2023. március 25. szombat
Ma Irén, írisz, Lúcia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Elhallgatott témák

Bozóki Antal
Bozóki Antal

A „gazdaságfejlesztési stratégia” jószerivel megkésett.  És jószerivel el is hibázott. A munkahelyteremtés és a termőföldvásárlás kellet volna évekkel ezelőtt, amikor erre még lehetőség volt, hogy legyen az elsőrangú feladat! Ma már nincsen az a pénz, amivel ezeket a folyamatokat vissza lehet(ne) fordítani, ezt a politikát (és Pásztor István hatalmát) fenn lehet(ne) tartani! Bozóki Antal:

November 10.

Elhallgatott témák

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság (VMTT), a Magyar Tudomány Napja alkalmából, Éghajlatváltozás és biztonság címmel nemzetközi tudományos tanácskozást tartott Újvidéken, a Tartományi Képviselőház tanácstermében. A VMTT-nek ez volt 17. ilyen rendezvénye.

Ismereteim szerint, a Társaságnak – amióta (2006-tól) dr. Szalma József a társaság elnöke – az évi egy tudományos összejövetel megszervezésére szűkült a tevékenysége.

A tanácskozáson, „az ünnepi köszöntők után, két kiemelt előadásra került sor”, majd a munka két „szekcióban” folyt: A társadalomtudományi keretében „16 tanulmány szerepelt, a jogtudomány, oktatásügy, történelem, kisebbségpolitika, szociológia és más tudományágak területéről”. A természet- és műszaki tudomány területéről „négy tanulmányban mutatták be a szerzők aktuális kutatásaik eredményeit a mezőgazdaság, környezetvédelem és műszaki tudományok területéről”.

A társadalomtudományi vonatkozású tanulmányok között – a címek alapján – alig néhánynak van (közelebbi vagy távolabbi) köze van a délvidéki/vajdasági magyarsághoz: Az Európai Unió jogának a tagállamok csatlakozást megelőzően elkobzott ingatlanok kárpótlásával kapcsolatos követelményei; A magyarság helyzete a nagyhatalmak változó struktúrájú világrendjében; A vajdasági szórványmagyarság demográfiai jellemzői a statisztikai adatok tükrében; Európa és kisebbségei és Az 1944-45-ös délvidéki nagy vérontásra vonatkozó, évtizedeken át gyűjtött bizonyítékok sorsa.

Ezek közül is talán csak kettőnek – a kárpótlással és a népességi adatokkal foglalkozónak – lehetnek időszerű vonatkozásai. (Külön elemezni lehetne, hogy a 16 tanulmány közül mennyinek van összefüggése a tanácskozás címével, vagyis az Éghajlatváltozással és a biztonsággal?) A tanulmányok szerzői között feltűnő a fiatalabb vajdasági magyar társadalomkutatók részvételének a hiánya is.

A tanácskozásra készített tanulmányokat tartalmazó tervezett kötet is – a gyakorlat szerint – általában egy év múlva kerül a nyilvánosság elé. Kérdés, hogy addigra mennyit veszítenek az értékükből?

A VMTT vezetősége továbbra is kitart az évi egy tudományos tanácskozás elképzelése mellett, miközben hiányzik az itteni magyarságot érintő időszerű kérdésekkel kapcsolatos tudományos szemléletet megjelenítése és a közösséget érintő társadalmi, gazdasági, jogi, politikai stb. kérdésekkel kapcsolatos állásfoglalás. Azt sem lenne túlzás mondani, hogy a VMTT ezeket a kérdéseket nagy ívben megkerüli, illetve elhallgatja. Vagy ilyenek nem is lennének?  Kinek jó ez?

A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság „tevékenységében külön jelentőséggel bír az ilyen jellegű tanácskozások támogatása”, […] „külön projektet hozott létre, amelynek éves költségvetése ötmillió dinár, és ezzel a kisebbségi közösségek tudományos projektjeit támogatja”. Adott a lehetőség, hogy a VMTT is pályázzon!

November 11.

Gombosi nulla

November 11-én választást tartottak a gombosi helyi közösségben. A 857 érvényes szavazat alapján a hét tagú tanácsba a Szerb Haladó Párt (SNS) hét jelöltje került, köztük (a nevek alapján) három magyar is, Hajdu Katalin, Tót István és Ruppa Attila.

A Magyar Összefogás Gombosért jelöltjei közül egy sem került a tanácsba. Ez azt jelenti, hogy a Gombos (is) teljesen a SNS irányítása alá került.

„Gombos magyar falu [..], amelynek helyi tanácsában eddig 7-ből 7 tag volt VMSZ-es.”

– Nagyszerű (sic!?) csapatunk továbbra is kiáll a megfogalmazott célokért, az egyházközösség, a civil szervezetek fejlesztéséért, ahogyan tette mindezt eddig is – nyilatkozta Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) elnökségének tagja, a körzeti elnöke és 2012-től a képviselője a Tartományi Képviselőházban.

Egyetlen jelöltjük sem jutott be a helyi tanácsba és ezt mégis „nagyszerű”-nek mondja! Érti ezt valaki? Ha tudjuk, hogy a VMSZ/BMC hatalmi szövetségben van a SNS-vel, akkor igen. De ki képviseli, akkor a gombosi magyarok érdekeit?

A Magyar Mozgalom MM nyílt levelet intézett a képviselő asszonyhoz:

– Egy héttel ezelőtt lelkendezve ünnepelte a Magyar Összefogás elsöprő győzelmét Nyugat-Bácskában a Magyar Mozgalom felett. Tegnap nulla helyet szereztek a gombosi helyi közösségi választásokon a SNS-vel szemben.

Ön a VMSZ elnökségének tagja. Hányszor mondta az elmúlt években Pásztor Istvánnak, hogy nem lesz jó vége a SNS dicsőítésének és a másként gondolkodó magyarok taposásának? Felszólalt-e elnökségi üléseken, hogy nem a Magyar Mozgalom jelent veszélyt a magyar szavazótáborra, hanem az egekbe magasztalt koalíciós partner? Mondta-e neki az elnökválasztási kampányban, hogy legközelebb nehéz lesz elmagyarázni az embereknek, hogy ezúttal miért nem a SNS-re kell szavazni? Neki hiába is mondta volna, mert ő a SNS kegyéből tartományi házelnök – áll egyebek között a MM levelében.

A MM levelében említett kérdések mellet, a Gomboson kialakult helyzet rámutat a szerbiai választási rendszer fonákságára, amelyben lehetséges a nemzeti kisebbségek kizárása a hatalom hatékony gyakorlásában. Ezen sürgősen változtatni kell!

Az 1999. szeptember Lundi Ajánlások a nemzeti kisebbségek hatékony részvételéről a közéletben, az Általános elvek 9. pontjában ezt írja: „A választási rendszernek elő kell segítenie a kisebbségi képviseletet és a kisebbségi befolyás érvényesítését.”

A gombosi magyarok érdekeit nem képviseli a Szerb Haladó Párt, sem az ehhez a párthoz tartozó három magyar (nevű) képviselő. (A 2018. július 15-ei szenttamási községi választásokon például a VMSZ/BMC községi szervezete a Szerb Haladó Párttal közös jelöltlistával indult, amelyen két magyar is szerepelt. A szenttamási helyi közösségbe 11 embert választottak meg, a turiai és nádaljai helyi közösségbe pedig egyaránt 7 embert. Mindhárom helyi közösségben a Haladó Szenttamásért, Turiáért és Nádaljáért csoport győzött.)

Egyértelmű, hogy Gomboson, Szenttamáson, Túrián és Nádaljon stb. a magyar nemzeti kisebbségi nem vesz/vehet részt a helyi ügyek irányításában. És az is látható, hogy – VMSZ/BMC hathatós segítségével – folyamatban van a magyarok kiszorítása közügyekben való hatékony részvételből. Ez pedig diszkrimináció/hátrányos megkülönböztetés, a nemzeti kisebbségi jogok megsértése! Törődik-e ezzel egyáltalán valaki.

