2023. december 9. szombat
Ma Natália, Valéria, Filótea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Egyenrangú választási feltételeket!

Hajnal Jenő és Jerasz Anikó számoljanak el: Mivel lett jobb a magyar közösség helyzete az elmúlt négy év alatt?

Bozóki Antal
Bozóki Antal

A legnagyobb csalódást (nem meglepetést) talán Ternovácz István (a 13 szám alatt) keltette, aki elfogadta a VMSZ tanácsnoki jelölést, akit eddig tárgyilagos újságíróként ismertünk. (Most már jobban érhetők az utóbbi időben Pásztor Istvánnal készült terjedelmes alákérdezős, többnyire rádiós interjúk.)... És persze Losoncz Dávid ügyvéd (a 23-as számú jelölt), aki eddig inkább ellenzéki beállítottságot mutatott, akitől elvárható volt a közösség jogaiért való küzdeni akarás. Bozóki Antal:

Szerbia példaképül szolgálhat a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak tiszteletben tartása terén.

Ana Brnabić szerb kormányfő (Washington, 2018. július 21.)

Belgrádban átadták a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) által támogatott Magyar Összefogás választási listáját. A listát a „polgári csoportosulás” nevében Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott véemeszes tagja adta át a Köztársasági Választási Bizottságnak (RIK).

Az „egy nap leforgása alatt összegyűjtött, 4246 aláírással támogatott listán” 35 név szerepel, vagyis amennyi tagot kell választani a Magyar Nemzeti Tanácsba.

A lista vezetője Hajnal Jenő, az MNT jelenlegi elnöke elmondta: „Szeretném, ha az elkövetkező négy évben olyan nemzeti tanácsunk lenne, ami ezért a közösségért, a délvidéki magyarságért tenni akar, és felelősséget tud vállalni”.

A kérdésre, hogy – mivel listavezetőként indul a november 4-ei nemzeti tanácsokon – ha a Magyar Összefogás adja majd többségében az MNT-t, vállalja-e az elnöki tisztséget az elkövetkező időszakban is – diplomatikusan titkolódzva és szerényen – így válaszolt: – Most listavezető vagyok. A Magyar Nemzeti Tanács elnökét a nemzeti tanács fogja megválasztani titkos szavazással.

Pásztor István, a párt elnöke, és Hajnal Jenő, a listaátadás kapcsán, augusztus 27-én Szabadkán sajtótájékoztatót tartottak.

Pásztor kitért arra, hogy a listát támogató aláíró támogatók száma „négyszázzal több”, mint a négy évvel ezelőtti választások alkalmával. „Szerinte ez azt jelenti, hogy a VMSZ mozgató ereje és szervezettsége töretlen, hogy az emberek fontosnak tartják az MNT-t, ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy a vajdasági magyar közösségben nincsen elitváltó hangulat, hisz az emberek méltányolják azt az erőfeszítést, és azt az eredményt, amit a VMSZ és az előző összetételű MNT produkált.”

A listán 19-en a VMSZ tagjai, 16-an pedig nem. A listán biztosítva van tehát a VMSZ többség.

A 35 jelölt között „27 olyan személy szerepel, akik az előző összetételű MNT munkájában nem vettek részt” – mondta Pásztor.

A listán szereplőkről elmondta, hogy mögöttük „komoly egyéni teljesítmények vannak”, és akikről „nyugodt lelkiismerettel feltételezzük, hogy részei lesznek annak a megoldást kereső, nyugodt erőnek, amilyennek az MNT-nek az elkövetkező négy évben is lennie kell” – tette hozzá Pásztor.

Hajnal Jenő a konferencián – ezúttal is – többnyire csak jelen volt, minthogy érdemében mondott volna valami újat. Fontosnak tartotta közölni, hogy „az MNT az elmúlt négy évben a rendszerszintű gondolkodást, a stratégiai cselekvést és a párhuzamosságok kizárását tartotta fontos feladatának”. Világos beszéd! Vagy nem? Főleg a testületnek az oktatás területén végzett „tevékenységéről” és „fejlesztésekről”, valamint a „kultúra, a tájékoztatás és a nyelvhasználat területén elért sikerekről” számolt be.

Egyébként Hajnal Jenőnek és Jerasz Anikónak illene még a választások előtt elszámolni az elmúlt négy évvel, ami többnyire a magyarországi pénzek elosztásában merült ki! Mivel lett jobb a magyar közösség helyzete az elmúlt négy év alatt? Semmivel, csak rosszabbodott! Valakinek ezt meg kellene mondani Hajnal Jenőnek, mivel – részben a különböző ünnepségeken való elfoglaltsága miatt – nem ismeri a közösség helyzetét. Ha valamit is ad magára, nem jelentkezik újra az elnöki posztra!

A VMSZ a 4246 aláírást 29 helyen gyűjtötte össze. Ez azt jelenti, hogy egy-egy helységre alig 150 aláírás jutott. Pásztor elszólása szerint, ezeket mégsem „egy nap alatt”, ahogyan a sajtóban szerepelt, hanem „az elmúlt napokban sikerült összegyűjteni”, vagyis több nap alatt.

Ebből arra is lehet következtetni, hogy a VMSZ aktivistái már napokkal korábban megkezdték az aláírások gyűjtését. Ez nem volt túlságosan nagy feladat, hiszen ezekben a helységekben vannak a párt alapszervezetei, vagy állami hivatalban dolgozó párttagok és tisztségviselők irányították az aláírások gyűjtését (mint pld. Horvát Tímea a VMSZ városi szervezetének elnöke, aki egyúttal Szabadka alpolgármestere is), vagy pld. „a helyi közösség épületében”, a Dobai János, a párt elnökségi tagja kormányozta Tordán (ezt más listaállítóknak is megengednék?), akik bizonyára összetelefonálták a lehetséges aláírókat és a Prosperitati Alapítvány pályázatainak nyerteseit. („Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.”)  Az aláírásokat – a hatalmi pozíció előnyéből – gyűjtötték össze, „mielőtt még mások a választási lista támogatására vonatkozó nyilatkozati íveket megkapták volna” – állítják ellenzéki körökben.

Erről a Magyar Szó pártnapilap több alkalommal is az első oldalon, illetve az egyes helységben folyt aláírásgyűjtésről a belpolitikai oldalakon „tájékoztatott”.

A többi pártot, esetleges listaállítót – pld. hogy a Magyar Mozgalom is indul a választásokon – a Magyar Szó eddig meg sem említette. Ilyen viszonyok között nem lehet egyenrangú választási feltételekről beszélni! Igazi pluralista, demokratikus választás! A hatalom kötelessége pedig az egyenlő feltételek biztosítása lenne! Arra viszont várhatunk...

A nemzeti tanács még aktuális véemeszes összetételéből – amelyben a 35 tanácsnok közül a VMSZ-nek 31 mandátuma van – a listán csak nyolc személy maradt: 1. Hajnal Jenő, elnök, kulturális mediátor 2. Jerasz Anikó, osztálytanító tanár, a testület Végrehajtó Bizottságának elnöke; 3. Paskó Csaba, liberális „katolikus” plébános (és gasztronómus); 4. Dolinszky Gábor, evangélikus lelkész; 5. Perpauer Attila, osztálytanító, az Oktatási Bizottság elnöke, 6. Petkovics Márta, földrajztanár, a Végrehajtó Bizottsági tag; 7. Linka B. Gabriella, szakközépiskolai végzettségű kulturológus és 8. Szlákó József, aki családi vállalkozásban könyvkereskedő.

A többi 23 véemeszes tanácsnok kibukott, köztük akik a Magyar Mozgalomhoz igazoltak (mint Beretka Katinka, Jóo-Horti Lívia, Siflis Zoltán, Várkonyi Zsolt, Zsoldos Ferenc), de olyanok is, akik a négy év alatt – már amennyire követem a tanács üléseit – meg sem szólaltak, mint például a tordai Kovács Zsuzsanna és mások (közük a mégis újra jelölt Linka B. Gabriella és Szlákó József, stb.), vagy akik túl hevesen támogatták Hajnalt, mint Dudás Károly.

Pásztor István az új listát úgy mutatta be, hogy „egyrészt biztosítja a folytonosságot, másrészt lehetőséget teremt arra, hogy új arcok jelenjenek meg a közéletben”.

Természetesen a VMSZ olyan listát állított, amelyet tudott, illetve a megbízható emberei közül választhatott.  Az összetétel nem túlságosan bizalomgerjesztő. A jelöltek között ugyanis nem látok olyan személyt, aki a magyar közösség helyzetének javításáért, jogaiért, jogai érvényesítésért való kiállásával vált volna közismertté. De, a VMSZ-től ilyen jelöltek nem is várhatók el.

A legnagyobb csalódást (nem meglepetést) talán Ternovácz István (a 13 szám alatt) keltette, aki elfogadta a VMSZ tanácsnoki jelölést, akit eddig tárgyilagos újságíróként ismertünk. (Most már jobban érhetők az utóbbi időben Pásztor Istvánnal készült terjedelmes alákérdezős, többnyire rádiós interjúk.) A pártatlan újságírásnak – már ami Ternováczot illeti – viszont befellegzett, mivel őt is kötelezi a listán való szerepléssel járó VMSZ-es politika támogatása. És persze Losoncz Dávid ügyvéd (a 23-as számú jelölt), aki eddig inkább ellenzéki beállítottságot mutatott, akitől elvárható volt a közösség jogaiért való küzdeni akarás. Természetesen mindenki olyan pártot választ, ami neki megfelel, illetve amilyenek alkalmas.

Mindent összevetve, a Magyar Összefogás listája semmilyen biztosítékot nem nyújt arra, hogy az elkövetkező négy évben – már annak, aki ezt megéri – javítana a magyar közösség helyzetén és megvalósítaná a magyar nemzeti kisebbségi autonómiát. De a listaállítással nem is ez volt a cél, hanem egy olyan szavazótársaság összehozása, amely mindenben követi a VMSZ-nek a Szerb Haló Párttal (SNS) kötött koalíciós politikáját, ami nem más, mint a délvidéki magyarságnak a többségi nemzetbe való teljes beolvasztása.

Pásztor István – a „folytonosságot” hangsúlyozva – ezt a listát „megoldást kereső, nyugodt erőnek” nevezte. A problémám viszont ezzel az elnevezéssel, hogy a „megoldást” az elmúlt négy év alatt nem találták meg, ezzel az összetétellel még kevesebb az esély, hogy a következő négy évben megtalálják. A „nyugodtság” pedig a ráérést is jelenti, amire pedig nekünk most már sajnos nincsen időnk!

Ceterum censeo: Mindent meg kell tenni, hogy megszűnjön a VMSZ többség a Magyar Nemzeti Tanácsban! Ellenkező esetben marad sajnos a „folytonosság”, ami semmi jót nem fog eredményezni!

Aki rájuk szavaz, magára vessen!

 

2018. szeptember 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ 3.0: Megbékélés vagy lassú eltűnés?

A vajdasági magyarság lélekszáma és szellemi kondíciója olyan kritikus szintre süllyedt, hogy egy olyan domináns politikai >

Tovább

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább