2020. február 21. péntek
Ma Eleonóra, Zelmira, Péter névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Napi ajánló

Az állam akadályozza a vagyon-visszaszármaztatást?

Az ügyvéd tud egy esetről, amelyben az illetékes ügynökség a rehabilitáció kapcsán még a bírósági ítéletet sem akarta elfogadni, ami elfogadhatatlan és nonszensz. Bozóki hiányolta az „intézményes magyar érdekképviseletet” is a folyamat kapcsán.

A Vajdasági Televízió hétfő esti Fókuszban című műsora a vagyon-visszaszármaztatás és a kárpótlás során felmerülő problémákat járta körül. Az adás stúdióvendégei számos kritikát fogalmaztak meg a folyamat kapcsán, és felhívták a figyelmet a restitúciós rendszer abszurditásaira is.

Az erre vonatkozó törvény 2011 októbere óta van hatályban, 2014 márciusáig fogadták a kérelmeket, és mintegy 74 ezer igénylés érkezett az elkobzott vagyon visszaszármaztatására. A folyamat tehát négy és fél éve tart.

A Fókuszban stúdióvendégei mgr. Bozóki Antal nyugalmazott ügyvéd, Varga Attila újságíró, a Magvető szerkesztője, Borál Egon és Buckó György ügyvédek voltak.

Mgr. Bozóki Antal ügyvéd a folyamat jogi kerete kapcsán elmondta, hogy a vagyon-visszaszármaztatás egyik nagy akadályának számít a rehabilitáció. A vonatkozó törvény ugyanis lehetővé tette a restitúciót, de ennek előfeltétele a rehabilitálás, amelynek kapcsán számos probléma merül fel.

Példaként említette a csúrogi, a zsablyai és a mozsori magyarok helyzete kapcsán, hogy a szerb kormány hozott egy rendeletet, amellyel hatályon kívül helyezte a három falu lakosságának a háborús bűnösségéról szóló 1944-es határozatot, de ezt oly módon fogalmazták meg, hogy a kollektív bűnösséget nem törölték el a rendelet meghozatalától visszamenőleg, hanem annak csak a jövőben van joghatálya. Így Bozóki szerint a kormány 2014. október 30-án (a rendelet meghozatala napján) „el is törölte meg nem is” a három falu magyarjainak a kollektív bűnösségét. Eltörölte a „jövőre nézve”, nem pedig a sérelem elszenvedése pillanatától. Ha másként fogalmazták volna meg a rendeletet, akkor a három falu esetében az érintetteknek már vissza kellett volna kapniuk az elkobzott vagyonukat, ez azonban a mai napig nem történt meg, hanem mindenkinek egyénileg kellett kérelmeznie a rehabilitálást és a vagyon-visszaszármaztatást is, amelyek még mindig folyamatban vannak.

Bágyi Ribár Renáta, a műsor szerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy az illetékesek ígérete szerint az idén be kell fejeződnie a természetben történő vagyon-visszaszármaztatásnak.

Borál Egon ügyvéd szerint ez nem lehetséges. Példaként említette Nagybecskereket, ahol a hírek szerint eddig mindössze 93 ingatlant adtak vissza, de több ezer erre vonatkozó kérelem érkezett.

Szerinte is nagy gondot jelent a rehabilitáció. Mint mondta, korábban sokakat csak azért ítéltek el, mert egy másik nemzethez tartoztak, és a rehabilitációjuk már 4-5 éve tart. Később azt is kiemelte, hogy az állam még mindig nem tudja pontosan, hogy mennyi föld van a birtokában.

Varga Attila, a Magvető szerkesztője elmondta, hogy körülbelül összesen 100 ezer hektár termőföldet követelnek vissza a leszármazottak, míg egyes becslések szerint 600 ezer hektár áll rendelkezésre, tehát van elegendő visszaigényelhető földterület.

Szerinte az emberek tanácstalanok, és felhívta a figyelmet a folyamat költségességére is, ami miatt, ahogyan fogalmazott, akinek nincs pénze, nem számíthat arra, hogy visszakapja a földjét. Hozzátette, hogy a vagyon-visszaszármaztatás a vajdasági magyarok „egyik legégetőbb problémája, és nem magánügy”, ezért hiányol egy ingyenes jogsegélyszolgálatot, amely segíthetne a polgároknak az ügyintézésben. Szerinte sokan, feltételezve a rendszer akadályait, nem is indították meg a vagyon-visszaszármaztatási folyamatot, hanem inkább végleg lemondtak a földterületekről. Mint mondta, az egész restitúciós folyamatot egy év alatt végre lehetne hajtani, ha volna rá akarat.

Buckó György ügyvéd szerint „nincs meg a hajlandóság az állam részéről, hogy ezeket az ügyeket gyorsan intézze, és mindenféle formális kifogást keresnek annak érdekében, hogy ne kelljen visszaszolgáltatni a természetben a földeket”.

Elmondta, hogy az illetékes ügynökségben dolgozó kollégáitól nem hivatalosan úgy tudja, utasítást kaptak, hogy minden ügyben fellebbezniük kell. Így időt nyernek, az állam pedig tovább használhatja a földeket, mert így azok csak később kerülhetnek vissza jogos tulajdonosukhoz. Buckó elmondta, munkatársaitól úgy tudja, utasítást kaptak arra vonatkozóan is, hogy keresniük kell „a kákán is a csomót”, és minden lehetséges módon „kössenek bele a kérvényekbe, és amit csak el lehet utasítani, utasítsák is el”. Az ügyvéd elmondta, hogy ezt a gyakorlatban is tapasztalni lehet, és egyes ügyeket „mondvacsinált okok miatt” utasítanak vissza. Megemlítette, hogy a külföldi állampolgárokkal szemben is támasztanak „mondvacsinált” akadályokat, úgy fogalmazott, hogy általában „a magyar állampolgárok ügyeit elő se veszik”.

Bozóki Antal ezekre az információkra reagálva megjegyezte, hogy neki is hasonló tapasztalatai vannak, és ugyanilyen akadálygördítéseket lehetett tapasztalni a rehabilitációs folyamat során is. Mint mondta, tud egy esetről, amelyben az illetékes ügynökség a rehabilitáció kapcsán még a bírósági ítéletet sem akarta elfogadni, ami elfogadhatatlan és nonszensz. Bozóki hiányolta az „intézményes magyar érdekképviseletet” is a folyamat kapcsán.

 

2018. szeptember 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A hazaszeretet őrjöngéssé fajult…

Miközben a vajdasági politikai és értelmiségi elit úgy véli, hogy a vajdasági magyar kisebbség helyzete kiváló, >

Tovább

Csonka többpártrendszer – csonka demokrácia

A közösségi kérdések drámaiak, a válaszok elmaradnak. Rákényszerítenek-e bennünket a választások az átfogó kisebbségi közéleti reformra? >

Tovább

Homály

Ha az Orbán-ellenes tábor nagy része most nem áll ki a cigányok védelmében, akkor az ország >

Tovább

A „támogatás” ára

Nem az a gond, hogy a két magyar nyelven tájékoztató kft. támogatásban részesül, hanem az, hogy >

Tovább

Korom gályájának rabja

De felesleges visszasírni azokat a korokat, lássuk be, hogy a modern korban a művész a porondra >

Tovább

Magyar árkok

„Egyre kevesebb vigasza van az ország egyik, politikailag elárvult felének”, írta Károlyi Csaba a Parti Nagy >

Tovább

Öt hónapja várunk a pénzünkre!

Több vajdasági magyar földműves gazda vár már hónapok óta arra a pénzre, amit a Seb-Agrar zentai-pacséri >

Tovább

Mit és kit lehet tanítani?

Kezdő tanárként a legnagyobb sokk, ami ért, az volt, amikor egyik középiskolás diák a háziolvasmány, a >

Tovább

„A helyzet egyre feszültebb”

Mások a hatalomnak a migránsok iránti viszonyulásokban a szándékosságot sem tartják elképzelhetetlennek. Olyan vélemények is vannak, >

Tovább

Az utolsó idealista

Elszaporodtak a Fidesz-paraziták, válaszolta szomorkásan. Nem bírja nézni a sok haszonleső hajbókolót, karrieristát, akik nem a >

Tovább

A választásoknak lesz-e legitimitásuk?

A VMSZ bizony nagy problémában lehet, egyrészt, mert a legutóbbi választások óta a közösség jócskán megfogyatkozott, >

Tovább

Tantalosz története

Olyan világ jött el tevékeny közreműködésünkkel, amikor bizonyos készségekben és műveltségi szférákban nem a tanár, hanem >

Tovább