Pelt Ilonának a „nulla”, ez a szégyen után le kellene mondania minden tisztségről! A tisztesség és az erkölcs ezt követelné. Csak éppen nem fog. (A pártja vezetőjéhez hasonlóan.) Neki (is) fontosabb a személyes érdek (a képviselői fizetés) és a pártérdek, mint a falu magyarjainak az érdeke!

November 12.

Pásztor = Prosperitati?

Szabadkán Prosperitati Alapítvány munkatársai 182 személlyel kötöttek szerződést falusi házak megvásárlásáról, 2015 millió dinár értékben. 2016-ban 78 falusi ház megvásárlását támogatta az alapítvány, 2017-ben pedig 295 ház megvételét.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) elnöke ezt az alkalmat sem mulasztotta el, hogy („vendégként”) felszólaljon az eseményen.

– Ennek a pályázatnak a többszöri kiírásával támogatási lehetőséget szerettek volna biztosítani azoknak, akik a szülőföldöm való maradás mellett döntöttek, de nincsen saját fedél a családjuk felett. A másik ok pedig az, hogy azok, akik a külföldön való boldogulás mellett döntöttek, tömegesen árulják a házakat, így szerettek volna mindent megtenni annak érdekében, hogy ezeknek a házaknak a minél nagyobb hányada magyar kézben maradjon – mondta Pásztor a sajtónak nyilatkozva.

Tiszteletre és elismerésre méltó, hogy – VMSZ/BMC elnökének szavaival – „mostanra egy falunyi házat vásároltunk meg, több mint 560-at”, arról viszont a pártelnök már nem szólt, hogy „a magyarlakta települések intézményeiből szépen-lassan nem csak a magyar vezetők, de a magyar nyelv is kiszorul és akkor ezek az épületek is kihasználatlanul állnak majd”. (Egy frissen megjelent felmérés szerint a Délvidéken a legalacsonyabb a munkanélküliek száma – 7,9%,  míg Dél-Szerbiában a legmagasabb ez a szám. A munkanélküliség csökkenése viszont, „a helyi lakosok, kiemelten a magyarok elvándorlásának ’köszönhető’).

Úgyszintén zavaróan hat a „vásároltunk meg” szavak használata. Ki vásárolta meg, Pásztor István, vagy a Prosperitati? Pásztor = Prosperitati? És ha meg is vásárolta, kinek, ha nem a magyar adófizetők pénzéből? Könnyű a más pénzéből „vásárolni” és még dicsekedni is azzal!

Mindebből jól látszik a VMSZ/BMC és a Prosperitati egybefonódása, hogy az Alapítvány a párt irányítása alatt van.

Most már teljes egészében kirajzolódni létszik a VMSZ/BMC politikájának a csődje, minden, a közösségre tragikus következményével együtt.

Eltarthat még ez a vergődés egy ideig, de a végső kimenetele kétségtelen. A házakat ugyanis fenn kell(ene) tartani és lakóknak is élni kellene valamiből.  Faluhelyen pedig munka nincsen, és – ennek folytán – pénz sem. Biztosíték se nincsen arra, hogy az újdonsült tulajdonosok egy idő után ne keressék „a külföldön való boldogulást”.

A mezőgazdaságból megélni pedig (ilyen árak mellett) megélni lehetetlen, vagyis csak a nagygazdák képesek, akik viszont házat is vehetnek maguknak. A Prosperitati nélkül.

A „gazdaságfejlesztési stratégia” jószerivel megkésett.  És jószerivel el is hibázott.

A munkahelyteremtés és a termőföldvásárlás kellet volna évekkel ezelőtt, amikor erre még lehetőség volt, hogy legyen az elsőrangú feladat! Ma már nincsen az a pénz, amivel ezeket a folyamatokat vissza lehet(ne) fordítani, ezt a politikát (és Pásztor István hatalmát) fenn lehet(ne) tartani!

 

2018. december 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább

„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet. Slobodan Simić   A Gyurkovics Virág által vállalt feladat >

Tovább