2023. szeptember 27. Szerda
Ma Adalbert, Vince névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Deli Andor és Hajnal Jenő elégedett. És mi? (3.)

Deli & Bocskor módosításai nem javítják a nemzeti kisebbségek helyzetét

Bozóki Antal
Bozóki Antal

Probléma továbbá az is, hogy a délvidéki/vajdasági magyar sajtó nem látja el a közszolgálati és ellenőrző szerepét. A szolgalelkű magyar sajtó ugyanis – tisztelet a néhány kivételnek – általában minden kommentár és kritikus és viszonyulás nélkül adja tovább, kürtöli világgá a vajdasági magyar tisztségviselők nyilatkozatait, közleményeit, mintha azok legalábbis valamiféle szentbeszédek/-írások lennének. Pedig dehogy! Bozóki Antal:

Deli Andor és Bocskor Andreán kívül – szerencsére – más országok (különböző pártjaihoz tartozó) EP-képviselőinek is voltak javaslatai Európai Parlament (EP) Külügyi Bizottságának az Európai Bizottság Szerbiáról szóló 2018. évi jelentésre vonatkozó Véleménytervezet (valójában az EP Állásfoglalására irányuló indítvány) nemzeti kisebbségekre vonatkozó (15.) bekezdése/pontjának módosítására.

Marijana Petir, Ivana Maletić, Željana Zovko horvát EP-képviselők az indítvány preambulum-bekezdésnek a következő szöveggel való kibővítését (29-es módosítás, 14. oldal) javasolták:

Da. mivel, hogy teljes mértékben biztosítani kell a kisebbségek védelmére vonatkozó jogi keret végrehajtását, különösen, ha az oktatásról van szó, a nyelvhasználatról, a médiákhoz és a vallási szertartásokhoz való hozzáállásról kisebbségi nyelveken, valamint a nemzeti kisebbségek helyi, regionális és nemzeti szintű megfelelő politikai képviseletéhez;

A 32-es alatt (a 15. oldalon) javasolták ennek a szövegnek a beiktatását is: 

Dc. mivel Vojislav Šešelj, aki a Szerb Köztársaság nemzetgyűlésének tagja és akit a Nemzetközi büntetőtörvényszékek mechanizmusának fellebbezési tanácsa emberiség elleni bűncselekmények miatt elítélt, a közterületet gyűlöletbeszéd terjesztésére használja, a Képviselőházban betöltött mandátumával visszaél, nyíltan fenyegeti az ellenzéki tagokat és a horvát nemzeti kisebbség tagjait, valamint a Horvát Parlament küldöttségének a Szerb Közgyűléshez tett látogatása alkalmával incidenst idézett elő és meggyalázta a horvát zászlót;

A 182. módosításban (114. oldal) hangsúlyozták, hogy

a nemzeti kisebbségek jogainak garantálása terén elért előrehaladás nem kielégítő, és újra kihangsúlyozták, hogy

az emberi jogok előléptetése és védelme, beleértve a nemzeti kisebbségek jogait is, alapvető előfeltétele az EU-csatlakozásnak.

Dubravka Šuica, ugyancsak horvát EP-képviselő,  a 15. bekezdéssel/ponttal kapcsolatban (a 181-es módosítással, 113. oldal)

olyan politikák elfogadását szorgalmazta, amelyek garantálni fogják a nemzeti kisebbségek szerb nemzetgyűlésen belüli igazságos politikai képviseletét, ideértve a nemzeti kisebbségeknek fenntartott helyeket is.

Urmas Paet észtországi EP-képviselő javasolta a 15a pontnak a beiktatását (115/116 oldal), amely

hangsúlyozza, hogy az emberi jogok – ezen belül a nemzeti kisebbségek jogainak – előmozdítása és védelme az uniós csatlakozás előfeltétele.

Angel Dzambazki bolgár EP-képviselő a 185. módosítási javaslatban (116. oldal), amelyben ajánlotta az 5a. bekezdés beiktatását, miszerint:

sajnálja, hogy a főként nemzeti kisebbségek által lakott bizonyos régiók, különösen a határ menti régiók továbbra is a legfejletlenebb térségek közé tartoznak; e tekintetben kéri, hogy fokozzák a szomszédos országokkal folytatott együttműködést, különösen a közlekedési és kommunikációs összeköttetések fejlesztése révén, ami javítja a határon átnyúló kapcsolatokat, serkenti a gazdasági együttműködést, és ösztönzőket teremt a közvetlen beruházások számára ezekben a térségekben.

A 190. módosítást benyújtó Jozo Radoš és Ivan Jakovčić, úgyszintén horvát képviselők, javasolták egy új, 16 a bekezdés elfogadását (118. oldal), amely

felkéri a szerb kormányt, hogy maradéktalanul hajtsa végre a kisebbségek jogaira vonatkozó összes nemzetközi szerződést, köztük a Horvát Köztársasággal 2005-ben létrejött, a szerbiai horvát nemzeti kisebbségek jogainak védelméről szóló megállapodást; felszólítja a hatóságokat, hogy a privatizációs folyamat során óvják a meglévő kisebbségi nyelvű médiát és műsorokat.

Deli Andornak és Bocskor Andreának ilyen módosítási javaslatai, érthetően, nem voltak. Deli a közleményében és a nyilatkozataiban még csak meg sem említette, hogy más képviselők javaslatai is léteztek volna!

Az EP Külügyi Bizottsága Állásfoglalásra irányuló indítványának 15. pontja, a Deli & Bocskor módosításaival együtt, úgy ahogy van – finoman fogalmazva –, gyenge és semmivel nem javítja az itteni magyarság, de a többi nemzeti kisebbségi helyzetét, hogy „a csatlakozási folyamatok végére a jogaiban és helyzetükben megerősödött közösséggé váljanak”. Ezt nem David McAllister EP-képviselő, hanem a magyar EP-képviselők rovására kell írni!

Nemzeti kisebbségi közösségek „erősödése” a szerb államnak különösebben nem is érdeke, illetve csak annyiban, hogy (pro form) eleget tegyen az uniós csatlakozási követelményeknek.  Ezt segíti Deli & Bocskor összes többi módosítási indítványa is. A magyar külpolitika állásfoglalásával összhangban, miszerint „Magyarország arra törekszik, hogy Montenegró és Szerbia 2025-re teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak” – akár a délvidéki/vajdasági magyarok, nem csak az érdekei kárára, de a közösség feláldozása/szétzilálása árán is. Ehhez asszisztáltnak Deli és Bocskor is.

Tudni kell, természetesen azt is, hogy Delit a VMSZ/BMC a Fidesz révén delegálta az Európai Parlamentbe. Az a párt, amelyik hatalmi szövetségben van a Szerb Haló Párttal (SNS).  Azt is, hogy Deli tevékenységét Szerbiában is szemmel tartják.  Talán így érhetőbbek a módosítási javaslatok is. (Habár ez sem lehet alibi.) Kérdés az is, hogy Deli (brüsszeli irodájából nézve) egyáltalán mennyire ismeri a Szerbia belpolitikai viszonyokat, és külön a magyarság helyzetét? Minek alapján javasol bármit is?

Elégedettek vagyunk-e a Deli & Bocskor képviselők módosítási indítványaival? Persze, hogy nem! Mit szól mindehhez az EP többi magyar képviselője? Vagy őket a délvidéki/vajdasági magyarok helyzete és jogai nem érdeklik? Nem tartják ezt fontos ügynek?

Az alapvető probléma az, hogy a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) – Hajnal Jenő elnök téves viszonyulása/hozzáállása miatt – nem tölti be a funkcióját. 

Az MNT-nek kellene ugyanis megtárgyalnia a délvidéki/vajdasági magyarok helyzetével kapcsolatos európai uniós jelentéseket (is), és – közösség érdekeit alapul véve – állást foglalni azokkal kapcsolatban, illetve javaslatokat tenni a helyzetünk és jogaink javítása érdekében.

A mandátuma végén lévő elnök azonban, aki továbbra is ezt a tisztséget szeretné betölteni, az elmúlt négy évben úgyszólván menekült minden olyan témától, amelynek a legkisebb politikai vonzata is lett volna. Pedig ez is egyfajta, sajnos, a közösség ügyeihez való téves és ártalmas politikai viszonyulás.

Így lehetséges az, hogy Deli Andor és más véemeszes tisztségviselők egy szűk körben megfogalmazott, a közösségtől elidegenedett, annak érdekeire káros politikát képviseljenek. Nagy bizonyossággal lehet mondani, hogy az MNT tanácsnokoknak halványlila ismeretük se nincsen Deli és Bocskor módosítási indítványairól. Ez pedig nem jó!

Probléma továbbá az is, hogy a délvidéki/vajdasági magyar sajtó nem látja el a közszolgálati és ellenőrző szerepét. A szolgalelkű magyar sajtó ugyanis – tisztelet a néhány kivételnek – általában minden kommentár és kritikus és viszonyulás nélkül adja tovább, kürtöli világgá a vajdasági magyar tisztségviselők nyilatkozatait, közleményeit, mintha azok legalábbis valamiféle szentbeszédek/-írások lennének. Pedig dehogy!

Ha Deli Andor és Hajnal Jenő elégedett is önmagával és egymással, még nem jelenti azt, hogy mi is elégedettek vagyunk velük! Sőt!

Ide kívánkozik az Európai Nyugat Balkán (European Western Balkan) portál és a Korszerű Politika Központ (Centar savremene politike) által készített, A demokrácia állapota Szerbiában 2018-ban című jelentés szeptember 28-ai belgrádi bemutatójának záradéka is, miszerint „Szerbiában csökkennek a demokratikus irányzatok, a médiára való állandó nyomásgyakorlás és a félelem légkörének keltése miatt, olyan intézmények létesítése által, amelyek nem a polgárok érdekeiben dolgoznak, és a parlamenti munka ellehetetlenítése útján”.[  „A jog uralma nélkül Szerbia nem lehet az EU tagja, még akkor sem, ha megoldja Koszovó problémáját”– hangzott el a promóción.

David Mcallister európai jelentéstevővel tegnap Belgrádban Aleksandar Vučić szerb elnökkel tárgyalt az országjelentésről. A Szerbia Rádió televízió (RTS) esti híradójában az EP-képviselőknek csak a Koszovóval kapcsolatos módosítási javaslatokról tájékoztatott. A nemzeti kisebbségek helyzetével és jogaival kapcsolatosakat meg sem említette!

Október 9-én megtudjuk milyen módosításokat fogadott el az EP Külügyi Bizottsága.

A nemzeti kisebbségi jogokért folytatott küzdelem – Deli Andor és Hajnal Jenő nélkül is – folytatódik!

 

2018. október 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább