hogy legközelebb nehéz lesz elmagyarázni az embereknek, hogy ezúttal miért nem a SNS-re kell szavazni? Neki hiába is mondta volna, mert ő a SNS kegyéből tartományi házelnök – áll egyebek között a MM levelében.

A MM levelében említett kérdések mellet, a Gomboson kialakult helyzet rámutat a szerbiai választási rendszer fonákságára, amelyben lehetséges a nemzeti kisebbségek kizárása a hatalom hatékony gyakorlásában. Ezen sürgősen változtatni kell!

Az 1999. szeptember Lundi Ajánlások a nemzeti kisebbségek hatékony részvételéről a közéletben, az Általános elvek 9. pontjában ezt írja: „A választási rendszernek elő kell segítenie a kisebbségi képviseletet és a kisebbségi befolyás érvényesítését.”

A gombosi magyarok érdekeit nem képviseli a Szerb Haladó Párt, sem az ehhez a párthoz tartozó három magyar (nevű) képviselő. (A 2018. július 15-ei szenttamási községi választásokon például a VMSZ/BMC községi szervezete a Szerb Haladó Párttal közös jelöltlistával indult, amelyen két magyar is szerepelt. A szenttamási helyi közösségbe 11 embert választottak meg, a turiai és nádaljai helyi közösségbe pedig egyaránt 7 embert. Mindhárom helyi közösségben a Haladó Szenttamásért, Turiáért és Nádaljáért csoport győzött.)

Egyértelmű, hogy Gomboson, Szenttamáson, Túrián és Nádaljon stb. a magyar nemzeti kisebbségi nem vesz/vehet részt a helyi ügyek irányításában. És az is látható, hogy – VMSZ/BMC hathatós segítségével – folyamatban van a magyarok kiszorítása közügyekben való hatékony részvételből. Ez pedig diszkrimináció/hátrányos megkülönböztetés, a nemzeti kisebbségi jogok megsértése! Törődik-e ezzel egyáltalán valaki.

Pelt Ilonának a „nulla”, ez a szégyen után le kellene mondania minden tisztségről! A tisztesség és az erkölcs ezt követelné. Csak éppen nem fog. (A pártja vezetőjéhez hasonlóan.) Neki (is) fontosabb a személyes érdek (a képviselői fizetés) és a pártérdek, mint a falu magyarjainak az érdeke!

November 12.

Pásztor = Prosperitati?

Szabadkán Prosperitati Alapítvány munkatársai 182 személlyel kötöttek szerződést falusi házak megvásárlásáról, 2015 millió dinár értékben. 2016-ban 78 falusi ház megvásárlását támogatta az alapítvány, 2017-ben pedig 295 ház megvételét.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) elnöke ezt az alkalmat sem mulasztotta el, hogy („vendégként”) felszólaljon az eseményen.

– Ennek a pályázatnak a többszöri kiírásával támogatási lehetőséget szerettek volna biztosítani azoknak, akik a szülőföldöm való maradás mellett döntöttek, de nincsen saját fedél a családjuk felett. A másik ok pedig az, hogy azok, akik a külföldön való boldogulás mellett döntöttek, tömegesen árulják a házakat, így szerettek volna mindent megtenni annak érdekében, hogy ezeknek a házaknak a minél nagyobb hányada magyar kézben maradjon – mondta Pásztor a sajtónak nyilatkozva.

Tiszteletre és elismerésre méltó, hogy – VMSZ/BMC elnökének szavaival – „mostanra egy falunyi házat vásároltunk meg, több mint 560-at”, arról viszont a pártelnök már nem szólt, hogy „a magyarlakta települések intézményeiből szépen-lassan nem csak a magyar vezetők, de a magyar nyelv is kiszorul és akkor ezek az épületek is kihasználatlanul állnak majd”. (Egy frissen megjelent felmérés szerint a Délvidéken a legalacsonyabb a munkanélküliek száma – 7,9%,  míg Dél-Szerbiában a legmagasabb ez a szám. A munkanélküliség csökkenése viszont, „a helyi lakosok, kiemelten a magyarok elvándorlásának ’köszönhető’).

Úgyszintén zavaróan hat a „vásároltunk meg” szavak használata. Ki vásárolta meg, Pásztor István, vagy a Prosperitati? Pásztor = Prosperitati? És ha meg is vásárolta, kinek, ha nem a magyar adófizetők pénzéből? Könnyű a más pénzéből „vásárolni” és még dicsekedni is azzal!

Mindebből jól látszik a VMSZ/BMC és a Prosperitati egybefonódása, hogy az Alapítvány a párt irányítása alatt van.

Most már teljes egészében kirajzolódni létszik a VMSZ/BMC politikájának a csődje, minden, a közösségre tragikus következményével együtt.

Eltarthat még ez a vergődés egy ideig, de a végső kimenetele kétségtelen. A házakat ugyanis fenn kell(ene) tartani és lakóknak is élni kellene valamiből.  Faluhelyen pedig munka nincsen, és – ennek folytán – pénz sem. Biztosíték se nincsen arra, hogy az újdonsült tulajdonosok egy idő után ne keressék „a külföldön való boldogulást”.

A mezőgazdaságból megélni pedig (ilyen árak mellett) megélni lehetetlen, vagyis csak a nagygazdák képesek, akik viszont házat is vehetnek maguknak. A Prosperitati nélkül.

A „gazdaságfejlesztési stratégia” jószerivel megkésett.  És jószerivel el is hibázott.

A munkahelyteremtés és a termőföldvásárlás kellet volna évekkel ezelőtt, amikor erre még lehetőség volt, hogy legyen az elsőrangú feladat! Ma már nincsen az a pénz, amivel ezeket a folyamatokat vissza lehet(ne) fordítani, ezt a politikát (és Pásztor István hatalmát) fenn lehet(ne) tartani!

 

2018. december 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Felemelt kezekkel menekülünk, de nem tudjuk, hogy pontosan hova

Most már mindenki tisztában van vele, elvesztettük az ismeretlen ellenséggel szembeni háborút. Berendezkedtünk a megalázó védekezésre. >

Tovább

Orbán és Vučić – több mint barátság

Ahol viszont egészen döbbenetes a két ország politikai berendezkedése közötti hasonlóság, az egyértelműen a média, itt >

Tovább

Centrális erőtereket mindenhova

Nézzük csak meg például, hogy mi történt a Magyar Szóval az elmúlt 9 évben, hogyan lett >

Tovább

Földrengés Zágrábban

Látom az ismert utcákat, óváros romos épületeit, az utcák tele törmelékkel, az az utcára menekült embereket, >

Tovább

Nemzet a pártok csapdájában

A jelenlegi szörnyű magyar szakadék felett csak akkor épülhetnek hidak, ha a szakadék mindkét partján elmélyült >

Tovább

A bekötött szemű pilóták

Vesztegzár alatt az újságíró kénytelen más jegyzetfüzetébe belelesni, lévén, hogy a sajátja üres. Olyanéba, aki még >

Tovább

Nyomunkban a Nagy Testvér

Félő, hogy a járványveszélyben felerősödő globális félelem a diktatúrába sodorja a tömegeket. Végel László: >

Tovább

Nem a fölhatalmazási törvényre

A válság kellős közepén összetörni az alkotmányos államrendet: ez shakespeare-i jelzőkért kiált. De még van néhány >

Tovább

Róka fogta csuka

A harminc évvel ezelőtti marosvásárhelyi március arra kényszerített minket, hogy kétségbeesetten kapaszkodjunk a politikai párbeszéd eszközeibe, >

Tovább

Zágráb, földrengés, Karmelita kolostor, hajnali vásárlás

Március 22. Tovább növekedett a fertőzöttek a halálos áldozatok száma is a környezetünkben. Ebben Horvátország vezet és >

Tovább

Hivatalosan is megkezdte tevékenységét a FüVÉSZ

Most az a legfontosabb, hogy a koronavírus jelentette krízishelyzetet egészségben, lélekszámunkban nem megfogyatkozva átvészeljük, utána azonban >

Tovább

From ver ju?

U jednom momentu naše uzaludne autobuske rasprave, pominjem koronu koja pogoduje eksponcijalnom porastu vidljivosti i čujnosti >

Tovább